|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon e40d czy Pentax k20D + obiektyw (USA)
hskprzemek - Wto 10 Cze, 2008 Temat postu: Canon e40d czy Pentax k20D + obiektyw (USA) Z koncem czerwca lece do Stanow na wakacje i chcialem sparawic sobie aparacik.
Moj fundusz to 1800$-2000$.
Jestem w pełni amatorem czy te może nawet laikem jeśli chodzi o styczność z lustrzankami.
Zastosowanie tego aparatu to można powiedzieć normalne strzelanie fotek plus jakieś krajobrazy , przyroda.
Po dłuższych rozmyslaniach, przegladaniu for, artykulow na polu boju w zasadzie zostaly(nie jest to wybor ostateczny) canon eos 40d i pentax k20d.
Tak myslę , że jako amator nie bez znaczenia pozostaje dla mnie stabilizacja obrazu ( tutaj plus dla pentaxa, który ma stabilizację w body, dzieki czemu nie trzeba się o to martwić o to w obiektywie,
natomiast w Canonie pozostaja obiektywy Canona IS lub jakies inne??).
Obiektyw
Tutaj najważniejsze pytanie, czy kupować body i szukać obiektywu oddzielnie, czy body z obiektywem
W zestawach Canona można często spotkać takie obiektywy:
- EF-S 17-85mm IS f/4-5.6 USM
- EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
- EF-S18-55mm F3.5-5.6 IS USM
Czy moze cos ciekawego Tamrona czy Sigmy??
Czym dluzej czytam tym więcej mam wątpliwości, tak więc licze na waszą rzeczową pomoc.
Jeszcze pytanie poza konkursem , czy znacie adresy jakis w miare tanich i solidnych sklepow internetowych w USA??
Dzieki za wszelka pomoc.
Pozdrawiam
MichalP - Wto 10 Cze, 2008
Zaraz mnie pewnie zjadą, ale za nieco wyższą cenę jaką chcesz wydać (2139 USD), wziąwszy pod uwagę amatorskie wykorzystanie, polecam Nikona d300 + kit 18-200VR. Aparat jak najbardziej godny polecenia a i obiektyw (mimo, że niektórym pachnie herezją) nie należy do najgorszych. Do amatorskiego wykorzystania odradzam dual-kit w stylu 18-55, 55-200 lub 70-300 bo zmiana obiektywów może się wiązać np ze stratą ciekawego ujęcia podczas ich zmiany no i sam aparat (matryca, matówka, lustro) jest bardziej narażony na zanieczyszczenia. Nie mówiąc już o targaniu się ze sprzętem.
http://cameras.pricegrabb...duct/sv=button/
Myślę, że będziesz bardziej zadowolony od Canona 40D, chociaż jest tańszy i byś lepsze szkiełko mógł dokupić, ale uważam, że przy amatorskim robieniu zdjęć nie ma to żadnego znaczenia. Jeśli się decydujesz na Canona to możesz do niego dokupić 17-55 2.8 IS (bardzo zacny obiektyw) ale skazany jesteś tym samym na dokupienie tele (jeśli masz taką potrzebę) albo kupujesz 24-105L f4 IS i masz nieco dłuższe tele (uważam że już całkiem przyzwoite) kosztem nieco gorszego światła i szerokiego kąta. Oba zestawy kupisz poniżej 2000 USD.
krisv740 - Wto 10 Cze, 2008
w tym zakresie cenowy i zakładając że tylko i włącznie do uzytku okazjonalnego , amatorskiego bez wychodzenia w przyszłość pentax k20/k10 w zestawie z dwoma obiektywami. jakość za rozsądną cenę i zakres potrzebny w 95% dla amatora.
ewentualnie dobry kompakt/hybryda-da to podobną (pocztówkową) jakość zdjęć w 90 % zastosowań. - IMHO.
sklepów kupa, w zależności gdzie będziesz.
[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 12:24 ]
michałip a po cholerę?
jak kupi p to zostanie mu kasy na jeszcze parę gadgetów do aparatu
A po co mu gadżety do aparatu skoro wykorzystanie amatorskie? Uważam n za całkiem przyzwoity aparat za przyzwoite pieniądze (zwłaszcza w USA), który starczy na długo, długo albo i jeszcze dłużej. Pentaxa nie znam, dlatego się nie rozpisywałem (całkiem możliwe że masz rację)
No dobra - z niechęcią ale niech będzie Canon i starczy jeszcze na jakąś torbę i zacną pamięć, uff.
