forum.optyczne.pl

Lornetki - Filmy na You Tube o lornetkach

Wiking69 - Sob 05 Wrz, 2020
Temat postu: Filmy na You Tube o lornetkach
Bardzo was przepraszam ale jeszcze raz chciałbym poruszyć ten delikatny temat . Zachęcam wszystkich do zamieszczania krótkich choćby kilku minutowych filmów o lornetkach które osobiście posiadacie . Jak na razie nikt z forum lornetkowego nie chce być pierwszy :( . Podejrzewam że gdyby taka wizualna recenzja lornetki została pozytywnie przyjęta przez grono pasjonatów , znalazło by się więcej chętnych którzy chcieliby opowiedzieć o swoich najciekawszych lornetkach i swojej pasji .
Wiking69 - Sob 05 Wrz, 2020

To nawet nie muszą być recenzje :) . Można zwyczajnie pokazać kilka swoich ulubionych lornetek ( bez pokazywania twarzy) i opowiedzieć o nich kilka słów . Którą się najczęściej zabiera na spacery i dlaczego akurat tą . Która ma najlepszą optykę , do której ma się największy sentyment mimo że nie jest idealna . Trzeba tylko ciekawie gadać :) ...
Wiking69 - Nie 06 Wrz, 2020

Widzę że nic się nie zmieniło :( . Nikt nie czuje się na siłach żeby konkurować z Michałem Sumińskim , którego starsze pokolenie na pewno pamięta z programu dla dzieci ... Zwierzyniec . Miał niezwykły dar opowiadania , dzięki niemu całe pokolenie zaczęło się interesować przyrodą . Dzieciaki biegały do lasu szukać tropów zwierząt :) a każda napotkana sarenka była powodem do dumy przed rówieśnikami .
kot Sylvester - Nie 06 Wrz, 2020
Temat postu: Re: Filmy na You Tube o lornetkach
Wiking69 napisał/a:
Zachęcam wszystkich do zamieszczania krótkich choćby kilku minutowych filmów o lornetkach które osobiście posiadacie . Jak na razie nikt z forum lornetkowego nie chce być pierwszy

Wiking69 uważam ze jako pomysłodawca powinieneś dać wszystkim przykład i zamieścić taki filmik, zamiast mnożyć na forum wątki o NICZYM!!!:

https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=33517

https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=33427

Mógłbyś wreszcie wykazać się swoja erudycją zamiast forumowego bycia mistrzem pustosłowia.

Ps. Serdecznie pozdrawiam i życzę mnóstwo twórczej weny w realizacji tego wspaniałego przedsięwzięcia. Trzymam kciuki i mocno kibicuję.

Zamiast mnożyć na forum wątki o NICZYM !!! :( . Zamiast forumowego bycia mistrzem pustosłowia :( . Nie wiedziałem że jestem tak negatywnie odbierany . Aż strach zamieścić jakiś filmik o lornetkach , licząc na równie pozytywne komentarze . Nie jestem masochistą :) .

Filmów nie ma i nie będzie . Jest zbyt duże ryzyko że po życzliwych komentarzach krytyków filmowych możemy wpaść w depresję :( .
kot Sylvester - Nie 06 Wrz, 2020

Wiking69 napisał/a:
Nie wiedziałem że jestem tak negatywnie odbierany . Aż strach zamieścić jakiś filmik o lornetkach , licząc na równie pozytywne komentarze .

Viking69 to że ja odbieram negatywnie Twoje wątki to jeszcze nie świadczy że pozostali również a poza tym do odważnych świat należy dlatego śmiało kręć filmik i zamieszczaj być może zostaniesz prekursorem i dasz chlubny przykład.

