|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Rozdzielczość
prophet - Wto 09 Cze, 2020 Temat postu: Rozdzielczość Czołem !
Czy jest możliwość przeliczenia rozdzielczości obiektywu ?
Powiedzmy rozdzielczość Canona 100 L Macro, na aparacie, powiedzmy Canon 5D, wynosi XX.
Jaką, w przybliżeniu, miałby rozdzielczość ten sam obiektyw na powiedzmy Fuji X-T2 ?
Da się ?
Arek - Wto 09 Cze, 2020
Nie ma prostego przelicznika.
prophet - Wto 09 Cze, 2020
Dzięki
Negatyw - Sro 10 Cze, 2020
Należy rozróżnić rozdzielczość obiektywu, a w zasadzie rozdzielczość optyczną obiektywu, rozumianą jako własność obiektywu, nie zależną od tego do jakiego korpusu jest podpięty. I rozróżnić należy rozdzielczość układu obiektyw - korpus zwaną rozdzielczością systemu.
prophet - Sro 10 Cze, 2020
Dzięki.
No to mi chodzi, o tę drugą rozdzielczość - rozdzielczość systemu.
Np. Test Laowy 100 Macro na korpusie Canon 5D mk III pokazał dany wynik.
Czy można, w przybliżeniu, określić wynik tego obiektywu np. na korpusie Sony A7 mk I, znając rozdzielczość matrycy wymienionego ?
Negatyw - Sro 10 Cze, 2020
Nie da się. Pewnie by się dało gdyby znane były rozdzielczości absolutne obiektywu i obu przetworników.
prophet - Czw 11 Cze, 2020
Rozumiem, dzięki
Będę zmieniał system i chcę wybrać ten, który oferuje najlepszy obiektyw macro. Myślę o Fuji i osiemdziesiątce macro, ale nie wiem czy zachwyty nad nim są uzasadnione. Mogę też pozostać przy Sony i wybrać 90 mm macro bądź Voigtlandera 65 mm 2.0, ale niestety nie miałem przyjemności.
Negatyw - Czw 11 Cze, 2020
Zwykle rozdzielczości podawane dla tego typu obiektywów są dla normalnych odległości. No chyba, że jest napisane w teście, że dla odwzorowania makro np. w skali 1:1. Obiektyw makro należy dobierać patrząc na zastosowanie. Jak ktoś fotografuje płochliwe obiekty to ważna jest odległość od przedniej soczewki co nie zawsze pokrywa się z ogniskową.
prophet - Czw 11 Cze, 2020
Masz racje.
W przyszłym tygodniu będę miał, na kilka dni, do testów Vojtka 110, szkoda, że nie 65 mm, ale zawsze to coś.
Zdam relację jak wrażenia, w porównaniu do Sigmy Art 70 mm makro i Laowy 100 makro, która- niestety- w zależności od egzemplarza jest genialna.
Negatyw - Pią 12 Cze, 2020
Powinieneś zacząć od tego do czego Ci ten sprzęt makro potrzebny i ile na niego planujesz przeznaczyć. Czy np. będzie to fotografia biżuterii i wstawianie zdjęć do sklepu internetowego, fotografia robaczków i wymagana wysoka jakość dużych powiększeń czy może katalogowanie zdjęć zębów w gabinecie dentystycznym?
prophet - Pią 12 Cze, 2020
Biżuteria, numizmatyka, zegarki jak i ich mechanizmy... no i do zabawy Robaczki odpadają, szanuję, ale nie pałam sympatią do tych stworzeń
Budżet, to max 5k złotych.
Negatyw - Sob 13 Cze, 2020
To jest najmniej wymagająca dziedzina makro pod względem obiektywu i korpusu. Tu się sprawdzi każdy, nawet jakiś archaiczny korpus z najtańszym obiektywem makro ze skalą odwzorowania 1:1. Należy tylko zainwestować w oświetlenie. Tak więc co kupisz to będzie wystarczające z nawiązką. Nie wiem czy też warto inwestować w format FF. No chyba, że korpus będzie używany również do innych zadań. Jeżeli nie to należy wybierać między APS-C i 4/3.
prophet - Wto 16 Cze, 2020
Dzięki za odpowiedź ))
Pozdrawiam
|
|