forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Jaki to jest z obiektywami? f8 vs f8 na różnych szkłach!

michalko - Sob 07 Cze, 2008
Temat postu: Jaki to jest z obiektywami? f8 vs f8 na różnych szkłach!
Witam,
Obecnie posiadam kitowy obiektyw razem z e-510, planowałem wycisnąć max z e-510 dorzucić do niego lepsze szkło - wkońcu to ono w głównej mierze odpowiada za dobre zdjęcie.
Ostatnio czytałem sporo o aparatach, obiektywach, ale cały czas nie jestem pewien pewnych rzeczy. Porównywałem ostatnio dwa różne szkła i zastanawia mnie jedna rzecz, otóż przypuśćmy, że mamy dwa obiektywy:

kitowy Zuiko 14-42 3,5-5,6
Olympus Zuiko Digital 14-54 f2.8-3.5 (ponoć jedno z lepszych szkieł, inne systemy mogą pozazdrościć)

Z tego co mi wiadomo najlepsze zdjęcia uzyskuje się na średniej przysłonie czyli np f/8.
Czy mając 2 w/w obiektywy, na identycznych ustawieniach (np iso400, 20mm, f/8)
uzyskamy taki sam czas otwarcia migawki? czy "jaśniejszy" obiektyw będzie miał krótszy czas?

Zastanawia mnie to czy jest on "jaśniejszy" tylko dlatego, że ma np f3.0 przy 42mm gdy tamten ma f5.6.? czy po prostu przy takim samej przysłonie, przez to, że ma lepszą optykę przy takim samym F i tak będzie mogło wpaść więcej światła w krótszym czasie?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Jesienny - Nie 08 Cze, 2008

jest jaśniejszy bo ma właśnie to f3 - jeśli ustawisz oba obiektywy na przysłonę f8 to będą miały w tym momencie tę samą jasność. Przysłona to przysłona. Dzięki lepszej jakości optyki uzyskasz mniej zniekształceń.
michalko - Nie 08 Cze, 2008

Ale czy np przy F8 czas otwarcia będzie wynosił dla jednego np 1/50 a dla drugiego 1/80? czy do matrycy dotrze tyle samo światła i w obydwoch przypadkach będzie to np 1/50?
Jesienny - Nie 08 Cze, 2008

Wartość przysłony to inaczej ilość światła, która dociera do elementu światłoczułego więc w obu przypadkach przy ustawionej przysłonie na wartości 8 będzie do matrycy docierało tyle samo światła.
palindrom - Nie 08 Cze, 2008

Jesienny napisał/a:
Wartość przysłony to inaczej ilość światła, która dociera do elementu światłoczułego więc w obu przypadkach przy ustawionej przysłonie na wartości 8 będzie do matrycy docierało tyle samo światła.

f/8 czytamy tak, że średnica przesłony jest 8 razy mniejsza od długości ogniskowej. Jak Jesienny napisał, dla takiego samego otworu względnego i czułości, czas naświetlania będzie taki sam.
w tym przypadku:
1/8 :arrow: otwór względny
(1/8)^-1 = 8 :arrow: liczba przesłony

Jaśniejszy obiektyw da Ci krótszy czas, gdy przyjdzie Ci go "otworzyć" do maksymalnego otworu. Masz więcej możliwości przy kiepskim oświetleniu.

goltar - Nie 08 Cze, 2008

michalko napisał/a:
Z tego co mi wiadomo najlepsze zdjęcia uzyskuje się na średniej przysłonie czyli np f/8.
To nie jest prawda. To właśnie zależy od obiektywu, w jaśniejszych często najlepszą jakość możesz otrzymać dla przysłony f/5.6. Jaśniejsze obiektywy dają Ci większe możliwości wykorzystania głebi ostrości oraz pozwalaja na użycie krótszych czasów.
007areka - Nie 08 Cze, 2008

...taaa, a jak jeszce ktos nie kuma to to niech pojdzie do kosciola takiego ciemniejszego i poprobuje w praktyce....
MichalP - Nie 08 Cze, 2008

nie trzeba do kościoła wystarczy poźnym popołudniem lub wieczorem (nawet z oświetleniem) popstrykać w domu bez lampy i bez stabilizacji na ISO 100/200 i f8 i na ogniskowej no 50mm - życzę wielu sukcesów z rozmazanymi zdjęciami