|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - DO Extreme ed 7x50 czy Orion resolux 7x50
Hal10000 - Sro 07 Paź, 2020 Temat postu: DO Extreme ed 7x50 czy Orion resolux 7x50 Lornetki parametrami niby to samo ale delta ma szkła ED czy różnica będzie duża w obrazie ?
RoboBat - Pią 09 Paź, 2020
Deltę testowałem na festiwalu. Bardzo dobra lornetka. Trochę ciężka ale obraz wynagradza pewne niedogodności. Orion mimo iż z tej samej fabryki nie musi reprezentować tej samej jakości optyki, choć mechanicznie będzie tak samo. Wszystko zależy co zamawiający sobie zażyczył u chińczyków składając zamówienie. Najwidoczniej zapomniał wstawić ptaszka w formularzu zamówienia przy szkle ED. Ja po przetestowaniu Delty nie szukałbym już dalej po innych klonach tej lornetki. Delta jest OK.
Hal10000 - Pią 09 Paź, 2020
Pytałem w teleskopy.pl napisali że inna fabryka inna waga i firma.
Ale patrząc na te dwie lornetki uważam że fabryka ta sama ale czego cena lornetki Oriona 300zl droższa to chyba wina że ma napisane Orion. Jedynie kolor w orionie mi pasuje a optyka w delcie ma ed szkła i cenę niższą i 60miesiecy gwarancji więc wybór jest jeden. Też testów Oriona nie widziałem nigdzie.
TRYTON7 - Pią 09 Paź, 2020
ED na takiej długości toru optycznego będzie miało mało do powiedzenia.
Widziałem większego Oriona 15x70 ? i byłem pozytywnie zaskoczony jakością, warstwy FMC dużo lepiej sobie radziły z ostrym światłem latarni niż mój Fujinon 10x50 FMTR...
Trochę krzywo osadzony lewy pryzmat /przycięcie źrenicy wyjściowej/ ale to chyba standard nawet w dużo droższych lornetkach...
adaher - Pią 09 Paź, 2020
Wiem, że to sporo drożej i nie powinienem może mącić Ci w głowie, ale można też pomyśleć o używanym oryginale...
Tutaj np:
https://www.optykamysliws...ena-2500,126315
Jakiś czas temu (pół roku) byłem zainteresowany kupnem takowej i obserwowałem wysyp tych lornetek, spokojnie można było kupić egz. w bardzo dobrym stania za 2 tys. a nawet poniżej...
Przepraszam, że wtrąciłem
|
|