forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Focil ktos wesele jedna lub dwiema stalkami?

wielbicielxx - Nie 08 Cze, 2008
Temat postu: Focil ktos wesele jedna lub dwiema stalkami?
Ja ostatnio sfocilem studniowke 50 mm i nie poczulem koniecznisci zmiany- sala byla duza zoom w nogach. Ktos uprawia jeszcze taka ekstreme?
P_M_ - Nie 08 Cze, 2008

Respect!
Chociaz z drugiej strony - wariat jestes. Rozumie 35/2, ale 50 to troche... bardzo niewygodnie.

tomi - Nie 08 Cze, 2008

ja praktycznie cały ślub czy inną imprezę mogę zrobić 15, 35 i 50 mm mając ff i cropa. Choć przydało by się jeszcze jedynie jedynie 85
DG - Nie 08 Cze, 2008

Cpykałem wczoraj wesela 50 mm, oj przyznam że nogi bolą..

Lecz nie to jest najgorsze.

Tu mam pytanie????
Dużo zdjęć z lampą i wszystkie foty jakieś takie blade, wcale mi się nie podobają...
Jakby za mgłą...
Najchętniej bym je wszystkie wykasował

Coś spieprzyłem, lecz nie bardzo wiem co?

Macie jakieś doświadczenia

jaad75 - Pon 09 Cze, 2008

Mnie się zdarzyła cała impreza 77-ką i nie było problemu. W sumie, to najczęściej używam właśnie 77 i 43 - 31-ka jakoś nigdy nie wydaje mi się odpowiednia... Nigdy nie używałem zooma - w każdym razie na żadnej imprezie...
MC - Pon 09 Cze, 2008

DG napisał/a:
Dużo zdjęć z lampą

Wbudowana czy zewnetrzna? Moze trzeba bylo nastawic kompensacje naswietlania na + a lampy na -?

mavierk - Pon 09 Cze, 2008

ja zazwyczaj słyszę, że 50/1.8 ludzie strzaskują cały ślubek, MM chciałby tylko 35mm na ślub i mówił, że mu wystarczy. Zatem to chyba nie byłby taki wielki problem :]
Paweł_G - Pon 09 Cze, 2008

No niby można i tak tylko mając jedną stałkę (taką 35 lub 50) w końcu dojdziemy do sytuacji w której aby uzyskać pewien rodzaj kadrów będziemy musieli niemal wsadzić obiektyw młodym w oczy w związku z czym powyższy zestaw uzupełniony o 85 może już być bezpieczny.
MM - Pon 09 Cze, 2008

Gdybym chciał robić TYLKO stałkami to 35L plus 135L i na wszelki wypadek 85/1.8 (85L jest dla mnie za wolna). Do tego "na wszelki wypadek" zawsze się przyda 16-35/2.8 L II i mamy złoty zestaw.