forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Olympus SP-570 UZ - test aparatu

sz.starczewski - Czw 05 Cze, 2008
Temat postu: Olympus SP-570 UZ - test aparatu
Aparaty z kategorii "Ultra Zoom" są dzisiaj bardzo popularne i większość firm ma w swojej ofercie model zaliczający się do tej klasy. Jednak 18-krotny zoom optyczny to maksimum jakie do tej pory można było spotkać na rynku. Olympus jako pierwszy postanowił to zmienić i wypuścił model SP-570 UZ z 20-krotnym zoomem optycznym. Test tego rekordzisty przedstawiamy w artykule:
Olympus SP-570 UZ

Zapraszamy do lektury i dyskusji na temat aparatu.

Daimon - Czw 05 Cze, 2008

20 krotny zoom Olka 570 UZ kojarzy mi się z tymi od kamer cyfrowych. :smile:
Całkiem przyzwoicie wypadł w teście, ciężko było spodziewać się po nim więcej. A że istnieje zapotrzebowanie na takie "wszystkomające" aparaty, przekonałem sie nie raz czytając posty na forach, takie jak np ten - http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=10806

fatman - Czw 05 Cze, 2008

Musze przyznać, że jestem zbudowany tym testem. Fotografuję tym aparatem od 28 marca więc mam zdanie na jego temt. Wiedziałem co kupuję i dlaczego jest to kompakt. tego właśnie potrzebowałem - aparatu na wycieczki i jakaś przyroda. Jestem w pełni zadowolony. Mam nim wszystko czego potrzebuje albo jeszcze więcej.
Wysokich ISO nie używam z wiadomych powodów :smile: a ponieważ zdjęcia oglądam głównie na ekranie albo drukuję max na A4 jest to dla mnie aparat WYŚMIENITY !!!

na początku też się martwiłem "walącym się" Kościołem Mariackim w Krakowie ale widzę, że Pałac Kultury im. Józefa Wissarionowicza też "się wali". :mrgreen: :mrgreen:
Taka to już uroda krótkiego końca...
Aparat ten ma już na "optycznych' grono swoich zwolenników. Zdjęcia też są.

http://forum.optyczne.pl/...?t=2690&start=0

lolawawa - Czw 05 Cze, 2008

ale usmiałam się z tego testu - moje pierwsze zdjecia które mnie załamały i wypłakiwałam Wam w mankiet robiłam własnie w Wilanowie taka sama beznadzieja - magnolie przepalone, fosady z przepaleniami, choc fasada ściany pałacu robiona na tapetke do kompa mnie wyszła lepiej :) tzn nie ma aż takich wypaleń , a ja myslałam że nie umiem focic hahaha, a to jednak aparat taki !!!! Jaki? ano taki jakiego mamy - każdy ma to na co zasłułył - (cichy płacz). Ale juz go opanowałam. Śmigam po histogramie tylko jedno jest cholernie niewygodne ponieważ czasem uzywam temtycznych ustawień pejzaż i zachód słónca lub potrawy - to daleko trzeba "biegać" a chwila ucieka :) .
Podsyłam zdjecia z tej pierwszej strzelanki Olympkiem - nie patrzec na kadry - bo to było tylko psrawdzanie mozliwości aparatu które tak mnie złałamało wtedy

[ Dodano: Czw 05 Cze, 2008 22:43 ]
ooo adlaczego nie pokazłao się ze mogę dołączyc zdjecia?

[ Dodano: Czw 05 Cze, 2008 22:47 ]
aaa bo gapa dałam wyślij zamiast podgląd - gapa gapa pozostanie :lol:

[ Dodano: Czw 05 Cze, 2008 23:09 ]
gapa prubuje dalej wysła : :oops:

Zbigniew Małach - Pią 06 Cze, 2008

fatman napisał/a:
Musze przyznać, że jestem zbudowany tym testem. Fotografuję tym aparatem od 28 marca więc mam zdanie na jego temt. Wiedziałem co kupuję i dlaczego jest to kompakt. tego właśnie potrzebowałem - aparatu na wycieczki i jakaś przyroda. Jestem w pełni zadowolony. Mam nim wszystko czego potrzebuje albo jeszcze więcej.
Wysokich ISO nie używam z wiadomych powodów a ponieważ zdjęcia oglądam głównie na ekranie albo drukuję max na A4 jest to dla mnie aparat WYŚMIENITY !!!

Witam Fatman
jestem jak najbardziej takiego samego zdania, zanim kupiłem to na podstawie znanych wzorów obliczyłem sobie np. jakiej rozdzielczości wynikowej mogę się spodziewać, z jaką m. więcej Aberracją chromatyczną będę miał do czynienia (do dzisiaj mam również SP740UZ) itd.
Ale podstawowa zasada jest od wieków znana:
"Tak krawiec kraje jak mu materiału staje" trawersując musimy zawsze zastanowić się, czy będzie mnie stać na zakup lustrzanki i całej baterii szkieł?. Z góry zakładałem że pewne parametry będą średniej jakości, ale coś za coś, gdy się ma wszystko w jednym.
Pamiętać należy, że jakość zdjęcia zależy głównie od fotografa, który zna możliwości i wady swojego urządzenia. Test udowodnił że naprawdę nie należy żałować zakupu.
Co dalej przecież nie muszę zadowolić się tym co otrzymam "surowego" z aparatu, mamy jeszcze możliwość skutecznie opracować te zdjęcia na których nam szczególnie zależy.
Osobiście posługuję się od lat GIMP-em, UFraw, RAW Terapee czy Olympus Master 2 oraz programami do opracowania HDR.
Malkontentów informuję że usunięcie aberracji chromatycznej z ostatniego zdjęcia testowego autora Testu przy pomocy GIMP-a scriptem - Darla-PurpleFringe.scm zajęło ok. 2min.
Pozdrawiam

