|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Jaka lornetka do obserwacji ptaków i przyrody
kruku71 - Pią 11 Gru, 2020 Temat postu: Jaka lornetka do obserwacji ptaków i przyrody Witam serdecznie
Poszukuję lornetki (lub lunety) do obserwacji ptaków i przyrody. Myślełem o wyborze pomiędzy tymi dwoma modelami (samo powiekszenie x10 to jednak zbyt mało)
https://www.mediaexpert.p...AyABEgLF9fD_BwE
https://www.specshop.pl/p...medium=referral
lub też o takiej lunecie;
https://allegro.pl/oferta/luneta-obserwacyjna-celestron-landscout-9550064122?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Fotografia&ev_adgr=Pozosta%C5%82e&gclid=EAIaIQobChMIiaW3_YnG7QIVlACLCh11xAysEAQYAiABEgKMsfD_BwE
Budżet to maksymalnie 400 zł.
pozdrawiam
Soniak10 - Pią 11 Gru, 2020
kruku71 napisał/a: | samo powiekszenie x10 to jednak zbyt mało |
Ja do takich celów używam właśnie wyłącznie lornetek 10x i to o średnicy obiektywów 42 mm, bo większe są po prostu zbyt wielkie i ciężkie do dłuższej obserwacji. A już ta Delta 15x70 to chyba jedynie ze statywu i to na baaardzo rozległych, otwartych przestrzeniach, jak bagna biebrzańskie, Słońsk ew. dolina Noteci lub nad dużymi jeziorami. Ta DO 10-22x50 wygląda nieźle, ale ja nie mam zaufania do lornetek-zoomów (całkiem odwrotnie niż w przypadku obiektywów)
Sprecyzuj jakiego charakteru mają być te obserwacje? Częste i wielogodzinne, na pieszo czy sporadyczne, krótkotrwałe i z zasiadki?
Póki co, mogę ci powiedzieć o czym ja bym myślał w tym budżecie. Rozumiem, że zależy ci na Delcie? Dodaję jeszcze Bushnella, bo oprócz Delty ForestII 10x42 mam też właśnie Bushnella i z obydwu jestem zadowolony. No więc spójrz:
moja propozycja
Abs - Pią 11 Gru, 2020
10x to już duże powiększenie. W zasadzie chyba maksymalne aby podążać za lecącym ptakiem w lesie. Tutaj lepiej sprawdza się 8x. Bardzo duże powiększenia są do zdefiniowanych i mało ruchliwych przedmiotów. Jeśli zdecydujesz się na 15x (oczywiście, że się przyda i da frajdę) radykalnie zaważysz uniwersalność obserwacji - na spacery się nie nadaje. Lepiej kupić lornetkę 10x a potem dokupić małą lunetę lub większą lornetkę. Można zrobić też odwrotnie.
Taki docelowy zestawik to: 8x30, 10x42 (lub 50) i 15x70 (lub luneta). Zaczynamy zazwyczaj od jednej więc wybieramy coś co nas pociąga.. a na początku prawie zawsze jest to powiększenie choć rozsądek każe sięgnąć po tę w środku.
Soniak10 - Pią 11 Gru, 2020
Abs napisał/a: | rozsądek każe sięgnąć po tę w środku |
Też uważam, że lornetki 10x42 są najbardziej uniwersalne do codziennych obserwacji przyrody i krajobrazu, a w lesie to nawet powiększenie 6x wystarcza, bo w odległości +/- 60-80 metrów zaczyna się zwarta ściana pni drzew, spomiędzy których na ułamek sekundy migają sylwetki ptaków czy zwierzaków, więc w takich warunkach i tej odległości ważniejsze jest szersze pole widzenia niż duże powiększenie.
A jeżeli kruku71 szuka czegoś w granicach 400 zł, to radziłbym to traktować jako zakup tymczasowy, bo MZ prędzej-czy-później, gdy zaoszczędzi trochę więcej kasy, to i tak nabierze apetytu na coś z wyższej półki.
RoboBat - Sob 12 Gru, 2020
Poszukaj używanej Delta Optical 8x42 Forest II. 400 zł to idealny budżet na tą lornetkę.
|
|