|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Najlepsza 7x42
adaher - Czw 05 Lis, 2020 Temat postu: Najlepsza 7x42 Witam.
Rozpoczynam właśnie na poważnie polowanie na możliwie najlepszą (nie najdroższą ) lornetkę 7x42! Do tych parametrów przymierzam się już od jakiegoś czasu i przyszedł w końcu czas na czyny
Przeczytałem już 1500, 100, 900 testów i już wystarczy...
Miałem wielką nadzieję, że spore rozeznanie poczynię w Łochowie, ale wiadomo...
Nie mam dużego doświadczenia z tymi parametrami, żeby nie powiedzieć zerowe. Chciałbym, żeby Koledzy podzieli się swoimi spostrzeżeniami, choć i tak na końcu przeważą osobiste preferencje... No ale nie zaszkodzi przecież zagaić tematu
Moje typy przedstawiłem w kolejności od lewej na zdjęciu (mam nadzieję Arek, że pozwolisz na skorzystałem z Twoich zdjęć Jeśli nie to oczywiście usunę...)
Po porównaniu SLC z Trinovidem przez Arka (jeszcze raz dziękuję) odwróciłem kolejność tych dwóch modeli, wcześniej skłaniałem się bardziej ku Trinovidowi...
Na FL raczej nie mogę sobie w tym momencie pozwolić z resztą i tak są nie do dostania, ale myślę jednak, że są na szczycie mojej listy!
Raczej nie biorę pod uwagę EDG, po pierwsze za droga, po drugie raczej w 7x nie chcę płaskiego pola (mam już w EL...) Habicht natomiast ma pole za małe...
Mam zamiar kupić lornetkę używaną, ew. odsprzedać i kupić jakąś inną, lepszą, bardziej mi odpowiadającą. Nie wykluczam przetestowania większej liczby modeli
Co tam Koledzy ciekawego podpowiecie?
Pozdrawiam Serdecznie i z góry dziękuję za sugestie
adaher - Czw 05 Lis, 2020 Temat postu: Re: Najlepsza 7x42 Oczywiście z 7x miałem do czynienia (x35,x50, od jakichś 35lat... ) Słabiej z formatem 7x42...
Wiking69 - Czw 05 Lis, 2020
Spróbuj kupić Zeissa 7x42 FL , pobawisz się rok , może nawet dwa . Ja zawsze chętnie go od Ciebie odkupię .
Z tej kolekcji tylko Zeiss Dialyt 7x42 jest lornetką z duszą , optycznie to inna epoka . Słabszy kontrast , mniej nasycone kolory , gorsza ostrość na brzegu . Ale kiedy trzymam ją w ręku mam wrażenie że jestem Królem Rock and Rolla .
Skoro jednak masz już EL-a , to oznacza że poprzeczkę ustawiłeś naprawdę bardzo wysoko . Jeżeli Zeiss wypuści na rynek 7x42 SF z polem widzenia 160 metrów będziemy w niebie . Ale do tego czasu żadna siódemka z wyżej wymienionych nie powali Cię na kolana . Możesz zyskać tylko większą głębię ostrości .
adaher - Czw 05 Lis, 2020
Dzięki Wiking za odpowiedź
Poprzeczka może i postawiona wysoko, ale bez przesady Kiedy jednocześnie używałem El i Ultravida to nie mógłbym absolutnie powiedzieć, że Leica nie miała duszy (choć naukowiec wolałby mówić nie o duszy, a o splocie różnych właściwości optycznych, wykresu transmisji, odpowiedniej krzywizny pola, głębi pola/ostrości itd... ) No ale jeśli mamy używać terminologii poetycko-metafizycznej to Leice duszy bym nie odbierał... Wprawdzie nie miałem przyjemności patrzenia przez UV 7x42 ale 8x42 zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie!
Generalnie oprócz głębi ostrości zależy mi także na większej stabilności obrazu, na większym polu i większej/"łatwiejszej" źrenicy.
Generalnie muszę się przekonać osobiście co mi najbardziej odpowiada. Gdyby tak znalazł się ktoś z taką kolekcją jak na zdjęciu... ech... Przyjechałbym z bardzo dobrym winem i jeszcze dodatkowo udzieliłbym profesjonalnej lekcji gry na gitarze
Wczoraj Moja Druga Połowa powiedziała, że jeśli już mam kupować lornetkę to tylko Leikę, 10x50 bardzo lubiła A wiadomo, taka prośba od Żony to jak rozkaz... Generalnie Żona nie lubi jak kupuję lornetki, więc jak mawiał poeta to był miód w moich uszach
Arek - Czw 05 Lis, 2020
Jak się żonie podoba, to nie ma co dyskutować
Z moją Ukochaną stosuję metodę "stopa w drzwi"(z resztą Ona o tym wie taka gierka... ) Na szczęście całkowicie nie wyklucza FL. A Dialyt się jej kojarzy z przedwojennymi filmami i za bardzo nie chciała by takiej nosić (wersja oficjalna to lornetka dla Niej... też już dawno mnie rozgryzła... )
Na szczęście Ultravid pasuje i jej i mnie
3mnich - Czw 05 Lis, 2020
Miałem przy oku nie raz wszystkie pokazane przez Ciebie okazy, to jest niewątpliwie czołówka. Dla mnie osobiście numerem jeden jest lornetka z poza tej listy, co prawda nie 7x42, ale 7x45 i trochę ciężka, bo 1200 gram, ale optycznie nr1.
Transmisja nocna 95% zmierzona przez Gijs van Ginkel.
Miałem dwa egzemplarze i poluję na trzeci, ufam, że dożywotni...
Dziękuję za wszelkie sugestie...
Czytałem o "nocnej sowie" właśnie ostatnio na Cloudynight, oprócz wagi i wcinających się w dłonie elementów obudowy same superlatywy nigdy nie mówię nigdy...
Whisky - Czw 05 Lis, 2020
To ja tylko lekko zageszcze klimat...
Meopta 7x42 - Wszelkie obserwacje tym instrumentem to czysta przyjemnosc.
Whisky, Meopta tak trochę z przypadku znalazła się na końcu zdjęcia... Wprawdzie nie miałem 7x42 przy oku, ale miałem okazję patrzeć przez kilka innych modeli i wszystkie zrobiły na mnie duże wrażenie! Mam na myśli meostary, meopro były średnie.
3mnich, napisz coś czem prędzej bo Ci trzy 6óstki w postach wiszą groźnie!
Wiking69 - Pią 06 Lis, 2020
Zeiss 7x45 to najbardziej solidna dachówka jaką miałem w rękach . Zarząd Zeissa w tamtych czasach chyba nie znał takiego słowa jak oszczędność . Dali wszystko co mieli najlepsze , dlatego lornetka swoje waży . Kiedy wziąłem ją do ręki Zeiss o mało nie wyśliznął mi się z rąk , aż się wystraszyłem . Niestety ergonomia i ciężar to słaba strona tej wspaniałej siódemki . Optyka jest wspaniała , ale muszle oczne nie mają żadnej regulacji . Dlatego zamiast 151 metrów pola widzenia , widziałem około 140 metrów .
Meopta 7x42 jest moim zdaniem lornetką najwyższej klasy . Wstyd się przyznać , ale obraz w niej bardziej mi się podobał niż w Leice 7x42 BN .
