|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Vortex Vulture vs Vortex Diamontback 15x56
keruj15 - Sob 31 Paź, 2020 Temat postu: Vortex Vulture vs Vortex Diamontback 15x56 Witam, czy ktoś z Szanownych miał lub ma do czynienia z lornetkami Vortexa ?
Diamontback 15x56 vs Vulture 15x56 , finansowo nie ma aż takiej różnicy, a w realu ?
jakie są wrażenia obserwując przez nie ? - może ktoś się wypowiedzieć ?
Na optycznych nie ma Vulture 15x56, są tylko dane diamontback.
Wiking69 - Nie 01 Lis, 2020
Niestety nie potrafię Ci pomóc . Ale biorąc pod uwagę że życie na forum lornetkowym kompletnie zamarło . Doszedłem do wniosku że zamiast globalnego ocieplenia , mamy epokę lodowcową . Halo halo , został jeszcze ktoś przy życiu ? .
Cisza . Wszyscy zamarźli ...
No trudno , sam wypiję ostatnią butelkę pysznego miodu pitnego . Tylko 16 % , ale od razu mam lepszy humor
keruj15 - Nie 01 Lis, 2020
Święte słowa Panie kolego. Wyjął Mi Pan to z ust.
Już tak ogólnie, dlaczego w kraju naszym jest takie małe zainteresowanie lornetkami.
Ja nie chcę rozwijać tego tematu, bo to już się przewijało. Ale niestety coś w tym jest.
adaher - Nie 01 Lis, 2020
Jakie małe zainteresowanie!? Ja interesuje się lornetkami najbardziej w swoim życiu! A wchodzę na forum kilka razy dziennie, żeby sprawdzić co kto napisał. Faktycznie pisania jest mniej, ale czytających myślę, że nie ubywa
Gdybym miał coś ciekawego do napisania, to bym pisał, ale nie mam więc nie piszę... Za to czytam ciągle!
Dzięki Koledzy za aktywność
Abs - Nie 01 Lis, 2020 Temat postu: Re: Vortex Vulture vs Vortex Diamontback 15x56
keruj15 napisał/a: | Witam, czy ktoś z Szanownych miał lub ma do czynienia z lornetkami Vortexa ?
Diamontback 15x56 vs Vulture 15x56 .... |
Merytorycznie niewiele mam do napisania o tych konkretnych modelach ale z Vortexsem do czynienia miałem. Wrażenia mieszane choć nadal lubię tę firmę za jej modele wyższej klasy.
O Diamondback 15x56 ktoś nie aż tak dawno wypowiadał się na form - bardzo pochlebnie i moze być to dobry zakup. Valture nie jest specjalnie popularny na rynku i stąd mało informacji.
kot Sylvester - Nie 01 Lis, 2020
Keruj15 żadnej z nich nie widziałem ale jak tak patrzę choćby na stronę firmową to wnioskuję że Diamondback HD 15x56 to nowa i odchudzona wersja Vulture 15x56 HD.
Pole widzenia praktycznie to samo, odstęp źrenicy również, zasadnicza różnica to waga.
Vulture miał wyższą cenę sugerowaną o 120$ w związku z tym pytanie zasadnicze: na czym zaoszczędzono?
Vulture miał również sporo pozytywnych opinii na stronie:
https://vortexoptics.com/vortex-vulture-hd-15x56-binocular.html
Na opinie o Diamondback-u trzeba bedzie poczekać bo na stronie ma status NEW:
https://vortexoptics.com/binoculars/vortex-diamondback-hd-binoculars.html
Ps. Dobrze by było gdybyś mógł Waćpan chociaż jedną z nich przyłożyć do oczu.
Dudi - Pon 02 Lis, 2020
Tak jak napisał kot Sylvester Diamondback zastępuje Vulture najprawdopodobniej celem obniżenie kosztów, co widać już po samej wadze. Lornetka o pow 15x i śr. obiektywu 56 mm o masie poniżej 1kg ?. Na forum myśliwskim rokslide z tych dwóch polecają Vulture, który jest minimalnie lepszy optycznie.
https://www.gohunt.com/re...ulars#gs.jp6jn1
Ja osobiście w takiej cenie 15x bym nie kupił. Wolałbym zjechać z powiększenia i kupić model wyżej np viper hd 12x50. Powiększenie to nie wszystko. Liczy się przejrzystość. Im większe powiększenie tym bardziej widoczne wady optyczne dlatego jeżeli już pchać się w 15x warto dozbierać do droższego modelu
keruj15 - Pon 02 Lis, 2020
To może jeszcze żebv dopełnić tematu zapytam kolegów, czy Vulture i Diamondback mają szkła niskodyspresyjne ? - przyznam,że już się pogubiłem w tych oznacznikach. Co druga lornetka ma dodatkowo napisane HD lub ED.
Arek - Pon 02 Lis, 2020
Z opisu na stronie producenta wynika, że Vulture ma, a Diamondback nie ma.
keruj15 - Pon 02 Lis, 2020
...ale jedna i druga ma oznaczenie HD.
Arek - Pon 02 Lis, 2020
Bo to chłyt materkingowy...
gekon72 - Czw 05 Lis, 2020
Diamondback 15x56 nie widziałem, ale miałem porównanie pod sklepem Vulture 15x56 z TS Marine 15x70 i Fujinon 15x70. Fujinon obraz żyleta po sam brzeg, ale AC naprawdę duża i mnie odstraszyła i kiedy sięgnąłem po Vulture, to byłem w szoku, że obraz wydawał się tylko odrobinę mniej ostry na brzegach, ale praktycznie ze znikomą AC. Gdzieś musiał być haczyk...