lolawawa - Nie 08 Cze, 2008

specjalnie jako test z zoo warszawskiego dla czytelnikó tej rubryki - oko legwana robione przez szybe, bez błysku robione z pomieszczenia ciemnego/szyba gad w świetle - uważam że jak na przez szybe - rewelacja jak dla mnie - pełen kadr, bez poprawek jakichkolwiek poza zmniejszeniem zdjecia

[ Dodano: Nie 08 Cze, 2008 16:24 ]
robnione z funkcji "wystawa" zapomnialam dodać

Arek - Nie 08 Cze, 2008

Cytat:
Malkontentów informuję że usunięcie aberracji chromatycznej z ostatniego zdjęcia testowego autora Testu przy pomocy GIMP-a scriptem - Darla-PurpleFringe.scm zajęło ok. 2min.

OK. Ale to jak leczenie grypy APAP-em. Leczy objawy, a nie przyczyny. Rozdzielczości, którą zabrała aberracja już nie odtworzyłeś.

Zbigniew Małach - Nie 08 Cze, 2008

Cytat:

OK. Ale to jak leczenie grypy APAP-em. Leczy objawy, a nie przyczyny. Rozdzielczości, którą zabrała aberracja już nie odtworzyłeś.

Nie neguję, ale zupełnie jej wystarczy dla wydrukowania odbitki doskonałej jakości formatu A4.
Moim zdaniem najgorszą przypadłością tego aparatu jest problem z ostrzeniem i to nie nawet w najgorszych warunkach świetlnych!.
Mój C740UZ zachowuje sie dużo lepiej, chociaż czasem też oszukiwał.
Korzystając z okazji pragnę zwrócić uwagę na możliwość błędnej oceny ostrości prezentowanych zdjęć na ekranie PC.
Chcąc wydrukować klatkę z filmu formatu 135mm do formatu 10x15cm, musieliśmy zastosować powiększenie 15cm/36mm=150/36 ~ 4 razy, natomiast, aby uzyskać wydruk identycznej jakości z aparatu SP-570UZ przy szerokości matrycy ~ 6,16mm, musimy obraz powiększyć 150/6,16 ~ 24 razy, dlatego dopuszczalna wielkość krążka rozproszenia będzie dokładnie 24 / 4 = 6 razy mniejsza niż dla filmu c = 0,03 / 6 = 0,005.
A więc obraz z matrycy Oly SP570UZ musi być ok. 6 razy ostrzejszy niż z negatywu aparatu 35mm, aby osiągnąć identyczną jakość odbitki formatu 10*15cm.
Gdy znacznie powiększa się fragment obrazu negatywu (z matrycy) – i gdy zdjęcia nie będą drukowane, a tylko oglądane na ekranie monitora, graniczny rozmiar krążka rozproszenia c można przyjąć niższy, w takim przypadku jego wartość można przyjąć nawet równą (300dpi/72dpi)*0,005 = 4,2*0,005 = 0,02mm. (rozdzielczość ekranu od 72dpi do 92dpi, 300dpi – rozdzielczość wydruku)
Dlatego często zdjęcie nieostre oglądane na ekranie komputera wydaje się ostre, a dopiero po wydrukowaniu okaże się, że jego jakość będzie nie do zaakceptowania!.

Pozdrawiam

tomekh - Pon 09 Cze, 2008

A ja mam takie pytanie: w teście optyczne.pl oceniono skuteczność stabilizacji na 0,5-1EV, a w poniższym teście: http://www.e-cyfrowe.pl/t...cja=15&strona=1 na 3EV.
Skąd aż taka różnica?
pozdrawiam
Tomek

Arek - Pon 09 Cze, 2008

No bo tam oceniano, że raz na jakiś czas udało im się zrobić nieproruszone zdjęcie przy jakimś tam wyjątkowo długim czasie. Mi na moim 20D, który nie ma stabilizacji, z obiektywem klasy 50 mm bez
stabilizacji, udawało się robić zdjęcia z czasem 1/10-1/15 sekundy. A to przecież nie oznacza że
20D ma stabilizację skuteczną na 2 EV.

fatman - Sob 14 Cze, 2008

Dołożyłem te pierścienie, o których pisałem swego czasu i przedstawiam zdjęcia maszyny.
Można teraz nakręcać filtry 58 mm oraz soczewki makro.
Skorzystałem z soczewek makro i zrobiłem zdjęcia z soczewką 10x.
Aberacje są koszmarne. Zobaczcie załączniki.
Może i pofociłby tym makro ale musiałoby to być równolegle do przedniotu fotografowania.
No i... bez sanek i statywu nie da rady bo "mleko" pojawia się zarówno przy lekkim BF jak i FF.
Nie polecam.

alione - Sob 14 Cze, 2008

dzien dobry
jestem pocztkujacy wiec stad moze glupie pytanie ale czy w tym aparacie beda dzialac inne karty pamieci niz olimpa np toshiby czy tylko orginalne beda dobrze funkcjonowac
wielkie dzieki za odp

fatman - Nie 15 Cze, 2008

Będą działać karty każdego producenta, byleby były xD.
Tylko na kartach Olympusa będzie można uzyskać efekt Panoramy czy 3D.