Ze wszystkich siódemek jakich zakup bierzesz pod uwagę , najprzyjemniej w rękach trzyma się Zeissa Dialyta .
3mnich - Pią 06 Lis, 2020
adaher napisał/a: | 3mnich, napisz coś czem prędzej bo Ci trzy 6óstki w postach wiszą groźnie! |
Spojrzał bym na to z innej strony.
Suma trzech szóstek to osiemnaście, jeden + osiem daje dziewięć...
Arek - Pią 06 Lis, 2020
Zgadza się. Nie wykluczałbym Meopty, bo od czasu jak poprawili powłoki, to naprawdę zacny sprzęt.
adaher - Pią 06 Lis, 2020
Dzięki Koledzy za wszystkie sugestie! Trzeba będzie przeredagować zdjęcie w Ps. i zamienić ostatnie dwie pozycje...
Teraz to chyba jest już bardziej kwestia na jaką okazję trafię wcześniej. Meoptę mogę kupić za ok 3tys. Ale jak się trafi Ultravid to trzeba ją będzie sprzedać i tyś. poszedł... (nie wiem jakie są najgłębsze korzenie mojej Rodziny, ale mam wrażenie, że to może mieć jakiś związek z Izraelem... Choć moja koleżanka germanistka mówi, że moje nazwisko jest pochodzenia niemieckiego... ) Tak, czy siak chcę trafić na lornetkę/lornetki używane, bo może się okazać, że ta przygoda z 7x42 może trochę potrwać, co mogło by pociągnąć za sobą za dużo niepotrzebnych kosztów...
Żeby ja był panie taki odważny jak Szanowni Koledzy, to panie bym napisał do ebaja i bym taką patrzałkę panie nabył i byłby koniec historyi. Ja za to muszę lornetkę opatrzeć panie, podotykać, powąchać i przy okazji popatrzeć przez nią panie i dopiero kupić. Nawet jeśliby trza by było furmankę zaprzęgnąć i konia 200km pogonić...
Arek - Pią 06 Lis, 2020
Meopta jest najtańsza i ma najlepszy odstęp źrenicy. Ale ma najmniejsze pole widzenia.
To właśnie 150 pole przekonuje mnie najbardziej do Zeissów no i przy okazji pryzmaty abbe-koeniga. 14,6 mm źrenica w Ultravidzie mi wystarczała, więc tym parametrem aż tak bardzo się nie przejmuję...
Szukaj Zeissa 7x42 FL , idź na całość . Jeżeli ją kupisz dostaniesz tytuł szlachecki Lordzie Adaher
Tytuły szlacheckie zawsze można było kupić , niestety moi przodkowie byli biedni .
Tylko weź Panie traf na FL7x42... i żeby jeszcze nie było kosmicznie drogo i w bardzo dobrym stanie i nie w USA/Japonii (najlepiej w Polsce...)... Małe prawdopodobieństwo
Whisky - Pią 06 Lis, 2020
Ja swojego Meostara 7x42 kupilem za 20£ na bazarku.
Santre - Pią 06 Lis, 2020
Adaher jak dobrze poszukasz kupisz nowego MEOSTAR B 1 7x42 w cenie poniżej 3000. Lornetka bardzo porównywalna z Leica ultravid.
Whisky farciarz, a raczej lucky man, jak za 20f...
Santre, za 2 i pół nową biorę, ale tak dobrze nie ma...
Chomsky - Pią 06 Lis, 2020
Nowe Meostary 7x42 nie dają już zażółcenia. Kolorystyka jest przyjemna. Lornetka jest baaardzo solidna. Optyka zacna (nie porównywałem do innych siódemek, tylko do ósemek, jak EII i Habicht), daje radę.
Używam jej w lesie, zakrzaczeniach i innych niesprzyjających warunkach, także atmosferycznych. Oczywiście z uwagi na głębię ostrości i brak trzęsiawki. To jakieś 20% moich obserwacji, podobnie inne też po jakieś 20% a to; EII, Habicht- czyli ósemki i Zeiss Terra 8x25, także EII 10x35. No może dziesiątka ostatnio częściej. Habichta i Terrę bardziej wycieczkowo- krajobrazowo niż ptasiarsko.
Piszę to po to by przedstawić swoją ,,filozofię” obserwacji lornetkowych. Wynika z niej , że nie warto mi inwestować w siódemkę więcej niż trzy tysiące. Meostar jest tak dobry, że moje oczy i tak nie wykorzystają niczego teoretycznie lepszego. Sprawdzałem na ósemkach i dziesiątkach. Przy porównaniach, widzę pewne różnice, drobne, nie warte jednak dokładania kilku tysięcy złotych.
Gdyby siódemka miała być tą jedyną (jak żona), to może rozważałby, coś więcej. Ale w mojej sytuacji Meostar to luksus.
Do tego 30 lat gwarancji i dobry serwis.
P.s. Bardziej mnie martwi recesja i wstrzymanie ruchu turystycznego, ale nie jest to temat naszych rozważań.
P.s.s. Czy powiedzenie mojego taty; ,,W d...ch się wam powywracało ze szczęścia”, nie ma sensu gdy się weźmie pod uwagę moje liczne życiowe fanaberie?
Arek - Pią 06 Lis, 2020
I to może być ostatnia szansa, żeby ją kupić nową.
W serii B1.1 i B1 Plus modelu 7x42 już nie ma.
Dzięki Koledzy!
Wyczuwam silną meoptową presję Kto wie, biorąc pod uwagę jak potężnie rozbuchany jest nasz lornetkowy rynek wtórny, może tak się skończy, że kupię nową... Ale zachowuję spokój, mam przez co patrzeć
A propos Dialytów, natrafiłem ostatnio na ciekawe porównanie różnych wersji:
https://ameblo.jp/g-rock11/entry-12340130946.html
3mnich - Sob 07 Lis, 2020
Ciekawy artykuł, Japończyk jest wrażliwy, widzi subtelności i próbuje to opisać, ale jeśli ktoś tego nie zobaczy osobiście, pisanie o tym nie ma sensu.
Ja mam podobne wrażenie pomiędzy NL a SLC, jak autor tego artykułu między Dialytem T*P a T*P*, z tym że kontrast i jasność jest Swarkach podobny, ale bogactwo i głębia kolorów w SLC jest lepsza, chociaż nie widać tego tak dobitnie w zdjęciach na tablicach z kolorowymi kwadracikami, wykonanymi przez pana Chińczyka.
Lepiej wychodzi ta różnica na oglądaniu natury...
NoVik - Sob 07 Lis, 2020
Czytam: tablice, kolorowe kwadraty...
Na co to? Ja się pytam.
Najlepiej wziąć lornetkę, przyłożyć do oczu i obserwować. Obserwować ile się da. Po co robić jakieś paramilitarne testy, gdy mamy się cieszyć ze świata przez nią oglądanego? Radość - to to co mamy czuć mając przy oku tak nietrwały przedmiot zwany lornetką.
3mnich - Sob 07 Lis, 2020
Stawiał bym na to, że to my ( ludzie ) jesteśmy bardziej nietrwali, niż solidne lornetki...
adaher - Sob 07 Lis, 2020
NoVik napisał/a: | Czytam: tablice, kolorowe kwadraty...
