forum.optyczne.pl

Lornetki - Na BirdForum cytują 3mnicha

Wiking69 - Nie 22 Lis, 2020
Temat postu: Na BirdForum cytują 3mnicha
Jestem naprawdę miło zaskoczony , na birdforum w dziale poświęconym lornetkom Swarovskiego znalazłem prawdziwą perełkę ... Ocena wyników NL z Polski . Jeden z uczestników zamieścił cały wątek naszego 3mnicha poświęconego nowemu Swarkowi NL . Dyskusja na birdforum była naprawdę interesująca , warto przeczytać :) . Przypomnę w wielkim skrócie ... Adam pojechał z gotówką kupić nowego NL a wrócił do domu z nowym SLC .
Wiking69 - Nie 22 Lis, 2020

My czytamy ich opinie , oni czytają nasze :) . Wygląda na to że jest więcej mnichów na świecie , dostrzegających najdrobniejsze subtelności kolorów i plastykę obrazu . I my i oni całymi latami szukamy w lornetkach wyjątkowego obrazu , który nas poruszy i zachwyci . Zupełnie jakby zmysł wzroku miał nam dostarczać energii potrzebnej do życia . I pomyśleć że są ludzie którzy przychodzą do sklepu , kupują przeciętną lornetkę i przez kolejne kilkadziesiąt lat nie czują potrzeby kupienia następnej lornetki :) .
goornik - Pon 23 Lis, 2020

Jest jeszcze gorzej: są tacy, którzy mają śmiecia i innym doradzają zakup takiego samego......
Soniak10 - Pon 23 Lis, 2020

Kurde, przestańcie mnie podpuszczać! Czytając wasze teksty zaczynam odczuwać nieodpartą chęć (potrzebą bym tego nie nazwał) wybrania się na kolejny zlot albo festiwal Optycznych żeby pooglądać świat przez te wszystkie och-i-ach Swarki, Zeissy i Leiki i porównać do tego, co mogę zobaczyć przez mój najnowszy nabytek, czyli Bushnella Forge 10x42! Czy myszołów na słupie elektrycznym będzie bardziej brązowy a niebo bardziej niebieskie lub jakieś "głębsiejsze"? Albo ja już mam tak zepsuty wzrok, że i tak żadnych różnic nie zobaczę? :shock:
Wiking69 - Pon 23 Lis, 2020

Soniaku10 ... nie załamuj się :) . Ja też nie dostrzegam tych subtelnych różnic w kolorach :( . Na pocieszenie zacytuję Ci jednego z największych pasjonatów i znawców dobrej optyki Tobiasa Mennle ... W porównaniu z kosztem posiadania samochodu , nawet najdroższa lornetka jest tania jak barszcz .
kot Sylvester - Pon 23 Lis, 2020

Soniak10 napisał/a:
Kurde, przestańcie mnie podpuszczać! Czytając wasze teksty zaczynam odczuwać nieodpartą chęć (potrzebą bym tego nie nazwał) wybrania się na kolejny zlot albo festiwal Optycznych żeby pooglądać świat przez te wszystkie och-i-ach Swarki, Zeissy i Leiki i porównać do tego, co mogę zobaczyć przez mój najnowszy nabytek, czyli Bushnella Forge 10x42!

Soniak10 spokojnie możesz porównać różnica w jakości na pewno będzie dużo mniejsza od różnicy w cenie między nimi.

Ps Możesz spokojnie spać!

3mnich - Wto 24 Lis, 2020

Szanowni,
jak zapewne wielu z Was już doszło do przekonania, że tak zwana zabawa w "gorsze i lepsze" to tylko iluzja. Można być zaspokojonym z BPC przy oku, i można trzymać w ręku własną kilogramową sztabę złota i czuć depresję...
Nasze myśli to przyczyny, a warunki to skutki...
Jakiś czas temu poznałem prawdziwego mnicha, którego dewizą życiową było okazywanie wdzięczności, niezależnie od okoliczności...
To rzadkość spotkać tak spokojnego i spełnionego człowieka...
:cool:

Wiking69 - Wto 24 Lis, 2020

Okazywanie wdzięczności niezależnie od okoliczności :) można i tak . Ale biorąc pod uwagę że żyjemy na świecie gdzie obowiązują bezwzględne prawa natury . Lepiej być silnym , pięknym , zdrowym i bogatym . Ja porównam lornetki do butów :) . Można mieć w szafie całą kolekcję butów najlepszych i najdroższych marek . A jednocześnie chodzić w nich tylko po domu . Można mieć tylko jedną parę butów i zwiedzić w nich kilka kontynentów . Poznając nowych ciekawych ludzi i podziwiając najpiękniejsze miejsca na ziemi .
Negatyw - Wto 24 Lis, 2020

Wiking69 napisał/a:
...Można mieć tylko jedną parę butów i zwiedzić w nich kilka kontynentów...
Do zwiedzania buty nie są potrzebne, tym bardziej lornetka. Cejrowski zwiedza na bosaka. A czy ma lornetkę tego nie wiem.