forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon e40d czy Pentax k20D + obiektyw (USA)

hskprzemek - Wto 10 Cze, 2008
Temat postu: Canon e40d czy Pentax k20D + obiektyw (USA)
Z koncem czerwca lece do Stanow na wakacje i chcialem sparawic sobie aparacik.
Moj fundusz to 1800$-2000$.
Jestem w pełni amatorem czy te może nawet laikem jeśli chodzi o styczność z lustrzankami.
Zastosowanie tego aparatu to można powiedzieć normalne strzelanie fotek plus jakieś krajobrazy , przyroda.

Po dłuższych rozmyslaniach, przegladaniu for, artykulow na polu boju w zasadzie zostaly(nie jest to wybor ostateczny) canon eos 40d i pentax k20d.

Tak myslę , że jako amator nie bez znaczenia pozostaje dla mnie stabilizacja obrazu ( tutaj plus dla pentaxa, który ma stabilizację w body, dzieki czemu nie trzeba się o to martwić o to w obiektywie,
natomiast w Canonie pozostaja obiektywy Canona IS lub jakies inne??).

Obiektyw

Tutaj najważniejsze pytanie, czy kupować body i szukać obiektywu oddzielnie, czy body z obiektywem
W zestawach Canona można często spotkać takie obiektywy:
- EF-S 17-85mm IS f/4-5.6 USM
- EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
- EF-S18-55mm F3.5-5.6 IS USM

Czy moze cos ciekawego Tamrona czy Sigmy??

Czym dluzej czytam tym więcej mam wątpliwości, tak więc licze na waszą rzeczową pomoc.

Jeszcze pytanie poza konkursem , czy znacie adresy jakis w miare tanich i solidnych sklepow internetowych w USA??

Dzieki za wszelka pomoc.

Pozdrawiam

MichalP - Wto 10 Cze, 2008

Zaraz mnie pewnie zjadą, ale za nieco wyższą cenę jaką chcesz wydać (2139 USD), wziąwszy pod uwagę amatorskie wykorzystanie, polecam Nikona d300 + kit 18-200VR. Aparat jak najbardziej godny polecenia a i obiektyw (mimo, że niektórym pachnie herezją) nie należy do najgorszych. Do amatorskiego wykorzystania odradzam dual-kit w stylu 18-55, 55-200 lub 70-300 bo zmiana obiektywów może się wiązać np ze stratą ciekawego ujęcia podczas ich zmiany no i sam aparat (matryca, matówka, lustro) jest bardziej narażony na zanieczyszczenia. Nie mówiąc już o targaniu się ze sprzętem.

http://cameras.pricegrabb...duct/sv=button/

Myślę, że będziesz bardziej zadowolony od Canona 40D, chociaż jest tańszy i byś lepsze szkiełko mógł dokupić, ale uważam, że przy amatorskim robieniu zdjęć nie ma to żadnego znaczenia. Jeśli się decydujesz na Canona to możesz do niego dokupić 17-55 2.8 IS (bardzo zacny obiektyw) ale skazany jesteś tym samym na dokupienie tele (jeśli masz taką potrzebę) albo kupujesz 24-105L f4 IS i masz nieco dłuższe tele (uważam że już całkiem przyzwoite) kosztem nieco gorszego światła i szerokiego kąta. Oba zestawy kupisz poniżej 2000 USD.

krisv740 - Wto 10 Cze, 2008

w tym zakresie cenowy i zakładając że tylko i włącznie do uzytku okazjonalnego , amatorskiego bez wychodzenia w przyszłość pentax k20/k10 w zestawie z dwoma obiektywami. jakość za rozsądną cenę i zakres potrzebny w 95% dla amatora.
ewentualnie dobry kompakt/hybryda-da to podobną (pocztówkową) jakość zdjęć w 90 % zastosowań. - IMHO.
sklepów kupa, w zależności gdzie będziesz.

[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 12:24 ]
michałip a po cholerę?
jak kupi p to zostanie mu kasy na jeszcze parę gadgetów do aparatu

A po co mu gadżety do aparatu skoro wykorzystanie amatorskie? Uważam n za całkiem przyzwoity aparat za przyzwoite pieniądze (zwłaszcza w USA), który starczy na długo, długo albo i jeszcze dłużej. Pentaxa nie znam, dlatego się nie rozpisywałem (całkiem możliwe że masz rację)

No dobra - z niechęcią ale niech będzie Canon i starczy jeszcze na jakąś torbę i zacną pamięć, uff.

Jeśli chodzi o cięcie kosztów to równie dobrze kolega mógłby kupić coś naprawdę taniego (np Canona 400D) i na jeszcze więcej by starczyło dodatków. :razz:

michał
na całkowicie amatorskie zastosowanie d300?
a nie lepiej dokupić parę kart, data bank(tani) statyw i pare filtrów?
to sa gadgety w moim zrozumieniu-przecież nie breloczkii wstążki :mrgreen:
d300 i 18-xxx to wg. tego forum mała profanacja
ja zresztą też przy zakupie tej puchy celowałbym w lepsze szkła.
k10 i pochodny sa uszczelnione i b.dobrze wykonane
dla amatora bez dalszych perspektyw rozwoju - dokonały :cool:

[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 12:39 ]
nie doczytałem
a po jaka ch.... mu kwakon?
d40 fajny, ale bez rewelacji i do tego szkła?
pentax jest ze szkłami -lepsze niż kit-y canona - i kosztuje z nimi bardzo fajne pieniądze-opłaca się wydawać więcej?
a może rzeczywiście pomysleć o jakiejś lepszej hybrydzie?

kris

a jakie szkła do tego pentaxa mógłbyś polecić??

To że 18-200VR na tym forum to profanacja dla D300 to ja już wiem, ale nie dla amatora, który jednym obiektywem się zadowoli i uszczęśliwi. Owszem zgodnie z obecnymi trendami do d300 kupuje się 17-55 2.8 i 70-200 2.8VR ale to znacznie wykracza poza założony przez kolegę budżet.

Ja myślę, że kolega hskprzemek sam wybierze czy potrzebny mu tylko aparat z obiektywem, czy również dodatki. Myślę, że absolutne minimum to filtr UV choćby dla ochrony szkła. Karta - najlepiej dwie w razie, odpukać, jakiejś awarii na wycieczce.

michalp

Zastanawialem sie nad d300 , tylko troche mi ucieka za wzgledu na cene.

To w takim razie faktycznie lepiej będzie kupić tego Pentaxa z dobrymi, skądinąd, szkiełkami kitowymi (bodajże najlepszymi na rynku). Tylko jak pisałem wcześniej, w Twoim przypadku dobrze byłoby kupić jeden uniwersalny obiektyw (kwestia jego zmiany, tachania szkiełek, zanieczyszczeń, straty ujęć)

Zastanów się dobrze czy chcesz robić zdjęcia czy żonglować szkiełkami.

Może w tym przypadku rzeczywiście lepiej kupić dobry P&S w stylu Fuji s100fs (niecałe 700USD)

dopisek - i kilka baterii, bo wydajność jest taka sobie :mrgreen:

wybór szkiel do pentax (nowego) jest łatwy - bierzesz zakres od 17-18mm do 150-200 mm -kitowe 18-xx i xx-150 i masz z głowy - są w zestawach
popatrzyłem w necie i w adoramie jest zestaw (ale rozbudowany) za ponad 2400 usd z tymi szkłami. można poszukać jeszcze k10 (bardzo ciężko) ale może sie udac na e-bay.
jeden warunek nie kupowaćbody ze szkłami innymi niż pentax!

lub kupić k10/k20 a obiektywy osobno!
wywalczyć rabat i cieszyc się robieniem zdjęć :cool:

Kupując tego pentaxa zaplace za body jakies 1100$.
Zostaje jakies 700-800$ dolarów na obiektyw.
Co byscie polecili , jeden bardzuej uniwersalny??
Czy dwa??

[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 13:04 ]
kriis

Dzieki

dwa!
patrz wyżej :lol:

[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 13:07 ]
popatrz na:
http://www.bhphotovideo.com/
http://www.adorama.com/

[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 13:09 ]
znam obadwa :mrgreen: te sklepy
adorame fizycznie b&h wirtualnie i sa ok.
adorama chyba droższa
ale jest tez kupa innych jak będziesz to nawet w mall możesz kupić pentax w dobrej cenie w zestawie

krisie miał być bardziej uniwersalny a nie dwa. Ja przystaję przy jednym, ale powyżej przeciętnej. Uważam, że dla, jeszcze RAZ powtarzam, amatora, takie rozwiązanie jest najlepsze.

Różnicy w zdjęciach na małych odbitkach pomiędzy dwoma obiektywami nieco lepszej jakości a jednym nieco gorszym się nie uświadczy. Mało tego - wygoda posiadania jednego obiektywu nad dwoma - bezcenne. :mrgreen:

Jeśli chodzi o testy obiektywów pentaxa zajrzyj TU http://www.photozone.de/R...%20Lens%20Tests

krewzszafy - Wto 10 Cze, 2008

d80+18-200

michał
a jaka jest trudnośc wymiany obiektywu?
natomiast jeden do wszystkiego?
jestem zwolennikiem markowych obiektywów/aby ewentualnie uniknąć problemów FF/BF/ a w oryginałach ciężko wyszukać coś godnego polecenia, chyba że rzeczywiście d80+18-200?
a nie - jest 18-250 kochanego mojego pentax, ale co do jakości to nie wiem :roll:

Nie chodzi o trudność wymiany obiektywu bo jest to zarazem dziecinnie proste a jednocześnie cholernie kłopotliwe. Załóżmy że jesteśmy na wycieczce i tachamy się ze sprzętem - aparat, plecak, w plecaku parę szkiełek. Nagle okazuje się, że trzeba zrobić inne ujęcie (szerokie/wąskie - do wyboru do koloru), zdejmujemy plecak, otwieramy go, zdejmujemy aparat, odkręcamy szkło, zakrywamy osłonkę, zdejmujemy osłonkę tylną z drugiego obiektywu, nakręcamy, chowamy pierwsze szkło, zapinamy plecak, zakładamy go na plecy i robimy zdjęcie. (pare kroków pominąłem, proszę się nie czepiać)

Idziemy parę kroków dalej i okazuje się że potrzeba inne szkło... :shock: :mrgreen: :twisted:

W przypadku jednego, uniwersalnego, ale też tylko nieco gorszego optycznie, a może i nie (dla amatora) szkła wygląda to tak. W przypadku konieczności ustrzelenia kadru wąskiego/szerokiego, przymierzamy się do zdjęcia i je po prostu robimy.

Uważam że wśród uniwersalnych najlepszym jest 18-200VR. Dobra optyka, szybki AF, niezłe wykonanie, VR całkiem skuteczny. I pokrywa właściwie 99,9% naszych potrzeb na zakres ogniskowych. Co do uniwerslki pentaxowej to znam ją wyłącznie z opisów na photozone.de Zniekształcenia przy 18mm podobne do 18-200VR, winietowanie pomijam bo go zazwyczaj nie widać a nawet jeśli to są od tego programy, 18-200VR jest na pewno ostrzejszy, ale ma mniejszy zakres ogniskowych o 50mm. Prawdę mówiąc są na podobnym poziomie z tym, że stabilizacja VR to powyżej 3EV (przynajmniej z testów na optycznych) czasem to się przydaje przy tele. Stabilizacja w body pentaxa na pewno nie stoi na takim poziomie. Dziwne ale wg optycznych stabilizacja w dziesiątce jest lepsza niż w dwudziestce. Zastanawiajace.

moim zdaniem nie bardzo
inna matryca , może ciut inne zawieszenie i wynik gotowy
no i jeszcze kwestia sprawdzania
ale to najlepiej empirycznie :mrgreen:

co do aparatu to polecam jednak k10 + ew. super :grin: zuma 18-250 bo ma smc i dla amatora do pstrykania - wypas :cool:

Ach zapomniałem o jednej z najważniejszych spraw (przynajmniej dla mnie)

Jakość zdjęć będzie podobna (zakładam niewielkie odbitki np 10x15)

Teraz istotna kwestia - wygoda użytkowania - polecam przejść się do sklepu i sprawdzić w praniu jak aparat leży w ręce, jak wygląda wyświetlacz (w C40D jest kiszkowaty i nieostry, w Nd300 to po prostu pozytywna brzytwa) jak się chodzi po menu i czy można do najważniejszych funkcji łatwo dotrzeć, czy przyciski są łatwo dostępne i ergonomicznie rozmieszczone. Sprawdź modele które są potencjalnymi kandydatami i wymacaj je i wybierz najlepszy i niech moc będzie z Tobą :mrgreen:

i bogi wojny tyż :mrgreen:
michał popatrz; wszyscy zajęli sie jakimś zubożonym w uran c1000 i mamy "klienta" do golenia dla siebie :mrgreen:
sorry hskprzemek :grin:
to tylko zart
ale serio - jak mozna tak piane bić o entry level jakiegokolwiek producenta? :twisted:

d80+18-200 :razz:

A bo się rzucili na nowość jak na mydło - tysiączka to taka droższa 350 z bajerami :mrgreen: Wolałbym dorzucić trochę i kupić 40D. Myślę sobie czasem, że producenci niekumaci są na maxa. A trzeba było poprawić ergonomię (np szerszy grip jak w małym Nikonie d40/d40x/d60), dodać pomiar punktowy. więcej punktów AF. Procesor Digic III chwalę, ekran też (bo nie zamazany 3"), LV ganię, bo i po jaką cholerę mi to (raz odpalę, popatrzę jak działa i nigdy więcej nie włączę)

A to D80 które proponuje krewzszafy to też niezła propozycja. Dobre w miarę tanie body (czekamy na następcę) wygodne, dość spore z dużymi mozliwościami i własnym silnikiem AF.

czyli Nikonowskie propozycje d300 vs d80 z 18-200VR Jakakolwiek by to nie była profanacja obstaję przy tym obiektywie. różnica cenowa znaczna (oczywiście w body) około 1000USD. Myślę, że dla amatora to też niezła pozycja (programy zielony, P i tematyczne) :razz: co może sprzyjać niezniechęceniu do lustra na początku znajomości, potem już tylko i wyłącznie PASM (MM używa tylko M, a Chuck Norris wzrokiem ustawia przesłonę i AF a mrugnięciem czas naświetlania)

nie mam d80 ani 18-200 żeby była jasność :cry: ale ten obiektyw jest naprawdę dobry, gdybym miał coś takiego do k100 to nie musiał bym targać dwóch obiektywów. wg mnie taki zestawik zadowoli każdego amatora
MichalP napisał/a:
Myślę sobie czasem, że producenci niekumaci są na maxa

no właśnie o to chodzi że są za bardzo kumaci i kroją klientów ze złotówek na każdym niemalże kroku

Dlatego też skusiłem się na d300 bo uważam ten model za dopracowany. Jedynym zbednym bajerem jest LV. Z d80 będzie bardzo podobnie z tym że nie ma LV :mrgreen:

michal
ale ty robiłeś już zdjecia lustrem a to różnica
ja nigdy nie polecę nowicjuszowi aparatu rzędu d300 bo ew. za dwa, trzy lata jak to body bedzie leżało 90% czasu w pudełku na półce a właściciel raz zrobi zdjęcie a300 i stwierdzi że "zdjęcia są takie same" i po co ja wydałem tyle kasy na ....
początkujący imho powinien kupić jeśli już bardzo chce lekko wyzej niż entry level i spróbować przygody z fotografią.
za dwa-trzy lata ceny znowu będą inne i aparaty także. może wtedy sam podejmie świadomą decyzję o zwiększeniu wydatków na tą zabawę?
one more time - imo - k10/k20 lub d80 + "kit" 18-200/250 na początek ok lecz lepiej (imho) dwa szkła :cool:

No dzieki chlopaki za dyskusje.

