forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Wszystko o sofcie do FZ18

sluuurp - Nie 08 Cze, 2008
Temat postu: Wszystko o sofcie do FZ18
Tu proponuje pisać o sofcie i innych sprawach dotyczących softu jego wymiany, sprawdzania itp.
Poradniki.
Nadmieniam, że nie wszystkie są mojego autorstwa, ale autorzy nie będą, mam nadzieje mieli pretensji, że pozwalam sobie zacytować ich przydatne porady.

Sprawdzenie softu:
Postępujemy tak:
1. Wyłączamy aparat : OFF
2. Pokrętłem wybieramy : P :
3. Naciskamy JEDNOCZEŚNIE przyciski : AF makro/Focus oraz strzałkę w górę
4. Trzymając te dwa przyciski włączamy aparat: ON
5. Przekręcamy pokrętłem na Playback zdjęć - zielona strzałka.
6. Jeśli nie mamy żadnego zdjęcia - trzeba go zrobić.
Jeśli zdjęcie jest - naciskamy jednocześnie:
AF macro/focus i strzałkę dolną.
7. Pojawią się niebieskie napisy:
0010:0000
DMC-FZ18 : 4014
To właśnie pierwsza cyfra symbolizuje jaki mamy soft:
jeśli jest tu 4 to mamy 1.0.4
jeśli jest 5 to jest soft 1.0.5
Przykład:
Jest to soft 1.0.8

Tym programem można sprawdzić soft na podstawie zrobionego zdjęcia.
Po prostu zdjęcie wrzucamy do programu, który możemy pobrać ze strony: http://www.photome.de/download_en.html
Tak to wygląda:

Wykrzyknik:
Najprostszy sposób aby to usunąć.
Wyłączony aparat, pokrętło ustawione na P. Naciskamy i trzymamy dwa przyciski. AF/MACRO i strzałka w górę (nie joystick, tylko przycisk, ten od ekspozycji).
Włączamy aparat. Nie puszczając przycisków przełączamy pokrętło na odtwarzanie (zielony). Nie puszczając AF/MACRO i strzałki wyłączamy aparat. Logo Lumix wraca na miejsce.
Nie trzeba skakać po menu, ani ustawiać regionu.

Namor - Nie 08 Cze, 2008

Ja jednak przestrzegam, przed wchodzenie w te opisane opcje. Razem ze sprzedawcą udało się w końcu po wielu próbach sprawdzić wersję [u mnie po przełaczeniu na Playback, trzeba było jeszcze wcisnąć "display"] i z tym aparatem wróciłem do domu. Tam się okazało, że mam tylko angielskii i wiadomy trójkącik. Korzystając z opisanych wcześniej porad pozbyłem się trójkąta, ale też i jęz. polskiego. Siedzę od 6 godz. i niestety nie mogę w żaden sposób wejśc w ustawienia regionu, ani spowodować pojawienia się trójkąta. Ponieważ rano wyjeżdzam a aparat miał być minn. na ten wyjazd, to jestem wkurzony na całą sytuację - głównie na siebie, bo jak zwykle co nagle to po diaable. Pozostaje pewnie już tylko serwis [bez zrobienia jednej sensownej fotki].
Mr.Martin - Pon 09 Cze, 2008

nie wiem czy dobrze pamietam - ale zeby nie pojawil sie przypadkowo zolty trojkat podczas bycia w menus serwisowym ( np sprawdzanie wersji oprogramowania) to nie wolno wylaczac paratu gdy np jest ten niebiski napis informujacy o wersji FW tylko wyjsc z niego i dopiero wtedy mozna wylaczac aparacik.
Slaff667 - Pon 09 Cze, 2008

Namor, aby wejść w opcje regionu (P+AF+strzałka w górę[ekspozycja]..trzymasz klawisze i przełącz na "zieloną strzałkę"-jesteś w menu.wyłącz aparat(bez zamykania menu).Włącz ponownie i przy ustawionym inteligent auto+klawisze "set"+"prawa strzałka"wyłącz aparat....znowu masz menu regionu...LOL trochę nad tym posiedziałem.na moim amerykańcu działa.pozdrawiam
Mr.Martin - Pon 09 Cze, 2008

sluuurp napisał/a:
Mr. Martin
ŹLE, właśnie trzeba wyłączyć aparat jak wyświetla sie wersja softu, broń boże nic nie przełączać i wyłączyć aparat, bo wtedy wyjdzie trójkąt. Ćwiczyłem to w MediaMarkt specjalnie i zostawiłem im aparat z trójkątem :lol:

Dzieki za poprawe - wiedzialem ze czegos nie nalezy robic ale juz nie pamietal co :) Dobrze ze ktos czuwa :)

raskolnikow - Pon 09 Cze, 2008

[quote="Mr.Martin"][quote="sluuurp"]Mr. Martin
ŹLE, właśnie trzeba wyłączyć aparat jak wyświetla sie wersja softu, broń boże nic nie przełączać i wyłączyć aparat, bo wtedy wyjdzie trójkąt. Ćwiczyłem to w MediaMarkt specjalnie i zostawiłem im aparat z trójkątem :lol:

nie im tylko temu co kupi:)

Slaff667 - Pon 09 Cze, 2008

sluuurp, jeśli nie zrobisz jak napisałem w inny sposób nie dostaniesz się do menu regionu....poza tym masz rację(kwestia wykrzyknika)
Namor - Sro 11 Cze, 2008

Z tą polską wersją językową, która znika po trefnym wyjściu z trybu serwisowego sprawa okazała się banalna. Ponieważ przez cała prawie noc ćwiczyłem instrukcje z forum i nic nie wychodziło, zadzwoniłem następnego dnia do sprzedawcy z FotoYokera, co mam z tym zrobić, jak oddać do serwisu. Facet najpierw mnie op..... za włażenie w tryb serwisowy, a następnie powiedział, że w każdym aparacie poprzez zwykłe menu można ustawić dowolny język przewidziany przez producenta. Ja mu na to, że tu dziesiątki ludzi na forum ćwiczyło i że to skomplikowana procedura, która u mnie nie działa, że czasami blokuje się bezpowrotnie jakiś wybór itp. Facet się wkurzył drugi raz i kazał zadzwonić za pół godziny jak sprawdzi. I oczywiście wystarczy wejść w menu i banalnie ustawić polski.
Klogg - Sro 11 Cze, 2008

A ja w 2006 kupiłem aparat z ekspozycji w MM, nie wiem jak teraz jest .Normalnie bym tego nie zrobił ale musiałem bo kupowałem 2 dni przed wyjazdem do Szwecji na ponad miesiąc a oparłem sie na konkretny model i cena dobra, szkoda ze wtedy jeszcze nie wiedziałem o takich rzeczach jak skąpce i inne takie :) (dopiero co neta wtedy podłączyłem wiec trochę zacofany bylem)
raskolnikow - Sro 11 Cze, 2008

sluuurp napisał/a:
raskolnikow napisał/a:

nie im tylko temu co kupi:)

Te aparaty z ekspozycji półkowej w MM nie są na sprzedaż ( czasami dostają je pracownicy). Poza tym napisałem, że naprawiłem. A po to one tam są, żeby sobie poćwiczyć rożne takie.

a żebyś się zdziwił ale idą na sprzedaż... nie mówię że wszystko i wszystkie ale pracowałem kiedyś parę miesięcy w jednym z sieciowych sklepów, to wiem jak to wyglada.

