|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - fuji s 9600 czy sony H50?
Stanley - Czw 05 Cze, 2008 Temat postu: fuji s 9600 czy sony H50? Wiatm wszystkich już zapewne w wiekszości profesjonalistów.
A więc do rzeczy chce kupić porządna cyfrówke do robienia zdjęc wszystkiemu krajobrazy, z urzyciem makro w większości przyrody małych zwierzatek roslin itp. jakis małych rodzinnych przyjeć, po budynki itp. po przeczytaniu wielu komentarzy i wielu tematów na różnych forach zupełnie nie wiem co wybrać, myślałem nad zakupem Sony H50, fuji s 9600, zalezy mi na dobrym zoomie, więc prosze o pomoc który wybrać i także o propozycje innych modeli bo chce go kupić juz nie długo i nie wiem co wybrać.
rafalg - Czw 05 Cze, 2008
9600 będzie ok, możesz jeszcze rozważyć zakup Panasonica FZ50, jego wadą są szumy ale da sie wytrzymać. Jest jeszcze Casio ale tu cena kosmos choć ja uważam że jest wart tej kasy. Co do pozostałych mega zoomów to jest kwestia taka że nie posiadają pierścienia zmiany ogniskowej na osi obiektywu co akurat dla mnie jest dość ważne. Myślę że dla Ciebie tez będzie o ile już nie jest. Jeśli masz ograniczony budżet to bierz Fuji a jeśli możesz dołożyć to Lumixa FZ50.
Stanley - Czw 05 Cze, 2008
pierścienia nie używałem ale jak ogladałem kilka aparatów wydaje sie wygodniejszy i bardziej precyzyjny od tych różnych guzików i pokręteł elektronicznych...
rafalg - Czw 05 Cze, 2008
Aparat kompaktowy który jest zbliiżony pod względem wielkości a generalnie ma podobne cechy obsługi jak lustro jest bardziej wygodny niż mniejsze konstrukcje. I uwierz mi że kwestia zoomowania poprzez pierścień to naprawdę szok w porównaniu z obsługą przycisków typu +/- lub takim "dzyndzlem" przy klawiszu spustu migawki. Na początku może się zdawać że taki duży nie będzie wygodny ale naprawdę to jest zupełnie inny komfort użytkowania a przede wszystkim jeśli chodzi o zmianę ogniskowej szybkość. Także jednak namawiam Cię na zakup aparatu z takim rozwiązaniem i z takimi gabarytami.
Stanley - Pią 06 Cze, 2008
a jak byś uzasadnił wybór fuji a nie sony?
rafalg - Pią 06 Cze, 2008
Sony, Sony wiem że kiedys telewizory dobre robili nawet sam taki miałem "chodził" 10 lat. Jedyny sensowny aparat Sony jaki znam to A700. Według mnie żaden kompakt Sony nie jest wart uwagi.
tylko ze s9600 nie ma czy ma stabilizację obrazu? bo piszą ze ma i że nie ma wiec nie wiem jak o jest, a zapewne by sie przydała.
Stanley napisał/a: | tylko ze s9600 nie ma czy ma stabilizację obrazu? bo piszą ze ma i że nie ma wiec nie wiem jak o jest, a zapewne by sie przydała. |
http://www.cyfrowe.pl/apa...epix-s9600.html
Wynika z tego że ma.
a jeszcze zebym mógł nim uchwycić coś poruszającego sie z dość dużą prędkścią
Tego w specyfikacji nie ma że fotografuje obiekty które poruszają się z dużą prędkością. Ale myślę że da radę.
MM - Pią 06 Cze, 2008
Stanley napisał/a: | a jeszcze zebym mógł nim uchwycić coś poruszającego sie z dość dużą prędkścią |
Każdy kompakt będzie miał z tym problem i stabilizacja zdaje się w takich sytuacjach psu na budę. W tego typu zdjęciach najwięcej (jakieś 80-90%) zależy od wiedzy i umiejętności fotografa. "Ciupaga" fotograficzna nawet mając profesjonalną lustrzankę będzie mieć duży problem przy takich zdjęciach.
qadest1 - Pią 06 Cze, 2008
Za kolegą:
z tych dwóch zdecydowanie: S9600
Indonaro - Pią 06 Cze, 2008
Z tego co się dowiedziłem, to stabilizacja niby jest, a tak jakby jej nie było...
a jakaś inna alternatywa oprucz tego?
Stanley napisał/a: | a jakaś inna alternatywa oprucz tego? |
Lumix FZ50
a coś w niższej cenie?
[ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 11:42 ]
a jak jest z makro w tych modelach fuji s9600 i Lumix FZ50 które ma lepsze czy można do nich dokupić jeszcze jakies dodatkowe elementy do tego aby można było uchwycic coś małego bardzo dobrze?
kozidron - Pią 06 Cze, 2008
Nie ma stabilizacji (na pokretle trybów znajduje się coś w rodzaju stabilizacji -anty blur system)ale poradzisz sobie doskonale z tym aparatem...wiele puszek w tej klasie ma stabilizację co nie znaczy, ze dział ona prawidłowo..(są tez oczywiście warunki, w których stabilizacja nigdy nie zadziała) - weź 9600 to porządna hybryda, naprawdę warto...kolegę z pracy też namówiłem i dziękuje do tej pory, tylko troche psioczy na menu, bo nie po polsku ale cała reszta petarda \(jak za tą cene)......
--------------------------------------------
oWłOSiony pępek team !!!
h.s. - Pią 06 Cze, 2008
Oprócz FZ50 i S9600 jest jeszcze s6500 godny uwagi. Wszystkie trzy mają większe matryce i stałe nie wysuwające się obiektywy. Można do nich dokupić soczewki , lub konwertery makro /raynox/ do fotografowania małych przedmiotów. Fuji nie posiadają stabilizacji przydatnej nie tylko w makro, ale i w niekorzystnych warunkach.
Z innych warte polecenia są także canon s5IS i panasy FZ8/FZ18 - mniejsza matryca, obiektywy wysuwane, no i mniejsze gabaryty. Do zdjęć makro trzeba do nich zakupić tulejki. /może nie do wszystkich/.
Co do sony to firma ta nie radzi sobie dobrze z aberracjami chromatycznymi, lepiej je omijać. Testy i opisy niektórych znajdziesz w dziale "testy"
|
|