alione - Nie 15 Cze, 2008

Wielkie dzieki za odpowiedz mam jeszcze jedno pytakno podczas czytania testu tego aparatu bylo tam wspomniane ze Olympus zaprezentowal przejsciowke z kart xD na SD czy ktos cos wiecej wie na ten temat jaka ona nosi nazwe ewentualnie ile kosztuje z gory przepraszam za takie lamerskie pytania :wink: i dziekuje za odpowiedzi
Zbigniew Małach - Nie 15 Cze, 2008

fatman napisał/a:
Dołożyłem te pierścienie, o których pisałem swego czasu i przedstawiam zdjęcia maszyny.
Skorzystałem z soczewek makro i zrobiłem zdjęcia z soczewką 10x.
Aberacje są koszmarne. Zobaczcie załączniki.
Może i pofociłby tym makro ale musiałoby to być równolegle do przedniotu fotografowania.
No i... bez sanek i statywu nie da rady bo "mleko" pojawia się zarówno przy lekkim BF jak i FF.
Nie polecam.

No cóż polecałem wszystkim zainteresowanym poradnik
http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=6064
i wnioski - pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. Tylko po co płacić frycowe?.
Przy oferowanej odległości sMacro 1cm powiększenie już jest wystarczające, żeby się przekonać jakie będą problemy z głębią ostrości - ułamki milimetra ("mleko") i koniecznością ostrzenia tylko poprzez przysuwanie lub odsuwanie aparatu od przedmiotu fotografowanego, a to nawet z sankami sprawia kłopot. M.in. problem zasłaniania światła.
Poniżej zdjęcie strony w skali milimetrowej z odległości ok.1,5cm dla sMacro f ~ 10mm zablokowana można sobie policzyć skalę odwzorowania, pole obrazu ~2,5 x 3,5cm.
Zaleta zastosowania (Dobrych) soczewek nasadkowych to zwiększanie odległości przedmiotowej (możliwość odsunięcia aparatu dalej od przedmiotu fotogr.)
Ponownie cytuję: "Soczewki nasadkowe powodują pogorszenie ostrości rysowania szczególnie przy małej liczbie przysłony i głównie przy brzegach obrazu, pojawiają się wady związane z tzw. aberracją chromatyczną ( brzegi z tęczową barwą) itd".
Pozdrawiam

fatman - Nie 15 Cze, 2008

Dzięki Zbyszku za czujność.
Wszyscy przeczytali Twój poradnik.
Ale nie Wszyscy polegają na wyliczeniach i Niektórzy wolą się pobawić fotografią żeby organoleptycznie sprawdzić jak będzie.
Fermi z Heisenbergiem też wyliczyli wszystko pięknie jakie będą efekty wybuchu bomby ataomowej o takim a takim łądunku a mimo to próby w Arizonie robili przed Hiroszimą.
A frycowe było większe niż 55zł.
Dziś miałem więcej czasu i potrenowałem te soczewki na statywie. Efekty są całkiem całkiem - zakładałem po kolei +1D potem +4D, +10D a na końcu wszystkie razem i jeszcze na czubek dowaliłem +2D.
Jak już Zbyszek napisał - skalę odwzorowania niech Każdy sobie sam policzy.
Dodam tylko dla Wszystkich, że zdjęcia z tymi soczewkami wychodzą ostre w okręgu/środku kadru (praw fizyki Nikt nie zmieni, nawet jak się Wszyscy uprą) ale za to po zrobieniu cropa z takiego ujęcia można już czuć się zadowolonym.
Czego i Wam Wszystkim życzę. :grin: :grin: :grin:

plastek - Sro 18 Cze, 2008

Witam zacnych bywalców tego forum - :smile:

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem SP-570 UZ .

Wcześniej wiele czytałem o tym jak i o innych aparatach tego typu ... wahałem się między tym modelem a Nikonem P80 lub też już sprawdzonym i niezłym FZ 18 , ale ten jakos mi nie pod pasował .
Wiele pomógł mi test który udowodnił że do moich amatorskich poczynań w zupełności ten aparacik wystarczy .
Jednak dalej został jeszcze P80 ... ale kiedy poszedłem do sklepu , osobiście oglądnąć i pomacać i pobawić się oboma modelami nie miałem już żadnych wątpliwości ...
P80 to porażka jeśli chodzi o wykonanie !!! Użyto w nim plastiku chyba najgorszej jakości jaki w ogóle istnieje, przez co wydaje wydaje się że jest niedokładnie spasowany
i jakby miał się zaraz rozlecieć ...
Po prostu nie sięga nawet do pięt pod tym względem SP-570 i przy nim wygląda to jak zabawka dla małych dzieci .

Więc jeśli ktoś się waha jeszcze między tymi modelami to radzę w realu je dokładnie porównać :wink:

Teraz troszkę z innej beczki ...
wszędzie szukałem karty pamięci M+ ale pomimo tego że niektóre sklepy mają już je w ofercie to na magazynach ich nie ma ...
dzwoniąc do Olympusa dowiedziałem się że jeszcze sami nie wiedzą kiedy zostaną wprowadzone do obiegu i że może to być nawet kilka miesięcy :sad:
a te 1GB typu H zostały wycofane jakiś czas temu ...

