forum.optyczne.pl

Lornetki - Carl Zeiss 6x30 B Oberkochen Military

Wiking69 - Pon 22 Cze, 2020
Temat postu: Carl Zeiss 6x30 B Oberkochen Military
Wreszcie udało mi się ją kupić :) . Czułem że to może być idealna lornetka do lasu , stabilny obraz dzięki małemu powiększeniu , wspaniały kontrast i ostrość . A co najważniejsze ... rewelacyjna głębia ostrości , identyczna jak w modelu Zeiss Marine 7x50 GA T* ( porównywałem bezpośrednio gdyż sprzedający miał ją przy sobie ) . Od 20 metrów do nieskończoności widzę wszystko ostro , to ogromny komfort w moim wieku . Lornetka jest stosunkowo mała i lekka , chociaż solidne ogumowanie zwiększa ciężar . Natomiast pancerny brezentowy futerał na lornetkę to prawdziwa wisienka na torcie . Mam dużo radości , wspaniały sprzęt z demobilu Duńskiej armii . Chyba znalazłem swojego Świętego Grala :)
Arek - Pon 22 Cze, 2020

Pięknie. Wstaw może jakieś zdjęcia.
adaher - Pon 22 Cze, 2020

też chętnie obejrzałbym jakieś zdjęcia :smile: Brązowa?
Volver - Pon 22 Cze, 2020

Demobil z Danii czy Szwecji? Ma 3 korony?
Wiking69 - Pon 22 Cze, 2020

Zdjęcia postaram się zamieścić w środę . Kolor jest trudny do określenia , coś pomiędzy ciemną wojskową zielenią a brązem . Koronę ma jedną czyli demobil z Danii .
3mnich - Wto 23 Cze, 2020

Jarek, ten bino ma 150m pola ?
Wiking69 - Wto 23 Cze, 2020

Tak Adamie , ten bino ma pole widzenia 150 m , wrażenia są podobne jak w Leice 7x42 BN z polem 140 m . Ostrość na brzegach jest przyzwoita , ale ostrość w centrum to mistrzostwo świata . Byłbyś zachwycony :)
kot Sylvester - Sro 24 Cze, 2020

Wiking wybacz ale 150 metrów pola przy powiększeniu 6 razy to ŻADEN wyczyn!!!
Również posiadam takie pole z tą drobną różnicą że przy powiększeniu 8 razy w dodatku jest ostre co najmniej w 95%.
Dlatego nie bardzo rozumiem Twój zachwyt.

Wiking69 - Sro 24 Cze, 2020

Kocie ... pole 150 metrów przy powiększeniu 6x jest wystarczające i tylko tyle . Mój zachwyt wynika z ostrości , kontrastu i fantastycznej głębi ostrości porównywalnej z Zeissem 7x50 Marine . Do tego dochodzi bardzo stabilny obraz dzięki małemu powiększeniu , duża odległość oka od źrenicy wyjściowej i małe gabaryty . W lesie Zeiss SF 10x42 jest jak karabin snajperski , jak już złapiesz cel :) ... jest pięknie . Ale do spokojnego przeczesywania pól i lasów nie ma nic lepszego niż Zeiss 6x30 B Oberkochen .

Wiem że to śmieszne ale za 1100 zł mam swojego Świętego Grala :) . Okazuje się że wcale nie trzeba wydawać worka pieniędzy , żeby znaleźć idealną lornetkę dla swoich oczu . Myślę że dla każdego będzie to inna lornetka :) .

Surowe piękno!

adaher - Sro 24 Cze, 2020

Piękna :smile: To oczywiście kwestia gustu, ale ja lubię te małe wojskowe cudeńka :smile:
Super futerał, szkoda, że do współczesnych lornetek takich nie dodają...

Prawdę mówiąc ten Zeiss z demobilu wygląda jak kawałek gąsienicy od czołgu :) . Ale widok w okularach jest czystym relaksem .
adaher - Czw 25 Cze, 2020

Czołg też może być piękny :smile: zwłaszcza gdy pięknie spełnia swoją funkcję, choć akurat funkcja czołgu nie do końca musi być piękna...
Arek - Czw 25 Cze, 2020

Rudy 102 był piękny. Powie Ci to każdy, kto w latach 70-tych dziecięciem był :)
Volver - Czw 25 Cze, 2020

Ha! Potwierdzam, cudo! A Marusia.... :twisted: No i Janek też miał coś podobnego.
TRYTON7 - Pią 26 Cze, 2020

Same rewelacje, musze ją porownac z Nikonem 8x30II.

Zeiss Oberkochen have already got a somewhat yellow image, but not yet strong enough to disturb color fidelity on a significant level… :smile:

http://holgermerlitz.de/seven8x30.html

Wiking69 - Pią 26 Cze, 2020

To porównanie dotyczy lornetek z powiekszeniem 8x ... :(
TRYTON7 - Pią 26 Cze, 2020

Jasne, ale to ta sama stajnia a wiec różnic dużych na minus bym się nie spodziewał.
Wiking69 - Pią 26 Cze, 2020

Wiesz nawet między Zeissami z Oberkochen 8x30 jest duża różnica . Wersja B z dużym odstępem oka od źrenicy wyjściowej jest zupełnie inną konstrukcją .