Więc rozglądałem się po trudniejszych obiektach i znalazłem: dalekie druty antenowe na tle jasnych chmur. W Vulture te druty jakby rozmywały sie, prawie nie były już widoczne, kiedy zarówno TS i Fujinon pokazywały je wyraźnie jako równą kreseczkę. Na zwykłych obiektach, jak domy, samochody, obraz na środku wydawał się super i taki sam na wszystkich, dopiero te słabe druty ujawniły jakąś ułomność optyki Vulture.
PS. Kiedy potem zakupiłem Nikona Monarcha 16x56, to pierwsze co zrobiłem, to ten sam test antenowy:) Przeszedł elegancko.
Dudi - Czw 05 Lis, 2020
gekon72 napisał/a: | Diamondback 15x56 nie widziałem, ale miałem porównanie pod sklepem Vulture 15x56 z TS Marine 15x70 i Fujinon 15x70. Fujinon obraz żyleta po sam brzeg, ale AC naprawdę duża i mnie odstraszyła i kiedy sięgnąłem po Vulture, to byłem w szoku, że obraz wydawał się tylko odrobinę mniej ostry na brzegach, ale praktycznie ze znikomą AC. Gdzieś musiał być haczyk...
Więc rozglądałem się po trudniejszych obiektach i znalazłem: dalekie druty antenowe na tle jasnych chmur. W Vulture te druty jakby rozmywały sie, prawie nie były już widoczne, kiedy zarówno TS i Fujinon pokazywały je wyraźnie jako równą kreseczkę. Na zwykłych obiektach, jak domy, samochody, obraz na środku wydawał się super i taki sam na wszystkich, dopiero te słabe druty ujawniły jakąś ułomność optyki Vulture.
PS. Kiedy potem zakupiłem Nikona Monarcha 16x56, to pierwsze co zrobiłem, to ten sam test antenowy:) Przeszedł elegancko. |
Monarch jest o 1000 zł droższy i należałoby go raczej porównywać z Bushnell Forge 15x56 a z nim już polegnie.
MariuszMM - Czw 05 Lis, 2020
Też szukam 15x 16x do samolotów. Vulture w pełnym Słońcu na kontrastowym samolocie dawał by sobie radę?
w_w - Pią 06 Lis, 2020
Dudi napisał/a: | Monarch jest o 1000 zł droższy i należałoby go raczej porównywać z Bushnell Forge 15x56 a z nim już polegnie. |
Dlaczego tak uważasz? Porównywałeś te modele?
Też zastanawiam się nad lornetką 15x56 jednak przy cenie ponad 3000 nie wiem czy nie wolałbym lunety.
kot Sylvester - Pią 06 Lis, 2020
w_w napisał/a: | Też zastanawiam się nad lornetką 15x56 jednak przy cenie ponad 3000 nie wiem czy nie wolałbym lunety. |
Najlepiej mieć jedno i drugie bo wcale się nie wykluczają a wręcz przeciwnie, jak najbardziej mogą się uzupełniać choćby w balkonowych obserwacjach astro.
Budżet 3000 zeta z ewentualnym niedużym przekroczeniem jest moim zdaniem jak najbardziej sensowny zarówno dla lornetki jak lunety.
Dudi - Pią 06 Lis, 2020
w_w napisał/a: | Dudi napisał/a: | Monarch jest o 1000 zł droższy i należałoby go raczej porównywać z Bushnell Forge 15x56 a z nim już polegnie. |
Dlaczego tak uważasz? Porównywałeś te modele?
Też zastanawiam się nad lornetką 15x56 jednak przy cenie ponad 3000 nie wiem czy nie wolałbym lunety. |
Miałem w ręku monarcha. Dla mnie za duża aberracja i obraz taki nijaki. Za mało ostry/czysty. Kręciłem i nie znalazłem odpowiedniej przejrzystości. Bushnell na lepsze recenzje. Monarch 8x56 ma większą aberracje niż duży forge. Biorąc pod uwagę, że w lornetkach o dużym powiększeniu trudniej uzyskać wysokie parametry optyczne model 16x będzie gorszy niż 8x. Uważam, że tak mała obudowa monarcha podpowiada, że trzeba było pójść na wiele kompromisów. Tym bardziej w tej cenie. Na coś takiego może pozwolić sobie Swarek.
Luneta nie jest zamiennikiem dla lornetki 15x. Lornetka taka będzie służyła np do znalezienia zwierzyny na dużym obszarze i odległości a następnie luneta do identyfikacji szczegółów np poroże. Obserwacja lornetką jest o wiele przyjemniejsza- widzenie stereoskopowe. Dodatkowo nie męczy wzroku.
w_w - Pią 06 Lis, 2020
kot Sylvester napisał/a: | Najlepiej mieć jedno i drugie |
Jasna sprawa! Taki jest plan, jednak raczej zacznę od lornetki, ze względu na większą mobilność.
Może ktoś ma jakieś doświadczenia z Pentaxem 16x60 PCF WP? Jak wygląda aberacja i praca pod światło?
Szukam czegoś używanego, żeby sprawdzić czy 15x lub 16x nadaje się chociaż do krótkiej obserwacji z ręki (głównie ptaki).
w_w - Pią 06 Lis, 2020
Dudi, dzięki za podzielenie się opinią.
Muszę znaleźć sklep, gdzie można będzie porównać Forge i Diamondback.
kot Sylvester - Sob 07 Lis, 2020
w_w napisał/a: | Muszę znaleźć sklep, gdzie można będzie porównać Forge i Diamondback. |
Jeśli obie mają być w tym samym to może być problem albowiem Vortexa mają Teleskopy a Forge militaria.
Forge z ręki według mnie daje radę ze względu na sporą wagę ( 1455 gram) która działa stabilizująco. Poza tym nadaje się na ptaki bo ma dobrze skorygowaną AC.
|
|