Na co to? Ja się pytam.
Najlepiej wziąć lornetkę, przyłożyć do oczu i obserwować. Obserwować ile się da. Po co robić jakieś paramilitarne testy, gdy mamy się cieszyć ze świata przez nią oglądanego? Radość - to to co mamy czuć mając przy oku tak nietrwały przedmiot zwany lornetką. |
Na bezrybiu i rak rybą...
Jak nie ma pod ręką tych wszystkich lornetek, to trzeba się zadowolić tablicami, i kolorowymi kwadracikami, i wykresami, i cyferkami...
Myślę, że wytrawni znawcy tematu jak Arek, 3mnich, czy Goornik z tych wszystkich wykresów i cyferek potrafią "wyczytać" jakość lornetek niczym Neo, z monitorowego kodu binarnego w Matrixie...
adaher - Sob 07 Lis, 2020
A tu jest wersja iście detektywistyczna:
https://ameblo.jp/g-rock11/entry-12373435453.html
NoVik - Sob 07 Lis, 2020
3mnich napisał/a: | Stawiał bym na to, że to my ( ludzie ) jesteśmy bardziej nietrwali, niż solidne lornetki... |
Lornetki zatem wspomagają nasze widzenie świata i pomagają nam w kontemplacji jego zrozumienia. I to my właśnie przez nie mamy sobie kształtować światopogląd.
Obserwować można przez Zeiss'a d. f. jak i przez np. dachową chochelkę.. Zeiss zapewne kremowy, chochla jaśniejsza i ma ten współczesny design. Pytanie co kto woli. Większość wybierze pewnie tą drugą. Ja - pierwszą.
Wiking69 - Sob 07 Lis, 2020
Adaher ... to którą siódemkę kupujesz ? . Brałeś pod uwagę Zeissa Marine 7x50 . Ja wiem że to duże ciężkie porro z indywidualnym ustawieniem ostrości i skromnym polem widzenia . Ale ...
adaher - Nie 08 Lis, 2020
Wiking, kupię najbliższą, dobrą okazję. A ta przygoda pewnie trochę potrwa, bo jeśli kupię np. Meoptę to potem i tak prawdopodobnie będę chciał ją porównać z Ultravidem, ale nie na szybko w sklepie, tylko przez dłuższy czas, no więc pozostaje zakup oczywiście (ale przy kupowaniu używanych lornetek traci się mało więc pieniążki są tylko zamrożone...) Zostanie bardziej mi pasująca, którą kiedyś mam nadzieję porównam z FL ... To tylko jeden ze scenariuszy
Nie chcę zbyt szybko schwytać króliczka, tylko się trochę tą pogonią podelektować...
Marine 7x50 nie biorę pod uwagę bo obiecałem Żonie, że to głównie dla niej, a ona ma nowoczesne podejście i chce zgrabną dachówkę (Dialyt tak na styku... )
Wiking69 - Nie 08 Lis, 2020
Skoro to ma być prezencik dla żony to musisz brać po uwagę względy estetyczne . To która jest najładniejsza ? .
Pisałem już, że Żonie najbardziej podoba się Leica... Ale gdybym trafił na Dialyta, to jakoś bym Ją przekonał do innego, classicznego wzorca piękna...
Wiking69 - Nie 08 Lis, 2020
Gdyby Dialyt był dostępny w kolorach które lubią kobiety , czyli kolorach damskich torebek . Wtedy mógłbyś zapytać się żony ... kochanie , w której torebce chcesz nosić lornetkę ? .
Zdecydowanie łatwiej będzie przekonać Żonę do Dialyta niż takową lornetkę w dobrym stanie i za rozsądne pieniądze znaleźć...
Wiking69 - Pon 09 Lis, 2020
To jednak zastanawiające , dlaczego niektóre lornetki nawet po latach cieszą się dużą popularnością i chętnie są kupowane . Myślę że właściciele tych wyjątkowych lornetek nie chcą się ich pozbywać . Pomimo tego że co kilka lat pojawiają się nowsze konstrukcje , o lepszych parametrach , lepszym kontraście i większym nasyceniu kolorów . Ciekawe która z obecnie produkowanych lornetek przetrwa próbę czasu i za kilkanaście lat będzie chętnie poszukiwanym rarytasem .
Arek - Pon 09 Lis, 2020
Dialyt 7x42 jest kupowany dla pola widzenia. Tylko Zeiss Victory FL 7x42 i Night Owl 7x45 mu pod tym względem dorównują, ale obie są droższe i znacznie trudniejsze do dostania.
adaher - Pon 09 Lis, 2020
Ja mam wielką nadzieję, że gdzieś na dnie szafy jakiegoś rzadko wychodzącego w teren i dbającego o sprzęt myśliwego leżą takie skarby i że kiedyś może coś się uda zdobyć (marzycie ze mnie...)
Wiking, myślę, że wiele z obecnych topowych lornetek nadal będzie popularna po latach patrząc jak spada jakość produkcji... Bo do jakości optycznej trudno się teraz przyczepiać. Możliwe, że 10 lat lornetki będą robione z plastiku (oby nie) I nie mam na myśli tworzywa z którego zrobione są FL...
kot Sylvester - Pon 09 Lis, 2020
Arek napisał/a: | Dialyt 7x42 jest kupowany dla pola widzenia. Tylko Zeiss Victory FL 7x42 i Night Owl 7x45 mu pod tym względem dorównują, ale obie są droższe i znacznie trudniejsze do dostania. |
Natomiast stara Minolta Weathermatic 7×42 nie dorównuje Dialytowi pod względem wielkości pola widzenia tylko go przewyższa:
http://wzrokowiec.com/archiwa/2534
Zrobiłem kolejny krok...
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=561972#561972
Arek - Pon 09 Lis, 2020
kot Sylvester, pisałem o lornetkach będących w kręgu zainteresowań adahera i wspominanych w tym wątku. Jest pewnie jeszcze kilka lornetek 7x42 o większym polu, ale nie sądzę by autor wątku był zainteresowany takimi wynalazkami.
Zgadza się, nie chodzi jedynie o wielkość pola. Miałem kiedyś Jenoptema z polem 7,3, ale jednak wolę EL z polem 6,6...
Ale dzięki Kolego Kocie, doceniam wszelkie sugestie. Recenzję na wzrokowcu czytałem
Swoją drogą taką Minoltę jest pewnie trudniej trafić niż Dialyta...
kot Sylvester - Pon 09 Lis, 2020
adaher napisał/a: | Swoją drogą taką Minoltę jest pewnie trudniej trafić niż Dialyta... |
Zdecydowanie tak. Jeśli się pojawia to Ebay amerykański rzadziej angielski. Była też 10x42 z polem 6,5 stopnia oraz wersje z żółtą gumą obudowy.
RoboBat - Wto 10 Lis, 2020
Kiedyś miałem Minoltę Titan 7x42 z bardzo przyjemnym polem. Z wyglądu to chyba bliźniacza konstrukcja z tą weathermatic. Polecam. Była super, ale sprzedałem ze względu na zbyt krótki jak dla mnie ER.
