|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Gdzie zdobyć dobrej jakości lustra?
Preskaler - Pon 02 Lis, 2020 Temat postu: Gdzie zdobyć dobrej jakości lustra? Konstruuję pewien układ optyczny i potrzebne mi są do jego budowy 4 lusterka optyczne o bardzo dobrej jakości. Zaznaczam, że jakość lusterek stosowanych w lustrzankach jest niewystarczająca bo w nich promień przechodzi 2 razy przez szkło. Mnie chodzi o takie lusterka jak w teleskopie Newtona lusterko wtórne. Czyli płytka szklana jest pod spodem a na wierzchu powłoka odbijająca. Nie wiem jak takie rozwiązanie techniczne się nazywa? Lusterka te mają mieć wymiary 35 x 35 mm. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak je zdobyć możliwie prosto, tanio szybko?
Arek - Pon 02 Lis, 2020
Preskaler napisał/a: | prosto, tanio szybko? |
Zwykle da się wybrać 2 z tych trzech.
https://deltaoptical.pl/zwierciadla-do-teleskopow
Preskaler - Pon 02 Lis, 2020
Oglądałem to wcześniej ale z podstawowych trzech wymogów spełnia tylko jeden. Jest dobrej jakości optycznej. Natomiast wymiar i cena nie odpowiadają moim wymaganiom.
Dzięki Arku za zainteresowanie tematem. Na razie zamówiłem lustra od lustrzanki. Te nie spełniają tylko jednego warunku. Powłoka odbijająca jest za szkłem a więc są (teoretycznie) gorszej jakości. Zobaczę jednak jak to wyjdzie bo zapłaciłem za nie niecałe pół stówki. Może jakość będzie dostateczna?
DarkRaptor - Wto 03 Lis, 2020
Są specjalistyczne firmy robiące sprzęt mikroskopowy/pomiarowy itp. Może coś tu znajdziesz? Tylko w grę wchodzi zagranica:
https://www.edmundoptics....al-mirrors/609/
Preskaler - Wto 03 Lis, 2020
Nie wiem jak w tej chwili ale jeszcze 10 lat temu metalizowanie luster wykonywała P.Wr. Zawsze to lepiej zrobić w kraju jak szukać szczęścia za granicą bo ja jestem inwalidą językowym Usługa polegająca na usunięciu starej powłoki, naniesieniu nowej i zabezpieczeniu jej kosztowała ok. 40,- zł. Tak było z lustrem głównym 8" (20 cm średnicy). W przypadku gdyby jeszcze taka usługa i w podobnej cenie była gdzieś możliwa do zrealizowania to można by było wysłać 2 szkła z powiększalnika (te obejmujące negatyw bo były serwowane zapasowe) i poprosić o ich zamianę na lustra. Na razie jednak z tym się wstrzymam i spróbuję wykonać to moje urządzenie z lusterek od lustrzanki.
Dzięki "DarRaptor" za linka!
Preskaler - Pon 31 Sty, 2022
Zdobyłem jedynie lusterka od lustrzanki ale, niestety są za małe dla moich potrzeb a w dodatku nie są prostokątne lecz trapezowe.
|
|