forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa do Fuji xt30

benkkamil - Sro 25 Lis, 2020
Temat postu: Lampa do Fuji xt30
Witam. Poszukuję lampy do xt30 . Zastosowanie amatorsko w reportarzu rodzinnych uroczystosci. Cena do 350 zł. Dziękuję za pomoc
Soniak10 - Sro 25 Lis, 2020
Temat postu: Odp
Ja bym brał
ryszardo - Sro 25 Lis, 2020
Temat postu: Re: Odp
Soniak10 napisał/a:
Ja bym brał

Podesłałeś wersję do Sony, więc tak średnio bym powiedział, ale do Fuji też jest:
https://www.ceneo.pl/56755162

Mam w wersji do Canona i polecam. Jak na lampę reporterską o klasycznej budowie bardzo mała i lekka, co będzie nie bez znaczenia przy X-T30 :idea:

Soniak10 - Czw 26 Lis, 2020

ryszardo napisał/a:
Podesłałeś wersję do Sony

Tak, uświadomiłem to sobie już po okresie wprowadzania edycji. Dzięki za poprawkę.
Pzdr
Ps: cieszę się, że masz o niej dobre zdanie, bo się do niej przymierzam, ale dopiero po zakupie nowego systemu (prawdopodobnie coś z m43 albo właśnie Fuji, wszystko zależy od cen, promocji itp).

ryszardo - Pią 27 Lis, 2020

Zdecydowanie polecam. Nie jest bez wad, ale za te pieniądze nie ma co marudzić.

Mam porównanie z Canonem 430EX III-RT, którego używam w pracy.
Różnica w masie i grubości jest duża. Do tego zasilanie 2xAA vs 4xAA.
Canon szybciej się ładuje i chyba wytrzymuje więcej błysków na jednym ładowaniu/komplecie baterii, ale to było do przewidzenia.
Jakość wykonania w Canonie trochę lepsza, ale przepaści zdecydowanie nie ma. Są za to bajery takie jak blokada zmiany pionowego położenia palnika (mnie drażni) i mechanizm szybkiego blokowania/odpinania.
Moim zdaniem te różnice nijak nie usprawiedliwiają dużo wyższej ceny.

Czytałem opinie, że Canon ma dużo bardziej precyzyjny TTL (w modelach RT i nowszych), ale przy normalnym użytkowaniu nie zauważyłem braku powtarzalności w Quadralite.

Ogólnie gdyby były kosztowały tyle samo, to bym się zastanawiał: mniejsza masa, czy szybsze ładowanie i produkt "firmowy". Pewnie wygrałby Canon nawet, gdyby Stroboss był o 20% tańszy. Ale to nie jest 20%, tylko 75% :shock: