|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - sekcja zwłok, czyli EL SV na stole....
3mnich - Pon 25 Maj, 2020 Temat postu: sekcja zwłok, czyli EL SV na stole.... Szanowni,
niektórzy mają wątpliwości, dlaczego segment Alpha jest tak wyceniany.
Oprócz patentów w samej technologii, marki produktu i popytu, można zastosować jeszcze wskaźnik ilościowy, to znaczy, z jak wielu elementów składa się dany produkt i jakiej jakości są poszczególne detale.
Przykład:
adaher - Pon 25 Maj, 2020
O kurde balans! Nie miałem pojęcia, że z aż tylu elementów to się składa... Dobrze, że nie rozkręcałem bo pewnie bym nie złożył z powrotem, jak ruskie Tento
Do tej pory widziałem tylko coś takiego:
3mnich - Pon 25 Maj, 2020
173 elementy samej lornetki...
MariuszMM - Pon 25 Maj, 2020
Teraz pomnóżmy każdy element przez ileś tam euro ( naście, setki) i mamy odpowiedź dotyczącą ceny.
Wiking69 - Pon 25 Maj, 2020
Patrząc na te zdjęcia , każdy kto ma EL 8,5x42 czuje satysfakcję i dumę że jest posiadaczem tej wspaniałej lornetki . Dali wszystko co najlepsze , wyśmienity projekt , nowoczesną technologię , precyzję wykonania , najlepsze materiały . To jedna z tych lornetek których zakupu człowiek nigdy nie żałuje .
widoczek - Wto 26 Maj, 2020
Wiking69, zajmujesz się reklamą zawodowo?
kot Sylvester - Wto 26 Maj, 2020
MariuszMM napisał/a: | Teraz pomnóżmy każdy element przez ileś tam euro ( naście, setki) i mamy odpowiedź dotyczącą ceny. |
Chyba trochę Waćpan przesadziłeś. Najdroższa jest sama optyka (soczewki i pryzmaty) ale te wszystkie gumki uszczelniające i plastiki to raczej groszowe sprawy. Drożej kosztuje złożenie tego wszystkiego do kupy niż sama produkcja.
Chomsky - Wto 26 Maj, 2020
Najdroższe są badania, projekt, utrzymanie laboratoriów, opłacanie inżynierów, pracowników, koszt energii, komputerów, maszyn precyzyjnych, utrzymanie fabryki, to trwa latami. Do tego reklama, broszurki, wyjazdy, marketing, serwis gwarancyjny. Na końcu koszty materiałowe tak jak pisze kot Sylvester. Lornetki to nie artykuł potrzeby, nie tłucze się tego bez opamiętania, tylko pewną ograniczoną bardzo ilość egzemplarzy. Do tego sto innych rzeczy, o których nie mam zielonego pojęcia.
Dlatego koszt jednostkowy jest tak wysoki.
Te szpeje na fotce to żadne mecyje, aczkolwiek nie złożyłbym tego nawet pod groźbą karalną.
Pozdr. Ch.
P.s. to wszystko musi być złożone niezwykle precyzyjnie, powoli, koszt tego jest wysoki.
Wiking69 - Wto 26 Maj, 2020
Widoczek reklamą się nie zajmuję , ale wielu koneserów sprzętu obserwacyjnego podobnie jak Arek i Mnich . Uważają Swarka EL 8,5x42 za najlepszą lornetkę w swojej kolekcji . Miałem ją w rekach i byłem pod dużym wrażeniem , bardzo uniwersalna i fantastycznie wykonana .
Arek - Wto 26 Maj, 2020
kot Sylvester, Chomsky i swoje jeszcze dokłada kontrola jakości. Wydaje się, że w przeciwieństwie do Leiki u Swarka ona jeszcze istnieje.
MariuszMM - Wto 26 Maj, 2020
Jaki ja Waćpan kocie. To prawda, że soczewki i pryzmaty najdroższe. Ale plastików i gumek z chin raczej nie sprowadzą.
To by dopiero było
Arek - Wto 26 Maj, 2020
Oj... zdziwiłbyś się Globalizacja.
MariuszMM - Wto 26 Maj, 2020
Globalizacja... Taniej, taniej panowie ma być, więcej zostanie dla nas.
TRYTON7 - Sro 27 Maj, 2020
Taniej i mniej części...
3 wystarczą i tak większość nie wie po co one tam są ...
|
|