|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Mała lornetka w góry
Silarox - Pią 07 Sie, 2020 Temat postu: Mała lornetka w góry Witam,
poszukuje jakiejś małej lornetki w góry, chodzi mi o małą wagę i gabaryty, tak żeby w etui zmieściła się do większej kieszeni. Szukam czegoś z przybliżeniem 8-10 i średnicą >30.
Jako, że mam już dużą lornetkę to na tą nie chce wydać więcej niż 100 zł bo w sumie skorzystam z niej pewnie ze 2 razy w roku. Ceny na allegro są już od ... 30 zł. Polecicie jakąś firmę lub model>?
ryszardo - Pią 07 Sie, 2020
Zapomnij
Za mniej niż 100 zł nie kupisz nic, co nadaje się do jakichkolwiek obserwacji
"Lornetki" za ~30 zł wstydziłbym się użyć nawet jako przycisku do papieru. Jakość tej klasy odpadów masz dobrze opisaną tutaj:
https://www.optyczne.pl/i...etki&test_lo=17
Abs - Pią 07 Sie, 2020 Temat postu: Re: Mała lornetka w góry
Silarox napisał/a: | ... nie chce wydać więcej niż 100 zł bo w sumie skorzystam z niej pewnie ze 2 razy w roku. Ceny na allegro są już od ... 30 zł. Polecicie jakąś firmę lub model>? |
Tak dobrze się zaczynało a tutaj taka "przeszkoda". Aż chce się napisać "Ojoj"
O lornetkach w przedziale na który wskazujesz na forum generalnie się nie pisze bo w 99% są niewiele warte. Te które miałem przy oczach to były plastikowe zabawki z mydlanym obrazem. Przyzwoite lornetki lornetki kieszonkowe zaczynają się od ok. 300 zł. Niedawno widziałem za ok. 280 zł Nikona Sportstara Ex 8x25... miałem ją wiele lat i była bardzo ok. Z najtańszych jakie znam - może DO Voyager lub Active w okolicach 100 zł ale nie patrzyłem choć zakładam, że jak podpisała się pod tym Delta Optical to nie powinno być to przysłowiowe "dno". Potem Levenhuk Rainbow 8x25.. Piszesz, że średnica powinna być w okolicach 30 mm - im większa tym generalnie drożej. Dobra 8x30 to Nikon Prostaff 7 (tylko dobra a koszt powyżej 500 zł).. Kowa 8x30 YF jest warta uwagi. a z kieszonkowych Kowa SV 8x25 (jest aktualnie na tutejszej giełdzie).
Podobny wątek był tutaj https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=33446 Może coś cie zainspiruje?
adaher - Pią 07 Sie, 2020 Temat postu: Re: Mała lornetka w góry
Silarox napisał/a: | Ceny na allegro są już od ... 30 zł. |
Mnie się udało znaleźć jeszcze taniej!
https://allegro.pl/oferta/zabawka-dla-dziecka-lornetka-z-motylkiem-melissa-9537191359?bi_s=internal&bi_c=116197&bi_m=dziecko-art-offer-tiles&bi_term=poradnik
adaher - Pią 07 Sie, 2020
A tak na poważnie, trudno jest mi wyobrazić sobie "działającą" lornetkę poniżej 100 zł...(nawet używaną)
Jeśli wydasz poniżej 100 zł to faktycznie nie sięgniesz po nią więcej niż 2 razy w roku...
triodak - Pią 07 Sie, 2020
Silarox nie ma możliwości by ktoś z forumowiczów mógł Ci polecić jakiś sprzęt w takim budżecie. Po prostu w takich cenach nie jest produkowane nic co trzyma parametry produkcyjne, jest powtarzalne jakościowo, ma 'markę' jakiegoś producenta albo napisy na obudowie zgodne z rzeczywistością.
Abs wypisał kilka najtańszych produktów firm które się pod nimi podpisują i to będzie najniższa półka na forach.
Ja na złomach "zęby zjadłem" to napiszę trochę inaczej. Musisz odwiedzić jakiś sklep w okolicy jeśli to możliwe lub już na miejscu w górach stoisko ze sprzętem na bazarze. Ewentualnie OLX. NoName nie kupujesz wysyłkowo.
Mała lornetka oznacza dachówkę a nie porro. Tak przynajmniej ja zakładam.
Nie wiem jaka waga sprzętu by Ci odpowiadała. To musisz sam określić w zależności od tego jak chcesz ją nosić.
Odrzucasz wszelkie lornetki zoom. Wszystko co ma silnie mieniące się powłoki. Chwytasz w ręce to co zostaje do wyboru w sklepie i patrzysz.