Slaff667 - Czw 12 Cze, 2008

Namor, nie zgadzam się z tobą w kwestii "języków",w normalnym menu mój aparat ma tylko dwie stronki z językami -brak polskiego.natomiast w serwisowym jest stronek 4 ry i tam właśnie jest język polski.mała uwaga mój aparat zakupiłem w stanach!!
Namor - Czw 12 Cze, 2008

U mnie są 3 strony [tylko 12 języków].
jacek7331 - Pią 13 Cze, 2008

witam mam problem z wykrzyknikiem w moim aparacie, sprawdzałem soft i tak zostało.
Portal - Pią 13 Cze, 2008

jacek7331 napisał/a:
witam mam problem z wykrzyknikiem w moim aparacie, sprawdzałem soft i tak zostało.

No nie mogę :mad:

Probowales sie pozbyc tego wykrzyknika wedlug instrukcji z pierwszego postu ( pod obrazkiem na dole) ? ? ?

jacek7331 - Pią 13 Cze, 2008

Tak próbowałem i jak wyłączyłem aparat to był napis lumix ale jak potem załączyłem go i wyłączyłem to znowu pjawił sie wykrzyknik i tak jes cały czas .
Slaff667 - Sob 14 Cze, 2008

cyt."Co do wykrzyknika zamiast logo. Najprostszy sposób aby to usunąć.
Wyłączony aparat, pokrętło ustawione na P. Naciskamy i trzymamy dwa przyciski. AF/MACRO i strzałka w górę (nie joystikc, tylko przycisk, ten od ekspozycji).
Włączamy aparat. Nie puszczając przycisków przełączamy pokrętło na odtwarzanie (zielony). Nie puszczając AF/MACRO i strzałki wyłączamy aparat. Logo lumix wraca na miejsce.
Nie trzeba skakać po menu, ani ustawiać regionu."

jacek7331 - Sob 14 Cze, 2008

Zrobiłem tak jak jest powyżej i zgadza sie logo pojawia sie po wyłączeniu aparatu,
ALE po następnym włączeniu i wyłączeniu znowu jest wykrzyknik za kazdym razem .
Co wy na to ?

jacek7331, wyjdź do menu regionu...u mnie poskutkowało cyt."W tryb serwisowy można wejść naciskając jednocześnie lub trzymając naciśnięte przyciski "w górę" i "AF makro/Focus" i włączając aparat z pozycji "P", oraz potem przełączając na "Playback". Jeśli nie wyjdzie się z tego trybu serwisowego w jeden z kilku możliwych sposobów, tylko przełączy aparat z pozycji "Playback" lub "P" w inną, i wtedy go wyłączy, to zacznie pojawiać się trójkąt. Nie przeszkadza to zupełnie w pracy aparatu, ale rzeczywiście może być irytujące. Sposób rozwiązania problemu to wyjście z menu serwisowego przez przywrócenie ustawień fabrycznych regionu. Menu wyboru pojawi się, gdy trzymając lub naciskając jednocześnie przyciski "MENU" i "w prawo" wyłączymy aparat. Pamiętać należy o tym, by chcąc zachować język polski wybrać opcję "EG.E" i zaakceptować klawiszami "w prawo". Potem aparat sam się wyłączy pokazując przy okazji cudowny napis "LUMIX[/b]"

prubowałem już chyba wszystkiego i nic jedynie ci mi sie udało to nie pozby sie języka polskiego i jednorazowe pojawienie się logo lumix
chciałem tylko sprawdzi jaki mam sot, i sprawdziłem(FZ18:7023)
ale za cholere nie moge sie pozbyc wykrzyknika
mogłem tego nie rusza teraz to wiem(ale ciekawośc była silniejsza
macie jeszcze jakieś inne pomysły(sprawdzone)

jacek7331, u mnie wtargnięcie :D do menu regionu...czyli to menu po wyłączeniu aparatu i "menu+strzałka w prawo" i akceptacji regionu, pomogła...TYLKO UWAGA!!!Tą OPCJĘ MOGŁEM USTAWIĆ TYLKO JEDEN RAZ!!!!!więc uważaj co akceptujesz "P","EG.G" i jeszcze coś jest do wybory ale nie pamiętam

Powieccie co to jest ROM BACKUP mam to w menu-kofiguracja
W instrukcji obsługi niema tej obcji
ROM BACKUP i do wybory jest:
-DSC-SD
-SDALL-DSC(ID CHECK)
-SDALL-DSC(FORCE)
-SDUSER-DSC(FORCE)
-!-LUMIX
może to jest związane z tym żę mi sie wyświetla wykrzyknik podczas wyłączania aparatu?????
:?: :?: :?:
jest ktoś w stanie mi to przetłumaczyc i czy wybranie jednej z tych opcji zlikwiduje wykrzyknik
BARDZO PROSZE

Slaff667 - Nie 15 Cze, 2008

jacek7331, zobacz tutaj ostatni post zaczyna temathttp://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=540
jacek7331 - Pon 16 Cze, 2008

-DSC-SD
-SDALL-DSC(ID CHECK)
-SDALL-DSC(FORCE)
-SDUSER-DSC(FORCE)
-!-LUMIX
może to jest związane z tym żę mi sie wyświetla wykrzyknik podczas wyłączania aparatu?????
jest ktoś w stanie mi to przetłumaczyc i czy wybranie jednej z tych opcji zlikwiduje wykrzyknik
BARDZO PROSZE

edmun - Pon 16 Cze, 2008

a czemu pytasz o to samo nie czytając odpowiedzi wyżej ?
nie usunie Ci to wykrzyknika. sam też to podejrzewałem, ale nie działa tak jak miało działać :)

Portal - Pon 16 Cze, 2008

jacek7331 napisał/a:
-DSC-SD
-SDALL-DSC(ID CHECK)
-SDALL-DSC(FORCE)
-SDUSER-DSC(FORCE)
-!-LUMIX
BARDZO PROSZE

Masz gdzies w swoim miescie autoryzowany serwis Panasonica ? - jezeli tak to przejdz sie osobiscie i popros technika aby ci to (wykrzyknik )usunal to na miejscu. Powiedz ze bawiles sie opcjami , klawiszami i niechcacy weszles gdzies i teraz masz wykrzyknik

zsoi3 - Pon 16 Cze, 2008

a przy okazji spytaj jakie zmiany sa w najnowszych firmware - 1.07 i 1.08? a moze ktos wie cos na ten temat? :)
Portal - Pon 16 Cze, 2008

zsoi3 napisał/a:
a przy okazji spytaj jakie zmiany sa w najnowszych firmware - 1.07 i 1.08?

no moze nich nie przegina za bardzo jeszcze z pytaniami :)

zsoi3 - Pon 16 Cze, 2008

Jedyny opis firmware jaki jest dostepny to chyba 1.05. Nie mozna nic odszukac co dotyczy zmian w kolejnych wersjach. Stad taka moja sugestia :)
jacek7331 - Pon 16 Cze, 2008

Jak bym miał niedaleko do serwisu to bym sie pofatygował ale niestety .
Dlatego pisze na forum ,może jest wśród was jakiś serwisant lub osoba co sie na takich rzeczach zna ,bo ja jestem zielony w tych sprawach. :sad:

Portal - Sro 18 Cze, 2008

jacek7331 napisał/a:
Jak bym miał niedaleko do serwisu to bym sie pofatygował ale niestety .
Dlatego pisze na forum ,może jest wśród was jakiś serwisant lub osoba co sie na takich rzeczach zna ,bo ja jestem zielony w tych sprawach. :sad:

Sprobuj napisac do Panasonic Polska - napisz ze bawiles sie ustawieniami i cos nie chcacy chyba zrobiles i teraz pojawia sie wykrzyknik , popros o pomoc z usunieciem bez potrzeby oddawania do serwisu. Tylko nie pisz ze to aparat z USa i ze juz probowales cos naprawiac - udaj zielonego i niewinnego :)

jacek7331 - Sro 18 Cze, 2008

dzwoniłem do serwisu i powiedzieli że trzeba aparat do nich odesła bo nie mogą przez telefon podac procedury wyjścia z trybu serwisowego z powodu tajności.
Portal - Sro 18 Cze, 2008

jacek7331 napisał/a:
dzwoniłem do serwisu i powiedzieli że trzeba aparat do nich odesła bo nie mogą przez telefon podac procedury wyjścia z trybu serwisowego z powodu tajności.

jakie to k... wierne wzgledem tych japoncow. Wlasna rodzinke w lyzce wody by utopili gdyby japoce im kazali. Powiem ci tylko ze tego tupu fora jak np te ogladaja , uczestnicza w rozmowach serwisanci aparatow ( nie tylko panasonic)... ale zeby tak na PW napisac dla kogos i pomoc to im daleko....
Sprobuj jeszcze napisac do Panasonic Polska - zawsze mozna sprobowac , pisanie nie zaszkodzi. a nuz ktos sie zlituje na toba :)

edmun - Czw 19 Cze, 2008

jacek7331, jest wiele sposobów aby załatwić taką sprawę. kombinuj. :)
fishkin - Pią 20 Cze, 2008

Portal napisał/a:
jacek7331 napisał/a:

jakie to k... wierne wzgledem tych japoncow. Wlasna rodzinke w lyzce wody by utopili gdyby japoce im kazali. Powiem ci tylko ze tego tupu fora jak np te ogladaja , uczestnicza w rozmowach serwisanci aparatow ( nie tylko panasonic)... ale zeby tak na PW napisac dla kogos i pomoc to im daleko....
Sprobuj jeszcze napisac do Panasonic Polska - zawsze mozna sprobowac , pisanie nie zaszkodzi. a nuz ktos sie zlituje na toba :)

Jeśli serwisanci Panasonic czytają nasze forum to na pewno Twój post mocno ich zmotywuje do udzielenia pomocy użytkownikom wbrew zaleceniom ich pracodawcy. A już najbardziej tekst o k... wiernych wobec "japońców", którzy to własną rodzinę utopią w łyżce wody na rozkaz. Gratuluję kultury i szacunku wobec innych.

Pozdrawiam

Gośka - Pią 20 Cze, 2008

...ja tez składam gratulacje , to jest temat o sofcie a tu taki hard się zrobił...
Slaff667 - Pią 20 Cze, 2008

LOL
usbek - Nie 22 Cze, 2008

u mnie w menu regionu było tylko P. :-( zaakceptowałem i teraz nie "zapamiętuje" gdy chcę wybrać ponownie polski - zmienia sam na angielski :-( ((
Portal - Nie 22 Cze, 2008

moze wykasujmy ten temat gdyz cosraz wiecej osob "psuje" sobie paraty. Moze nie do konca rozgryzlismy te menu serwisowe i dlatego sa takie problemy

[ Dodano: Nie 22 Cze, 2008 12:28 ]
fishkin napisał/a:

Jeśli serwisanci Panasonic czytają nasze forum to na pewno Twój post mocno ich zmotywuje do udzielenia pomocy użytkownikom wbrew zaleceniom ich pracodawcy. A już najbardziej tekst o k... wiernych wobec "japońców", którzy to własną rodzinę utopią w łyżce wody na rozkaz. Gratuluję kultury i szacunku wobec innych.

Pozdrawiam

Wiesz chyba jestes jednym z nich - serwisantem ze cie tak dotknelo.
Nie mowmy bzdur ze powiedzenie jak wyjsc z menu serwisowego to tajemnica - na odrwot to napewno tak ( tzn jak wejsc w menu serwisowe)
Skoro kolega nasz ma daleko do sersiwu ( w inym miescie) to szkoda ze ma gnac np te 100 km po to aby pan w serwisie w ciagu pol minuty poprzez naciskanie klawiszy pozbyl sie tego trojkata. Tutaj mozna powiedziec wiele o kulturze wlasnie takiego "wiernego serwisanta", ktory zamiast pomoc jak czlowiek czlowiekowi sprawia niepotrzebne problemy Po to sa serwisy , infolienie aby nie leciec odrazu ze sprzetem do serwisu tylko zalatwic to co mozna na odleglosc( super w tej kwestii sprawiaja sie serwisy LG czy SANYO - szczegolnie ich serwisanci z ktorymi dziesiatki razy mialem kontakt i ktorzy glupio nie zakrywali sie jakimis tajemnicami - propsotu byli normalymi zwyklymi pomocnymi ludzmi)
A to co panasonic sobie pomysli to niech sobie mysli i sie poprawi bo to on jest dla klientow a nie klienci dla niego. I taka glupota jak powiedzenie przez telefon jak wyjsc z menu serwisowego do ktorego przez przypadek sie weszlo powinno byc zalatwiane na odleglosc(telefonicznie , emailowo)
A co do szacunku to mam go i to duzo ale nie do takich ludzi o ktorych pisalem wyzej.

fishkin - Nie 22 Cze, 2008

Portal napisał/a:

Wiesz chyba jestes jednym z nich - serwisantem ze cie tak dotknelo.

To, że wypowiedzi obrażające innych w niewybredny sposób mnie rażą - nie świadczy o moim zatrudnieniu w jakiejkolwiek firmie. Nazywanie kogoś "k... wierną japońcom", że nie zacytuję reszty Twoich impertynencji po prostu jest wg mnie poniżej poziomu dopuszczalnego w publicznej bądź co bądź wypowiedzi. Poza tym zwróć uwagę, że w żaden sposób nie odnosiłem się do tego czy reakcja serwisu była prawidłowa, czy polityka Panasonica w tej sprawie jest w słuszna itd.

Osobiście nie chcę, żeby ktoś pogardliwie nazywał mnie "Polaczkiem", tak jak Ty piszesz pogardliwie o "Japońcach". Pewnie to w Twoich oczach uczyni mnie teraz Japończykiem, ale jakoś to przeżyję, znam gorsze epitety :)

W dalszym ciągu serdecznie pozdrawiam

Slaff667 - Nie 22 Cze, 2008

usbek, u mnie również było tylko "P",więc działam sobie w trybie serwisowym w pełni ciesząc sie językiem ojczystym a że przy wyłączaniu pojawia się wykrzyknik...mam to w nosie.nie wpływa to w żaden sposób na pracę sprzętu a przynajmniej nie zauważyłem żadnych problemów...Działam tak przynajmniej od 3 tygodni .pozdrawiam :grin:
usbek - Pon 23 Cze, 2008

Slaff667 Generalnie mi tez to nie przeszkadzał wykrzyknik - ale... cyk i poszło...
Slaff667 - Pon 23 Cze, 2008

usbek, podczas ostatniej grzebaniny w panasie zauważyłem że zmienia się sposób wejścia do menu regionu....klawisze standardowo ale raz wchodze przez "P" a drugim razem przez wyłączenie i przytrzymanie kalwiszy na "IA"
schamann - Pon 28 Lip, 2008

u mnie zeby bylo ciekawie to nie zdolalem wersji softu zobaczyc a za to zyskalem wykrzyknik:) nie moge sie cholerstwa pozbyc - nie dziala instrukcja z kombinacja klawiszy pojawia sie napis raz i potem dalej to samo.Rozwiazal ktos ta zagadke?

