forum.optyczne.pl

Lornetki - Steiner BluHorizons

Maciek - Pią 27 Lis, 2020
Temat postu: Steiner BluHorizons
Wydawałoby się, że już nic nowego w lornetkach nie zobaczymy. A tymczasem Steiner wprowadził serię lornetek wyposażoną w powłoki fotochromowe - czyli takie które się ściemniają przy intensywnym oświetleniu. Według Steinera mają poprawiać rozdzielczość w pełnym słońcu.

Ciekawe jak to się sprawdzi - czy przypadkiem to nie jest kolejna marketingowa ściema?

kot Sylvester - Pią 27 Lis, 2020

Maciek polecam lekturę:

https://spidersweb.pl/2017/09/soczewki-transitions-okulary-fotochromowe.html

zwraca w niej zwłaszcza uwagę jedno zdanie, cytuję:

Pochłaniane jest promieniowanie UV i część światła widzialnego.

Pamiętaj również że soczewka z powłoką fotochromową szybciej się ściemnia niż rozjaśnia (co może być pewną przeszkodą i irytować w szybko zmieniających się warunkach oświetleniowych) o czym również wspomina artykuł.

Zwróć uwagę na to jakie modele tworzą serię BluHorizons. Są to lornetki typowo dzienne i turystyczne, a więc chodzi o konkretne zastosowanie.

Moim zdaniem sprawę będzie można traktować poważnie gdy taka seria jak Nighthunter zostanie w te powłoki wyposażona.

Maciek - Pią 27 Lis, 2020

@ kot Sylvester - dzięki za info, ale na temat szkieł fotochromowych wiem sporo, sam takich używam.
Bardziej chodziło mi o to, że powłoki te zawierają pigmenty, które zmieniają swoją strukturę i blokują światło. Pytanie jak ta zmiana struktury wpływa chociażby na rozdzielczość, ? Ponadto powłoka fotochromowa prawdopodobnie jest grubsza niż mineralna - co z transmisją?
Jakby tego było mało to fotochromy poniżej zera strasznie wolno się aktywują.

kot Sylvester - Pią 27 Lis, 2020

Maciek napisał/a:
@ kot Sylvester - dzięki za info, ale na temat szkieł fotochromowych wiem sporo, sam takich używam.
Bardziej chodziło mi o to, że powłoki te zawierają pigmenty, które zmieniają swoją strukturę i blokują światło. Pytanie jak ta zmiana struktury wpływa chociażby na rozdzielczość, ? Ponadto powłoka fotochromowa prawdopodobnie jest grubsza niż mineralna - co z transmisją?
Jakby tego było mało to fotochromy poniżej zera strasznie wolno się aktywują.

Maciek skoro sam ich używasz to możesz spróbować zrobić jakiś test porównawczy a propos rozdzielczości.
Sam się zastanawiam jak wyszła by transmisja takiej BluHorizons na spektrofotometrze?
Rzuć okiem jeszcze tu:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Fotochromizm

Ps. Ciekawe czy inne firmy podejmą ten temat w swoich wyrobach?