Ps. Proponuje przestać pitolić i zabrać się do roboty.
Z mojej strony tyle, bez odbioru!

anatol1 - Nie 06 Wrz, 2020

Przy którymś z kolei nowym wątku Wikinga pomyślałem sobie podobnie jak Kocur, ale zaraz przyszła też refleksja, że gdyby nie jego radosna twórczość to z forum wiałoby mega nudą. Zanim pojawił się Wiking bywało, że przez kilka dni forum spało, nie było żadnej aktywności.
Wątki tworzone przez Wikinga są przeważnie ciekawe, poruszają również tematy "okołolornetkowe" i stanowią miłe urozmaicenie forum. Tym bardziej, że forum stało się w pewnym momencie miejscem bardzo elitarnym, gdzie kilku raczej zasobnych w kasę forumowiczów poruszało w kółko Macieju te same tematy o lornetkach z najwyższych półek. Zrobił się taki klub wzajemnej adoracji, gdzie słyszy się tylko o Swarkach, Zeissach i innych Leicach. Na szczęście jak ktoś spyta o tańszą lornetkę to jest chęć pomocy i wytłumaczenia co ma za dany budżet kupić.
Optyczne to forum, czyli miejsce gdzie każdy może pisać co chce (oczywiście byle kulturalnie i o sprzęcie optycznym) a ja osobiście wolę śledzić wątek typu "Lornetki kontra smartfony" niż czytać po raz setny o lepszej transmisji światła w lornetce Zeissa za 8 tys. niż w lornetce Leici za 8,5 tys.
Wiking, głowa do góry, pisz dalej !

Anatol dziękuję za ciepłe słowa , dzięki Tobie zaraz pójdę do pracy z dużą dawką pozytywnej energii .

Przed chwilą oglądałem na You Tube filmik ... Sudecka Ostoja 37/2020 , gdzie myśliwy siedząc na ambonie porównuje trzy lornetki w dzień i w nocy . Pod filmem było 64 pozytywnych komentarzy , co wskazuje że temat lornetek jest pozytywnie odbierany i wzbudza spore zainteresowanie .

Spróbuję tej jesieni nakręcić filmik o najlepszych lornetkach do lasu . Poruszę temat gabarytów lornetek i ich przenoszeniu w czasie leśnych wycieczek . Bohaterami filmu będą ... Swarovski 8x20 B , Zeiss Victory 8x25 , Leica 8x32 BA , Zeiss 10x42 SF i William Optics 7x50 ED . Nie będę się skupiał na jakości optycznej , tylko na wielkości i wadze każdej z wymienionych lornetek . Chciałbym też poruszyć temat magii 3D , czy lornetki porro pryzmatyczne dają w lesie więcej frajdy niż dachówki . Dlatego porównam Zeissa 8x30 Oberkochen z Leicą 8x32 BA .
NoVik - Nie 06 Wrz, 2020

Wiking69 też oglądałem :mrgreen:
Zawsze ciekawił mnie ten Blaser i pryzmaty A-K. Tak, zgadza się, lepiej niech robią broń niż biorą się za lornetki. Ale one naprawdę wyglądają ciekawie pod względem konstrukcyjnym, bo fizycznie w ogóle mi się nie podobają w dodatku cena z kosmosu jak za Zeiss'a, który wykonawstwem lornetek i wszelkiej optyki para się już blisko 150 lat. Kiedyś już o nie pytałem na forum.

Przyznaj że miło jest przy śniadaniu obejrzeć sobie filmik porównujący kilka lornetek , zwłaszcza nakręcony w plenerze w pięknych okolicznościach przyrody . Aż chce się wyjść do lasu :)
Chomsky - Pon 07 Wrz, 2020

Pisz Wiking! Ja tam sobie zawsze lubię Ciebie poczytać. Jesteś jak ten lornetkowy poeta młodopolski. Zawsze romantyczny i przez to niekiedy troszkę naiwny, to cecha coraz rzadsza w dzisiejszych czasach.
Pozdr. Ch.
p.s. Od pierwszego września jestem na pełnej emeryturze! Łoj pagóry moje piękne i dolino Sanu idem do Was objuczony lornetasami, temosami, kanapkami, scyzorykami, latarkami, krzesłem turystycznym, mapami, sznurkami i czym tam jeszcze, zawsze to niepotrzebne, lecz radości daje wiele.

Wiking69 - Pon 07 Wrz, 2020

Emerytura !!! . Dożyłeś :) to przykra niespodzianka dla ZUS-u :( , płaczą po nocach , premii nie będzie . Teraz będziesz miał więcej czasu na lornetkowe opowieści :) . Co do mojej naiwności ... to w pełni świadoma decyzja , staram się zachować w sobie jak najwięcej cech dziecka . Nie chcę stracić umiejętności patrzenia na świat przez różowe okulary . Dbam w ten sposób o swoją psychikę , poznawanie prawdy o otaczającym nas świecie jest przykrym doświadczeniem .
anatol1 - Pon 07 Wrz, 2020

Wiking69 napisał/a:
Emerytura !!! . Dożyłeś :) to przykra niespodzianka dla ZUS-u :( , płaczą po nocach , premii nie będzie . Teraz będziesz miał więcej czasu na lornetkowe opowieści :) . Co do mojej naiwności ... to w pełni świadoma decyzja , staram się zachować w sobie jak najwięcej cech dziecka . Nie chcę stracić umiejętności patrzenia na świat przez różowe okulary . Dbam w ten sposób o swoją psychikę , poznawanie prawdy o otaczającym nas świecie jest przykrym doświadczeniem .

Bardzo rzadka cecha, trochę też tak mam. Uwielbiam oglądać kreskówki ("Zwyczajny serial" czy "Samuraj Jack" z Cartoon Network- moje ulubione), łupię w starego Dooma i podziwiam Wszechświat za pomocą moich teleskopów a czasami lornetek. Uwielbiam obserwować przyrodę, ptaki, owady, rośliny - ile cudów chowa się w zwykłym ogrodzie, oczywiście w takim w którym coś rośnie oprócz krótko przystrzyżonej trawy i iglaków obsypanych korą. Jaka natura jest kreatywna, tyle kształtów, kolorów, zachowań, zwyczajów. Mam trzy psy i dwa koty w tym jeden malutki, kilkutygodniowy, jaki to fajny zwierzak, mogę się godzinami wpatrywać w jego figle, potrafi się bawić byle czym, chciałby mieć tyle energii co on.
Może jest tak dlatego dlatego, że pracuję z młodymi ludźmi i miałem późno dzieci - moja córka jeszcze chodzi do podstawówki a moi szkolni koledzy już mają wnuki. A może to geny po prostu? Ale takie pozorne "zdziecinnienie" wcale nie przeszkadza mocno stąpać w życiu tam gdzie to jest konieczne, ale tylko tam, bo po co dorośleć tam gdzie nie trzeba ?
Fajnie jest mieć w sobie dziecko, niezależnie od wieku.
Zamiast fotel, film i piwo lepiej wziąć do ręki lornetkę i popatrzeć na prawdziwy świat, nie ten wymyślony. Zachwycić się kwiatami, ptakami, różnymi robalami, gwiazdami, Księżycem, chmurami, tyle piękna nas otacza ... Patrzeć się na to wszystko jak dziecko, które jeszcze nie wzięło komórki do ręki ...

Maciek - Pon 07 Wrz, 2020

anatol1 napisał/a:
Zamiast fotel, film i piwo lepiej wziąć do ręki lornetkę i popatrzeć na prawdziwy świat, nie ten wymyślony. Zachwycić się kwiatami, ptakami i różnymi robalami, gwiazdami, Księżycem, chmurami, tyle piękna nas otacza ...

Nie bądź taki ortodoksyjny i surowy dla siebie ! Z Twoich propozycji można zmontować kilka fajnych kombinacji:
- fotel, piwo i film - tyle tylko, że z racji troski o jakość musi być to raczej jakiś stary dobry film (oczy czasem muszą odpocząć od lornetki :razz: )
- fotel, lornetka (wątroba też czasem potrzebuje odpoczynku :shock: )
- fotel, piwo lornetka.
- piwo, lornetka (raczej w plenerze, być może przy ognisku z kumplami :mrgreen: )
- lornetka (wypady z dziećmi, rodziną itp.)

