forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Obiektywy SIGMA - wadliwa współpraca z Canon 1DX Mark III

cyba - Sro 14 Paź, 2020
Temat postu: Obiektywy SIGMA - wadliwa współpraca z Canon 1DX Mark III
Uprzejmie informuję, iż obiektywy marki SIGMA (sprawdzałem kilka różnych: zoomy oraz stałoogniskowe długie i krótkie, w tym 500mm F4) nie współpracują dobrze z Canon 1DX Mark III. Jeśli przymkniemy przysłonę chociaż o połowę działki to szybka seria zdjęć tego body spowalnia mniej więcej dwukrotnie. Dzieje się tak niezależnie od tego, ile światła jest na zewnątrz, czy jest włączony/wyłączony AF czy stabilizacja. Zjawisko występuje niezależnie od jasności testowanego obiektywu - nawet z krótką, jasną stałką (f1.8), jeśli przysłona ma wykonywać chociaż minimalny ruch w trakcie wykonywania zdjęć (czyli przykładowo przymkniemy ją do f2), szybka seria zdjęć przestaje być szybka. Przy znacznie ciemniejszych szkłach Canona wszystko jest OK. Wie o tym od dłuższego czasu (08.2020) serwis w Gdyni, Sigma ProCentrum Warszawa oraz wg zapewnień tego ostatniego - Sigma w Japonii. Warto aby mieli tego świadomość wszyscy, którzy planują używać 1DXm3 z obiektywami tego producenta. Dodam, iż nie miałem tego problemu z poprzednikiem - 1DXm2. Chętnie poznam Wasze doświadczenia, jeśli ktoś miał podobne i może zna jakiś sposób na ową przypadłość - prośba o odzew. PS Softy oczywiście wgrane najnowsze.
Negatyw - Pią 16 Paź, 2020
Temat postu: Re: Obiektywy SIGMA - wadliwa współpraca z Canon 1DX Mark II
cyba napisał/a:
Uprzejmie informuję, iż...
Powinno być albo samo "Informuję" albo "Uprzejmie donoszę". :mrgreen:
Arek - Pią 16 Paź, 2020

A to nie można uprzejmie poinformować?

Kolega podał wartościową informację, a Ty go po głowie jakąś polszczyzną :)

Negatyw - Pią 16 Paź, 2020

Moja wypowiedź nie ma związku z poprawną polszczyzną, która jest jak najbardziej poprawna. Po prostu w moim odczuciu to zabrzmiało jak pismo petenta.
cyba - Sob 17 Paź, 2020

Negatyw napisał/a:
Moja wypowiedź nie ma związku z poprawną polszczyzną, która jest jak najbardziej poprawna. Po prostu w moim odczuciu to zabrzmiało jak pismo petenta.

Człowiek wyśle ileś pism służbowych, w międzyczasie przypomni sobie że miał zamieścić wątek w sprawie szkła - i tak wyszło... ;-) .

DarkRaptor - Sro 28 Paź, 2020

Przesadzacie. Tekst mógł się zaczynać od "Uprzejmie donoszę...". Wtedy to byłby problem ;) :mrgreen:
komor - Sro 04 Lis, 2020

Nie wiem, czy to można nazwać wadliwą współpracą, bo to może być po prostu ograniczenie w prędkości działania przysłony w niektórych (lub wszystkich?) modelach Sigmy. Niby tylko 2 klatki na sekundę więcej niż w poprzedniej jedynce, ale widocznie to już za dużo. Może to też kwestia szybkości elektroniki? Jesteś w stanie podać konkretne modele obiektywów, które sprawdzałeś?
Negatyw - Sro 04 Lis, 2020

komor napisał/a:
Nie wiem, czy to można nazwać wadliwą współpracą, bo to może być po prostu ograniczenie...
Każdą wadliwą współpracę można sobie nazwać ograniczeniem co nie zmienia faktu, że współpraca jest wadliwa.
cyba - Sob 07 Lis, 2020

komor napisał/a:
Nie wiem, czy to można nazwać wadliwą współpracą, bo to może być po prostu ograniczenie w prędkości działania przysłony w niektórych (lub wszystkich?) modelach Sigmy. Niby tylko 2 klatki na sekundę więcej niż w poprzedniej jedynce, ale widocznie to już za dużo. Może to też kwestia szybkości elektroniki? Jesteś w stanie podać konkretne modele obiektywów, które sprawdzałeś?

Sprawdzałem: 2 egzemplarze 60-600, 500/4 oraz dwie krótkie stałki, których ogniskowych nie pamiętam bo nie miałem takiej potrzeby - coś ok. 35mm oraz 85mm.

Niedogodność występuje nawet gdy ograniczę w menu prędkość serii do 14 klatek/sek (czyli maksymalna prędkość DXm2).