forum.optyczne.pl

Lornetki - Vortex Vulture vs Vortex Diamontback 15x56

keruj15 - Sob 31 Paź, 2020
Temat postu: Vortex Vulture vs Vortex Diamontback 15x56
Witam, czy ktoś z Szanownych miał lub ma do czynienia z lornetkami Vortexa ?
Diamontback 15x56 vs Vulture 15x56 , finansowo nie ma aż takiej różnicy, a w realu ?
jakie są wrażenia obserwując przez nie ? - może ktoś się wypowiedzieć ?
Na optycznych nie ma Vulture 15x56, są tylko dane diamontback.

Wiking69 - Nie 01 Lis, 2020

Niestety nie potrafię Ci pomóc :( . Ale biorąc pod uwagę że życie na forum lornetkowym kompletnie zamarło . Doszedłem do wniosku że zamiast globalnego ocieplenia , mamy epokę lodowcową :) . Halo halo , został jeszcze ktoś przy życiu ? .

Cisza :( . Wszyscy zamarźli ...

No trudno , sam wypiję ostatnią butelkę pysznego miodu pitnego . Tylko 16 % , ale od razu mam lepszy humor :)
keruj15 - Nie 01 Lis, 2020

Święte słowa Panie kolego. Wyjął Mi Pan to z ust.
Już tak ogólnie, dlaczego w kraju naszym jest takie małe zainteresowanie lornetkami.
Ja nie chcę rozwijać tego tematu, bo to już się przewijało. Ale niestety coś w tym jest.

adaher - Nie 01 Lis, 2020

Jakie małe zainteresowanie!? :smile: Ja interesuje się lornetkami najbardziej w swoim życiu! A wchodzę na forum kilka razy dziennie, żeby sprawdzić co kto napisał. Faktycznie pisania jest mniej, ale czytających myślę, że nie ubywa :smile:
Gdybym miał coś ciekawego do napisania, to bym pisał, ale nie mam więc nie piszę... Za to czytam ciągle!
Dzięki Koledzy za aktywność :smile:

Abs - Nie 01 Lis, 2020
Temat postu: Re: Vortex Vulture vs Vortex Diamontback 15x56
keruj15 napisał/a:
Witam, czy ktoś z Szanownych miał lub ma do czynienia z lornetkami Vortexa ?
Diamontback 15x56 vs Vulture 15x56 ....

Merytorycznie niewiele mam do napisania o tych konkretnych modelach ale z Vortexsem do czynienia miałem. Wrażenia mieszane choć nadal lubię tę firmę za jej modele wyższej klasy.
O Diamondback 15x56 ktoś nie aż tak dawno wypowiadał się na form - bardzo pochlebnie i moze być to dobry zakup. Valture nie jest specjalnie popularny na rynku i stąd mało informacji.

kot Sylvester - Nie 01 Lis, 2020

Keruj15 żadnej z nich nie widziałem ale jak tak patrzę choćby na stronę firmową to wnioskuję że Diamondback HD 15x56 to nowa i odchudzona wersja Vulture 15x56 HD.

Pole widzenia praktycznie to samo, odstęp źrenicy również, zasadnicza różnica to waga.
Vulture miał wyższą cenę sugerowaną o 120$ w związku z tym pytanie zasadnicze: na czym zaoszczędzono?
Vulture miał również sporo pozytywnych opinii na stronie:

https://vortexoptics.com/vortex-vulture-hd-15x56-binocular.html

Na opinie o Diamondback-u trzeba bedzie poczekać bo na stronie ma status NEW:

https://vortexoptics.com/binoculars/vortex-diamondback-hd-binoculars.html

Ps. Dobrze by było gdybyś mógł Waćpan chociaż jedną z nich przyłożyć do oczu.

Dudi - Pon 02 Lis, 2020

Tak jak napisał kot Sylvester Diamondback zastępuje Vulture najprawdopodobniej celem obniżenie kosztów, co widać już po samej wadze. Lornetka o pow 15x i śr. obiektywu 56 mm o masie poniżej 1kg ?. Na forum myśliwskim rokslide z tych dwóch polecają Vulture, który jest minimalnie lepszy optycznie.

https://www.gohunt.com/re...ulars#gs.jp6jn1

Ja osobiście w takiej cenie 15x bym nie kupił. Wolałbym zjechać z powiększenia i kupić model wyżej np viper hd 12x50. Powiększenie to nie wszystko. Liczy się przejrzystość. Im większe powiększenie tym bardziej widoczne wady optyczne dlatego jeżeli już pchać się w 15x warto dozbierać do droższego modelu

keruj15 - Pon 02 Lis, 2020

To może jeszcze żebv dopełnić tematu zapytam kolegów, czy Vulture i Diamondback mają szkła niskodyspresyjne ? - przyznam,że już się pogubiłem w tych oznacznikach. Co druga lornetka ma dodatkowo napisane HD lub ED.
Arek - Pon 02 Lis, 2020

Z opisu na stronie producenta wynika, że Vulture ma, a Diamondback nie ma.
keruj15 - Pon 02 Lis, 2020

...ale jedna i druga ma oznaczenie HD.
Arek - Pon 02 Lis, 2020

Bo to chłyt materkingowy...
gekon72 - Czw 05 Lis, 2020

Diamondback 15x56 nie widziałem, ale miałem porównanie pod sklepem Vulture 15x56 z TS Marine 15x70 i Fujinon 15x70. Fujinon obraz żyleta po sam brzeg, ale AC naprawdę duża i mnie odstraszyła i kiedy sięgnąłem po Vulture, to byłem w szoku, że obraz wydawał się tylko odrobinę mniej ostry na brzegach, ale praktycznie ze znikomą AC. Gdzieś musiał być haczyk...
Więc rozglądałem się po trudniejszych obiektach i znalazłem: dalekie druty antenowe na tle jasnych chmur. W Vulture te druty jakby rozmywały sie, prawie nie były już widoczne, kiedy zarówno TS i Fujinon pokazywały je wyraźnie jako równą kreseczkę. Na zwykłych obiektach, jak domy, samochody, obraz na środku wydawał się super i taki sam na wszystkich, dopiero te słabe druty ujawniły jakąś ułomność optyki Vulture.