Muszę kupić dobre , solidne statywy ... jeden jakiś taki malutki żeby można go było wszędzie zabierać a drugi już z tych dużych .... i tu proszę o poradę jakie Wam się dobrze sprawują a które mieliście i nadają się do kosza ...

Myślałem tez o zakupie dwóch toreb do niego .... jedna malutką co by pomieściła aparat , dodatkową kartę i może zapasowe akumulatorki - taka żeby nie przeszkadzała w wędrówkach po górach ...
a drugą jakąś większą gdzie by wszedł cały jakiś majdan do niego który mam zamiar dokupować ( np. soczewki , mały statyw ,ładowarka itd ... ) - w tej kwestii też proszę o dobre rady ...
co do statywów i toreb to tylko dodam że wolę dodać parę groszy i mieć coś dobrego niż wydawać pieniądze na tandetę ...

z góry dziękuję za pomoc ...

fatman - Sro 18 Cze, 2008

Gratuluję zakupu !!!
Ze statywem nie przesadzaj i nie wchodź w jakieś Manfrotto z głowicami :mrgreen:
Kup normalny staty w Hamy w MM za 100-140 pln. Tylko nie za lekki, żeby się nie trząsł jak wiatr zawieje.
Torba - ja kupiłem w MM torbę Case Logic za 79 PLN
http://www.caselogic.pl/i...hpshop&Itemid=1

Mieści aparat, baterie zapasowe, karty. Świetnie nadake się na ramię jak i na wycieczkę rowerową. Ma szlufkę na pas a więc można ją nosić wygodnie.

lolawawa - Nie 29 Cze, 2008

Nie kupuj kilku toreb - kark masz jeden i tylko dwie pachy - bardzo niewygodnie byc obwieszonym kilkoma torbami których paski wrzynają się w szyje, lepiej dobry plecak - albo większa wygodna torba - ja nosiłam osobno pokrowiec na obiektyw - ale dyndające dyndadełka przy każdym kucnięciu do motyla, zaplątywanie się w paski od tych toreb z lornetką, apartem i dwoma pokrowcami - to był horror. Mam jedną torbę która mogę nosic na ramię ale do której mieści się stary aparat, nowy Olympek, i obiektyw a w kieszonkach tegoz pokrowca rózne inne niezbędne rzeczy i jest o wiele wygodniej i czasem do tego dodaję plecak. Miłego focenia
fatman - Sro 02 Lip, 2008

Lolawawa, mam dla Ciebie szpaka. Ale nie Olkiem tety go myknąłem tylko Canusiem.
Olek poszedł na allegro ... chlip, chlip... :oops:

lolawawa - Sro 02 Lip, 2008

dzieki za szpaka - szkoda tylko że nie odpowiada stawianym przeze mnie moim warunkom jakości - dlaczego puściłes olka na allegro - tez miałes go dość ? ja nadal jestem wkurzona, choć wydawało mi się że jest juz spoko - robiłam fajne pejzaże to samo oświetlenie co w ubiegłym roku starym Olkiem a nowym spróbowałm w funkcji landscape - chała taka wyszła że az przykro
fatman - Sro 02 Lip, 2008

To nie był szpak ale kos !!!
Właśnie jeden kolega z forum poprawnie go zinterpretował.
Olka dalej uważam za wspaniały kompakt ale... lepsze jest wrogiem dobrego jak wiesz.

W Olku najbardziej dokuczały mi szumy. Teraz canonik daje czadu. Miodzio.

lolawawa - Sro 02 Lip, 2008

oczywiscie ze kos, nie wiem czemu napisałam szpak widac z bezmyślności - nieostre zdjecia pewno to te szumy własnie dobijają mnie nie wiem czy tez się z nim nie pożegnam, po powrocie z ptasiego pikniku idę na powazną rozmowę do mojego sprzedawcy Olympka po diabła mi aparat któy nie robi zdję kiedy ja chce bo mu za ciemno, nie włacza lampy błyskowej tłumacząc sie w kazdym momencie ze nie dostepne w tym trybie ech szkoda gadac>jak patrze na ostre jak brzytwa moje zdjecia z poprzedniego olympka to mi się nóż w kieszeni otwiera. W weekend zrobiłam 800 zdjec 3/4 do kosza,a z tych 200 co zostawiłam ani jedno do pochwalenia się DRAMAT

[ Dodano: Sro 02 Lip, 2008 19:28 ]
a to przykład z weekendu - zebym taka jakośc zdjec miała zawsze w ciemno to vby było ok, ale niestety tak nie jest

bourbon - Czw 03 Lip, 2008

lolawawa napisał/a:

a to przykład z weekendu - zebym taka jakośc zdjec miała zawsze w ciemno to vby było ok, ale niestety tak nie jest

Przedstawione zdjęcia wcale nie są dobrej jakości, powiedziałbym nawet, że jak na tak "zaawansowany" sprzęt budżetowy, to są wręcz tragiczne.

fatman - Czw 03 Lip, 2008

Ale konkretnie co jest tragiczne?
Możliwości sprzętu? Kompozycja? temat? Czy wszystko razem jest do d... ??
na zasadzie mnożenia niedoskonałości.

Amix - Czw 03 Lip, 2008

Możliwosci sprzetu.
beycen - Nie 06 Lip, 2008

zgadza się ,zdjęcia są do niczego .Nie chodzi o kompozycje czy temat ,bo to jest indywidualne podejscie fotografującego ,co chce uchwycić i w jaki sposób to zrobić.
Tutaj sprawa jest taka że sp 570 nie ostrzy prawidłowo.
przeglądałem zdjecia na forach inno języcznych i jest taki sam problem z jakością surowych zdjęc prosto z matrycy .sprawdzcie sami /nie trzeba znac danego jezyka aby porównac ,obejrzec zdjecia/.
Prawie każdy posiadacz sp 570 robił zdjecia innymi kompaktami / prostymi tzw..małpkami /
Wiec ma porównanie że cos jest tu nie tak
SP 570 to jest nadal kompakt plus wyposażenie w dodatkowe bardziej rozwinięte możliwości
których nie da sie upchać wmniejszych gabarytach korpusu.
Jednak tanie aparaty ostrzą prawidłowo , ,,chociaż nie mają innych cech dodatkowych; .bo :nie ma to ze soba nic wspólnego:"
Podstawowym zadaniem kazdego aparatu jest wykonanie poprawnie ostrego zdjecia
Jezeli tego nie mozna uzyskac to aparat jest spartolony ..
W tym przypadku producent dał "pleców " i poprostu sknocił do potęgi konstrukcję objektywu ,, który niestety nie bedzie wykonywał swojej pracy.
Jedynie zdjecia "macro"bedą bardzo dobre , a dlaczego ,,a ztego powodu ze budowa wszystkich kompaktów /wielkość matrycy ,,stosunek matryca--obiektyw / jest idealna dla tego typu zdjec.
Nie rażące zdjęcia zaprezentował w dużej ilosci i w obszernej tematyce uczestnik forum CORSARZ, jednak jak sam przyznał korzysta z programowej obróbki przed zamieszczeniem zdjec ,troche je wyostrza .
Tak ze nie ma co liczyc na jakosc pracy z sp 570 tylko i wyłącznie ,,ze wzgledu kiepskiej jakosci obiektywu,którego niestety nie wymienimy na objektyw innej firmy.
Smiało można reklamowac ten aparat jako bubel i kazdy sąd przyjmnie taka reklamacje bez robienia problemów / wystarczy ze spróbuje wykonac kila noirmalnych zdjec .

fatman - Nie 06 Lip, 2008

Beycen... a robiłeś ty kiedyś zdjęcia tym aparatem, że tak byś od razu do sądu biegał?
To, co czytałeś gdzieś tam na forach, gdzie jak sam piszesz, nie znałeś języka więc nie wiedziałeś o czym goście piszą jest dla mnie niczym.
Gdzie linki do tych "wypowiedzi znawców".
Jak się coś pisze to treba sie czymś podeprzec albo napisać IMHO.
Pofoć stay tym aparatem chociaż z miesiąc to będziesz miał zdanie i... może wtedy ktoś Cię tu posłucha i uzna Twoje rady za wartościowe.
Twój pierwszy post na tym forum i takie farmazony sadzisz. Luzu trochę stary...

lolawawa - Nie 06 Lip, 2008

wydaje mi się że powinni się tu wypowiadać tylko Ci co tym sprzetem focą lub osoby wnoszące coś konstruktywnego do dyskusji - nie dyskutujemy o wyższaći lustrzanki czy Canonowej Armaty nad tym Olympkiem tylko dyskutujemy o tym jak z Tym Olympkiem przeżyć kilka miłych chwil
Mam nadzieję że jesli chodzi o moje zdjećie pwyżej jasnym było, ze chodziło o jakośc zdjećia owada a nie kompozycja czy błedy w postaci przebicia bieli na kwiatku powoju, bo w ferworze gorączki przedwyjazdowej na ptasi piknik wcale o tym nie pomyślłam, zw wysyłam zdjecie nie idealne - po porostu ucieszyłam nie jakość zdjećia owada. W pełni zgadzam sie fatmanem - jak powołujesz się na innych podeślij link, własnie siadam do 800 zdjec z pikniku w Bieszczadach i zobaczymy czy rozbijemy Olympka o ściane czy zostanie pogłaskany

beycen - Nie 06 Lip, 2008

fatman napisał/a:
To, co czytałeś gdzieś tam na forach, gdzie jak sam piszesz, nie znałeś języka więc nie wiedziałeś o czym goście piszą jest dla mnie niczym

Napisałem wyrażnie że przeglądałem różne fora obcojezyczne w celu porównania zdjeć wykonanych przez różnych ludzi , .tym a nie innym modelem aparatu.
Do tego znajomość języka nie jest potrzebna
.
fatman napisał/a:
Pofoć stay tym aparatem chociaż z miesiąc to będziesz miał zdanie