[ Dodano: Pon 28 Lip, 2008 23:30 ]
ok poradzilem sobie juz:)

misio2008 - Pią 01 Sie, 2008

Ludziska uwaga nie będę powtarzał :wink: :

• Step 1. The temporary cancellation of initial setting:
Set the mode dial to “[ P ]”.
While keep pressing [ AF macro/Focus switch ] button and “[ Upper arrow Cursor ] button” simultaneously, turn the Power on.
• Step 2. The cancellation of initial setting:
Set the mode dial to “[ Playback ]”.
Press [ AF macro/Focus switch ] button and “[ Upper arrow Cursor ] button” simultaneously, then turn the Power off.
• Step 3. Turn the Power on:
Set the mode dial to “[ P ]”, and then turn the Power on.
• Step 4. Display the INITIAL SETTING:
While keep pressing [ MENU ] and “[ Right arrow Cursor ] button” simultaneously, turn the Power off.

UWAGA!!!! : Pod żadnym pozorem nie wybierać NONE oraz P przy wybieraniu regionu, bo pozostałe opcje już się nigdy nie pojawią.

jacek7331 - Pią 01 Sie, 2008

Dało by sie to napisac po polsku ???
misio2008 - Pią 01 Sie, 2008

Czizes! To już niczego dziś w szkołach nie uczą? :wink:

step 1:

pokrętło ustawiasz na P - wciskasz AF macro/Focus i strzałkę do góry - trzymasz i włączasz aparat

step 2:

pokrętło na przeglądanie zdjęć - wciskasz AF macro/Focus i strzałkę do góry - trzymasz i wyłączasz

step 3:

pokrętło ustawiasz na P - włączasz aparat

step 4:

trzymając wciśnięte klawisze menu i strzałkę w prawo wyłączasz aparat - pojawia się menu wyboru regionu czyli powrotu do ustawień początkowych.

Pod żadnym pozorem nie wybieramy NONE lub P, bo już nigdy nie pojawią się inne opcje, nie wybieramy również PL(wbrew pozorom nie oznacza to POLAND :wink: ) (przy PL zamiast PAL będzie NTSC) - ja wybrałem EG, E i wykrzyknik zniknął, a język polski jest dostępny.

po potwierdzeniu wyboru (przyciskiem STRZAŁKA W PRAWO) aparat się automatycznie wyłącza. Po ponownym włączeniu menu jest angielskie, ustawiasz datę, wchodzisz w ustawienia języka i wybierasz polski. KONIEC

Wykrzyknik się więcej nie pojawia.

Ogólny wniosek taki, że lepiej nie wchodzić w tryb serwisowy, wersję softu można sprawdzić na podstawie zdjęcia programem, który został podany na początku tego wątku.

[ Dodano: Pią 01 Sie, 2008 16:46 ]
Na www.elektroda.pl jest do ściągnięcia instrukcja serwisowa do tego aparatu. Jak ktoś nie zna angielskiego to zawsze można posłużyć się słownikiem :wink:

edmun - Pią 01 Sie, 2008

Hmm jakby to powiedzieć. Ucz się angielskiego bo inaczej będziesz rowy kopał (wybacz - taka rzeczywistość)

Krok 1 (chwilowe wyłączenie ustawień podstawowych):
Przełącz aparat na tryb "P".
Trzymając przycisk AF/Macro oraz strzałkę w górę (nie joystick tylko strzałkę w górę - tą od ustawień ekspozycji, mocy lampy itp) włącz aparat
Krok2: (wyłączenie trwałe ustawień podstawowych)
Przełącz aparat na "Play" czyli odtwarzanie
Trzymając przycisk AF/Macro oraz strzałkę w górę (nie joystick tylko strzałkę w górę - tą od ustawień ekspozycji, mocy lampy itp) włącz aparat
Krok 3:
Przełącz aparat na "P" i włącz zasilanie
Krok4: (wyświetlanie menu ustawień)
Trzymając przycisk "Menu" i strzałka w prawo wyłącz aparat

P.S. Opisywałem cały proces w poprzednich stronach!!! Zamiast błagać o tłumaczenie to zajrzeć do tego tematu:
http://forum.optyczne.pl/...?t=1450&start=0

aixen - Nie 03 Sie, 2008

Witam. Mam możliwość sprowadzenia aparatu z USA. I tutaj pytanie - (sprawdziłem) oryginalnie model na ten rynek nie posiada polskojęzycznego menu. Czy istnieje możliwość wgrania takowego we własnym zakresie czy tylko serwis ?

Oczywiście czytałem kilkakrotnie wszystkie tematy dotyczące FZ18, ale zawarte tam informacje dotyczą upgrade oprogramowania na wyższą wersję, a nie zmiany na inną.
Istnieje oczywiście opcja, że nie czytam ze zrozumieniem, ale to samo, nie musi znaczyć tak samo :mrgreen:

olek95 - Pon 18 Sie, 2008
Temat postu: Soft 1.08
Znalazłem w sieci.

soft 1.08

Wewnątrz jest historia zmian.

***** Firmware_History *****

<Ver 1.08>
* Improved horizontal noise, in starry sky scene mode / manual exposure mode.
(The noise may appear when shutter speed is set to around 15 sec. by the camera.)

<Ver 1.07>
* Improved blue band may appear on a picture taken slightly and
need three components change on the MAIN PCB.

<Ver 1.06>
* Improved detecting speed faster for the face detection.
* Improved AWB function.
* Improved the date information may not correctly printed (PictBridge).

<Ver 1.05>
* Improved detecting time faster for the face detection.
* Improved an over ISO sensitivity gain.
* Improved out of focus at 1m, in the tele-macro mode.

a także instrukcja wgrania softu.

Anzelmo - Pon 18 Sie, 2008

ja jednak wolałbym aby upgrade softu zrobili mi ludzie z serwisu, tylko to daleko a szkoda się pozbywać aparatu na kilka dni
tomwie6 - Wto 19 Sie, 2008

olek95 napisał/a:
Znalazłem w sieci.

soft 1.08

Można wiedzieć gdzie? Czy jest tam język polski?

I pytanie dodatkowe: czy można downgrade'ować soft? (tzn. wgrać na próbę 1.08, a gdy coś nie bedzie trybić powrócić do 1.05)

olek95 - Wto 19 Sie, 2008

Linka do softu znalazłem na forum:

DVHK&LAKI

nie sprawdzałem go i nie wiem czy ma wersję polską i czy można wrócić do poprzedniej wersji po wgraniu wersji 1.08.

Maciej Loret - Nie 24 Sie, 2008

edmun napisał/a:

Krok 3:
Przełącz aparat na "P" i włącz zasilanie
Krok4: (wyświetlanie menu ustawień)
Trzymając przycisk "Menu" i strzałka w prawo wyłącz aparat

Krok czwarty u mnie nie działa.
Czy ktoś, kto ma aparat spoza Europy mógłby sprawdzić czy u niego krok czwarty działa?

banan11 - Wto 26 Sie, 2008

No i gdzie są ci wszyscy entuzjaści, którzy wgrywali jeszcze nie tak dawno soft który wygrzebałem w sieci 1.0.5? Tym razem cisza? Nikt nie próbował??
olek95 - Sob 30 Sie, 2008

Entuzjaści czekają na pierwszego odważnego.
Dziś to zrobiłem.
Wszystko przebiegło gładko i szybko.
Sprawdziłem w programie PhotoME i jest soft 1.08.
Teraz porobię trochę zdjęć i zobaczę czy nie ma problemów.

slavo83 - Sro 03 Wrz, 2008

zrobilem update z 1.05 na 1.08, wszystko OK, trwało to chwilkę,
wszystko ok, posiadam już soft 1.08, wszystko jest po polsku.
zobaczymy później jak zdjęcia

qadest1 - Sro 03 Wrz, 2008

No właśnie Panowie podzielcie się waszymi spostrzeżeniami jak sprawuje się aparat po zamiaie softu :)
piotr7507 - Pon 15 Wrz, 2008

Dzięki za link ale mam problem z tym update. Postępuje zgodnie z instrukcją ale niestety nic nie wychodzi. Jak to zrobiliście ? Może krok po kroku. Z góry dziękuje
Fade - Sro 17 Wrz, 2008

Mam pytanie, czy jeżeli w trybie serwisowym dostępny jest tylko region P to naprawdę już nie da się z tym nic zrobić ? Aparat kupiony w US, wgrałem soft 1.08 ale nie mam żadnych regionów do wyboru, pozdrawiam.
piotr7507 - Sob 20 Wrz, 2008

W końcu wgrałem soft 1.08 - jest po polsku, teraz czas na testy. Pozdrawiam
R_roberto - Pon 13 Paź, 2008

I jak się sprawuje nowy fiemware?, zauważalne są jakieś różnicę?.

Na elektrodzie znalazłem coś takiego

Cytat:
Pixel Refresh -Set to calibrate LCD to the sensor. Panasonic recommends running the refresh once a year" - chyba każdy z Was zna EN na tym poziomie.

czy ktoś wie co dokładnie trzeba zrobić?

Santoris - Wto 28 Paź, 2008

Witam Wszystkich
Dzisiaj kupiłem w Fotojoker'ze FZ 18-tkę i okazało się że mam soft 1.09 - sprawdzany w PhotME, ale jakie zmiany zaszły w stosunku do 1.08 nie mam pojęcia
Pozdr. Santoris

mwp05 - Sro 12 Lis, 2008
Temat postu: FZ28
Witam

Co prawda posiadam FZ28 ale jako że nic ciekawego nie wygoglowałem zapytam tutaj.

1. Czy wiecie coś na temat softu do FZ28. (PhotoME pokazuje że posiadam 1.0.0)
2. Czym zmieniacie soft (jaki program) czy potrzebny jest jakiś specjalny kabel?

Operacje dostania się do menu serwisowego w moim fz28 sa takie same jak opisane w tym wątku za wyjątkiem jednak opcji regionalnych tam mam tylko do wyboru P.

W związku z tym że "panasonic polska" twierdzi że mój fz28 nie może mieć języka polskiego (ja znalazłem go w trybie serwisowym) mam jeszcze jedno pytanie.

3. Czy praca aparatu w trybie serwisowym (polskie menu) ma lub może mieć jakieś niekorzystne skutki dla aparatu/zdjęć.
(problem wykrzyknika pomijam bo w niczym mi to nie przeszkadza)

pozdrawiam

ps Pracownikom serwisu panasonic życzę by wszyscy im udzielali takiej pomocy jak oni innym.

Audik - Sob 22 Lis, 2008

Santoris napisał/a:
Witam Wszystkich Dzisiaj kupiłem w Fotojoker'ze FZ 18-tkę i okazało się że mam soft 1.09 - sprawdzany w PhotME

Witam wszystkich Forumowiczów.
Niedawno nabyłem ten sam model w taki sam sposób :smile: .
Soft ten sam, tak samo sprawdzony.
Napisz jak Tobie się to cudo spisuje. Ja na razie nie mam zastrzeżeń,
ale też nie próbowałem do tej pory robić ekstremalnych fotek, ustawiłem na "iA"
Jednego tylko w nim brak - możliwości zrobienia zdjęcia papierowego z widoczną datą.
Można coś takiego WYDRUKOWAĆ na specjalnej drukarce - w fotolabie nie mają możliwości.
Chyba, że ktoś już ma na to jakiś sposób.
Pozdrawiam

DamageMax - Sob 22 Lis, 2008

Audik napisał/a:

Jednego tylko w nim brak - możliwości zrobienia zdjęcia papierowego z widoczną datą.
Można coś takiego WYDRUKOWAĆ na specjalnej drukarce - w fotolabie nie mają możliwości.
Pozdrawiam

Mozesz to zrobic programami które wyciagna date zrobienia zdjecia z exifa i wkleja do pliku jpg.
np
Exifer - Insert Watermark
albo
FastStone - Tools>Batch Convert>Advanced Options>Text>pole Insert Variable

Santoris - Nie 23 Lis, 2008

Audik napisał/a:

Napisz jak Tobie się to cudo spisuje.

Na razie nie mam zastrzeżeń. Nie miałem innego softu oprócz 1.09 i nie mogę porównać i stwierdzić różnicy między wersjami softu. Widząc foty z innych FZ18 zamieszczonych na forum podejrzewam że różnic w jakości zdjęć nie ma żadnych. Ja próbuje na innych programach, oprócz iA - chcę mieć wpływ głównie w ISO i GO
Pozdrawiam

edmun - Pon 24 Lis, 2008

Audik napisał/a:
możliwości zrobienia zdjęcia papierowego

można. po zrobieniu zdjęcia wchodzisz w menu i dajesz "Dodaj datę" (nie pamiętam jak to się nazywa), zdjęcie niestety pomniejsza się znacząco

cube007 - Pon 24 Lis, 2008

Santoris napisał/a:

Pozdrawiam

Widze ze problem daty na zdjeciu to jeden z tematow ktory nigdy nie zniknie z forow fotograficznych :mrgreen:
Wyciaganie daty z exifu to operacja ktora potrafi przeprowadzic kazda, srednio zaawansowana, przegladarka do zdjec - chocby xnview. Co wiecej mozna sobie wybrac czcionke daty, jej kolor i polozenia na zdjeciu...

Santoris - Pon 24 Lis, 2008

cube007 nie mnie cytujesz tylko Audika ale w sprawie daty na focie piszesz ok.
Ja dodam od siebie że wydruk daty imho "psuje" zdjęcie.
Pozdrawiam

Audik - Pon 01 Gru, 2008

DamageMax napisał/a:
Mozesz to zrobic programami

edmun napisał/a:
wchodzisz w menu i dajesz "Dodaj datę"

cube007 napisał/a:
Widze ze problem daty na zdjeciu

Santoris napisał/a:
cube007 nie mnie cytujesz tylko Audika ale w sprawie daty na focie piszesz ok. Ja dodam od siebie że wydruk daty imho "psuje" zdjęcie.
Pozdrawiam

Wszystkim Kolegom dziękuję za zaangażowanie i pomoc.
Idąc za tropem, który mi podał ~ edmun zacząłem grzebać w ustawieniach ponieważ uznałem, że to będzie droga najkrótsza. I udało się. Ciekawi mnie natomiast, dlaczego w instrukcji aparatu nie można tej informacji znaleźć? Powiem więcej - obsługa w Foto Jokerze również nie potrafiła mi pomóc. A mam część zdjęć, które nie są zdjęciami do prezentacji. Zdaję sobie sprawę, że na "normalnych" fotkach - jak pisze Kolega ~Santoris - "wydruk daty imho "psuje" zdjęcie. " I z tym się zgadzam. Ale na części fotek data musi być. I czasami godzina :-)
Szkoda tylko, że producent nie dał możliwości takiego wybory jednym przyciskiem. Trzeba za to grzebać w menu.
Pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze dziękuję.

edmun - Wto 02 Gru, 2008

Audik, cieszę się że mogłem pomóc. trochę denerwuje że przy dodaniu daty, zmienia się rozdzielczość zdjęcia, ale z pewnością dla niektórych będzie to bardziej wygodne, niż późniejsze dodawanie dat na komputerze. często po prostu nie ma na to czasu, a wracajac z podróży i przeglądając zdjęcia na aparacie, można te daty dodać.
odnoszę wrażenie że w instrukcji było coś na ten temat.
sprawdzałeś może w tej obszernej instrukcji na płycie cd w formie pdf ?
nie wiem czy tam nie było wzmianki. mogę się mylić, bo o tej dodawanej dacie po prostu pamiętałem że była w menu, ale czy jest wzmianka w instrukcji - tego nie wiem

Audik - Wto 02 Gru, 2008

edmun napisał/a:
Audik, cieszę się że mogłem pomóc. trochę denerwuje że przy dodaniu daty, zmienia się rozdzielczość zdjęcia

Pomogłeś i to bardzo.
Na płycie patrzyłem ale chyba diabeł ogonem nakrył - nie znalazłem.
A że zdjęcie zmienia wtedy format to fakt - już ten temat przerobiłem wczoraj.
Jeszcze raz Tobie i wszystkim "dobrym duszom" tego portalu
_________________________D Z I Ę K U J Ę ! ! ! __________________________

Artiq - Nie 18 Sty, 2009

witam
mialem softa 1.0.4 i wgralem wczoraj 1.0.8 i wszystko fruwa ok :wink: , menu pl tez jest ale jeszcze nie testowalem na fotach wiec nie wiem czy jakies istotne roznice beda, a czy ma ktos dostep do 1.0.9 ?
pozdrawiam

qadest1 - Nie 08 Lut, 2009

Ja wczoraj dokonałem kolejnego upgrade'u tym razem z wersji 1.0.5 do wersji 1.0.8 poszło błyskawicznie i bez żadnych problemów :) Nawet nie trzebabyło wybierać tym razem ustawień "regionalnych" aparat od razu przyjął z powrotem język polski i o nic nie pytał :grin: :cool: :shock:
Audik - Nie 29 Mar, 2009

qadest1 napisał/a:
Ja wczoraj dokonałem kolejnego upgrade'u

Czy dzięki temu jest możliwość korzystania z zoom'u podczas "kręcenia" filmu?

qadest1 - Nie 29 Mar, 2009

Audik napisał/a:
qadest1 napisał/a:
Ja wczoraj dokonałem kolejnego upgrade'u

Czy dzięki temu jest możliwość korzystania z zoom'u podczas "kręcenia" filmu?

Niestety na sto procent Ci nie odpowiem, bo już sprzedałem swój sprzęt ;) ale raczej zamiana softu nie umożliwia tego, bo już dawno na forum by o tym wrzało ;)

edmun - Pon 30 Mar, 2009

potwierdzam że wgranie nowszego softu nie daję możliwości (samo w sobie) zooma podczas kręcenia filmów
rkdusiek - Czw 16 Kwi, 2009

Mam aktualnie w FZ18 firmaware 1.05 chce wgrać 1.08 ale gdzieś czytałem że po zmianie należy przeprowadzić kalibrację, czy to prawda i jak to się robi?
dzięki
Ps. Za bardzo nie znam angielskiego :oops: więc potwierdźcie czy z wgraniem firmware dobrze rozumuję:
1. wyłącz aparat
2. włóż baterie
3. włóż kartę z nagranym firmware
4. ustaw aparat w tryb odtwarzania
5. włącz aparat
6. zatwierdź wybierając tak aktualizację
7. potrwa to kilka sekund
8. po pojawieniu się "NO VALID IMAGE TO PLAY" instalacja kompletna wyłącz aparat.

olek95 - Pią 24 Kwi, 2009

Dokładnie tak, ja nic nie kalibrowałem i jest OK.
loyek5 - Pią 24 Kwi, 2009

Na początek chciałbym się przywitać gdyż jestem TU nowy. :)

Od razu mam do Was pytanie. Zamierzam nabyć fz18 tyle, że sprowadzonego z Anglii. Niestety nie posiada on menu w j.polskim i tu pytanie: Czy wgranie softu z językiem polskim jak zostało to wcześniej napisane w tym wątku, (np wersję 1.08) załatwi sprawę menu? Będzie wtedy możliwość wyboru j. polskiego z opcji aparatu?

dziękuję z góry za odp.
pozdr. :wink:

Nie miałem takiej sytuacji więc trudno mi się wypowiedzieć.
Myślę jednak, że wgranie softu 1.08 nie namiesza i nawet jeżeli nie będzie j.polskiego to będzie nowszy soft.

Gdzieś wyczytałem, że wgranie nowszego lub tego samego oprogramowania nie jest możliwe! W przypadku gdy posiadałbym wersję 1.08 mogę jedynie upgreadować na nowszy tj. 1.09?

przepraszam za głupie pytania ale jestem laikiem a nie chciałbym się wpakować przy zakupie. :)

To byłoby logiczne. Nie ma potrzeby zmiany wersji.
Analogicznie jest przy programach komputerowych.
Wykasowanie starej wersji bez j.polskiego byłoby wyjściem ale nie spotkałem by ktoś opisywał taką sytuację.

edmun - Pią 24 Kwi, 2009

loyek5, jeśli będziesz miał 1.0.8 to nie będzie możliwy update do tej samej wersji. możesz kombinować żeby wgrać starszą wersję, a później z powrotem tą nową 1.0.8 ale tak około 70% że się nie da tak zrobić :)

Ok. Dzięki wielkie. Z tego co wiem, aparat posiada już soft 1.08 więc nowszy z PL ciężko będzie znaleźć i wgrać. Tak, że ten egzemplarz odpuszczam.

pozdr.

qadest1 - Sob 25 Kwi, 2009

A coś Ty sie tak uparł na to polskie menu w aparacie??? ;) Będziesz z nim rozmawiał czy zdjęcia robił? ;) :grin: :grin: :grin:
loyek5 - Sob 25 Kwi, 2009

A no uparłem się, bo jeśli chodzi o oznaczenia, słowa jakie używa się w fotografii i zapewne w menu aparatu, nie są mi znane do końca w j. polskim a o angielskim już nie wspomnę. :grin:
qadest1 - Sob 25 Kwi, 2009

loyek5 napisał/a:
nie są mi znane do końca w j. polskim a o angielskim już nie wspomnę.
no o to własnie chodzi! :D
Skoro nie są Ci znane w języku polskim, to co Ci za różnica, czy są po polsku, czy po angielsku? ;) :D

loyek5 - Nie 26 Kwi, 2009

Ok. Powiedzmy, że łatwiej przyswajam ojczysty język a informacji w dziedzinie fotografiki, raczej nie będę szukać w j.angielskim.
Btw. Na szczęście udało mi się nabyć aparat z PL softem i teraz tylko czekam na przesyłkę.

rkdusiek - Czw 30 Kwi, 2009

Zrobiłem tak:
pobrałem soft z tąd
http://cid-e09478726e1e13...m/FZ18v1.08.zip

później

1. włożyłem kartę z nagranym firmware
2. ustawiłem aparat w tryb odtwarzania "zielony trójkąt"
3. włączyłem aparat
i lipa nic nie zaczęło się wgrywać :twisted: może coś doradzicie :mrgreen:

mam FZ18 z softem 1.05 sprawdzonym programem PhotoMe

Dzięki za pomoc

olek95 - Czw 30 Kwi, 2009

Mam może banalne pytanie ale kto wie...
Czy wypakowałeś i nagrałeś na sformatowana wcześnie katrę plik "FZ18_i.bin"??

rkdusiek - Czw 30 Kwi, 2009

olek95 napisał/a:
Mam może banalne pytanie ale kto wie...
Czy wypakowałeś i nagrałeś na sformatowana wcześnie katrę plik "FZ18_i.bin"??

Nie nagrałem ten plik na nie sformatowaną kartę, bezpośrednio na nią, nie do katalogów DCIM, MISC czy PRIVATE1!

A trzeba kartę najpierw sformatować??

olek95 - Pią 01 Maj, 2009

Na karcie powinien być tylko plik "FZ18_i.bin".
Dlatego dobrze jest sformatować kartę.
Daj znać czy pomogło.

rkdusiek - Pią 01 Maj, 2009

Niestety nie pomogło. Próbowałem z dwoma różnymi kartami SD.
Ciągle pojawia się komunikat "Brak odpowiedniego obrazu do odtworzenia".
Może coś innego doradzisz :mrgreen:

edmun - Pią 01 Maj, 2009

formatujesz kartę za pomocą aparatu, dopiero wtedy wrzuć plik bin.
sprawdź też czy na pewno pobrałeś archiwum

edmun napisał/a:
sprawdź też czy na pewno pobrałeś archiwum

Nie bardzo to rozumiem możesz wyjaśnić. Bo sformatowałem kartę z poziomu aparatu nagrałem plik FZ18_i.bin i dalej pojawia się komunikat "Brak odpowiedniego obrazu do odtworzenia"

edmun - Pią 01 Maj, 2009

sprawdź czy pobrane archiwum jest poprawne, nie posiada żadnych błędów CRC i jest zgodne pod względem MD5.... nie wiem... może przesadzam ale czasami archiwum wygląda na prawidłowe, pliki wypakowane również a potem okazuje się że pliki w archiwum nie są kompletne tak jak powinny być
qadest1 - Pią 01 Maj, 2009

rkdusiek napisał/a:
"Brak odpowiedniego obrazu do odtworzenia"
Kurcze!!! Zrób aparatowi przysługę i cyknij jedną fotę tak by na karcie było to jedno zdjęcie i plik z nowym softem ;) - powinno zadziałać ;)

edmun napisał/a:
nie posiada żadnych błędów CRC i jest zgodne pod względem MD5

a jak to sprawdzić :!:
pobrałem ten soft z 2 źródeł z dwiema różnymi kartami formatowanymi i nie i efekt zawsze ten sam :twisted:

a fotkę też zrobiłem i nic jak włączę aparat z trybem odtwarzania to po prostu się pojawia.

edmun - Sob 02 Maj, 2009

jeśli efekt ten sam to nie potrafię pomóc
qadest1 - Nie 03 Maj, 2009

rkdusiek napisał/a:
jak włączę aparat z trybem odtwarzania to po prostu się pojawia

No, i jak Ci się pojawia, to wtedy (nie pamiętam dokładnie czy strzałka w górę czy w dół z wciśnietym jakimś tam guzikiem (sprawdź w instrukcji wgrywania softu) ) i powinno zadziałać ;) Mi teżdopiero za którymś tam razem odpaliło, ale generalnie przebiegło w całości szybko i dosyć sprawnie, nawet języka nie musiałem ustawiać/konfigurować ;)
Jak wgrywałem z softu 1.0.4 na 1.0.5 to karta była czysta a jak z softu 1.0.5 na 1.0.8 czy 1.0.9 (nie pamiętam już dokładnie, który to soft), to na karcie musiało być zdjecie :) A i na koniec jeszcze jedna bardzo ważna kwestia: najlepiej byłoby, gdyby akumulator aparatu był naładowany na full (nieraz aparat niechce aktualizować softu, bo sobie stwierdza, że może mu braknąć napięcia, by dokończyć procedurę) Dlatego Spróbuj jeszcze na w pełni naładowanym akumulatorze ;)

rkdusiek - Nie 03 Maj, 2009

qadest1 napisał/a:
najlepiej byłoby, gdyby akumulator aparatu był naładowany na full

Dzięki za podpowiedź! :wink:
Faktycznie wystarczyło naładować baterię na full i reszta sama poszła bez naciskania żadnych dodatkowych przycisków.
Jeszcze raz DZIĘKI! :grin:

karol n. - Sro 20 Maj, 2009

Wgralem tez wersje 1.08 i jestem zaskoczony, ze bez problemow sie to odbylo.Tak na swiezo odbylo sie to tak:
wgralem plik *.bin na karte ktora czesciowo byla zapelniona zdjeciami (wg. opisu w wyzej wymienionym linku - musi byc chyba ok 6MB wolne), wlozylem do aparatu z nowo naladowanym aku, ustawilem galke na odtwarzanie i wlaczylem aparat. Od razu dostalem pytanie w jezyku niem bo takiego uzywam (angielskiego nie znam, a polskiego u mnie nie ma FZ18-P) czy chce wgrac wersje 1.08 a mialem 1.07. Potwierdzilem Tak, pokazala sie klepsydra
i za chwile wskoczylo ostatnie zdjecie z karty na wyswietlacz. Wyjalem karte zmazalem plik *.bin i zrobilem probne zdjecie. Program PhotoME pokazuje ze jest wersja softu 1.08. Bez bolu szybko i sprawnie.
Jezyki menu zostaly nieruszone, mialem cicha nadzieje, ze pokaze sie polski ale dam sobie rade bez.
Pisze to bo moze sie to komus przyda, czasami podawano na tym forum troszeczke inny przebieg.
Pozdr.

rkdusiek - Pon 27 Lip, 2009

A napiszcie mi czy jak mam soft 1.08 to bez problemu mogę cofnąć do 1.05 (tzn. wgrać taki jak miałem oryginalnie - bo coś na starym fotki ładniejsze wychodziły, tu jakoś ostrości nie trzyma)
qadest1 - Wto 28 Lip, 2009

rkdusiek napisał/a:
A napiszcie mi czy jak mam soft 1.08 to bez problemu mogę cofnąć do 1.05 (tzn. wgrać taki jak miałem oryginalnie - bo coś na starym fotki ładniejsze wychodziły, tu jakoś ostrości nie trzyma)
Cofnać softu raczej się nie da niestety... :( Ale możesz spokojnie z aparatem udać się do serwisu lub go tam wysłać z opisem problemu, tam Ci muszą to gratis wyregulować (bo najwyraźniej soft nie zgadał się ze sprzętem, czasem tak się zdarza i trzeba wykalibrować optycznie FZ-18 - tylko w serwisie) Oczywiście, nie Przyznawaj się pod żadnym pozorem, że sam coś manipulowałes w sofcie i Upieraj się, że miałeś taki od początku, tylko teraz Ci się coś sknociło :mrgreen: Po kalibracji powinno śmigać jak trzeba ;)
Akvisto - Wto 28 Lip, 2009

Na początek chciał bym się przywitać, bo na tym forum jestem nowy.

Dziś wgrałem sobie ten soft, wszystko było by pięknie gdyby nie ten żółty trójkącik na końcu.
Próbowałem go usunąć jednak bez skutecznie, za pomocą:
Pokrętło na : P
Przyciski AF makro/Focus i strzałkę w górę
włączenie aparatu
Pokrętło na Playback nadal trzymając wyżej wymienione przyciski
Wyłączenie aparatu.

Na chwilkę gdy wyłączam aparat pokazuje się logo Lumix jednak przy następnym wyłączaniu trójkąt znów się pokazuje. Zaczyna to być irytujące.
Jeśli macie jakieś rady bardzo bym był wdzięczny.

dominik3556 - Sob 22 Sie, 2009

hejka koledzy.czy może ktoś pomóc w zdobyciu działającego linku do softu? :wink: potrzebuje linku do softu fz 18. jeśli może mi ktoś pomóc będę wdzięczny

[ Dodano: Sob 22 Sie, 2009 13:25 ]
hejka koledzy. jeszcze raz ponawiam prośbę potrzebuję działającego linku do softu do fz18 . z góry dziękuję. i jak by się dało instrukcję instalki

edmun - Sob 22 Sie, 2009

a ja nie rozumiem Twojego braku cierpliwości
wysyłasz wiadomość o 13:19 aby po 6 minutach zaspamować raz jeszcze

wystarczyło w google wrzucić, poszukiwania zajęły prawdopodobnie mniej czasu niż pisanie tego posta:
http://rapidshare.com/fil...irmware1_05.rar
http://rapidshare.com/fil...irmware1_08.rar

:neutral:

izyrayder - Nie 15 Lis, 2009

Jestem nowy na tym forum i chciałbym serdecznie powitać wszystkich forumowiczów.
Chciałbym przyłączyć się do tematu a właściwie zadać pytanie.
Oczywiście chodzi o DMC-FZ18, jak wejść do menu serwisowego?
Według podanych tutaj i na innych forach sekwencji przycisków nic się nie dzieje,tak jak bym ich w ogóle nie wciskał. Przyciski są sprawne, podczas pracy aparatu działają.
Zmieniłem FW z 1.05 na 1.08 i też nic nie pomogło, nadal nie mogę wejść do menu serwisowego.
Jakiś czas temu zmieniałem region w DMC-L10 i nie miałem z tym żadnego problemu.
Może ktoś wie co jest grane?

hds.147 - Pią 12 Lut, 2010

Witam. Mama Lumixa FZ18 i mam taki problem. Podejrzewam, że to wina softa, a może ktoś z Was wie co to może być i jak się z tym uporać ?

Właśnie zacząłem bawić się RAW'ami i na początek postanowiłem porównać go z jpg'iem. Ustawiłem w aparacie formę zapisu jpg + RAW i... okazało się, że RAW zamiast 8 Mpx mi niecałe 3 [ 2.76 Mpx ] a jpg normalnie. Ustawiłem sam RAW i nic to nie dało. W przy ustawieniu RAW aparacie wyświetla wielkość zdjęcia [ bez możliwości regulacji ] 8 Mpx.
Ustawiałem różne kombinacje, zmieniałem karty pamięci, próbowałem pamięci wewnętrznej aparatu, zresetowałem ustawienia aparatu i dalej to samo...
Najciekawsze jest to, że zdjęcie zawsze ma wagę ok. 13 MB [ 12,8; 12,9 ] nigdy większą od 13 MB !

Ewentualnie czy ktoś z Was może sprawdzić jak wygląda ta sprawa z RAW'ami w tym typie aparatu ? Szukając po forach natknąłem się na wpisy, że RAW'y mają ok. 13 MB.

Jeśli ktoś spotkał się z takim problemem lub ma jakąś pomocną wiedzę to proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
hds.147

lama - Pią 12 Lut, 2010

hds.147, wydaje mi się, że te niecałe 3Mpix ma jpg zaszyty w rawie. Jakim programem otwierasz te rawy?
Audik - Nie 14 Lut, 2010

hds.147 napisał/a:
Witam. Mama Lumixa FZ18...W przy ustawieniu RAW aparacie wyświetla wielkość zdjęcia [ bez możliwości regulacji ] 8 Mpx....Ustawiałem różne kombinacje, ... zdjęcie zawsze ma wagę ok. 13 MB [ 12,8; 12,9 ] nigdy większą od 13 MB...

Spróbowałem Twoich kombinacji - u mnie RAW wychodzi 13,1 MB i automatycznie wchodzi 8 Mpx. Czyli jest OK czy niekoniecznie?

[ Dodano: Nie 14 Lut, 2010 11:32 ]
lama napisał/a:
Jakim programem otwierasz te rawy?

Ja otwieram albo IrfanView albo Picasa3

kusay - Wto 09 Sie, 2011

chwile czasu widzę upłynęło jeśli chodzi o zainteresowanie tym tematem :P ale do rzeczy, sam właśnie miałem problem z wykrzyknikiem którego nie mogłem usunąć ale dzięki koledze Slaff667 ,
Slaff667 napisał/a:
Menu wyboru pojawi się, gdy trzymając lub naciskając jednocześnie przyciski "MENU" i "w prawo" wyłączymy aparat. Pamiętać należy o tym, by chcąc zachować język polski wybrać opcję "EG.E" i zaakceptować klawiszami "w prawo". Potem aparat sam się wyłączy pokazując przy okazji cudowny napis "LUMIX[/b]"

problem rozwiązałem, ale tak jak on sam pisał
Slaff667 napisał/a:
u mnie wtargnięcie :D do menu regionu...czyli to menu po wyłączeniu aparatu i "menu+strzałka w prawo" i akceptacji regionu, pomogła...TYLKO UWAGA!!!Tą OPCJĘ MOGŁEM USTAWIĆ TYLKO JEDEN RAZ!!!!!więc uważaj co akceptujesz "P","EG.G" i jeszcze coś jest do wybory ale nie pamiętam

i tak też się stało, wcześniej miałem wykrzyknik ale i miałem język polski choć mój aparat jest z USA, potem już miałem gdzieś to że jest wykrzyknik bo wolałem po "polackiemu" :D ale już nie mogłem ponownie tego ustawić więc wypatrzyłem kolejną podpowiedź
misio2008 napisał/a:
step 1:

pokrętło ustawiasz na P - wciskasz AF macro/Focus i strzałkę do góry - trzymasz i włączasz aparat

step 2:

pokrętło na przeglądanie zdjęć - wciskasz AF macro/Focus i strzałkę do góry - trzymasz i wyłączasz

step 3:

pokrętło ustawiasz na P - włączasz aparat

step 4:

trzymając wciśnięte klawisze menu i strzałkę w prawo wyłączasz aparat - pojawia się menu wyboru regionu czyli powrotu do ustawień początkowych.

Pod żadnym pozorem nie wybieramy NONE lub P, bo już nigdy nie pojawią się inne opcje, nie wybieramy również PL(wbrew pozorom nie oznacza to POLAND :wink: ) (przy PL zamiast PAL będzie NTSC) - ja wybrałem EG, E i wykrzyknik zniknął, a język polski jest dostępny.

i w końcu mogłem znów ustawić język polski, oczywiście i wykrzyknik się ukazał ale mi on nie przeszkadza :P jak będę sprzedawał aparat to ustawię z powrotem ekran "lumix" :D
w końcu wgrałem też i nowy soft 1.0.8 od linku kolegi rkdusiek i go przetestuję czy coś to da

ps nie wiem jak u innych ale u mnie po wywołaniu zdjęcia z RAW jego jakość jest o wiele gorsza niż takiego samego zrobionego w formacie jpg, program do edycji raw który używam to silkypic developer studio

edmun - Sro 10 Sie, 2011

kusay napisał/a:
ps nie wiem jak u innych ale u mnie po wywołaniu zdjęcia z RAW jego jakość jest o wiele gorsza niż takiego samego zrobionego w formacie jpg, program do edycji raw który używam to silkypic developer studio

znaczy że kiepsko wywołujesz :)