Jeśli chodzi o cięcie kosztów to równie dobrze kolega mógłby kupić coś naprawdę taniego (np Canona 400D) i na jeszcze więcej by starczyło dodatków.
michał
na całkowicie amatorskie zastosowanie d300?
a nie lepiej dokupić parę kart, data bank(tani) statyw i pare filtrów?
to sa gadgety w moim zrozumieniu-przecież nie breloczkii wstążki
d300 i 18-xxx to wg. tego forum mała profanacja
ja zresztą też przy zakupie tej puchy celowałbym w lepsze szkła.
k10 i pochodny sa uszczelnione i b.dobrze wykonane
dla amatora bez dalszych perspektyw rozwoju - dokonały
[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 12:39 ]
nie doczytałem
a po jaka ch.... mu kwakon?
d40 fajny, ale bez rewelacji i do tego szkła?
pentax jest ze szkłami -lepsze niż kit-y canona - i kosztuje z nimi bardzo fajne pieniądze-opłaca się wydawać więcej?
a może rzeczywiście pomysleć o jakiejś lepszej hybrydzie?
hskprzemek - Wto 10 Cze, 2008
kris
a jakie szkła do tego pentaxa mógłbyś polecić??
To że 18-200VR na tym forum to profanacja dla D300 to ja już wiem, ale nie dla amatora, który jednym obiektywem się zadowoli i uszczęśliwi. Owszem zgodnie z obecnymi trendami do d300 kupuje się 17-55 2.8 i 70-200 2.8VR ale to znacznie wykracza poza założony przez kolegę budżet.
Ja myślę, że kolega hskprzemek sam wybierze czy potrzebny mu tylko aparat z obiektywem, czy również dodatki. Myślę, że absolutne minimum to filtr UV choćby dla ochrony szkła. Karta - najlepiej dwie w razie, odpukać, jakiejś awarii na wycieczce.
michalp
Zastanawialem sie nad d300 , tylko troche mi ucieka za wzgledu na cene.
To w takim razie faktycznie lepiej będzie kupić tego Pentaxa z dobrymi, skądinąd, szkiełkami kitowymi (bodajże najlepszymi na rynku). Tylko jak pisałem wcześniej, w Twoim przypadku dobrze byłoby kupić jeden uniwersalny obiektyw (kwestia jego zmiany, tachania szkiełek, zanieczyszczeń, straty ujęć)
Zastanów się dobrze czy chcesz robić zdjęcia czy żonglować szkiełkami.
Może w tym przypadku rzeczywiście lepiej kupić dobry P&S w stylu Fuji s100fs (niecałe 700USD)
dopisek - i kilka baterii, bo wydajność jest taka sobie
wybór szkiel do pentax (nowego) jest łatwy - bierzesz zakres od 17-18mm do 150-200 mm -kitowe 18-xx i xx-150 i masz z głowy - są w zestawach
popatrzyłem w necie i w adoramie jest zestaw (ale rozbudowany) za ponad 2400 usd z tymi szkłami. można poszukać jeszcze k10 (bardzo ciężko) ale może sie udac na e-bay.
jeden warunek nie kupowaćbody ze szkłami innymi niż pentax!
lub kupić k10/k20 a obiektywy osobno!
wywalczyć rabat i cieszyc się robieniem zdjęć
Kupując tego pentaxa zaplace za body jakies 1100$.
Zostaje jakies 700-800$ dolarów na obiektyw.
Co byscie polecili , jeden bardzuej uniwersalny??
Czy dwa??
[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 13:04 ]
kriis
Dzieki
dwa!
patrz wyżej
[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 13:07 ]
popatrz na:
http://www.bhphotovideo.com/
http://www.adorama.com/
[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 13:09 ]
znam obadwa te sklepy
adorame fizycznie b&h wirtualnie i sa ok.
adorama chyba droższa
ale jest tez kupa innych jak będziesz to nawet w mall możesz kupić pentax w dobrej cenie w zestawie
krisie miał być bardziej uniwersalny a nie dwa. Ja przystaję przy jednym, ale powyżej przeciętnej. Uważam, że dla, jeszcze RAZ powtarzam, amatora, takie rozwiązanie jest najlepsze.
Różnicy w zdjęciach na małych odbitkach pomiędzy dwoma obiektywami nieco lepszej jakości a jednym nieco gorszym się nie uświadczy. Mało tego - wygoda posiadania jednego obiektywu nad dwoma - bezcenne.
Jeśli chodzi o testy obiektywów pentaxa zajrzyj TU http://www.photozone.de/R...%20Lens%20Tests
krewzszafy - Wto 10 Cze, 2008
d80+18-200
michał
a jaka jest trudnośc wymiany obiektywu?
natomiast jeden do wszystkiego?
jestem zwolennikiem markowych obiektywów/aby ewentualnie uniknąć problemów FF/BF/ a w oryginałach ciężko wyszukać coś godnego polecenia, chyba że rzeczywiście d80+18-200?
a nie - jest 18-250 kochanego mojego pentax, ale co do jakości to nie wiem
Nie chodzi o trudność wymiany obiektywu bo jest to zarazem dziecinnie proste a jednocześnie cholernie kłopotliwe. Załóżmy że jesteśmy na wycieczce i tachamy się ze sprzętem - aparat, plecak, w plecaku parę szkiełek. Nagle okazuje się, że trzeba zrobić inne ujęcie (szerokie/wąskie - do wyboru do koloru), zdejmujemy plecak, otwieramy go, zdejmujemy aparat, odkręcamy szkło, zakrywamy osłonkę, zdejmujemy osłonkę tylną z drugiego obiektywu, nakręcamy, chowamy pierwsze szkło, zapinamy plecak, zakładamy go na plecy i robimy zdjęcie. (pare kroków pominąłem, proszę się nie czepiać)
Idziemy parę kroków dalej i okazuje się że potrzeba inne szkło...
W przypadku jednego, uniwersalnego, ale też tylko nieco gorszego optycznie, a może i nie (dla amatora) szkła wygląda to tak. W przypadku konieczności ustrzelenia kadru wąskiego/szerokiego, przymierzamy się do zdjęcia i je po prostu robimy.
Uważam że wśród uniwersalnych najlepszym jest 18-200VR. Dobra optyka, szybki AF, niezłe wykonanie, VR całkiem skuteczny. I pokrywa właściwie 99,9% naszych potrzeb na zakres ogniskowych. Co do uniwerslki pentaxowej to znam ją wyłącznie z opisów na photozone.de Zniekształcenia przy 18mm podobne do 18-200VR, winietowanie pomijam bo go zazwyczaj nie widać a nawet jeśli to są od tego programy, 18-200VR jest na pewno ostrzejszy, ale ma mniejszy zakres ogniskowych o 50mm. Prawdę mówiąc są na podobnym poziomie z tym, że stabilizacja VR to powyżej 3EV (przynajmniej z testów na optycznych) czasem to się przydaje przy tele. Stabilizacja w body pentaxa na pewno nie stoi na takim poziomie. Dziwne ale wg optycznych stabilizacja w dziesiątce jest lepsza niż w dwudziestce. Zastanawiajace.
moim zdaniem nie bardzo
inna matryca , może ciut inne zawieszenie i wynik gotowy
no i jeszcze kwestia sprawdzania
ale to najlepiej empirycznie
co do aparatu to polecam jednak k10 + ew. super zuma 18-250 bo ma smc i dla amatora do pstrykania - wypas
Ach zapomniałem o jednej z najważniejszych spraw (przynajmniej dla mnie)
Jakość zdjęć będzie podobna (zakładam niewielkie odbitki np 10x15)
Teraz istotna kwestia - wygoda użytkowania - polecam przejść się do sklepu i sprawdzić w praniu jak aparat leży w ręce, jak wygląda wyświetlacz (w C40D jest kiszkowaty i nieostry, w Nd300 to po prostu pozytywna brzytwa) jak się chodzi po menu i czy można do najważniejszych funkcji łatwo dotrzeć, czy przyciski są łatwo dostępne i ergonomicznie rozmieszczone. Sprawdź modele które są potencjalnymi kandydatami i wymacaj je i wybierz najlepszy i niech moc będzie z Tobą
i bogi wojny tyż
michał popatrz; wszyscy zajęli sie jakimś zubożonym w uran c1000 i mamy "klienta" do golenia dla siebie
sorry hskprzemek
to tylko zart
ale serio - jak mozna tak piane bić o entry level jakiegokolwiek producenta?