Tak trzy tygodnie starczyło abym miał zdanie,,dlatego specjalnie przeglądałem wiele stron w necie aby się upewnic dokładnie zanim zwróciłem do sklepu ,gdzie z wielkiej łaski przyjeli reklamacje.Dopiero gdy wspomniałem o drodze sądowej ,usłyszałem--cytuję-"Po co zaraz sąd ,my wiemy że te aparaty szwankują ,sprawę pana możemy załatwic jeszcze dziś .,gdy przyjdzie szef.
Załatwili.
FATMAN poradz obcowanie przez miesiąc , ludziom którzy próbują zrobic chociarz jako takie zdjecie ,a napewno nie są szczęsliwi ze uzyskają zdjecie ostre raz na jakis
czas.LOLAWAWA nie jest wyjatkiem ,lecz jako jedna z nielicznych
ma odwage napisac prawde .
FATMAN ,oraz inni forumowicze, chyba nie uwazacie że ludzie którzy przez wiele lat fotografowali ,to nagle teraz przestali umiec cokolwiek.ZBYMA przedstawił wykresy ,tabele i przeliczniki odnosnie niezadowolenia forumowiczów z niepoprawnie ostrzonych zdjec.NIE TĘDY DROGA Brak powtarzalności w ostrzeniu jest ewidentną wadą ,z którą nie da sie wiele zrobic.LUdzie robią zdjęcia w jak najlepszych warunkach po to aby móc wykluczyc braki w oswietleniu oraz wszystkie inne czynniki , które mogłyby przyczynic sie do złej jakosci zdjeć.
A wy piszecie tak jakby ktos był głupi i robił zdjecia w piwnicy używając jako swiatła małej świeczuszki,-i dlatago to im te zdjecia nie wychodzą.
Nie lepiej pisać prawdę.Znalazłem w zagranicznych galeriach troche ostrych zdjec
niewiem czy podrasowane czy nie , ele to są wyjatki i jeżeli uzyskane w sposób wyboru 40stu z kilku tysiecy wyrzuconych to ja dziekuje .
Fotografuję ponad 25 lat . Tym SP 570 zrobiłem ponad cztery tysiace zdjęć ,w tym ostrych może 200 . Wiec jak mozna zachwalac cos co jest nieprzewidywalne w swojej pracy .Irytujące.
Bubel to bubel.

Corsarz - Nie 06 Lip, 2008

beycen napisał/a:
Bubel to bubel.

Ale tam zaraz bubel.
Dzisiejsze - wcale nie ostrzone :wink:

http://www.flickr.com/pho...278670/sizes/o/

Nie dajmy się zwariować :wink:

Pozdrawiam

lolawawa - Pon 07 Lip, 2008

Obejrzałam z djęcia z Bieszczad i jest mi smutno, aparat pokazuje co innego a co innego wychodzi na kompie - w okieneczku aparatu podczas robienia jest spoko - żadnych przepaleń a na ekranie kicha powypalane twarze, pola zbożowe. Jak zwykle najładniejsze makro motyli. Ten aparat siada w 80% oświetlenia jezlei chcemy uzyc zoomu optycznego. Niestety takie oświetlenie które temu aparatowi dpowiada a jakie jest dostepne w tym kraju zo zaledwie może kilka dni w roku. Dzwonię dziś do sprzedawcy na powazna rozmowę - co mogą mi zaoferować .... zobaczymy. Bo jak mam takie zdjećia robic to moge sobie kupic kompakcika za 200 zł i cykac fotki tzw rodzinne nim a nie olympkiem co nie daje gwarancji ostrości i mylnie wskazuje na ekranie zaróno ostrośc jak i kolory, nie mówiąc o tym że czerwonego jeszcze nie udało mi się sfotografować w wersji czerwonej zawsze jest zdechłe rózowe.
Jestem rozczarowana i jak powiedział Beycen - niemozliwym jest abym po 6 latach prawie codziennego focenia nagle zapomniała jak się robi zdjećia

Corsarz - Pon 07 Lip, 2008

lolawawa napisał/a:
czerwonego jeszcze nie udało mi się sfotografować w wersji czerwonej zawsze jest zdechłe rózowe.

Polecam opcję "Balans bieli" - czasem pomaga :wink:

edmun - Pon 07 Lip, 2008

lolawawa, z czerwonym zawsze będzie problem :) wynika to z długości fali i tzw. clippingu jednego z kolorów. poczytaj trochę to bedziesz wiedzieć dlaczego z czerwonym są zawsze problemy
tomekh - Pon 07 Lip, 2008

sorry za sugestię, ale może problem leży w Twoim ... monitorze. Ja zrobiłem dziesiątki zdjęć tym sprzętem i nigdy nie miałem problemu z kolorami. Co do ostrości to na kilkadziesiąt zrobionych 2 (słownie dwa) nie grzeszyły ostrością. Nie wiem więc skąd tyle problemów. Napiszcie swoje namiary na PW to chętnie prześlę przykłady.
lolawawa - Pon 07 Lip, 2008

monitor mam spoko Syncmaster 710N, czerwone w makro jest ok, a w wersji normalnej beznadzieja, stare czerwone zdjecia tez są spoko. Im dalej jest czerwone od obiektywu tym lepiej czerwono wygląda. Rozmawiałam ze sprzedawcą - ciekawe co zwojuje dla mnie z tym gruchotem.
Jedno tez jest dobre w tym Olympku - idealnie lezy do reki - mozna nieść go w łapce kilometrami i cały czas dobrze w niej lezy, palce nie bolą, nie wysmykuje sie z rak - idealny wręcz. :)

Chciałam pokazać te czerwienie, ale okazuje się że powywalałam wszystko do kosza.

fatman - Pon 07 Lip, 2008

beycen napisał/a:
Tym SP 570 zrobiłem ponad cztery tysiace zdjęć ,w tym ostrych może 200 . Wiec jak mozna zachwalac cos co jest nieprzewidywalne w swojej pracy .Irytujące.
Bubel to bubel.