PS. Kiedy potem zakupiłem Nikona Monarcha 16x56, to pierwsze co zrobiłem, to ten sam test antenowy:) Przeszedł elegancko.

Dudi - Czw 05 Lis, 2020

gekon72 napisał/a:
Diamondback 15x56 nie widziałem, ale miałem porównanie pod sklepem Vulture 15x56 z TS Marine 15x70 i Fujinon 15x70. Fujinon obraz żyleta po sam brzeg, ale AC naprawdę duża i mnie odstraszyła i kiedy sięgnąłem po Vulture, to byłem w szoku, że obraz wydawał się tylko odrobinę mniej ostry na brzegach, ale praktycznie ze znikomą AC. Gdzieś musiał być haczyk...
Więc rozglądałem się po trudniejszych obiektach i znalazłem: dalekie druty antenowe na tle jasnych chmur. W Vulture te druty jakby rozmywały sie, prawie nie były już widoczne, kiedy zarówno TS i Fujinon pokazywały je wyraźnie jako równą kreseczkę. Na zwykłych obiektach, jak domy, samochody, obraz na środku wydawał się super i taki sam na wszystkich, dopiero te słabe druty ujawniły jakąś ułomność optyki Vulture.

PS. Kiedy potem zakupiłem Nikona Monarcha 16x56, to pierwsze co zrobiłem, to ten sam test antenowy:) Przeszedł elegancko.

Monarch jest o 1000 zł droższy i należałoby go raczej porównywać z Bushnell Forge 15x56 a z nim już polegnie.

MariuszMM - Czw 05 Lis, 2020

Też szukam 15x 16x do samolotów. Vulture w pełnym Słońcu na kontrastowym samolocie dawał by sobie radę?
w_w - Pią 06 Lis, 2020

Dudi napisał/a:
Monarch jest o 1000 zł droższy i należałoby go raczej porównywać z Bushnell Forge 15x56 a z nim już polegnie.

Dlaczego tak uważasz? Porównywałeś te modele?

Też zastanawiam się nad lornetką 15x56 jednak przy cenie ponad 3000 nie wiem czy nie wolałbym lunety.

kot Sylvester - Pią 06 Lis, 2020

w_w napisał/a:
Też zastanawiam się nad lornetką 15x56 jednak przy cenie ponad 3000 nie wiem czy nie wolałbym lunety.

Najlepiej mieć jedno i drugie bo wcale się nie wykluczają a wręcz przeciwnie, jak najbardziej mogą się uzupełniać choćby w balkonowych obserwacjach astro.

Budżet 3000 zeta z ewentualnym niedużym przekroczeniem jest moim zdaniem jak najbardziej sensowny zarówno dla lornetki jak lunety.

Dudi - Pią 06 Lis, 2020

w_w napisał/a:
Dudi napisał/a:

Dlaczego tak uważasz? Porównywałeś te modele?

Miałem w ręku monarcha. Dla mnie za duża aberracja i obraz taki nijaki. Za mało ostry/czysty. Kręciłem i nie znalazłem odpowiedniej przejrzystości. Bushnell na lepsze recenzje. Monarch 8x56 ma większą aberracje niż duży forge. Biorąc pod uwagę, że w lornetkach o dużym powiększeniu trudniej uzyskać wysokie parametry optyczne model 16x będzie gorszy niż 8x. Uważam, że tak mała obudowa monarcha podpowiada, że trzeba było pójść na wiele kompromisów. Tym bardziej w tej cenie. Na coś takiego może pozwolić sobie Swarek.
Luneta nie jest zamiennikiem dla lornetki 15x. Lornetka taka będzie służyła np do znalezienia zwierzyny na dużym obszarze i odległości a następnie luneta do identyfikacji szczegółów np poroże. Obserwacja lornetką jest o wiele przyjemniejsza- widzenie stereoskopowe. Dodatkowo nie męczy wzroku.

w_w - Pią 06 Lis, 2020

kot Sylvester napisał/a:
Najlepiej mieć jedno i drugie

Jasna sprawa! Taki jest plan, jednak raczej zacznę od lornetki, ze względu na większą mobilność.

Może ktoś ma jakieś doświadczenia z Pentaxem 16x60 PCF WP? Jak wygląda aberacja i praca pod światło?
Szukam czegoś używanego, żeby sprawdzić czy 15x lub 16x nadaje się chociaż do krótkiej obserwacji z ręki (głównie ptaki).

w_w - Pią 06 Lis, 2020

Dudi, dzięki za podzielenie się opinią.
Muszę znaleźć sklep, gdzie można będzie porównać Forge i Diamondback.

kot Sylvester - Sob 07 Lis, 2020

w_w napisał/a:
Muszę znaleźć sklep, gdzie można będzie porównać Forge i Diamondback.

Jeśli obie mają być w tym samym to może być problem albowiem Vortexa mają Teleskopy a Forge militaria.

Forge z ręki według mnie daje radę ze względu na sporą wagę ( 1455 gram) która działa stabilizująco. Poza tym nadaje się na ptaki bo ma dobrze skorygowaną AC.