Dudi - Wto 10 Lis, 2020
Na stronie Tobiasa Mennle jest porównanie najlepszych 7 i 8x42 . Lornetki testuje w terenie tygodniami, czasami miesiącami bezpośrednio je porównując. Jako filmowiec, operator i biolog uwielbia subtelności doskonałości optycznej i mechanicznej oraz użyteczność. Jak sam napisał zawsze szuka piękna obrazu. Dla niego najlepszą siódemką jest leica Hd Plus. Uważa, że jest lepsza niz wersja o pow. 8x. Po przeczytaniu jego testów musiałem zerknąć przez tę lornetke i byłem w szoku. Mam jedynie porównanie do meopty i z całym szacunkiem do meopty, leika to inna liga.
http://www.greatestbinoculars.com/index.html
adaher - Wto 10 Lis, 2020
Dzięki Dudi. Znam tę recenzję na pamięć...
Porównywałeś właśnie do Meopty 7x42?
Dudi - Wto 10 Lis, 2020
adaher napisał/a: | Dzięki Dudi. Znam tę recenzję na pamięć...
Porównywałeś właśnie do Meopty 7x42? |
Tak. Mimo, że meopta dobrze koryguje wady optyczne, obraz jako całość daje inne wrażenia. W Leice jest jakby bardziej przejrzysty, nasycony i wszystko przez nią wygląda bardziej naturalnie. W Meopcie poprawili powłoki, ale nadal rzuca się w oczy żółte zabarwienie. Leica fajnie leży w dłoni i jest lżejsza. Sam lubię bardziej 10x , ale od kiedy przez nią zerknąłem myślę o niej coraz częściej. Efekt 3D mnie rozwalił.
Chomsky - Sro 11 Lis, 2020
Pozostaje kwestia ceny 3000 Meopta vs 7500 leica, za jak pisze Hubertus ,, w Leice jest jakby bardziej przejrzysty, nasycony i wszystko przez nią wygląda bardziej naturalnie”.
To słowo,, jakby” i bardziej wartuje 2,5 Meopty. Po 15 minutach przestaję o nim myśleć i podglądam świat starym Vixenem za 800 złociszków.
Nie żebym żałował na lornetki, o to mnie nikt w rodzinie nie posądza i właśnie na coś tam składam, jednak mam świadomość, że na pewnym poziomie tyci postęp okupiony jest taaaakimi wydatkami.
Z drugiej stronie piszemy na forum lornetkowy, gdzie szaleńców nie brakuje.
Pozdr. Ch.
Arek - Sro 11 Lis, 2020
Używane Ultravidy 7x42 w świetnym stanie da się kupić za 4-5 tysięcy.
Wiking69 - Sro 11 Lis, 2020
Tobias Mennle wysoko ceni Leicę . Mam wrażenie że Leicę ceni wyżej niż Zeissa i Swarovskigo .
On ceni w lornetkach to samo co nasz Mnich . Kolory , kontrast i ostrość w centrum . Ostrość na brzegach nie jest dla niego priorytetem . Zwraca też dużą uwagę na trójwymiarowość i plastykę obrazu w lornetkach dachowych . Jest bardzo wnikliwy w swoich testach i porównaniach . Czytając jego opinie o konkretnych modelach doszedłem do wniosku że mi słoma z butów wystaje . Obawiam się że mi nawet okulista nie pomoże .
Może gdybym był latarnikiem gdzieś na końcu świata z dala od cywilizacji i wiadomości w TVP . Gdybym miał dużo czasu i mało stresów . Może wtedy dostrzegałbym subtelności w kolorach które widzą inni .
Santre - Sro 11 Lis, 2020
Użytkowałem leice ultravid 7x42HD ponad rok. Bardzo dobra optycznie lornetka. Piękny obraz kontrastowy, bardzo dobre odwzorowanie kolorów szczegolnie pamiętam kolor czerwony lub żółty dominował podczas obserwacji w taki sposób że obraz czasem wydawał się nie naturalny. Jeśli ktoś lubi lekko ocieplony obraz to bardzo polecam. Jakość wykonania to perfekcja. Aktualnie najczęściej używam swarovski 8.5x42 field pro i uważam to za dobry kompromis miedzy 10 lub 7. Obraz jest krystalicznie czysty z naturalnym odwzorowaniem barw. Nowa Leica kosztuje około 7.500 to jest dość wygórowana cena jednak na rynku wtórnym można znaleźć w cenach ok.4-5 tys co stwarza super okazje do nabycia pięknej i wzorowej optycznie lornetki pod warunkiem że nie przeszkadza nam lekko ocieplony obraz.
Arek - Sro 11 Lis, 2020
Wiking69 napisał/a: | Czytając jego opinie o konkretnych modelach doszedłem do wniosku że mi słoma z butów wystaje |
A jednocześnie zachwyca się Zeissem Victory 8x25 wpisując go do swojej listy najlepszych lornetek wszechczasów. A my proste chłopaki ze słomą w butach dobrze widzieliśmy co na śniadanku z Zeissem Victory robił Swarek CL
Wiking69 - Czw 12 Lis, 2020
Nas oślepiło poranne słońce . Nie potrafiliśmy dostrzec jednej z najlepszych lornetek wszechczasów . Słoma z butów ...
Ale co mają robić ludzie którzy posiadają tylko jedną lornetkę . Przecież tylko bezpośrednie porównanie kilku lornetek , pozwala dostrzec różnicę w wielkości pola , ostrości , kolorach , kontraście . A jak już człowiek zaczyna szukać tej najlepszej , to okazuje się że każdy szuka czegoś innego . Jedni wolą blondynki , inni brunetki . Jednego zauroczą wielkie zielone oczy , kogoś innego zachwyci inteligencja i osobowość . A przecież lornetka jest tylko pretekstem żeby wyjść na spacer do lasu albo pochodzić po górach .
Lech149 - Czw 12 Lis, 2020
A co mają zrobić Ci , którzy nie mają żadnej ? Jak żyć Panie , jak żyć ?
Wtedy trzeba kupić sobie psa . No ... żeby wyjść na spacer jakiś pretekst trzeba mieć
Chomsky - Czw 12 Lis, 2020
Arek napisał/a: | Używane Ultravidy 7x42 w świetnym stanie da się kupić za 4-5 tysięcy. |
Pewnie tak, ale używaną Meoptę w świetnym stanie da się kupić za 2000, dalej mamy 2,5 raza więcej za Leicę.
Gdybym zdecydował się na jedną, góra dwie lornetki to może byłaby Leica.
Natomiast wolę mieć dziesięć średnich na różne okazje, na tyle przyzwoitych, bym nie odczuwał dyskomfortu.
Oczywiście to mój punkt widzenia i moje stare oczy.
Pozdr. Ch.
Arek - Czw 12 Lis, 2020
Tak, wybór nie jest łatwy.
Gdyby Meopta miała takie samo pole widzenia jak Leica czy Swarek, wybrałbym nową Meoptę z gwarancją.
Ale ponieważ ma mniejsze, celowałbym w SLC.
adaher - Czw 12 Lis, 2020
Jeśli Kolega Chomski zechce swoją, jak mniemam, w doskonałym stanie Meoptę za 2000 sprzedać natychmiast kupuję!
