forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Który z tych aparatów m43 radzicie wybrać?

Soniak10 - Pon 30 Lis, 2020
Temat postu: Który z tych aparatów m43 radzicie wybrać?
Jeżeli nic nieprzewidywanego się nie wydarzy, to powoli zbliża się czas podjęcia przeze mnie ostatecznej decyzji o wyborze aparatu. W grę, oprócz wymienionych w tytule, wchodzi jeszcze Fuji X-T30 (myślałem też o X-S1-, ale jednak jak dla mnie jest trochę za drogi), ale pomocy potrzebuję w kwestii właśnie odrzucenia jednego z tych dwóch, czyli Panasa G90 lub Olka E-M1 mk2, którego ceny ostatnio ładnie spadają. Np. dzisiaj w jednym ze sklepów jest w promocji za 4499 PLN podczas gdy Panasa wołają od 3499 PLN. Która z tych ofert jest wg Was ciekawsza?
Pomóżcie mi podjąć decyzję (prawdopodobnie zdecyduję się po Nowym Roku) i zagłosujcie w sondzie. Parę słów uzasadnienia będzie mile widziane.
Chodzi mi o samo body, bo obiektyw(y) już wiem, na jakie bym się zdecydował.

TS - Wto 01 Gru, 2020

Olek to jest wyższa półka i długo można pisać dlaczego. Choćby migawka - szybsza (1/8000 s), z deklarowaną trwałością 200 tys., z lepszym synchro. Nie wiem czy jest bardziej cicha, bo G90 nie znam, ale w E-M1 II jest naprawdę cichutka. Lepszy jest też autofokus (hybrydowy, a nie tylko detekcja kontrastu). Trudno tutaj specjalnie się zastanawiać. Natomiast są wątpliwości co do ew. przyszłego serwisu Olympusów, po sprzedaży działu obrazowania... Ja bym prawdopodobnie wybrał Olka, choć raczej czekam na lepsze oferty E-M1 III i na to co JIP zaplanuje w tym segmencie.
Soniak10 - Nie 27 Gru, 2020

Wczoraj, w drugi dzień Świąt, na spotkaniu rodzinnym pojawiła się moja chrześniaczka, która już wcześniej deklarowała chęć zakupu jakiegoś bezlusterkowca. Wcześniej miała już Fuji, bodajże X-100, nie pamiętam której wersji. Poprosiłem, żeby się pochwaliła swoim najnowszym, nabytkiem. I wiecie, co pokazała? Otóż SONY A7III z obiektywem SIGMA 24-70/2,8!! Kurdeee! I jak tu nie zakląć??!! Jakieś 3 lata temu udzielałem jej podstawowych instruktaży, jak obsługiwać aparat, a ona tu mi teraz z takim - TFU! - FF za ca 12 000 PLN wyskakuje! I co ja mam teraz powiedzieć??!! Mam wejść w m43 i udawać, że wszystko jest OK??!! Ten świat schodzi na psy, jednak! Młodzież w ogóle starszych nie szanuje!! :grin:
Soniak10 - Czw 31 Gru, 2020

https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=562789#562789
To raczej nie brzmi jak argument za Olkiem...

Soniak10 - Sob 13 Lut, 2021

No więc uprzejmie donoszę wszystkim sektoidom i innym niedowiarkom, że Panasonic Lumix G90 jest już u mnie w domu! Z obiektywem 14-140. Na razie potrzebuję z tydzień na opanowanie instrukcji obsługi. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Pozdrawiam.
Negatyw - Sob 13 Lut, 2021

I pomyśleć, że taka zabawka kosztuje 5 tys. zł.