d80+18-200
A bo się rzucili na nowość jak na mydło - tysiączka to taka droższa 350 z bajerami Wolałbym dorzucić trochę i kupić 40D. Myślę sobie czasem, że producenci niekumaci są na maxa. A trzeba było poprawić ergonomię (np szerszy grip jak w małym Nikonie d40/d40x/d60), dodać pomiar punktowy. więcej punktów AF. Procesor Digic III chwalę, ekran też (bo nie zamazany 3"), LV ganię, bo i po jaką cholerę mi to (raz odpalę, popatrzę jak działa i nigdy więcej nie włączę)
A to D80 które proponuje krewzszafy to też niezła propozycja. Dobre w miarę tanie body (czekamy na następcę) wygodne, dość spore z dużymi mozliwościami i własnym silnikiem AF.
czyli Nikonowskie propozycje d300 vs d80 z 18-200VR Jakakolwiek by to nie była profanacja obstaję przy tym obiektywie. różnica cenowa znaczna (oczywiście w body) około 1000USD. Myślę, że dla amatora to też niezła pozycja (programy zielony, P i tematyczne) co może sprzyjać niezniechęceniu do lustra na początku znajomości, potem już tylko i wyłącznie PASM (MM używa tylko M, a Chuck Norris wzrokiem ustawia przesłonę i AF a mrugnięciem czas naświetlania)
nie mam d80 ani 18-200 żeby była jasność ale ten obiektyw jest naprawdę dobry, gdybym miał coś takiego do k100 to nie musiał bym targać dwóch obiektywów. wg mnie taki zestawik zadowoli każdego amatora
MichalP napisał/a: | Myślę sobie czasem, że producenci niekumaci są na maxa |
no właśnie o to chodzi że są za bardzo kumaci i kroją klientów ze złotówek na każdym niemalże kroku
Dlatego też skusiłem się na d300 bo uważam ten model za dopracowany. Jedynym zbednym bajerem jest LV. Z d80 będzie bardzo podobnie z tym że nie ma LV
michal
ale ty robiłeś już zdjecia lustrem a to różnica
ja nigdy nie polecę nowicjuszowi aparatu rzędu d300 bo ew. za dwa, trzy lata jak to body bedzie leżało 90% czasu w pudełku na półce a właściciel raz zrobi zdjęcie a300 i stwierdzi że "zdjęcia są takie same" i po co ja wydałem tyle kasy na ....
początkujący imho powinien kupić jeśli już bardzo chce lekko wyzej niż entry level i spróbować przygody z fotografią.
za dwa-trzy lata ceny znowu będą inne i aparaty także. może wtedy sam podejmie świadomą decyzję o zwiększeniu wydatków na tą zabawę?
one more time - imo - k10/k20 lub d80 + "kit" 18-200/250 na początek ok lecz lepiej (imho) dwa szkła
No dzieki chlopaki za dyskusje.
Teraz pare konkretow
obiektywy do pentaxa, jakie??
Poszukalem i znalazlem takie
jako jeden : http://www.adorama.com/PX18250AFD.html
Jak do tego obiektywu pentaxa ma sie np. ten tamrona
http://www.adorama.com/TM18250PXAF.html
Jakbym chcial dwa obiektywu to w jakich zakresach najlepiej szukac ??
18-55 i 75-300?????
krisv740 napisał/a: | michal
ale ty robiłeś już zdjecia lustrem a to różnica
ja nigdy nie polecę nowicjuszowi aparatu rzędu d300 bo ew. za dwa, trzy lata jak to body bedzie leżało 90% czasu w pudełku na półce a właściciel raz zrobi zdjęcie a300 i stwierdzi że "zdjęcia są takie same" i po co ja wydałem tyle kasy na ....
początkujący imho powinien kupić jeśli już bardzo chce lekko wyzej niż entry level i spróbować przygody z fotografią.
za dwa-trzy lata ceny znowu będą inne i aparaty także. może wtedy sam podejmie świadomą decyzję o zwiększeniu wydatków na tą zabawę?
one more time - imo - k10/k20 lub d80 + "kit" 18-200/250 na początek ok lecz lepiej (imho) dwa szkła |
No właśnie niespecjalnie robiłem wcześniej zdjęcia lustrem, ale mam niejakie pojęcie o tym.
To że pstrykałem analogowym lustrem (Canon T50) to o niczym nie świadczy. Tryb AUTO jak cholera. Tylko kadrowanie i naciskanie spustu. Nie bawiłem się przesłoną ani czasem
Potem Sony DSC-H5 czyli P&S - tu trochę więcej się bawiłem ale też nie za dużo więcej.