Moje podejście jest takie, aby mieć cztery doskonałe lornetki na różne okazje... narazie jestem w 1/4 drogi...
Lornetek mam kilka, ale odkąd mam SV EL nie mogę już patrzeć przez inne. Moja Żona mówi to samo...
3mnich - Czw 12 Lis, 2020
Arek napisał/a: | Tak, wybór nie jest łatwy.
Gdyby Meopta miała takie samo pole widzenia jak Leica czy Swarek, wybrałbym nową Meoptę z gwarancją.
Ale ponieważ ma mniejsze, celowałbym w SLC. |
Arek, czy 3 metry pola robią różnicę ?
Arek - Czw 12 Lis, 2020
Wiesz dla mnie 8 stopni w lornetce powiększającej 7x to trochę za mało. Więc 7.8 stopni to jeszcze bardziej za mało.
W tych brakujących 3 metrach może się znaleźć Wodniczka, Kraska czy jakiś inny Bielik, ale co więcej przez brak 3m można by było przegapić gołą babę, a na siłę to nawet trzy... Także 3m mogą zrobić różnicę!
Chomsky - Sob 14 Lis, 2020
adaher napisał/a: | Jeśli Kolega Chomski zechce swoją, jak mniemam, w doskonałym stanie Meoptę za 2000 sprzedać natychmiast kupuję!
Moje podejście jest takie, aby mieć cztery doskonałe lornetki na różne okazje... narazie jestem w 1/4 drogi... |
Nie sprzedam i już!
Rzeczywiście jest w dobrym stanie, to pancernik. Używam jej z przyjemnością.
Dla mnie pole +/- 3 metry na tysiąc nie gra roli, choć rzeczywiście wolę szersze, niż węższe. Coś za coś.
Martwi mnie coś innego. Idą czasy gdy takie moje roztwarzania pozbawione będą podstaw, ekonomicznych. Na szczęście piękne widoki mam za progiem i czasu wolnego co nie miara. Emeeerytuuuuuuraaaaaa.
Pozdr. Ch.
Wiking69 - Sob 14 Lis, 2020
Na emeryturce to już statyw do lornetki będzie potrzebny .
Dochodzę do wniosku że tylko zamocowana na statywie lornetka pozwala w pełni docenić klasę optyki . Nawet te mikro drgania których nie zauważamy , męczą nasz wzrok .
adaher - Sob 14 Lis, 2020
A ja za to właśnie kocham lornetki, że nie muszę do nich używać statywu. Po ponad 20 latach wytaszczania całego ustrojstwa teleskopowego, składania, schładzania a po tym wszystkim składania i znoszenia wszystkiego z powrotem, cieszę się, że w ciągu 15 sek. mogę cieszyć się widokiem nocnego nieba (przy okazji może też dla tego, że nie mam porządnej "dużej" lornety...) O łażeniu ze statywem po lasach, łąkach nie wspominając o górach, nie chcę nawet myśleć... A statywu używam głównie do testowania...
Chomsky - Sob 14 Lis, 2020
Wiking69 napisał/a: | Na emeryturce to już statyw do lornetki będzie potrzebny . |
Mam i statywy, 2x Manfrotto, jakieś głowice. Ale nie dźwigam, bo mi się nie chce.
Tak naprawdę to mam do lornetek podejście jak najbardziej utylitarne.
Wikingu, zero poezji, filozofii i medytacji. Zachwyca mnie przyroda, nie lornetki.
Czasem mi wstyd, że ja taki prostak jestem. Tobie to naprawdę zazdroszczę momentami, tego zachwytu nad wieloma rzeczami.
Pozdr. Ch.
kot Sylvester - Sob 14 Lis, 2020
Wiking69 napisał/a: | Na emeryturce to już statyw do lornetki będzie potrzebny . |
Stacjonarnie tak ale w terenie lepiej sprawdzi się monopod z racji mniejszej masy i szybkości obsługi.
Leciutki monopod z włókien węglowych warto mieć ze sobą .
adaher - Nie 15 Lis, 2020
Witam.
Wczoraj Spotkałem się z Kolegą Novikiem i miałem okazję zetknąć się w końcu z Zeissem Dialyt 7x42! I muszę przyznać, że było to bardzo przyjemne spotkanie (i z Kol. Novikiem, i z Dialytem... )
Rozumiem już z czego bierze się legenda Zeissa... Piękna optyka zamknięta w pięknej obudowie!
Dawno temu zobaczyłem zdjęcie myśliwego pod lasem z zawieszonym na szyi Dialytem 8x56. Pomyślałem co to za brzydal!?(nie myśliwy... ) Nigdy nie chciałbym lornetki z takim designem... Ale do pewnych rzeczy trzeba dorosnąć. Podobnie miałem z jazzem. Ponad 20 lat temu słuchałem Johna Scofielda i pomyślałem, co to za brzydka muzyka!?(Wtedy zakochany byłem w Bachu) A teraz muzyka Scofielda to miód w moich uszach (w Bachu nadal jestem zakochany, te miłości można i należy łączyć )
Wracając do Dialyta, to po prostu piękna lornetka! A patrząc przez nią zrozumiałem dlaczego nazywają ją "Królem Lornetek"! Oczywiście czas leci nieubłaganie i to w obrazie jaki daje Dialyt widać, zwłaszcza jeśli porówna się ją z nowoczesną wysokiej jakości optyką (odwzorowanie bieli, nieostrość brzegowa...) Jednak staruszka broni się bardzo dzielnie. A kiedy nie robimy porównań to po prostu mamy piękny, szeroki, plastyczny, stabilny, "łatwy" obraz!
Co do legendarnej już chyba łątwości widzenia to muszę powiedzieć, że nie nastawiałem się zbyt pozytywnie do tej kwestii, bo już wiele razy się na tym elemencie przejechałem...Generalnie prawie żadne lornetki z tradycyjnymi muszlami od razu mi nigdy nie pasowały. Najczęściej potrzebowałem pozycji pośredniej pomiędzy wyjściową, a złożoną(jak wiecie jest to trudne do osiągnięcia... Po przyłożeniu Dialyta do oczy bez żadnego ustawiania, nawet rozstawu okularów (pewnie przypadek? nie do końca...) uzyskałem piękny szeroki widok bez zaciemnień, bez szukania, ustawiania... Chyba nie miałem tak nigdy...
Szkoda tylko, że nie mogłem jej porównać do żadnej innej z mojej listy 7x42, ale pewnie kiedyś się uda Jeśli chodzi o porównanie lornetek z wczorajszego spotkania powiem dyplomatycznie tak: Nie wiem, która lornetka była najlepsza, ale na pewno na drugim miejscu znalazł się Dialyt! To tylko oczywiście moja opinia )
p.s. Przepraszam, że przerwałem Kolegom ciekawą rozmowę o statywach, ale to wątek o lornetkach powiększających 7krotnie...
Wiking69 - Nie 15 Lis, 2020
Zrobiliście sobie własny festiwal lornetkowy , cieszę się i szczerze gratuluję . Mam jedno pytanie . Czy pomimo różnicy wieku , mieliście podobne spostrzeżenia i wnioski oceniając lornetki które zabraliście .
Różne oczy, różne preferencje, różne odczucia...