Sprawdzasz:
czy nie widzisz podwójnie (kolimacja)
czy ustawianie ostrości działa powtarzalnie (czy jesteś w stanie ustawić ostrość czy ciągle musisz doregulowywać)
czy mostek z okularami jest w miarę sztywny jeśli jednak idziesz w porro (w tanich dachówkach to obiektywy w tubusie się przesuwają wiec jest bezpieczniej z mechaniczną ostrością);/nie wiem czy w drogich też tak jest że obiektywy chodzą/
czy zawias tubusów jest dość sztywny (nie składa się sam pod swoim ciężarem)
czy regulacja od dioptri na 'prawym' oku nie działa bardzo luźno
Oznaczenia 8x30, 10x30 trochę lepiej świadczą o producencie niż 16x30 albo 20x30.
W tanich sprzętach jest takie 'mleko' na obrazie że 8x wypada często lepiej optycznie jak 10x.
Tania "lornetka" i okulary generalnie nie współdziałają (trzeba zdejmować okulary do patrzenia).
Jeśli coś zadowoli Cię optycznie i mechanicznie to bulisz tą "stówę+" i masz problem z głowy.
Jak Cię nie zadowoli to odkładaj 10 albo 20zł co miesiąc i powoli zwiększaj budżet.
W końcu weźmiesz coś w ręce, spojrzysz, stwierdzisz to mi wystarczy i tyle. Im taniej tym więcej kompromisów musisz akceptować.
Na koniec jeszcze jedna uwaga.
Podejdź inaczej mentalnie do kwestii zakupu i użytkowania.
NIE: kupuje tanio bo tylko 2x w roku będę używać. TAK: realnie to na dwóch wyjazdach na każdym kilkanaście razy dziennie.
Tak: zawsze lepiej mieć na szlaku jakiś sprzęt niż nic. (20zł w skali miesiąca to pizza, kino albo 2 piwa w knajpie. Na urlopie to w ogóle śmieszny wydatek).
Nie patrz jak drogo coś nabywam a rzadko używam tylko ile jest dla mnie warte to że posiadam sprzęt w momencie gdy go potrzebuję. Ile jest dla mnie warte(będzie warte) to co utracę bo czegoś nie mam.
Przykład 1: kable rozruchowe - gdy są potrzebne a nie mam lub moje tanie za 30zł nie działają i marznę z rodziną, kombinuję taryfę czy lawetę (Koszty!)
Przykład 2: ile warte są dane na dysku gdy dysk padnie? drugi taki sam dysk to było np. 200zł a lepszy zasilacz który by nie spalił dysku i płyty to dodatkowe 100zł.
Przykłąd 3: wydaję na wyjazd tygodniowy w góry 1000zł. Chodząc po szlakach nie oglądam dziesiątek widoczków przez lornetkę bo nie dołożyłem 80zł do puli (100zł) na sprzęt który akceptowałem jakościowo w sklepie.
Argumentując w ten sposób wydatek łatwiej zwiększa się budżety
Silarox - Pon 10 Sie, 2020
Ok, dzięki Panowie. Najpewniej zostanę przy starej ruskiej 8x30
Abs - Pon 10 Sie, 2020
Ta "stara 8x30" (mam taką do dziś) nie zastąpi lornetki kompaktowej. Pamiętam gdy pakowałem się na wyjazd moja BPC mimo, że była na liście nie łapała się na przygodę. 600 g robiło wyraźną różnicę i zostawała w domu. Dlatego zachęcam Cię do zafundowania sobie przyjemności. Nikon Sportstar 8x25 (a to niezbyt wysoka półka choć optycznie lepsza od BPC) trochę czasu temu pozytywnie zmienił optykę mojego świata. Dziś nie wiem czemu przez wiele lat wcześniej próbowałem tarmosić się z lornetką o wadze młotka. Świat jest zbyt piękny - warto zrobić sobie miły, mały prezent. Powodzenia.
PS. ...ale z tych plastików za kilkadziesiąt zł radzę zrezygnować - szkoda kasy.
Silarox - Wto 11 Sie, 2020
Ok, wybrałem Delta Optical Voyager s - cena 64 zł (chciałem Active bo ma BK4 zamiast 7 ale widzę, że już chyba nie produkuja bo w sklepach brak).
Dzięki za odpowiedzi.
Edit. W takich małych można regulować jeden okular jak się ma wady wzroku, prawda?
Abs - Wto 11 Sie, 2020
Ok.. wybrałeś. Czas pokarze czy dobrze - sam ocenisz. Możesz podzielić się pierwszymi wrażeniami..