Potem Canon 40D przez tydzień i teraz d300 - nic strasznego nie ma w tych aparatach. Trzeba tylko mieć teoretyczne podstawy.
[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 23:02 ]
Hmmm...
tu test Tamrona http://www.photozone.de/R...-review?start=1
a tu Pentaxa http://www.photozone.de/R...-f35-63?start=1
Wydaje mi się jakby Tamron był ostrzejszy. Ale jakoś nie mam zaufania do obiektywów innej firmy niż body, więc kupiłbym pewnie Pentaxa. Ale może ktoś się wypowie kto korzystał z tego Tamiego i zrewiduje ten pogląd. Cenowo wypadają podobnie więc myślę, że należy brać pod uwagę jedynie ostrość, współpracę z body (ff/bf) i szybkość AF.
chociaż jeśli chodzi o ff/bf to jest w dwudziestce regulacja autofokusu jak w d300 więc może jednak zaryzykować Tamrona.
Od poczatku jestem za jednym szkłem więc o podziale się nie wypowiem
ja polecam 18-250 pentax jeśli jeden obiektyw na początek
jeśli dwa to:
http://www.bhphotovideo.c...m_f_2_8_ED.html
i
http://www.bhphotovideo.c...5mm_f_4_ED.html
lub na początek kita z zestawu z k20
ale przy tych szkłach (doskonałych ew.b.dobrych ) masz zakup na lata
i porządne tele w krótkim zakresie a przede wszystkim dość jasno, co później na pewno okaże się wielką zaletą
raz jeszcze dodam dla zasady; jeśli kupujesz lustro aby "robić fotki" to możesz zakupić z mega zumem (18-250) i równie dobrze może to byc nikon d80, choć k20 jest dobrze uszczelniony i chyba ma LV co czasami może być zaletą!
MichalP - Sro 11 Cze, 2008
Te szkiełka zaproponowane przez krisa są całkiem niezłe, szkoda że nie ma jednego obiektywu z takimi warunkami światła, ostrości itp itd
na LV bym jednak nie liczył - w systemach na których ten tryb próbowałem (C40D, Nd300) wyglądało to tak sobie a na pewno nie tak jakbym chciał (jakikolwiek P&S)
Byc może w Pentaxie wygląda to lepiej, a słyszałem że najbardziej dopracowany pod tym względem jest Olek.
krisv740 - Sro 11 Cze, 2008
no i sony. jest chyba naprawdę dobry
jaad75 - Sro 11 Cze, 2008
hskprzemek, Pentax DA18-250, to "przemalowany" Tamron - jest robiony przez Tamrona dla Pentaxa i jest to dokładnie ten sam obiektyw w ciut innej obudowie. Jakość całkiem przyzwoita jak na takie szkło - byłem mile zaskoczony...
oooooooooo
warto wiedzieć
szczególnie jak ktoś z autopsji mówi/pisze
hskprzemek - Sro 11 Cze, 2008
krisv740 napisał/a: | ja polecam 18-250 pentax jeśli jeden obiektyw na początek
jeśli dwa to:
http://www.bhphotovideo.c...m_f_2_8_ED.html
i
http://www.bhphotovideo.c...5mm_f_4_ED.html
lub na początek kita z zestawu z k20
ale przy tych szkłach (doskonałych ew.b.dobrych ) masz zakup na lata
i porządne tele w krótkim zakresie a przede wszystkim dość jasno, co później na pewno okaże się wielką zaletą
raz jeszcze dodam dla zasady; jeśli kupujesz lustro aby "robić fotki" to możesz zakupić z mega zumem (18-250) i równie dobrze może to byc nikon d80, choć k20 jest dobrze uszczelniony i chyba ma LV co czasami może być zaletą! |
Jestem poczatkujacy i sie troche zgubilem w Twoim poscie
Dokladnie chodzi mi o to czego odnosilo "porzadne tele w krotkim zakresie", tzn. do tych dwoch na gorze szkiel czy kita??
Bo patrzylem na ceny tych dwoch i pentax ma rebate na kazde po 100$ wiec wyniosly oba by gdzies w okolicach 900-1000$ co jest jeszcze w moim zasiegu
Czytalem w testach ze mozna rozne modele dostac, znaczy trafiaja sie gorsze i lepsze modele. Myslicie ze w Stanach maja ten sam problem ??
krótki zakres tele to jest mniej więcej do 150 - 250mm, zazwyczaj od 50 -70mm
tak sie jakos utarło
więc normalnie na szkle wygląda to tak:
70-200mm
50-150mm
jeśli chodzi o jakość to w zasadzie jak wszędzie, ale jedna zasadnicza sprawa w 99% jesli stwierdzisz że nie działa , to wymieniają ci od ręki, bez zbędnych słów
i jesli nie zrozumiałeś, o obiektywach ;podałem ci linki do tele 50-150mm (bardzo dobry) za dobre pieniądze i szerszego tele , ale lepszego niż kit. jeśli ten wybór z obiektywem przekracza twój budget to zrezygnuj z drugiego i bierz body z kitem (tańszym szerokim obiektywem). ok?
Ok , lapie juz.
Teraz inne pytanko troche,
nie wiecie jak jest z gwarancja pentaxa?? Czy ma jakies miedzynaradowe gwaracje??
Myślę, że każdy sprzęt może mieć międzynarodową gwarancję. Z reguły sprzęt kupiony w USA ma gwarancję USA. Ale za dodatkową opłatą rozszerzysz to na worldwide.
Nie wiem jak ze standardową gwarancją ale z Extended Warranty możesz spać spokojnie (przynajmniej wg zapewnień na stronie - ale warto się dopytać osobiście)
http://www.us1photo.com/c...roducts_id=5153
z wątku który był juz na forum - gwarancja pentax obejmuje polskę bez problemów. imho warto jednak kupić międzynarodową. normalnie rok w polsce
Nie warto dokupywać międzynarodowej. Gwarancja Pentaxa jest ważna również w PL.
dzięki za informację
BTW, z wyżej polecanych obiektywów, darowałbym sobie DA16-45/4, przynajmniej dopóki nie wyjdzie DA17-70/4 i nie okaże się jak to szkło wypada w praktyce. Cena będzie podobna, a zakres uniwersalniejszy. Jeśli zależy Ci na świetle (a powinno), to lepszym rozwiązaniem będzie Tamron 17-50/2.8, Sigma 18-50/2.8 Macro lub najdroższy z tej grupy Pentax DA*16-50/2.8... Ewentualnie możesz pomyśleć o stosunkowo taniej, a przyzwoitej jakościowo Sigmie 17-70/2.8-4.5. Wyżej wymienione szkła, to z całą pewnością lepszy wybór na początek, niż DA18-250... Poza tym z tele nie skreślałbym Tamrona 70-200/2.8, ani Sigmy o podobnych parametrach - to naprawdę dobre obiektywy...
Jeszcze jesli chodzi o gwarancje, znlazlem cos takiego jak Mack Camera Repair, niby to jest worldwide i dziala po gwarancji producenta. Warto w to zainwestowac??
http://www.adorama.com/IMXW89.html
Takie gwarancje działają świetnie, ale jak jesteś w Stanach. Jeśli będziesz użytkował aparat w PL - darowałbym sobie...
Czyli lepiej brac przedluzenie gwarancji pentaxa na 3 lata?
Nie. Nie będzie działało w PL. Szkoda pieniędzy.
Czyli tylko roczna gwarancja pentaxa jest ?? I ona bedzie dzialac??
Tak.
a obiektywy, jak gwaracje sigmy i tamrona , a Polska . Wiecie cos na ten temat??
Niestety nie wiem, ale nie przypuszczam, żeby gwarancja amerykańska działała - przypadek Pentaxa jest tutaj raczej wyjątkiem od reguły...
Dzieki
Teraz przez pare dni pokopie w necie, to pewnie potem znowu odezwe sie z pytaniami, moze bardizej konkretnymi
kasza - Sro 11 Cze, 2008
krisv740 napisał/a: | z wątku który był juz na forum - gwarancja pentax obejmuje polskę bez problemów. imho warto jednak kupić międzynarodową. normalnie rok w polsce |
ze strony http://pentax.pl/serwis.php :
Warunkiem przyjęcia zgłoszenia reklamacyjnego jest okazanie przez klienta prawidłowo wypełnionej karty gwarancyjnej PENTAX lub dowodu zakupu.
Klientowi przysługuje bezpłatna naprawa sprzętu, która jest realizowana w serwisie centralnym PENTAX Europe w Hamburgu (Niemcy) na zasadach opisanych w karcie gwarancyjnej otrzymanej przez klienta wraz z zakupionym sprzętem, z następującymi zastrzeżeniami:
1. Sprzęt, którego dotyczy zgłoszenie reklamacyjne, powinien być dostarczony do serwisu centralnego Spółki APOLLO ELECTRONICS sp. z o.o. w Warszawie przy ul. Szyszkowej 35/37.
2. Dostarczenie sprzętu do serwisu odbywa się na koszt klienta.
3. Sprzęt, którego dotyczy zgłoszenie reklamacyjne, jest wysyłany do centralnego serwisu Pentax w Hamburgu (Niemcy). Koszty wysyłki w zryczałtowanej kwocie stanowiącej równowartość 50,- EURO pokrywa klient.
4. Odbiór sprzętu z serwisu centralnego Spółki APOLLO ELECTRONICS sp. z o.o. po zakończeniu postępowania reklamacyjnego odbywa się na koszt klienta.
Spółka APOLLO ELECTRONICS sp. z o.o. w Warszawie nie ponosi odpowiedzialności za postanowienia zawarte w karcie gwarancyjnej wystawionej przez innego przedsiębiorcę i otrzymanej przez klienta wraz ze sprzętem fotograficznym zakupionym poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej.
Gwarancja 24-miesięczna, liczona od daty dokonania zakupu, przysługuje wyłącznie w przypadku sprzętu zakupionego w autoryzowanej sieci dealerskiej na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Zgłoszenia reklamacyjne dotyczące sprzętu zakupionego na terenie RP realizowane są na zasadach opisanych w karcie gwarancyjnej otrzymanej przez klienta wraz z zakupionym sprzętem.
ksz
oooops, to jeśli tak jest w istocie to cienko to widzę - wszystko na koszt klienta
MC - Sro 11 Cze, 2008
kasza napisał/a: | Koszty wysyłki w zryczałtowanej kwocie stanowiącej równowartość 50,- EURO pokrywa klient. |
Przepraszam, czy ktos sobie JAJA robi???? Zenujace.
chyba coś się zmieniło?
ale imho to i tak lepiej niż w przypadku canon, bo wydajesz 50 euro i masz naprawę na koszt pentax
jest to obwarowanie na sprzęt kupiony poza RP
Zawsze można samemu wysłać do Niemiec...
tylko że to pewnie będzie tyle samo kosztowało albo i więcej
Więcej niż 50 euro? Nie sądzę...
MC - Sro 11 Cze, 2008
Ale warto ubezpieczyc chyba taka przesylke...
Ale pamiętaj że to wysyłka w obie strony (czyli z Wawy do Hamburga i z powrotem) Całkiem możliwe że to tyle kosztuje.
Przesyłka z Anglii do Polski firmą kurierką Paka kosztuje ok 30-35 funtów czyli ok 130-140 zł w jedną stronę. Do Niemiec jest nieco bliżej więc 50 EURO (170 zł w obie strony) to jak najbardziej realna cena
RB - Sro 11 Cze, 2008
MichalP napisał/a: |
Przesyłka z Anglii do Polski firmą kurierką Paka kosztuje ok 30-35 funtów czyli ok 130-140 zł w jedną stronę. Do Niemiec jest nieco bliżej więc 50 EURO (170 zł w obie strony) to jak najbardziej realna cena |
Własnie kupuje uchwyty do digiscopingu do Kowy w Niemczech i wysyłka UPS standard w jedna strone do 1kg to 15 euro, do 2kg to 16 euro itd rośnie o euro za kilogram do calkiem powaznych mas...
czyli mamy 32 euro (no zawsze trochę taniej) ale i tak uważam że to ździerstwo.
RB
ty zamawiasz kuriera czy firma od której kupujesz?
RB - Sro 11 Cze, 2008
krisv740 napisał/a: | RB
ty zamawiasz kuriera czy firma od której kupujesz? |
Firma.
a, bo tak się zastanawiałem
dosyc często jestem zmuszony wysyłać coś do holandii i wczoraj zapytalem ups o cenę przesylki (koperta) do h. cena 300pln+vat
to dla klienta który nie ma podpisanej umowy. jako że wysyłam jako firma płace ok 90euro za 5kg paczkę
wniosek - 50 ero za przesyłkę w obie strony - ok!
|
|