|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Pochmurny dzień
Wiking69 - Sob 10 Paź, 2020 Temat postu: Pochmurny dzień Kilka dni temu musiałem jechać na Mazury . Zabrałem z sobą małego Zeissa 8x25 Victory którego lubię i cenię . Ale jeszcze nigdy nie brakowało mi tak bardzo światła , Zeiss mający zaledwie 3 mm źrenicy wyjściowej niestety poległ . Dzień był bardzo pochmurny i wyjątkowo ciemny , a dzikie zwierzęta wykazywały dużą aktywność . Na polach były sarny , jelenie , dziki i czaple . Które co chwilę startowały i lądowały . Mam wprawdzie już 55 lat , ale tego dnia chciałbym mieć z sobą Zeissa HT 8x54 . Oj brakowało mi tych dużych soczewek , są takie pochmurne dni ...
NoVik - Nie 11 Paź, 2020
Prawdę mówiąc, ja już dawno przekonałem się o tym. Tak mała lornetka jest dobra gdy wyjeżdżam rowerem, wsadzam w kieszeń lub do futerału przy pasku. To wszytsko. Najlepiej jednak sprawuje się ona 8x40 w każdych warunkach.
Dlatego też trudno jest mieć lornetkę uniwersalną. Każda jest mniej lub więcej przez nas sprecyzowana do danych zastosowań. Raz chciałoby się mieć coś małego, raz coś jaśniejszego, raz coś z dużym powiększeniem. I tu każda gra swoją rolę. Jak w orkiestrze. Żeby uzyskać piękny umysł nie wystarczy tylko jedna jedyna na wszytsko. Chyba, że mówimy o kobie(tach)cie
Arek - Nie 11 Paź, 2020
Wiking69, CL 8x30 byłby ciut lepszy
Wiking69 - Nie 11 Paź, 2020
NoVik ... Kobiety są bardziej elastyczne , dają radość i w te słoneczne dni i w te pochmurne . Ale to nie jest tani sport , zwłaszcza kiedy się rozstajesz ze swoim skarbem . Już nie jeden miłośnik płci pięknej wracał z rozprawy rozwodowej w samych portkach .
Wiking69 - Nie 11 Paź, 2020
Arku ... CL 8x30 jest lepsza , już nie znęcaj się nade mną . Ale Zeissa 8x54 HT kiedyś sobie kupię
NoVik - Nie 11 Paź, 2020
Panie Wiking69, Pan ma wiadomość w skrzynce
towner - Pon 12 Paź, 2020
Wiking69 napisał/a: | Już nie jeden miłośnik płci pięknej wracał z rozprawy rozwodowej w samych portkach . | no i wlasciwie niby dlaczego, koniec zwiazku to koniec zwiazku, benefitow rowniez, tak powinno byc, swiat bylby lepszy.
zawsze lepiej miec troche swiatłosiły na zapas
|
|