Wspólny mianownik-Swarovski EL bezkonkurencyjny!
Generalnie chciałem sprawdzić jak Swarovski z pryzmatami SP, 5mm źrenicą i nowoczesnymi powłokami poradzi sobie o zmierzchu z Dialytem z pryzmatami AK, 6mm źrenicą i 30letnimi powłokami. No więc za dnia bezwzględnie wygrał EL i tu Dialytowskie pryzmaty nie miały nic do gadania (średnica źrenicy oczywiście bez znaczenia). Stopniowo gdy się ściemniało, a źrenica powiększała Zeiss powoli zaczynał się zbliżać jasnością. Nie wiem czy ostatecznie osiągnąłem już 6mm źrenicę, jeśli tak to Dialyt EL nie prześcignął... Jednak nowoczesne powłoki zrobiły swoje...
No i nie byłbym sobą gdybym nie zrobił jakichś zdjęć porównawczych...
Zeiss oczywiście kremowo-ocieplony z dosyć miękkimi brzegami, EL wiadomo, ani jedno, ani drugie... O FOV i AFOV oczywiście nie ma co mówić, to są zupełnie inne lornetki. Generalnie nie jest to sprawiedliwe porównanie...
NoVik - Pon 16 Lis, 2020
Dziękuję za spotkanie Drogi Adamie
Ludzie są jak książka, lornetka - przyrząd wymiany krain i czasoprzestrzeni przenoszący nas w czasie spoglądania w inny wymiar. Uczmy się czerpać z obcowania z nimi kolejno nauk i (cytując Jana Himilsbacha) momentów wprowadzania w organizm bajkowego nastroju.
Pozdrawiam serdecznie.
PS.
Swarovskiego trzymam z wdziękiem jak angielski arystokrata filiżankę przy piciu herbaty
kot Sylvester - Pon 16 Lis, 2020
adaher napisał/a: | p.s. Przepraszam, że przerwałem Kolegom ciekawą rozmowę o statywach, ale to wątek o lornetkach powiększających 7krotnie... |
Najmocniej przepraszam że ośmieliłem się wtrącić do dyskusji całe jedno zdanie.
Ps.Postaram się na przyszłość bardziej przestrzegać zasad savoir-vivre.
adaher - Pon 16 Lis, 2020
kot Sylvester napisał/a: | adaher napisał/a: | p.s. Przepraszam, że przerwałem Kolegom ciekawą rozmowę o statywach, ale to wątek o lornetkach powiększających 7krotnie... |
Ps.Postaram się na przyszłość bardziej przestrzegać zasad savoir-vivre. |
Nie no spoko, żartowałem
Na spotkanie z Sympatycznym Kolegą Novikiem sam z resztą zabrałem wielkie statywisko z ciężką głowicą kulową...
adaher - Pon 16 Lis, 2020
Cytując samego siebie:
"Jeśli chodzi o porównanie lornetek z wczorajszego spotkania powiem dyplomatycznie tak: Nie wiem, która lornetka była najlepsza, ale na pewno na drugim miejscu znalazł się Dialyt! To tylko oczywiście moja opinia )"
Oczywiście to stwierdzenie było absolutnie, tendencyjnie nieobiektywne!!! W spotkaniu wzięła bowiem udział jeszcze jedna lornetka spod znaku "Z", a dokładnie Conquest HD 10x42... Ale wiecie jak to jest jak się człowiek czymś/kimś zauroczy to świata poza tym nie widzi...
Pozdrawiam z tego miejsca Kolegę Novika! To była prawdziwa przyjemność Cię poznać.
p.s. trzeba szybko kupić nową lornetkę, żeby mieć pretekst do kolejnego spotkania
kot Sylvester - Wto 17 Lis, 2020
adaher napisał/a: | kot Sylvester napisał/a: | adaher napisał/a: | p.s. Przepraszam, że przerwałem Kolegom ciekawą rozmowę o statywach, ale to wątek o lornetkach powiększających 7krotnie... |
Ps.Postaram się na przyszłość bardziej przestrzegać zasad savoir-vivre. |
Nie no spoko, żartowałem
Na spotkanie z Sympatycznym Kolegą Novikiem sam z resztą zabrałem wielkie statywisko z ciężką głowicą kulową... |
Nie no to całkiem spoko bo ja również a emotikony to tak dla zmyłki.
Wracając do tematu to bardzo podoba mi się zdjęcie na szynie kolejowej (w promieniach zachodzącego słoneczka o ile dobrze się dopatrzyłem) gdzie Swarek robi za lokomotywę. Od razu przypomniała mi się lokomotywa Tuwima i czasy kiedy człek był jeszcze piękny i młody.
adaher - Wto 17 Lis, 2020
O, dobre skojarzenie Ja miałem raczej destrukcyjne skojarzenie sprzed lat, kiedy z kolegą bawiliśmy się w "sprasowywania" monet...
Wiking69 - Wto 17 Lis, 2020
A ja od wielu lat zbieram kolejki z NRD i się tego nie wstydzę . W dzieciństwie mogłem sobie tylko pomarzyć , nie było za bogato .
adaher - Pią 20 Lis, 2020
Zbierając ciekawe informacje o lornetkach 7x42 pozwolę sobie umieścić tutaj dwa interesujące porównania:
Swarovski SLC NEW 7x42 B vs Leica Trinovid 7x42 BN autorstwa Arka:
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13133&postdays=0&postorder=asc&start=1440
Leica Trinovid 7x42 BA vs Meopta Meostar B1 7x42 autorstwa 3mnicha:
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=32096&start=630&sid=a93ee6dbdeee318641c0c4ad41f76f0d
3mnich - Sob 09 Sty, 2021
Dzięki uprzejmości Wikinga, miałem kilka dni zabawy z jednym z pierwszych wyprodukowanych modeli lornetek w serii Victory FL 7x42.
Tym bardziej się cieszę, że te początkowe egzemplarze, są już bardzo trudno dostępne.
Nigdy wcześniej nie miałem w ręku tej wczesnej produkcji, aczkolwiek miałem kilka innych późniejszych modeli FL - 8x42, 10x42, 10x32.
Omawiany egzemplarz uchował się niemal w idealnym stanie, z pudełkiem i wszystkimi akcesoriami.
Optycznie dla mnie - rewelacja, centrum pola bardzo podobne do nowego SLC, z tym że troszeczkę bardziej ocieplone w kierunku zielono żółtego - co kocham w tej marce.
Bardzo wygodne użytkowanie, ze względu na dużą stabilność obrazu, spore pole, dużą głębię ostrości i znakomity efekt 3D.
Po raz kolejny przekonałem się, że "rewolucja" optyczna, wcale się tak nie posunęła do przodu, jak trąbią o tym media...
Pomimo nieostrości brzegowych, obraz ten jest dla mnie piękny, nie doskonały, chociaż doskonały na swój sposób.
Lekkość patrzenia jest ujmująca, można patrzeć, patrzeć i patrzeć, nie ma końca zabawy, a kondycja wzroku wciąż celująca...
Porównywałem ją z kilkoma innymi lornetkami, i jak to bywa w klasie premium, nie ma jednoznacznych zwycięzców i przegranych, lecz są różne koncepcje oddania obrazu, i tutaj wchodzimy w obszar - co kto lubi, lub na co ma ochotę w danej chwili...