NoVik - Pon 07 Wrz, 2020

Ja mam to wszytsko dzięki rowerowi i lornetce.
Czasem nawet piwo w plecaku.

Wiking69 - Pon 07 Wrz, 2020

Jestem zapalonym motocyklistą od prawie 40 lat . Niestety w 2001 roku miałem poważny wypadek na motocyklu i złamałem kręgosłup . Kiedy w szpitalu odzyskałem przytomność , lekarz mi powiedział ... Nie wiem czy będzie pan jeszcze chodził :( . Gdy po kilku tygodniach mogłem o własnych siłach iść do łazienki , byłem jedynym pacjentem w tej sali który mógł wstać z łóżka i podziwiać jesień za oknem . Zacząłem doceniać każdą sekundę swojego życia , każdy liść na drzewie , każdy promień słońca . Ten wypadek zmienił moje podejście do życia i do ludzi . Podoba mi się ten cytat ... Jeżeli nie potrafisz kogoś zrozumieć , załóż jego buty , przejdź jego drogę i spójrz jego oczami .
Chomsky - Czw 10 Wrz, 2020

Wczoraj od 17 do 22. Fotel na tarasie, Meostar 7x42, w nocy dobra czołówka do podświetlania i mocna latarka, taka dla myśliwych. Wypatrywałem naszego sojusznika lisa. Ten zjada kury sąsiadów w biały dzień, plus kaczki. To dobrze bo te niszczą nam ogród.
Nie licząc saren. Zjadły wszystkie buraczki.
Jakoś nocne obserwacje mi nie leżą. Noc była jasna, choć księżyca mniej niż połowa. Tak na oko. Źrenice mam już małe.
Pozdr. Ch.
p.s. W przerwie usypiałem wnuki.

TomPL2 - Czw 10 Wrz, 2020

Maciek napisał/a:
anatol1 napisał/a:
Zamiast fotel, film i piwo lepiej wziąć do ręki lornetkę i popatrzeć na prawdziwy świat, nie ten wymyślony. Zachwycić się kwiatami, ptakami i różnymi robalami, gwiazdami, Księżycem, chmurami, tyle piękna nas otacza ...

Nie bądź taki ortodoksyjny i surowy dla siebie ! Z Twoich propozycji można zmontować kilka fajnych kombinacji:
- fotel, piwo i film - tyle tylko, że z racji troski o jakość musi być to raczej jakiś stary dobry film (oczy czasem muszą odpocząć od lornetki :razz: )

Może to kwestia priorytetów ale piwo też musi być dobre! W trosce o jakość i nasze gardła oczywiście ;)

NoVik - Pią 18 Wrz, 2020

https://youtu.be/5kM-Q-tUqiE
Wiking69 - Pią 18 Wrz, 2020

Bardzo fajny film , takich właśnie potrzeba . To najlepsza reklama lornetek , słowo pisane nie ma takiego przebicia . Gdyby w TV lornetki były tak intensywnie reklamowane jak tabletki od bólu głowy ... :) .
kot Sylvester - Pią 18 Wrz, 2020

Facet tego nakręcił więcej, tutaj inne zestawienie:

https://www.youtube.com/watch?v=FllzSzMlibc

Wiking69 - Sob 19 Wrz, 2020

Im więcej oglądam tych filmów tym bardziej mam ochotę nakręcić swój własny . Piękna słoneczna jesienna pogoda z całą paletą kolorów aż zachęca do testów i porównań .
toomkoo7474 - Sob 19 Wrz, 2020

Wiking69 napisał/a:
Im więcej oglądam tych filmów tym bardziej mam ochotę nakręcić swój własny . Piękna słoneczna jesienna pogoda z całą paletą kolorów aż zachęca do testów i porównań .

Jestem za :smile: czekam na filmik