|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Zakup lornetki od osoby prywatnej
NoVik - Wto 11 Sie, 2020 Temat postu: Zakup lornetki od osoby prywatnej Chcę zakupić lornetkę od osoby prywatnej z Niemiec, a że kwota dość pokaźna chciałbym uchronić się od niechcianych niespodzianek i rozczarowania. Jedyną słuszną opcją jest zakup poprzez PayPal.
Wybaczcie pytanie - czy ktoś kupował w ten sposób? Na czym polegają bezpieczne zakupy i jak je zrobić?
RoboBat - Sro 12 Sie, 2020
Jeśli to Ebay to klikasz kup i wybierasz płatność PayPal, płacisz i już. Jak coś nie tak to otwierasz spór. Troszkę poboksujesz się z gościem w konwersacji (dobrze wówczas znać język, albo google translate) i jak dobrze pójdzie to Ebay rozstrzygnie spór na twoją korzyść i odeślesz mu trefny towar a Paypal zwróci ci pieniądze. Aż tyle lub tylko tyle.
kot Sylvester - Sro 12 Sie, 2020
Należy tylko pamiętać że aby móc kupować przy pomocy systemu PayPal trzeba posiadać kartę kredytową która to musi być z nim powiązana (rejestracja na stronie PayPal) oraz konto na Ebay-u.
NoVik - Sro 12 Sie, 2020
No dobra.
Czy prywatnie bez ingerencji eBay można jakoś podobnie to załatwić?
kot Sylvester - Sro 12 Sie, 2020
NoVik napisał/a: | No dobra.
Czy prywatnie bez ingerencji eBay można jakoś podobnie to załatwić? |
Z tego co mi wiadomo to nie. Kupuję na Ebay-u ponad dziesięć lat. Nawet jak byś chciał zadać gostkowi pytanko to tylko przez Ebay.
Ps. Należy pamiętać o oczywistym fakcie że: aby kupować lub sprzedawać na Ebay-u trzeba mieć na nim konto.
Ps.2 Fakt że na Allegro można obecnie kupować bez konta to nie dowód że Ebay działa tak samo.
Daimyo_K - Czw 13 Sie, 2020
Karta kredytowa nie jest konieczna wystarczy zwykła płatnicza połączona z paypal.
Druga sprawa to napisz do gościa i jeśli się zgodzi to można przeprowadzić transakcję omijając e-bay. Sam tak ostatnio sprzedawałem. Plusem dla sprzedającego jest to, że nie płaci 10% od transakcji.
Musisz tylko pamiętać, że tracisz możliwość pomocy z ich strony gdyby coś było nie tak.
adaher - Czw 13 Sie, 2020
Novik, do Niemiec masz rzut beretem... Ja ostatnio już jedną nogą prawie byłem w Berlinie po lornetkę (byłem już po słowie, a do Berlina ode mnie szybciej niż do Warszawy...) ale w ostatniej chwili trafiłem na równie dobrą okazję w Polsce, pod nosem...
Czy polujesz na FL? Tego jest tam sporo, trzeba poczekać na okazję bliżej Polski i problem z głowy
Powodzenia!
NoVik - Wto 18 Sie, 2020
Chodzi o to że lornetka nie jest wystawiona na aukcji ebay, a ja chciałbym mieć jakieś zabezpieczenie. Czy takowe daje mi PayPal czy tylko serwis aukcyjny ebay? Kupowanie na własną rękę to zawsze ryzyko i w tym przypadku mogę otrzymać w paczce cegłę zamiast cajsa 😁
kot Sylvester - Wto 18 Sie, 2020
NoVik napisał/a: | Chodzi o to że lornetka nie jest wystawiona na aukcji ebay, a ja chciałbym mieć jakieś zabezpieczenie. Czy takowe daje mi PayPal czy tylko serwis aukcyjny ebay? Kupowanie na własną rękę to zawsze ryzyko i w tym przypadku mogę otrzymać w paczce cegłę zamiast cajsa 😁 |
PayPal to tylko forma płatności!
Chcesz mieć gwarancje to kupuj przez Ebay, bo tylko wtedy możesz reklamować i dochodzić swoich praw.
Ps. Naprawdę ktoś kiedyś przysłał ci cegłę?
NoVik - Czw 20 Sie, 2020
Cegły nigdy nie dostałem, ale kto wie, może być Zucker w tytce
|
|