Nowsze modele FL które miałem, nie są dla mnie tak atrakcyjne optycznie, jak ten prezentowany, ponieważ, po jakimś czasie produkcji tej serii, wprowadzono kilka "ulepszeń", między innymi zmieniając charakterystykę krzywej transmisji. To w efekcie przyniosło rozjaśnienie obrazu, co było na rękę nocnym markom, ale niestety dało pogorszenie nasycenia kolorów, co było nie na rękę mnichom...
Odwieczna rozterka ludzi wrażliwych - pogoń za doskonałością, czy pięknem... Czasem udaje się to połączyć...
Szczęśliwi ci, którzy potrafią akceptować to, co akurat mają w ręku...
kot Sylvester - Nie 10 Sty, 2021
3mnich napisał/a: | i znakomity efekt 3D. |
3mnich co Ty wypisujesz???
Toż to herezja i jawne bluźnierstwo na tym forum!!!
Tu żądzą porro-fanatycy i tylko taka opcja tu oficjalnie obowiązuje.
Wiesz na co się narażasz???
Jak zjawi się porro-inkwizycja z naczelnym inkwizytorem Arkiem oraz wspierającymi go wspól-porro-inkwizytorami to wyrok może być tylko jeden: dożywotni zakaz patrzenia przez porro i dachówkowa banicja.
Co wtedy poczniesz???
Dołączysz do jednoosobowych szeregów innowierców dachowych w których się znajduję???
Ps. Udawaj że to pomyłka albo testowa (że Testujesz odporność na dacho-stres) prowokacja.
adaher - Nie 10 Sty, 2021
A ja oczekuję bardziej szczegółowych informacji!!! To że jest bardzo dobra to wiadomo, ale poproszę o więcej 😀
A jak wypada w porównaniu z Twoim Trinovidem?
gaudemus - Nie 10 Sty, 2021
@3mnich
A który to rocznik FL-ki? Jaki ma nr seryjny?
3mnich - Pon 11 Sty, 2021
Kocie Sylvester,
tak się składa, że większość w mojej stajni to konstrukcje porro, więc przypuszczam, że miejscowi inkwizytorzy, nie będą mieli pretekstu do palenia mnie na optycznym stosie...
Adaher,
jak już nieraz się przekonałem, opisywanie szczegółowe, trochę mija się z celem, każdy z nas inaczej widzi i przeżywa to, co widzi.
Droga poznania, to droga samotnika, poszukującego własnego, bardzo zindywidualizowanego doświadczenia...
Ale skoro prosisz, to bardzo ogólnie: kolor biały w Leica jest bardziej biały, chciaż lekka cytrynka jest. Osobiście bardziej na mnie "działa" kolor w tym Zeissie.
Zeiss ma 6mm szerszy rozstaw osi obiektywów, w stosunku do okularów ( Leica nie ma przesunięcia ), co daje widoczny głębszy efekt 3D, jednak do porro jeszcze brakuje...
Leica delikatnie lepiej ostrzy przy krawędziach, ale patrząc środkiem, nie ma to żadnego znaczenia.
Obie lornetki trzyma się pewnie, stabilnie, Leica waży 890gram, Zeiss 738gram.
Ostrość i kontrast w centrum są bardzo porównywalne.
Generalnie, bardziej podoba mi się obraz w FL, ale Leica też ma swój urok. - jest bardziej "zwarta" w obudowie i obrazie.
Gaudemus,
numer rozpoczyna się cyframi 28... początek produkcji serii FL, jeszcze bez powłok LouTec.
Arek - Pon 11 Sty, 2021
3mnich napisał/a: | jeszcze bez powłok LouTec. |
To też może wpływać na lepsze postrzeganie tej lornetki w stosunku do kolejnych modeli. Powłoki hydrofobowe pogarszają transmisję i pewnie w jakiś tam sposób modyfikują przebieg krzywej.
Wiking69 - Pon 11 Sty, 2021
Kiedy zdecydowałem się kupić Zeissa FL 7x42 , miałem poważne wątpliwości czy dobrze robię . Miałem już Zeissa Dialyta 7x42 T* . Po co dublować lornetkę z tej samej stajni o identycznych parametrach . Ale to zupełnie inne lornetki , zarówno mechanicznie jaki optycznie . Gdybym miał porównać obrazy w obu lornetkach , powiedziałbym tak ... wprawdzie obrazy powstały w tych samych pracowniach . Ale malowali je różni artyści , używali innych technik , innych farb , innych stylów . Myślę że gdybyśmy poprosili wytrawnych koneserów dwuocznych obserwacji , o wyłonienie zwycięzcy , siedmiu wybrałoby Zeissa FL a trzech Zeissa Dialyta . Jedną rzeczą która łączy te niezwykłe lornetki to wspaniałe pole widzenia 150 metrów .
Wiking69 - Pon 11 Sty, 2021
Obiecałem sobie ... jeżeli uda mi się kupić FL 7x42 , to będzie ostatnia lornetka jaką kupię . Lornetkowo jestem człowiekiem szczęśliwym i spełnionym . Długa i ciekawa była to droga , poszukiwania najlepszej lornetki przypomina gonienie białego króliczka i nie ma końca . Na forum lornetkowym poznałem nawet kilku ciekawych ludzi . Wszystkim dziękuję i życzę radosnych i owocnych poszukiwań . Żegnajcie , czas zacząć nowy rozdział ...
adaher - Pon 11 Sty, 2021
Eee tam Wiking nie przesadzaj Ja się chcę z Tobą na najbliższym Łochowie spotkać... Nie chodzi przecież o to żeby tylko kupować więcej lornetek, spełniać się "lornetkowo" można na wiele innych sposobów...
Cieszę się, że udało Ci się dorwać FL!
Dzięki 3mnich, wiem, wiem, ale zawsze lepiej wiedzieć trochę więcej niż trochę mniej...
Dzięki za zdjęcie, fajne
Soniak10 - Pon 11 Sty, 2021
Przepraszam, że wtrącam się do dyskusji na tak wysokim poziomie lornetkologicznym, ale pozwolę sobie trochę ten poziom obniżyć.
Otóż ja mam takie lornetki: PZO 8x30, Bresser Hunter 8x40, Delta Optical Forest II 10x42 i najnowszą Bushnell Forge 10x42. I też czuję się w zasadzie lornetkowo spełnionym, a jeżeli na coś bym się jeszcze zdecydował, to chyba na dobrą, zwykłą Porro klasy 12x42(50).
Marcelixt - Wto 12 Sty, 2021
PZO 8x30 jak ci się sprawuje???
Soniak10 - Wto 12 Sty, 2021
Marcelixt napisał/a: | PZO 8x30 jak ci się sprawuje??? |
Leży od paru lat w szafie u Taty, więc muszę kiedyś ją wydobyć i porównać z pozostałymi. Na razie nic ciekawego nie powiem.
