|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Obiektywy SIGMA - wadliwa współpraca z Canon 1DX Mark III
cyba - Sro 14 Paź, 2020 Temat postu: Obiektywy SIGMA - wadliwa współpraca z Canon 1DX Mark III Uprzejmie informuję, iż obiektywy marki SIGMA (sprawdzałem kilka różnych: zoomy oraz stałoogniskowe długie i krótkie, w tym 500mm F4) nie współpracują dobrze z Canon 1DX Mark III. Jeśli przymkniemy przysłonę chociaż o połowę działki to szybka seria zdjęć tego body spowalnia mniej więcej dwukrotnie. Dzieje się tak niezależnie od tego, ile światła jest na zewnątrz, czy jest włączony/wyłączony AF czy stabilizacja. Zjawisko występuje niezależnie od jasności testowanego obiektywu - nawet z krótką, jasną stałką (f1.8), jeśli przysłona ma wykonywać chociaż minimalny ruch w trakcie wykonywania zdjęć (czyli przykładowo przymkniemy ją do f2), szybka seria zdjęć przestaje być szybka. Przy znacznie ciemniejszych szkłach Canona wszystko jest OK. Wie o tym od dłuższego czasu (08.2020) serwis w Gdyni, Sigma ProCentrum Warszawa oraz wg zapewnień tego ostatniego - Sigma w Japonii. Warto aby mieli tego świadomość wszyscy, którzy planują używać 1DXm3 z obiektywami tego producenta. Dodam, iż nie miałem tego problemu z poprzednikiem - 1DXm2. Chętnie poznam Wasze doświadczenia, jeśli ktoś miał podobne i może zna jakiś sposób na ową przypadłość - prośba o odzew. PS Softy oczywiście wgrane najnowsze.
Negatyw - Pią 16 Paź, 2020 Temat postu: Re: Obiektywy SIGMA - wadliwa współpraca z Canon 1DX Mark II
cyba napisał/a: | Uprzejmie informuję, iż... | Powinno być albo samo "Informuję" albo "Uprzejmie donoszę".
Arek - Pią 16 Paź, 2020
A to nie można uprzejmie poinformować?
Kolega podał wartościową informację, a Ty go po głowie jakąś polszczyzną
Negatyw - Pią 16 Paź, 2020
Moja wypowiedź nie ma związku z poprawną polszczyzną, która jest jak najbardziej poprawna. Po prostu w moim odczuciu to zabrzmiało jak pismo petenta.
cyba - Sob 17 Paź, 2020
Negatyw napisał/a: | Moja wypowiedź nie ma związku z poprawną polszczyzną, która jest jak najbardziej poprawna. Po prostu w moim odczuciu to zabrzmiało jak pismo petenta. |
Człowiek wyśle ileś pism służbowych, w międzyczasie przypomni sobie że miał zamieścić wątek w sprawie szkła - i tak wyszło... .
DarkRaptor - Sro 28 Paź, 2020
Przesadzacie. Tekst mógł się zaczynać od "Uprzejmie donoszę...". Wtedy to byłby problem
komor - Sro 04 Lis, 2020
Nie wiem, czy to można nazwać wadliwą współpracą, bo to może być po prostu ograniczenie w prędkości działania przysłony w niektórych (lub wszystkich?) modelach Sigmy. Niby tylko 2 klatki na sekundę więcej niż w poprzedniej jedynce, ale widocznie to już za dużo. Może to też kwestia szybkości elektroniki? Jesteś w stanie podać konkretne modele obiektywów, które sprawdzałeś?
Negatyw - Sro 04 Lis, 2020
komor napisał/a: | Nie wiem, czy to można nazwać wadliwą współpracą, bo to może być po prostu ograniczenie... | Każdą wadliwą współpracę można sobie nazwać ograniczeniem co nie zmienia faktu, że współpraca jest wadliwa.
cyba - Sob 07 Lis, 2020
komor napisał/a: | Nie wiem, czy to można nazwać wadliwą współpracą, bo to może być po prostu ograniczenie w prędkości działania przysłony w niektórych (lub wszystkich?) modelach Sigmy. Niby tylko 2 klatki na sekundę więcej niż w poprzedniej jedynce, ale widocznie to już za dużo. Może to też kwestia szybkości elektroniki? Jesteś w stanie podać konkretne modele obiektywów, które sprawdzałeś? |
Sprawdzałem: 2 egzemplarze 60-600, 500/4 oraz dwie krótkie stałki, których ogniskowych nie pamiętam bo nie miałem takiej potrzeby - coś ok. 35mm oraz 85mm.
Niedogodność występuje nawet gdy ograniczę w menu prędkość serii do 14 klatek/sek (czyli maksymalna prędkość DXm2).
|
|