PS. We wszystkich lornetkach z centralnym ogniskowaniem, które miałem zawsze była dodatkowa regulacja na prawym okularze. Myślę, że w tej także będzie podobnie.
Lech149 - Wto 11 Sie, 2020
Cytat: |
Zapomnij
"Lornetki" za ~30 zł wstydziłbym się użyć nawet jako przycisku do papieru. Jakość tej klasy odpadów masz dobrze opisaną tutaj: |
Lech149 - Wto 11 Sie, 2020
Cytat: |
Zapomnij
"Lornetki" za ~30 zł wstydziłbym się użyć nawet jako przycisku do papieru. Jakość tej klasy odpadów masz dobrze opisaną tutaj:
https://www.optyczne.pl/i...etki&test_lo=17 |
aligator911 - Czw 13 Sie, 2020
Witam. Nie chciałbym zakładać nowego tematu a również szukam małej, mobilnej lornetki w góry itp. ale planowałem troszkę większy budżet: 200-300zł
Wstępnie byłem zdecydowany na:
Comet 10x42
Kandar 12x42
ale na youtubie jakiś rusek testował 12x42 i patrząc na obraz z lornetki to nie wyglądało mi to na powiększenie 12x więc zgaduję że w obu lornetkach powiększenie będzie zawyżone. Chyba że się mylę to prosiłbym o poprawienie mnie.
Obecnie mam Nikona EX 12x50 i takie powiększenie mi odpowiada, ale jest za mało mobilna.
Ewentualnie prosiłbym o jakieś propozycje z powiększeniem 10-12x42, no chyba że x32 jak wspomniał założyciel tematu ale nie mam porównania i nie wiem czy ta średnica nie będzie za mała. Cena to też by było miło gdyby była zbliżona do 200-300zł.
Abs - Czw 13 Sie, 2020
Proponował bym jednak średnicę 32 mm z max powiększeniem 10x. Bariera to budżet, który może wymiernie obniżać jakość.
Markowe z najniższej półki, np.
Levenhuk Karma BASE 10x32
Meade 10x32..,
Przyznam że nie znam i w sumie niewiele się spodziewam.
Poleciłbym Bushnella Prime 8x32 https://www.optyczne.pl/3...Prime_8x32.html
a jeszcze bardziej Nikona Prostaff (7 jest w wersji 10x32)
Blisko budżetu i w miarę dobrej jakości są Nikony Aculony.. np. 10x42.
aligator911 - Pią 14 Sie, 2020
Bushnell i Nikony to chyba trochę za drogie, a aculon za duży. Przynajmniej na razie, bo kupując nikona ex też planowałem dużo niższy budżet
Wspomniany Levenhuk Karma wart jest uwagi? Jeżeli tak, to pytanie czy wspomniana "base" czy "plus"... "Plus" ma niby szkła bak-4 i czy faktycznie ma powiększenie takie jak podaje producent...
aligator911 - Wto 25 Sie, 2020
Dokonałem wyboru i dziękuję za pomoc. Zakupiłem Bushnella Prime 10x28 - oby spisywała się dobrze przez dużo dłuższy czas niż dostępne na rynku tańsze modele
Pewnie wiele amatorów podobnych do mnie szuka małej lornetki więc napiszę co ja uważam.
Modelu 10x42 nie miałem w rękach ale wydaje mi się że, byłaby jednak za duża, jeżeli brać pod uwagę wyjazdy. Przy większych dłoniach mógłby być jednak problem z jej małymi gabarytami. W dzień nie widzę różnicy w obrazie w porównaniu z wspomnianym wyżej nikonem (nie biorąc pod uwagę powiększenia). Wieczorem i w nocy może faktycznie jest mała różnica w jasności, ale jak dla mnie to niezauważalna na pierwszy rzut oka (bałem się że przy takim obiektywie będzie ciemniej). Regulacja ostrości może ma za duży skok, trzeba delikatniej regulować niż w nikonie.
Ogólnie, pierwsze wrażenia pozytywne
TomPL2 - Sro 26 Sie, 2020
Mógłbyś zważyć tę lornetkę? Bo różne źródła różnie podają...
aligator911 - Sro 26 Sie, 2020
Mg mojej wagi: ok. 430g +70g (pokrowiec).
dyaus84 - Nie 06 Wrz, 2020
A co byście powiedzieli o bushnellu prime 10x25? Jest troszeczkę mniejsza (co byłoby zaletą) i poręczniejsza od 10x28? Czy w góry jednak lepiej się pomęczyć z prime 10x28?