Soniak10 - Sob 30 Sty, 2021
Errata: właśnie odebrałem ją od Taty i okazało się, że to... BPC 8x30, czyli konstrukcja "radziecka". W latach 80-tych XX w służyła mi dobrze, ale teraz, po przyłożeniu do oka i porównaniu z Bushnellem Forge 10x42, czy nawet chociażby z Delta Optical Forest II 10x42 - to przepaść. I nie chodzi o różnicę w powiększeniu, ale w ogóle. Pierwsze wrażenie po spojrzeniu przez nią po tylu latach i po przyzwyczajeniu się do tych nowszych jest takie, że "kurcze, ona ma chyba odstęp źrenicy rzędu jakieś 5 mm?!". Autentycznie musiałem zdejmować okulary, żeby dało się przez nią wygodnie patrzeć.
adaher - Wto 31 Sie, 2021
Te Japończyki to się jednak na optyce znają...
Cztery fajne recenzje Dialyta, ale na tych stronach jest mnóstwo innych ciekawych recenzji!
Polecam!
http://blog.livedoor.jp/f...cat_964235.html
http://www.osaka-nankou-b...9c%bc%e9%8f%a1/
https://binocularsreview.hatenablog.com/entry/2021/03/16/125200
https://ameblo.jp/g-rock11/entry-12373435453.html
adaher - Sob 18 Wrz, 2021
A tak z czystej acz nurtującej ciekawości, czy ktoś z kolegów posiada/posiadał Leikę Ultravid 7x42 (BR, HD, HD+)? P. Marcin Filipek powiedział mi ostatnio, że w całej swojej działalności sprzedał 1 lub max 2 egzemplarze... Jedną (HD) miał kolega z forum, ale dawno ją sprzedał
Arek - Sob 18 Wrz, 2021
Ja mam Trinovida. On optycznie nie różni się niczym od Ultravida BR.
Tak, tak, wiem . Ultravid 7x42 jest bardzo popularna na Birdforum, na naszym forum raczej nie bardzo... Ale może się to kiedyś zmieni
Z moich "badań" wynika, że Dialytów w tym formacie jest, na szczęście, sporo więcej (w różnych stanach zachowania, zwłaszcza wśród myśliwych). Prędzej, czy później jakiś egz. do mnie trafi, mam nadzieję
Kiedyś (chwilę po zakupie Meopty 7x42) pojawiło się ogłoszenie (nie aż tak daleko ode mnie) No ale nie chciałem wtedy nadwyrężać cierpliwości mojej żony... Teraz trochę żałuję, chyba trzeba było przynajmniej pojechać i sprawdzić ten egzemplarz. Tyle, że wiem jak by się to skończyło, gdyby było wszystko ok...
https://m.optykamysliwska.pl/akcesoria/lornetki/sprzedam/132109-zeiss-dialyt-7x42-tp
Jan55 - Sob 18 Wrz, 2021
adaher...nie wiem czy wiesz, ale na naszym forum w dziale sprzedam jest do kupienia Dialyth 7x42 od kolegi NoVika.
Dzięki Janie Wiem, wiem, znam się z Kolegą Novikiem
Poluję jednak na nowszą wersję. Ale dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!
adaher - Czw 23 Wrz, 2021
Tak się Tobias, zachwycał tą Leiką, że aż się dymiło, (z resztą innymi też, w tym HT 8x42) a Swaro SLC 8x42 wszystkie po kątach porozstawiał...
http://www.greatestbinocu...ed_to_what.html
adaher - Sob 25 Wrz, 2021
A propos, czy któryś z Kolegów ma/miał, używa/używał Zeissa HT 8x42?
Tak szukam i szukam Ultravida lub Dialyta 7x42, ale to strasznie męczące i chyba muszę odrobinę poszerzyć "teren poszukiwań"...
Wiking69 - Sob 25 Wrz, 2021
Cudze opinie są jak cudze żony .
Wiking69 napisał/a: | Cudze opinie są jak cudze żony . |
Na szczęście cudze lornetki, w odróżnieniu od cudzych żon można z czystym sumieniem przygarnąć, oczywiście za uczciwą cenę ...
Zeissa HT 8x42 kupują tylko wytrawni i doświadczeni koneserzy , którym zależy na niezwykłej jasności i fantastycznej ostrości w centrum obrazu . Oni świadomie godzą się na pewne kompromisy , ponieważ nie jest to lornetka idealna . Pole widzenia jest przeciętne a brzegi są słabiutkie , podobnie jak w całej serii FL . A jednak na całym świecie są ludzie którzy bardzo cenią ten konkretny model Zeissa .
Mając w rękach Zeissa SF 8x42 oraz HT 8x42 , myślę że 99% klientów wybierze SF . Kilka lat temu porównałem te dwie lornetki w sklepie Szustera . Bardzo się różnią , zarówno samą budową , sposobem trzymania w dłoniach , wyważeniem , no i oczywiście optyką . To są dwa różne światy . Zeiss SF to wesołe miasteczko , HT to skupienie i cisza .
Dzięki Jarku. Wiem, że jeszcze dużo przede mną, zanim przerobię temat w stopniu wystarczającym...
Generalnie cisną mi się na usta trzy słowa: Łochów, Ł o c h ó w, ŁOCHÓW...!!!
Adamie na ostatnim Łochowie Zeissa prawie nie było . Ani jednej lornetki z serii HT .
A poza tym ... niektóre lornetki potrzebują czasu żebyśmy je docenili . HT należy właśnie do takich lornetek .
No właśnie jestem w stanie zainwestować w ten czas...
NoVik - Sob 25 Wrz, 2021
Czemu akurat HT? Ten model to podobnoż najsłabszy pod względem mechanicznym. Najwięcej zastrzeżeń mają właśnie użytkownicy HT. SF ma za to duże pole i mechanicznie prawie bezawaryjny.
Od dużego pola można się nieźle uzależnić.
Mój niezawodny Eschenbach ma 143m i muszę przyznać, że spoglądając przez inną 8x z mniejszym polem bardzo odczuwam brak tych paru metrów.
PS.
Miałem na myśli model 8x42.
NoVik napisał/a: | Czemu akurat HT? Ten model to podobnoż najsłabszy pod względem mechanicznym. Najwięcej zastrzeżeń mają właśnie użytkownicy HT. SF ma za to duże pole i mechanicznie prawie bezawaryjny.
Od dużego pola można się nieźle uzależnić.
Mój niezawodny Eschenbach ma 143m i muszę przyznać, że spoglądając przez inną 8x z mniejszym polem bardzo odczuwam brak tych paru metrów.
PS.
Miałem na myśli model 8x42. |
Ja na razie tylko badam teren... Generalnie na pierwszym miejscu wciąż jest Ultravid, na drugim Dialyt, a reszta to chyba coś w stylu: okazja czyni złodzieja... HT to ostatnia lornetka 8x42 z pryzmatami AK. Zeiss HT 8x42 to raczej lornetka widmo na forum, a SF są bardzo drogie, chyba, że się jest tak szybkim jak Goornik...
Generalnie najbardziej chciałem FL 7x42, ale moje oczy kompletnie nie dogadują się z tą optyką
Przede wszystkim dziękuję Kolegom za odzew!
NoVik - Nie 25 Cze, 2023
Odgrzewamy temat
Proszę o opinie osoby, które miały przyjemność obcować z modelem Ultravid 7x42.
Czy warty jest swojej obecnej ceny i czy jest w stanie godnie zastąpić Dialyt'a?
|
|