Sorka beycen. Przyjmij wyrazy. Trochę emocjonalnie pojechałęm ale wiesz... jak czytałeś ten i poprzedni wątek o 570, który to nie chwaląc się założyłem... to zauważyłeś jaką walkę stoczyłem z tym aparatem, żeby robił to co ja chcę ale nie był on jeszcze taki najgorszy. Może trafiliście na jakieś wadliwe egzemplarze? Mój był w porzo.
Ale jak przez 1 weekend pofociłem 450-tką to sam rozumiesz, że nie mogło być innej decyzji.
Pozdrawiam tych co jeszcze zostali na froncie i walczą o utrwalenie dobrej opinii o Olku.

Amix - Wto 08 Lip, 2008

fatman napisał/a:

Pozdrawiam tych co jeszcze zostali na froncie i walczą o utrwalenie dobrej opinii o Olku.

Tez pozdrawiam, ale to sa chyba masochisci :wink:

tomekh - Wto 08 Lip, 2008

Amix napisał/a:
Tez pozdrawiam, ale to sa chyba masochisci

Zapewniam Cię, że nie jestem masochistą. Szanuje tutaj poglądy Was wszystkich, powiem więcej sam nie byłem przekonany z początku do tego aparatu (ma go mój Tato, ja czasem pożyczam) ale po praktycznym robieniu nim zdjęć stwierdzam, że jest to dobry sprzęt, a jedyną naprawdę poważną jego wadą jest ta nieszczęsna aberracja chromatyczna na dłuższych ogniskowych.

pozdrawiam
Tomek

plastek - Sro 06 Sie, 2008

witam...

ja dziś tak trochę z innej beczki :smile:

czy istnieje spolszczenie do programu exifer 2.1.5 ??
bo ponoć to jeden z lepszych takich programików ...

a może ktoś poleci jakiś inny dobry ale w naszym języku ... :grin:

Zbigniew Małach - Czw 07 Sie, 2008

Można np. skorzystać z:
http://home.pacbell.net/michal_k/ a tutaj freeware Exif Image Viewer
lub polecam
http://www.photome.de/ b. dobry co prawda bez polskiego menu ale po co? (jest już kilka wersji językowych może niedługo będzie polska)
http://www.colorpilot.com/exif.html EXIF Pilot Lite - View EXIF and IPTC Data freeware
http://www.amarra.de/exif.htm Exif-Viewer Version 2.50 freeware
Pozdrawiam

[ Dodano: Czw 07 Sie, 2008 22:12 ]
Już w lipcu ukazała sie informacja że Firma Olympus udostępniła firmware w wersji 1.1 przeznaczony dla aparatu kompaktowego SP-570 UZ. Nowe oprogramowanie poprawia działanie mechanizmu ustawiania zoomu.
Aktualizacji dokonałem za pośrednictwem aplikacji Olympus Master 2 zgodnie z procedurą opisaną na stronie http://www2.olympus.pl/consumer/208_7226.htm.
Zoom działa teraz płynnie, poprzednio raczej skokowe.
Patrz: http://pl.youtube.com/watch?v=llbeidXrPLU Test zoom ring " firmware dla Olympus SP-570 UZ"
Warto zainstalować.
Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 20 Sie, 2008 17:11 ]
edmun napisał/a:
lolawawa, z czerwonym zawsze będzie problem :) wynika to z długości fali i tzw. clippingu jednego z kolorów. poczytaj trochę to bedziesz wiedzieć dlaczego z czerwonym są zawsze problemy

W tym temacie i nie tylko opublikowałem poradniki na forum Olympusa
Najnowszy
http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=13721
dotyczy tematu:
Tryby i metody ustawiania ostrości w SP-570UZ.
Pozdrawiam

Busta - Czw 02 Paź, 2008

Witam.
A może mi ktoś podpowiedzieć jak ustawiać ten aparat do focenia sportu?
Głównie chodzi mi o bardzo szybko poruszające się obiekty.
Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam.

Krzyś - Sob 08 Lis, 2008

No i całe szczęście dla mnie że wszedłem na to forum bo już chciałem kupić SP-570 UZ.
Chyba by mnie szlag trafił z takim aparatem.

kesiek - Sro 19 Lis, 2008

A ja jestem bardzo zadowolony z tego aparatu.Jak się nie potrafi robić zdjęć to nawet najlepszym aparatem nie zrobi sie dobrego zdjęcia

http://www.fotosik.pl/pok...8213b364c2.html a to jest zdjecie jak robilem z procesji i x20 zoom

a tu zza szyby legwan zielony: http://www.fotosik.pl/pok...c1062261cd.html

pyton królewski: http://www.fotosik.pl/pok...53ca88f059.html z bliskiej odleglosci

i w nocy księżyc: http://www.fotosik.pl/pok...58ea3b1c0e.html

i te zdjecia sa robione wlasnie aparatem o ktorym mowa w poscie

rsms - Sro 19 Lis, 2008

hmm.. nie chciałbym się za bardzo czepiać, no ale od dwóch pytań nie mogę się powstrzymać :mrgreen:
na jakim ISO był ten legwan robiony?
i dlaczego ten księżyc na górze taki zielony?

kesiek - Sro 19 Lis, 2008

legwan byl na iso 800 a jesli chodzi o ksiezyc to ja go nie robilem a brat z okna
tomekh - Czw 20 Lis, 2008