MariuszMM - Nie 06 Wrz, 2020
dyaus84 napisał/a: | A co byście powiedzieli o bushnellu prime 10x25? Jest troszeczkę mniejsza (co byłoby zaletą) i poręczniejsza od 10x28? Czy w góry jednak lepiej się pomęczyć z prime 10x28? |
Co ciekawe ta mniejsza ma większe pole widzenia ( według producenta)
goornik - Pon 14 Wrz, 2020
W temacie lornetki 10x25 w góry, odpowiem jednym zdjęciem
Soniak10 - Wto 15 Wrz, 2020
aligator911 napisał/a: | Cena to też by było miło gdyby była zbliżona do 200-300zł. |
Z najtańszych i do tego małych, na wyprawy górskie, to ja bym się decydował chyba na takiego Bushnella
albo takiego
W ogóle ostatnio mi Bushnell chodzi po głowie, podobają mi się te lornetki, a to też nie jest bez znaczenia, prawda?
Wiking69 - Wto 15 Wrz, 2020
Panowie o idealnej lornetce na górskie włóczęgi ... najwięcej wie Marcin ( goornik ) . Po co wyważać otwarte drzwi , skoro nasz doświadczony kolega zabiera starego Leitza , to znaczy że nie ma nic lepszego . Kolor też jest świetny .
Maciek - Wto 15 Wrz, 2020
Często tu czytam: 8x25 to lipa, dziurka od klucza, popierdułka.
Ale 10x25 jest już OK,
bo Leitz
bo goornika
Wiking69 - Wto 15 Wrz, 2020
Albo lornetka ma klasę albo jej nie ma . Nawet małe i bardzo leciutkie lornetki potrafią dać dużo satysfakcji podczas obserwacji . Leitz pomimo swoich małych gabarytów jest pancerną lornetką . Wytrzyma duuużo więcej niż współczesne maluchy . A optycznie ... są bardzo fajne .
Wiking69 - Sro 16 Wrz, 2020
Znalazłem przed chwilą na OLX małego Zeissa TL 10x25 za 600 zł . Podobno jak nowa . Za te pieniądze trudno kupić coś lepszego . Przyzwoita lornetka w góry , zmieści się nawet do bardzo małego plecaka .
goornik - Czw 17 Wrz, 2020
Maciek napisał/a: |
Ale 10x25 jest już OK,
bo Leitz
bo goornika |
Nie ma co demonizować ani producenta ani właścicela.
Postanowiłem mieć przy pasku spodni dobra lornetką renomowanego producenta, która zaoferuje mi największe rozsądne powiększenie - stąd taki a nie inny wybór.
Pół roku wczesniej, zimą - łaziłem ze Swarkiem 8x25 CL Pocket - również przyjemniej. CZy przyjemniej? - inaczej....
3mnich - Pią 18 Wrz, 2020
Marcin,
po tym wpisie, mógłbym przypuszczać, że już nie świadczysz usług, dla "jedynie słusznej" korporacji z branży optycznej...
goornik - Pią 18 Wrz, 2020
Owszem, świadczę. W szczątkowej, pandemicznej formie, ale świadczę.
Co nie oznacza zakazu zakupu, posiadania i użytkowania sprzętu optycznego innych marek: Fuji, Fujinon, Leitz/Leica, Carl Zeiss Jena, Carl Zeiss, ZEISS, Swarovski, Swift, TS, Skywatcher, Delta Optical, Meade, Explore Scientific, Vixen, Tele Vue, William Optics, Baader Planetarium, University Optics są na półce i w szufladzie.
Np okulary do teleskopów: jako jeden z nielicznych w Europie współpracowników Nikona szczerze, od dawna i głęboko siedzących w astronomii, dowiedziałem się od moich zwierzchników, że NIE MA MOŻLIWOŚCI, bym zakupił choć jeden okular marki Nikon.
kot Sylvester - Pią 18 Wrz, 2020
goornik napisał/a: | Np okulary do teleskopów: jako jeden z nielicznych w Europie współpracowników Nikona szczerze, od dawna i głęboko siedzących w astronomii, dowiedziałem się od moich zwierzchników, że NIE MA MOŻLIWOŚCI, bym zakupił choć jeden okular marki Nikon. |
Z zakupem okularów Nikona nie ma żadnego problemu:
https://www.ebay.de/itm/N...-8AAOSwHxVW8EH2
https://www.ebay.de/itm/N...qcAAOSwu1VW8EHf
https://www.ebay.de/itm/N...nsAAOSwr7ZW8EH3
https://www.ebay.de/itm/N...eUAAOSwwpdW8EHZ
no chyba że Waćpan chciałeś po promocyjnej cenie a centrala chce jednak zarobić zwłaszcza w dobie pandemii.
|
|