forum.optyczne.pl

Lornetki - Dlaczego gwiazdy świecą ?

Wiking69 - Czw 25 Cze, 2020
Temat postu: Dlaczego gwiazdy świecą ?
Czytałem najnowszy artykuł Arka ... Niebo przez lornetkę , oglądałem piękne kolorowe zdjęcia i zacząłem się zastanawiać . Dlaczego właściwie gwiazdy świecą , czy same są źródłem światła , czy odbijają światło od ... no właśnie :( . Od czego ? . Kto zna odpowiedź bez zaglądania do internetu :)
Arek - Czw 25 Cze, 2020

Ja znam odpowiedź bez zaglądania do internetu, ale ja z racji swojego wykształcenia chyba nie mogę brać udziału w konkursie :)
Maciek - Czw 25 Cze, 2020

Chyba sobie j..ja z nas robisz :oops: przecież nawet dziecko wie, że jest to skutek reakcji termojądrowych we wnętrzu gazowych kul :roll:
Arek - Czw 25 Cze, 2020

Więcej tutaj:
https://www.optyczne.pl/index.php?art=290

Dzisiaj pierwszy raz w swoim życiu po 55 latach oglądania kosmosu , zadałem sobie to pytanie :( . I jestem z tego dumny :)

Prawdę mówiąc jak na razie żadna ekspedycja naukowa nie zaglądała do wnętrza milionów gwiazd , które świecą na nocnym niebie . Widzę że to bardziej kwestia zaufania do teorii naukowych niż samych dowodów :) . Ale mogę się mylić :(
Volver - Pią 26 Cze, 2020

A pomyśleć, że jeszcze pod koniec XIX w poważnie twierdzono, że źródłem energii i świecenia gwiazd jest najpewniej płonący tam węgiel.
niebieski - Pią 26 Cze, 2020

Cytat:
Dlaczego właściwie gwiazdy świecą

To jest projekcja, tak jak w planetarium, polecam odwiedzić takie, będzie jasne jak to zrobione.
Ani węgiel ani ropa na słońcu, bo dymu nie widać.
Mnie nurtuje jak w piekle rozwiązali zasilanie palenisk, czy wiadomo czy była tam jakaś ekipa badawcza? Może nie da się wrócić :neutral:

aeaa - Pią 26 Cze, 2020

na studiach miałem astronomie i z tego co pamiętam to ... budowa (zawartość pierwiastków i ich rozpad) gwiazdy oraz wielkie ciśnienie wewnętrzne powoduje spalanie gwiazdy. Tak wiem trója z minusem :)
Arek - Pią 26 Cze, 2020

Wiking69 napisał/a:
Widzę że to bardziej kwestia zaufania do teorii naukowych niż samych dowodów . Ale mogę się mylić

Autorzy czegoś takiego trochę z Tobą by polemizowali:
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81adunek_termoj%C4%85drowy

Wiking69 - Pią 26 Cze, 2020

Jeżeli to prawda , to kosmos jest wyjątkowo niebezpiecznym miejscem do życia :( . Biorąc pod uwagę zabójczą dawkę promieniowania milionów świecących gwiazd . A są jakieś alternatywne teorie ? . Które rozważają poważni naukowcy ?
Maciek - Pią 26 Cze, 2020

Wiking69 napisał/a:
A są jakieś alternatywne teorie ? . Które rozważają poważni naukowcy ?

Oczywiście, że są. Pomysłowość ludzka nie zna granic. Na przykład według jednej z teorii istnienia wszystko co Cię otacza jest Twoim wyobrażeniem i powstało w Twoim umyśle. Ja i reszta forumowiczów podobnie jak cały świat nie istniejemy w rzeczywistości.

Jeżeli prawdą jest że istnieje coś takiego jak zbiorowy umysł , zbiorowa świadomość i zbiorowa projekcja ( ciekawa teoria ) . To wszyscy tworzymy ten świat , ten kosmos , to życie . Sami jesteśmy projektantami wszystkiego co nas otacza i to my stworzyliśmy Boga . Biorąc jednak pod uwagę głupotę ludzkiego gatunku , ta teoria niezbyt mi się podoba .
TomPL2 - Pią 26 Cze, 2020

Maciek napisał/a:
Wiking69 napisał/a:
A są jakieś alternatywne teorie ? . Które rozważają poważni naukowcy ?

Oczywiście, że są. Pomysłowość ludzka nie zna granic. Na przykład według jednej z teorii istnienia wszystko co Cię otacza jest Twoim wyobrażeniem i powstało w Twoim umyśle. Ja i reszta forumowiczów podobnie jak cały świat nie istniejemy w rzeczywistości.

Ale kolega pytał o poważnych naukowców a nie o filozofów ;)

Tak interesują mnie teorie poważnych naukowców :) . Oni też wpadają na ciekawe pomysły ...
3mnich - Pią 26 Cze, 2020

Szanowni,
kiedy wszelka myśl ustaje, zostaje tylko to co JEST.
Dlaczego gwiazdy świecą?
Obawiam się, że to leży daleko poza naszymi kompetencjami.
To wszystko już było, zanim pojawił się ludzki umysł i próba wyobrażania sobie rzeczywistości, trochę nie ma sensu.
Nauka z twardymi dowodami, to co innego...
Życie nie było by wiele warte, gdybyśmy nie potrafili się zachwycać otaczającym pięknem, nawet tym zabójczym, jakim jest kosmos.
A może istniejemy po to, aby móc uczestniczyć w tym wiecznym tańcu energii, i nie bojąc się destrukcji znanej nam formy, bierzemy udział, jako część owej energii, w kreowaniu kolejnych form, bardziej zaawansowanych, bardziej wrażliwych...

Wiking69 napisał/a:
Tak interesują mnie teorie poważnych naukowców :) . Oni też wpadają na ciekawe pomysły ...

Skoro tak, to poleciłbym Tobie bardzo ciekawy program pt. "Zagadki Wszechświata z Morganem Freemanem" (leci czasami na Discovery Ch.) Każdy odcinek poświęcony jest jednemu tematowi, pierwsza część przedstawia aktualny stan wiedzy w danym zagadnieniu. Druga natomiast rozmaite alternatywne stanowiska co bardziej postępowych i nowatorsko myślących naukowców.

Arek - Pią 26 Cze, 2020

Żaden z poważnych naukowców nie kwestionuje reakcji termojądrowych jako źródła promieniowania gwiazd. Za dużo mamy dowodów na to, że tak faktycznie się dzieje. Zaczynając od tego, że gwiazd nie byłoby w takiej formie jaką widzimy, gdyby te reakcje nie zachodziły. Coś musi wygrywać walkę z grawitacją. Gdyby tego czegoś nie było, Wszechświat byłby pełen białych karłów, gwiazd neutronowych, czarnych dziur i brązowych karłów, a nie zwykłych gwiazd.

Dla mnie dużym zaskoczeniem jest to , że dopiero po 55 latach życia zadałem sobie tak elementarne pytanie :) . Na co właściwie my patrzymy ? . Jak to działa ? . Dlaczego to się świeci ? . Przecież kilka miliardów ludzi korzysta z kosmicznej technologii ukrytej w smartfonach . A ilu ludzi zada sobie pytanie ... jakim cudem dźwięki i obrazy mogą latać :) ?

Pytanie do naukowca: czy życie, w takiej formie jakie je znamy, mogło by istnieć bez obecności światła?
Jeśli nie, to powstanie gwiazd było koniecznością. To moim zdaniem mocno inteligentny projekt...
Idąc dalej tym tokiem myślenia, jeśli każda gwiazda ma swój układ planetarny, to albo życie już tam było, albo jest aktualnie, lub dopiero powstanie. To, że w tym momencie nie odbieramy żadnych sygnałów nie znaczy, że nic tam nie ma...
O wszystkim decyduje oś czasu, a ta jest nieprzyzwoicie wręcz długa, i względna...

Arek - Pią 26 Cze, 2020

3mnich napisał/a:
Pytanie do naukowca: czy życie, w takiej formie jakie je znamy, mogło by istnieć bez obecności światła?

To pytanie do astrobiologa, którym nie jestem.

3mnich napisał/a:
Jeśli nie, to powstanie gwiazd było koniecznością.

Nie i to z wielu względów. Kosmos, a w szczególności jego obiekty mają dokładnie gdzieś to czy na jakiejś małej planecie, krążącej wokół zwykłej gwiazdy rzuconej gdzieś na peryferia niczym nie wyróżniającej się galaktyki kiedyś tam małpy zeszły z drzew i zaczęły ganiać po sawannie.

Poza tym, gwiazdy to nie jedyne źródło fotonów w Kosmosie. Znamy znacznie wydajniejsze źródła energii niż reakcje termojądrowe.

Arek napisał/a:
Żaden z poważnych naukowców nie kwestionuje reakcji termojądrowych jako źródła promieniowania gwiazd. Za dużo mamy dowodów na to, że tak faktycznie się dzieje. (...)

Były czasy, kiedy za poważnych naukowców uważano Ptolemeusza czy Arystotelesa, a polemika z ich poglądami była przedmiotem szyderstw czy wręcz penalizowana. Dlatego też popieram poglądy mnicha, który twierdzi, ze jedyna stałą we wszechświecie są zmiany.
Być może nasi potomkowie będą się śmiać z tego co pisze Arek, podobnie jak my z epicykli, ekwantów i deferentów :razz:

MariuszMM - Pią 26 Cze, 2020

Fajnie jest poczytać stare książki popularnonaukowe o astronomii. Pamiętam jak w jednej z nich trzeba było na nowo kombinować i zmieniać model Słońca. Powodem było zbyt mało neutrin produkowane przez Słońce. Próbowano wiec dopasować model Słońca to obserwowanej jej ilości.
A teraz już wiemy, że neutrin jest wiele rodzajów i model jest poprawny.

A do wnętrza naszego Słońca z powodzeniem zaglądamy badając jej oscylacje czyli drgania.

Dawno temu, mniejsza w którym wieku pewien znany badacz stwierdził, że niemożliwe jest zbadanie z czego składa się Słońce a tym bardziej odległe gwiazdy. No bo jak pobrać próbkę? Zupełnie logiczne założenie tamtych czasów... No i odkryto linie widmowe i samo światło dostarcza nam ogromnych informacji o składzie pierwiastkowym gwiazd. No i teraz dzielimy gwiazdy na populacje pod względem zawartości węgla, wapnia ich metaliczności....

Idziemy idziemy do przodu. :smile:

Arek - Pią 26 Cze, 2020

Maciek, trochę mamy jednak inne czasy niż wcześniej, a Ptolemeusz i Arystoteles nadal są uważani za poważnych naukowców - a to, że nie wszystkie ich teorie się potwierdziły nie ma znaczenia. Stosując podejście 3mnicha i Wikinga69 nadal moglibyśmy twierdzić, że epicykle i dyferenty to poważna teoria, bo wszystko jest względne i nasze zmysły są omamiane przez nieznane kosmiczne siły.

A reakcje termojądrowe to fakt potwierdzony teoretycznie i eksperymentalnie na wiele sposobów - za tysiąc lat to się nie zmieni.

Volver - Pią 26 Cze, 2020

Przyszło mi do głowy, że one świecą po to, byśmy mogli obserwować ich piękno przez nasze lornetki! Astronomia, jej historia, asfofizyka i kosmogenia to moje pasje od dzieciństwa. Zresztą inne też ze mną zostały od tych lat. Z rozrzewnieniem sięgam czasem do moich książek wydanych w Polsce latach 80-tych, a napisanych jeszcze w latach 60-tych czy 70-tych a potem do Młodego Technika z 1983 roku z opisem misji Voyager i ich rezultatami. Wtedy to były odkrycia, które stanowiły istny przełom! Zrozumiały i dla mnie jako nastolatka. Obecna wiedza i jej przyrost to rewolucja. Z tym, że już wiele z tych nowości jest dla mnie zbyt abstrakcyjnych. Ale nocne niebo ma tyle uroku, że nawet bez rozumienia tych tajemnic daje to, co kiedyś tu opisano - wewnętrzne wyciszenie. Wiele lornetek w tej kategorii też błyszczy :wink:

Racja Arek, kilka małp tu czy tam, nie zrobi różnicy.
Załóżmy przez chwilę, że Wszechświat to inteligentny projekt, więc musi być jakiś inteligentny architekt...
Na co komu cała teoretyczna wiedza, jak nie może jej wykorzystać, a raczej doświadczyć...
Logiczne jest więc, że w projekcie Wszechświat, musiało powstać założenie kreacji inteligentnych form życia, zdolnych do eksploracji kosmosu, celem zbadania własnego ( architekta ) pomysłu na polu fizycznego doświadczenia...
Nie wiemy, czym jest owe 95% niewidzialnej części Wszechświata, i jaki ma ono wpływ na te pozostałe 5%.
Jesteśmy jeszcze stosunkowo prymitywnym gatunkiem, mającym znikomą możliwość odbierania i przetwarzania otaczającej nas rzeczywistości.
Może jest tak, że architekt to ostateczna i najwyższa wersja inteligencji, a my jako jej część, zaczynamy raczkować ku odkrywaniu wyższych poziomów, aż do osiągnięcia apogeum, a wówczas nastanie koniec tego cyklu ewolucji, i zabawa zacznie od nowa...
Oczywiście najpierw nam zaaplikują "szczepionkę" zapomnienia...
:cool:

Arek - Pią 26 Cze, 2020

3mnich napisał/a:
Załóżmy przez chwilę, że Wszechświat to inteligentny projekt, więc musi być jakiś inteligentny architekt...

A to jest właśnie założenie, którego nie da się w żaden sposób udowodnić.

3mnich napisał/a:
Logiczne jest więc, że w projekcie Wszechświat, musiało powstać założenie kreacji inteligentnych form życia, zdolnych do eksploracji kosmosu, celem zbadania własnego ( architekta ) pomysłu na polu fizycznego doświadczenia...

Ekstrapolujesz swoją logikę i swój sposób myślenia na owego inteligentnego architekta. A jaką masz pewność, że on myśli tak samo jak "prymitywny gatunek, mający znikomą możliwość odbierania i przetwarzania otaczającej nas rzeczywistości"? Może widzowie jego dzieła nie byli mu do niczego potrzebni? Gdy artysta maluje obraz, czy fotograf robi zdjęcie, nie specjalnie zastanawia się co myśli o nim bakteria czy karaluch.

WolandMesser - Pią 26 Cze, 2020

Jeszcze jest elektryczny wszechswiat i kosmologia plazmy ale nie wiem czy ktos powazny sie tym zajmuje

Już dawno nie czytałem tylu interesujących wypowiedzi i to na tak intrygujący temat . Widać że gwiazdy pobudzają nas intelektualnie :) . A to znaczy że mają na nas ogromny wpływ i świecą nie bez powodu :)
Arek - Pią 26 Cze, 2020

To ja może napiszę inaczej.

Rozwój nauki polega na nieustannym kwestionowaniu ustalonego konsensusu. Największe odkrycia pojawiają się właśnie wtedy, gdy ten konsensus zostaje podważony. Tyle, że owo podważenie, jeśli ma być traktowane poważnie, musi polegać na zaproponowaniu teorii/modelu/mechanizmu, który w sposób lepszy tłumaczy obserwowane fakty i otaczającą nas rzeczywistość, a jednocześnie może prowadzić do prognozowania zjawisk, których poprzednie teorie nie były w stanie opisać lub wyjaśnić lub nawet były niemożliwe z ich punktu widzenia.

Oczywiście, można pisać, że nic wie wiemy, bo przecież wszystko może być na opak, a superinteligentny kreator oszukuje nasze ułomne zmysły. Tyle, że dla mnie to dywagacje, na które szkoda mi czasu, które na dodatek do nauki (może poza filozofią) nic nie wnoszą. Jeśli ktoś lubi zastanawiać się nad takimi rzeczami, droga wolna. Ja wolę gimnastykować swój umysł na inne sposoby.

@Arek - niechcący nacisnęło mi się na Twoim poście Ignoruj zamiast Cytuj - nie wiem jak to cofnąć :oops: jek dasz rade to to wyprostuj.

Kilka lat temu w Anglii podczas transportu do rzeźni , uciekło kilka świnek :) . Zrobiono prawdziwą obławę na wielką skalę , zupełnie jakby grupa najgorszych kryminalistów uciekła z Alcatraz :( . Ludzie kibicowali świnkom , niektórzy mieli nadzieję że świnki przechytrzą grupy pościgowe . A inni poszli do sklepu żeby kupić wieprzowinę na obiad :( . Tak to z nami jest ... skomplikowany gatunek Homo sapiens :)
Arek - Pią 26 Cze, 2020

Od gwiazd do prosiaków :)

Nie ma co się dziwić Arku :) , to przecież forum lornetkowe . Ludzie otwarci , inteligentni , patrzący w gwiazdy .
Arek - Pią 26 Cze, 2020

Maciek, kliknij w to:
https://forum.optyczne.pl/ignore.php

Jak będziesz zalogowany, to będziesz miał możliwość edycji ignorowanych.

Czy ktoś może jeszcze raz wysłać ten post do Maćka, bo on może go nie przeczytać, bo ma mnie w ignorowanych więc może nie widzieć tego co piszę.

@Arek - OK wyłączyłem, dzięki za pomoc.