Brzegi księżyca są u góry "zielone" a u dołu "czerwone" z powodu aberracji chromatycznej, która na max. zoomie jest duża i stanowi tak naprawdę najpoważniejszą wadę tego aparatu, co nie znaczy że nie da się zrobić fajnego zdjęcia na 20x zoom. Poniższe zdjęcie Giewontu zostało wykonane całkowicie z ręki na max zoomie, spod hotelu Kasprowy w Zakopanem. Nie zostało poddane żadnej obróbce komputerowej, z wyjątkiem przeskalowania do rozmiaru 1024x768 akceptowanego przez to forum.

pozdrawiam

kesiek - Czw 20 Lis, 2008

każdy aparat ma plusy i minusy
Kriss44 - Wto 23 Gru, 2008

witam
czy ktoś używał w UZ-570 adaptera CLA-10 i tele-konwerter TCON-17 oraz Konwerter szerokokątny WCON-07. Interesują mnie wasze doświadczenia jak wychodzą z tego zdjęcia zwłaszcza interesuje się WCON-07 czy za pomocą niego można zrobić 360 stopni w czterech ujęciach taką dookulną panoramę. Chętnie zobaczyłbym testowe zdjęcia zrobione za pomocą tych dodatków (oczywiście UZ-570).
UZ-570 mam od początku jego ukazania się i przesyłam zdjęcie na max zumie

kesiek - Nie 28 Gru, 2008

Kriss44 napisał/a:
witam
czy ktoś używał w UZ-570 adaptera CLA-10 i tele-konwerter TCON-17 oraz Konwerter szerokokątny WCON-07. Interesują mnie wasze doświadczenia jak wychodzą z tego zdjęcia zwłaszcza interesuje się WCON-07 czy za pomocą niego można zrobić 360 stopni w czterech ujęciach taką dookulną panoramę. Chętnie zobaczyłbym testowe zdjęcia zrobione za pomocą tych dodatków (oczywiście UZ-570).
UZ-570 mam od początku jego ukazania się i przesyłam zdjęcie na max zumie

Ja mam tle konwerter i adapter i z nim jest tak ze jak dobrze ustawisz aparat wszystko to naprawdę potrafią wyjść bardzo ładne zdjęcia

[ Dodano: Nie 28 Gru, 2008 13:14 ]
http://www.fotosik.pl/pok...78b0e04f27.html tutaj z dalekiej odległości a tutaj z bliskiej przez szybę rybkę http://www.fotosik.pl/pok...ea6dd7faf2.html

Kriss44 - Nie 04 Sty, 2009

Dzięki za informacje a czy możesz zamieścić zdjęcie tego samego obiektu zrobione z telekonwerterem i bez niego tak żebym miał pole odniesienia i mógł to porównać
Corsarz - Czw 08 Sty, 2009

Dowód na to, że zdjęcia z 570UZ mogą zyskać uznanie serwisów fotograficznych z tzw screeningiem (czyli akceptacją przez 3 osoby oceniające zdjęcia) :

http://www.jetphotos.net/...6385411&nseq=10

http://www.jetphotos.net/...=6337592&nseq=2

tomekh - Czw 08 Sty, 2009

Potwierdzam - aparatem tym da się zrobić bardzo wysokiej jakości zdjęcia - oczywiście na niskich czułościach (najlepiej 64) i do ogniskowej najwyżej 200.
kesiek - Czw 08 Sty, 2009

Kriss44 te dwa zdjęcia co dałem są robione z użyciem konwertera i adaptera jedno z bardzo bliska a rybki przez szybę
Omig - Nie 22 Lut, 2009

Czy SP 570 UZ obsługuje karty micro SDHC, i jakiej wielkości.
kesiek - Sro 25 Lut, 2009

obsługuje karty "XD"
Omig - Sob 07 Mar, 2009

O xD wiem, pytałem o micro SD HC.
Corsarz - Nie 29 Mar, 2009

SP-570 UZ jeszcze żyje :wink:

Turyn nocą :

http://farm4.static.flick...a565aba87_o.jpg

http://farm4.static.flick...a2a4fc772_o.jpg

http://farm4.static.flick...f5c4dbd52_o.jpg

http://farm4.static.flick...ac1fc6663_o.jpg

Pozdrawiam

tomekh - Pon 30 Mar, 2009

ładne, ładne. Twoje?

[ Dodano: Pon 30 Mar, 2009 10:03 ]
... no to ja się też pochwalę zdjęciem nocnym z Olka 570. tradycyjnie bez żadnego poprawiania na kompie, tylko ze zmniejszeniem rozdzielczości do akceptowanej przez to forum.

[ Dodano: Pon 30 Mar, 2009 10:15 ]
... jakieś problemy z siecią, nie da się dodać obrazka, może później :sad:

Corsarz - Pon 30 Mar, 2009

tomekh napisał/a:
ładne, ładne. Twoje?

Moje :wink:
Robione z ministatywu (mieliśmy w podróży lotniczej tylko bagaż podręczny).
Wszystkie więc kadrowane "na kolanach" co wzbudziło zainteresowane włoskiej policji :wink:
Myśleli pewnie że jestem żebrakiem ulicznym.

Tu cały "turyński" set zdjęć łącznie z kadrami z meczu Juventusu (robionymi Canonem 400D)

TURYN 2009

Pozdrawiam

[ Dodano: Czw 11 Cze, 2009 18:53 ]
Gołąbek z SP-570

http://www.flickr.com/photos/corsarz/3616636149/

Pozdrawiam :wink: