|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Budzetowa lornetka do obserwacji ptakow w terenie
Tomalski - Nie 04 Paź, 2020 Temat postu: Budzetowa lornetka do obserwacji ptakow w terenie Witam,
Panowie jest taka sprawa, chcialbym kupic lornetke do obserwacji ptakow w terenie.
Jak najtaniej, jesli to mozliwe. Czy za 300-400 zlotych da sie cos kupic?
Wiem, ze jest tutaj masa specjalistow i pasjonatow on Zeissa itp. cudeniek za gruba kase, ale prosze o wyrozumiale podejscie i pomoc laikowi.
Istnieje jakies 8x42 za kilka stowek (moze byc uzywana) , dla totalnego amatora, ktore bez fajerwerkow, ale da sie uzywac w terenie?
Pozdrawiam
P.S. Przykladowo Praktica Rival 8x42 za 300zl da rade, czy totalna lipa, albo sa lepsze w tej cenie?
Arek - Nie 04 Paź, 2020
Da się:
https://www.ceneo.pl/22553601
Tomalski - Nie 04 Paź, 2020
Dziekuje, czyli w cenie 300-400 zl nie ma raczej nic lepszego (biorac pod uwage nowe i uzywane) ?
Arek - Nie 04 Paź, 2020
Używane to ryzyko w tej cenie. To jednak tania chińszczyzna i szybko się rozpada.
Jeśli już to jakieś DDR-owskie Zeissy z Jeny np. Jenoptem 8x30 lub Deltrintem 8x30.
Za około 400 zł da się kupić w bardzo ładnym stanie. No ale one będą dawać obraz o żółtym odcieniu.
Tomalski - Nie 04 Paź, 2020
Arek napisał/a: | Używane to ryzyko w tej cenie. To jednak tania chińszczyzna i szybko się rozpada.
Jeśli już to jakieś DDR-owskie Zeissy z Jeny np. Jenoptem 8x30 lub Deltrintem 8x30.
Za około 400 zł da się kupić w bardzo ładnym stanie. No ale one będą dawać obraz o żółtym odcieniu. |
Do obserwacji ptakow na dziko, wiec wolalbym raczej 8x42 i wszystko wskazuje na to , ze wezme tego Nikona.
Dziekuje za pomoc.
Soniak10 - Nie 04 Paź, 2020
Tomalski napisał/a: | Do obserwacji ptakow na dziko |
W takim razie dlaczego nie ta lub ta ?
Abs - Nie 04 Paź, 2020
Można też rozważyć DO Forest II 8x42 i nieco droższego Bushnella Prime Nikon Axulon też jest ok.
Wiking69 - Pon 05 Paź, 2020
W tym przedziale cenowym jedyną sensowną lornetką do obserwacji ptaków , jest używana PZO 11x40 . Przeczytaj opinie zadowolonych użytkowników , wprawdzie łabędzie nie będą idealnie białe . Ale to bardzo porządna lornetka na lata .
krikus - Sob 24 Paź, 2020
Wiking69 napisał/a: | W tym przedziale cenowym jedyną sensowną lornetką do obserwacji ptaków , jest używana PZO 11x40 .. |
oj tam baju! baju!
Jest sporo lornetek w tej cenie, tylko trzeba wiedzieć co sie chce.
Ja mam od dawna Olympusa 10x50 DPS i polecam każdemu co szuka dobrej lornetki bez zbędnego lansu i przepłacania.
Wiking69 - Sob 24 Paź, 2020
Krikus ... od pomagania jest Abs , od filozofii jest mnich . Ja jestem od kosmitów
Mattia - Nie 25 Paź, 2020
Witam,
moim zdaniem można też pomyśleć o używanej lornetce Tento 7x50, 8x42 lub 8x30. Co prawda obraz będzie lekko zażółcony ale te lornetki są pancerne i można używać je latami.
Przy kupnie używanej lornetki warto odebrać ją osobiście i dokładnie popatrzeć by uniknąć kupna uszkodzonego sprzętu.
Arek - Nie 25 Paź, 2020
krikus napisał/a: | Ja mam od dawna Olympusa 10x50 DPS i polecam każdemu co szuka dobrej lornetki bez zbędnego lansu i przepłacania. |
To słaba lornetka z pryzmatami Bk7. Naprawdę daje się bez problemów znaleźć od niej lepsze propozycje i to też bez lansu i przepłacania.
Mattia napisał/a: | moim zdaniem można też pomyśleć o używanej lornetce Tento 7x50, 8x42 lub 8x30. Co prawda obraz będzie lekko zażółcony ale te lornetki są pancerne i można używać je latami. |
To fakt. Jak się ma mocne ograniczenia budżetowe stare ale jare BPC lub CZJ da radę.
marcinkle - Sro 04 Lis, 2020
Na ptaki, moim zdaniem popartym 30 letnią praktyką, lepsze będzie powiększenie 10x, zwłaszcza gdy chodzimy bez lunety.
marcinkle - Pon 09 Lis, 2020
Właśnie kupiłem z czystej ciekawości Levenhuk Sherman Base 10x42 i gorąco polecam. To taki Nikon EII dla ubogich , w cenie 300-400zł rewelacja. Jak zrobię bezpośrednie porównanie z EII 10x35 to napiszę cos więcej.
|
|