forum.optyczne.pl

Lornetki - Night Hunter Xtreme 8x56.

Chomsky - Sob 06 Cze, 2020
Temat postu: Night Hunter Xtreme 8x56.
Przez kilka dni miałem przyjemność zabawiać się Steinerem Night Hunter Xtreme 8x56.
To moja pierwsza tak długa przygoda z nocną lornetką myśliwską.
Pogoda była trochę różna, padało, siedziałem pod daszkiem, wczoraj i dzisiaj było ładnie, świeciło słońce i mogłem nawet popatrzeć jak tam wypada kwestia odblasków.
Dwa razy gapiłem w okolicy godziny 21.30-22.45. Niestety, moje źrenice nie otwierają się za bardzo i różnic w jasności pomiędzy Steinerem a Meostarem 7x42 nie dostrzegłem. Może z akomodacją oczu mogłem dłużej się pobawić.
Porównywałem także z Nikonem 8x30e2 i Habichtem 8x30. Steiner był jaśniejszy, ale nie na tyle bym to za bardzo odczuł. Jestem stary i nawet Night Hunter mi nie pomaga, ot co.
W dzień było nie najgorzej, w miarę ostro, w miarę kontrastowo, ale moje niewielkie ósemki porro są lepsze pod tym względem. Wielkich odblasków nie wyłapałem, za to AC na skraju pola była dość duża, w centrum spoko.
Największy minus to niewielkie pole, obraz ciasny, przywykłem do szerszego. Boli.
Duże to bydlę, mocarne, pancerne, futerał porządny, na zamek, otwierany z klapą do góry. Paski nieźle. Ciężki ten Steiner. Osłonki przy okularach się kręcą wraz z nimi. Było ciepło więc okulary się nie zapociły. W zimniejsze porze pewnie oczy zaparowują soczewki. Ale leciutko się to odgina. Same okulary dosyć wygodne jak dla mnie.
Indywidualne ostrzenie sprawiało mi mniej problemów niż w moim Habichcie? Dziwne? Po prostu łatwiej i szybciej ostawiałem ostrość w Steinerze.
Ciężar zapewnia stabilizację. Steiner mniej drży niż lekki Nikon.
Lornetka dla myśliwych, młodszych niż ja, takich co wykorzystają jasną optykę. Dla dziadków, na ptaszki i krajobrazy raczej się nie nadaje.
Chciałbym jeszcze popatrzeć przez najnowszą wersję NH, może się kiedyś uda.
Ptaki tłumiły się jak głupie, sroka chciała mi zwędzić mandarynkę z ławy. Jednym słowem miła przygoda.
Dominikowi dzięki za wypożyczenie sprzęcicha.
Pozdr. Ch.

NoVik - Sob 06 Cze, 2020
Temat postu: Re: Night Hunter Xtreme 8x56.
Chomsky napisał/a:
Chciałbym jeszcze popatrzeć przez najnowszą wersję NH, może się kiedyś uda.

Z tego co wiem Xtreme to właśnie najnowszy model Nighthunter, czyż nie?

Chomsky - Sob 06 Cze, 2020

Nie, najnowszy to model 2016. Znacznie szerszY i znacznie lepszy optycznie. Myślė, że nic nie poknociłem?
Pozdr. Ch.

bewithed - Sob 06 Cze, 2020

Chomsky napisał/a:
Nie, najnowszy to model 2016. Znacznie szerszY i znacznie lepszy optycznie. Myślė, że nic nie poknociłem?
Pozdr. Ch.

Dokładnie, najnowszy model jest znacznie lepszy, to prawdziwe opus magnum Steinera:): https://www.optyczne.pl/3...x56_(2016).html

NoVik - Sob 06 Cze, 2020

No tak... Ale wstyd... Oczami wyobraźni widziałem właśnie tego. Pomyliłem nazwy, myśląc, że XP to właśnie ten podlinkowany przez bewithed :oops:
Arek - Nie 07 Cze, 2020

Tak to szło:
https://www.optyczne.pl/p...=1267&add2=1785
w bazie nie ma jeszcze starszego NH bez XP, ale on parametry ma te same co XP. Zmiany dotyczyły powłok i mocowania paska.

RoboBat - Pon 08 Cze, 2020
Temat postu: Re: Night Hunter Xtreme 8x56.
Chomsky napisał/a:

Dominikowi dzięki za wypożyczenie sprzęcicha.
Pozdr. Ch.

O widzę, że "mój" klub właśnie rozpoczął działalność. I o to chodzi. Można nacieszyć się sprzętem nie będąc właścicielem. A jednak można.

Chomsky - Pon 08 Cze, 2020

Mam jeszcze obiecane Fujinona 10x50 dachówkę. Lunetę Celestrona 25x100, o ile dobrze zapamiętałem i jeszcze jedną lunetę. Dominik jest ziomalem i mieszka 100 metrów od mojej chałupy. I tak żeśmy się w lesie zgadali, podcza dokarmiania dziczków w zagrodzie.
Pozdr. Ch.
P.s. Wysyłanie jest kłopotliwe, ale na miejscu, lub tak do 100 kilometrów zawsze można skorzystać.