Teraz pare konkretow
obiektywy do pentaxa, jakie??
Poszukalem i znalazlem takie

jako jeden : http://www.adorama.com/PX18250AFD.html

Jak do tego obiektywu pentaxa ma sie np. ten tamrona

http://www.adorama.com/TM18250PXAF.html

Jakbym chcial dwa obiektywu to w jakich zakresach najlepiej szukac ??
18-55 i 75-300?????

krisv740 napisał/a:
michal
ale ty robiłeś już zdjecia lustrem a to różnica
ja nigdy nie polecę nowicjuszowi aparatu rzędu d300 bo ew. za dwa, trzy lata jak to body bedzie leżało 90% czasu w pudełku na półce a właściciel raz zrobi zdjęcie a300 i stwierdzi że "zdjęcia są takie same" i po co ja wydałem tyle kasy na ....
początkujący imho powinien kupić jeśli już bardzo chce lekko wyzej niż entry level i spróbować przygody z fotografią.
za dwa-trzy lata ceny znowu będą inne i aparaty także. może wtedy sam podejmie świadomą decyzję o zwiększeniu wydatków na tą zabawę?
one more time - imo - k10/k20 lub d80 + "kit" 18-200/250 na początek ok lecz lepiej (imho) dwa szkła :cool:

No właśnie niespecjalnie robiłem wcześniej zdjęcia lustrem, ale mam niejakie pojęcie o tym.

To że pstrykałem analogowym lustrem (Canon T50) to o niczym nie świadczy. Tryb AUTO jak cholera. Tylko kadrowanie i naciskanie spustu. Nie bawiłem się przesłoną ani czasem

Potem Sony DSC-H5 czyli P&S - tu trochę więcej się bawiłem ale też nie za dużo więcej.

Potem Canon 40D przez tydzień i teraz d300 - nic strasznego nie ma w tych aparatach. Trzeba tylko mieć teoretyczne podstawy.

[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 23:02 ]
hskprzemek napisał/a:
No dzieki chlopaki za dyskusje.

Teraz pare konkretow
obiektywy do pentaxa, jakie??
Poszukalem i znalazlem takie

jako jeden : http://www.adorama.com/PX18250AFD.html

Jak do tego obiektywu pentaxa ma sie np. ten tamrona

http://www.adorama.com/TM18250PXAF.html

Jakbym chcial dwa obiektywu to w jakich zakresach najlepiej szukac ??
18-55 i 75-300?????

Hmmm...

tu test Tamrona http://www.photozone.de/R...-review?start=1

a tu Pentaxa http://www.photozone.de/R...-f35-63?start=1

Wydaje mi się jakby Tamron był ostrzejszy. Ale jakoś nie mam zaufania do obiektywów innej firmy niż body, więc kupiłbym pewnie Pentaxa. Ale może ktoś się wypowie kto korzystał z tego Tamiego i zrewiduje ten pogląd. Cenowo wypadają podobnie więc myślę, że należy brać pod uwagę jedynie ostrość, współpracę z body (ff/bf) i szybkość AF.

chociaż jeśli chodzi o ff/bf to jest w dwudziestce regulacja autofokusu jak w d300 :mrgreen: więc może jednak zaryzykować Tamrona.

Od poczatku jestem za jednym szkłem więc o podziale się nie wypowiem

ja polecam 18-250 pentax jeśli jeden obiektyw na początek

jeśli dwa to:
http://www.bhphotovideo.c...m_f_2_8_ED.html
i
http://www.bhphotovideo.c...5mm_f_4_ED.html
lub na początek kita z zestawu z k20
ale przy tych szkłach (doskonałych ew.b.dobrych ) masz zakup na lata
i porządne tele w krótkim zakresie a przede wszystkim dość jasno, co później na pewno okaże się wielką zaletą
raz jeszcze dodam dla zasady; jeśli kupujesz lustro aby "robić fotki" to możesz zakupić z mega zumem (18-250) i równie dobrze może to byc nikon d80, choć k20 jest dobrze uszczelniony i chyba ma LV co czasami może być zaletą!

MichalP - Sro 11 Cze, 2008

Te szkiełka zaproponowane przez krisa są całkiem niezłe, szkoda że nie ma jednego obiektywu z takimi warunkami światła, ostrości itp itd

na LV bym jednak nie liczył - w systemach na których ten tryb próbowałem (C40D, Nd300) wyglądało to tak sobie a na pewno nie tak jakbym chciał (jakikolwiek P&S)
Byc może w Pentaxie wygląda to lepiej, a słyszałem że najbardziej dopracowany pod tym względem jest Olek.

krisv740 - Sro 11 Cze, 2008

no i sony. jest chyba naprawdę dobry
jaad75 - Sro 11 Cze, 2008

hskprzemek, Pentax DA18-250, to "przemalowany" Tamron - jest robiony przez Tamrona dla Pentaxa i jest to dokładnie ten sam obiektyw w ciut innej obudowie. Jakość całkiem przyzwoita jak na takie szkło - byłem mile zaskoczony...

oooooooooo :shock:
warto wiedzieć
szczególnie jak ktoś z autopsji mówi/pisze

hskprzemek - Sro 11 Cze, 2008

krisv740 napisał/a:
ja polecam 18-250 pentax jeśli jeden obiektyw na początek

jeśli dwa to:
http://www.bhphotovideo.c...m_f_2_8_ED.html
i
http://www.bhphotovideo.c...5mm_f_4_ED.html
lub na początek kita z zestawu z k20
ale przy tych szkłach (doskonałych ew.b.dobrych ) masz zakup na lata
i porządne tele w krótkim zakresie a przede wszystkim dość jasno, co później na pewno okaże się wielką zaletą
raz jeszcze dodam dla zasady; jeśli kupujesz lustro aby "robić fotki" to możesz zakupić z mega zumem (18-250) i równie dobrze może to byc nikon d80, choć k20 jest dobrze uszczelniony i chyba ma LV co czasami może być zaletą!

Jestem poczatkujacy i sie troche zgubilem w Twoim poscie :)
Dokladnie chodzi mi o to czego odnosilo "porzadne tele w krotkim zakresie", tzn. do tych dwoch na gorze szkiel czy kita??
Bo patrzylem na ceny tych dwoch i pentax ma rebate na kazde po 100$ wiec wyniosly oba by gdzies w okolicach 900-1000$ co jest jeszcze w moim zasiegu :)

Czytalem w testach ze mozna rozne modele dostac, znaczy trafiaja sie gorsze i lepsze modele. Myslicie ze w Stanach maja ten sam problem ??

krótki zakres tele to jest mniej więcej do 150 - 250mm, zazwyczaj od 50 -70mm
tak sie jakos utarło
więc normalnie na szkle wygląda to tak:
70-200mm
50-150mm
jeśli chodzi o jakość to w zasadzie jak wszędzie, ale jedna zasadnicza sprawa w 99% jesli stwierdzisz że nie działa , to wymieniają ci od ręki, bez zbędnych słów
i jesli nie zrozumiałeś, o obiektywach ;podałem ci linki do tele 50-150mm (bardzo dobry) za dobre pieniądze i szerszego tele , ale lepszego niż kit. jeśli ten wybór z obiektywem przekracza twój budget :smile: to zrezygnuj z drugiego i bierz body z kitem (tańszym szerokim obiektywem). ok?

Ok , lapie juz.

Teraz inne pytanko troche,
nie wiecie jak jest z gwarancja pentaxa?? Czy ma jakies miedzynaradowe gwaracje??

Myślę, że każdy sprzęt może mieć międzynarodową gwarancję. Z reguły sprzęt kupiony w USA ma gwarancję USA. Ale za dodatkową opłatą rozszerzysz to na worldwide.

Nie wiem jak ze standardową gwarancją ale z Extended Warranty możesz spać spokojnie (przynajmniej wg zapewnień na stronie - ale warto się dopytać osobiście)

http://www.us1photo.com/c...roducts_id=5153

z wątku który był juz na forum - gwarancja pentax obejmuje polskę bez problemów. imho warto jednak kupić międzynarodową. normalnie rok w polsce

Nie warto dokupywać międzynarodowej. Gwarancja Pentaxa jest ważna również w PL.

dzięki za informację

BTW, z wyżej polecanych obiektywów, darowałbym sobie DA16-45/4, przynajmniej dopóki nie wyjdzie DA17-70/4 i nie okaże się jak to szkło wypada w praktyce. Cena będzie podobna, a zakres uniwersalniejszy. Jeśli zależy Ci na świetle (a powinno), to lepszym rozwiązaniem będzie Tamron 17-50/2.8, Sigma 18-50/2.8 Macro lub najdroższy z tej grupy Pentax DA*16-50/2.8... Ewentualnie możesz pomyśleć o stosunkowo taniej, a przyzwoitej jakościowo Sigmie 17-70/2.8-4.5. Wyżej wymienione szkła, to z całą pewnością lepszy wybór na początek, niż DA18-250... Poza tym z tele nie skreślałbym Tamrona 70-200/2.8, ani Sigmy o podobnych parametrach - to naprawdę dobre obiektywy...

Jeszcze jesli chodzi o gwarancje, znlazlem cos takiego jak Mack Camera Repair, niby to jest worldwide i dziala po gwarancji producenta. Warto w to zainwestowac??

http://www.adorama.com/IMXW89.html

Takie gwarancje działają świetnie, ale jak jesteś w Stanach. Jeśli będziesz użytkował aparat w PL - darowałbym sobie...

Czyli lepiej brac przedluzenie gwarancji pentaxa na 3 lata?

Nie. Nie będzie działało w PL. Szkoda pieniędzy.

Czyli tylko roczna gwarancja pentaxa jest ?? I ona bedzie dzialac??

Tak.

a obiektywy, jak gwaracje sigmy i tamrona , a Polska . Wiecie cos na ten temat??

Niestety nie wiem, ale nie przypuszczam, żeby gwarancja amerykańska działała - przypadek Pentaxa jest tutaj raczej wyjątkiem od reguły...

Dzieki

Teraz przez pare dni pokopie w necie, to pewnie potem znowu odezwe sie z pytaniami, moze bardizej konkretnymi

kasza - Sro 11 Cze, 2008

krisv740 napisał/a:
z wątku który był juz na forum - gwarancja pentax obejmuje polskę bez problemów. imho warto jednak kupić międzynarodową. normalnie rok w polsce

ze strony http://pentax.pl/serwis.php :

Warunkiem przyjęcia zgłoszenia reklamacyjnego jest okazanie przez klienta prawidłowo wypełnionej karty gwarancyjnej PENTAX lub dowodu zakupu.
Klientowi przysługuje bezpłatna naprawa sprzętu, która jest realizowana w serwisie centralnym PENTAX Europe w Hamburgu (Niemcy) na zasadach opisanych w karcie gwarancyjnej otrzymanej przez klienta wraz z zakupionym sprzętem, z następującymi zastrzeżeniami:

1. Sprzęt, którego dotyczy zgłoszenie reklamacyjne, powinien być dostarczony do serwisu centralnego Spółki APOLLO ELECTRONICS sp. z o.o. w Warszawie przy ul. Szyszkowej 35/37.
2. Dostarczenie sprzętu do serwisu odbywa się na koszt klienta.
3. Sprzęt, którego dotyczy zgłoszenie reklamacyjne, jest wysyłany do centralnego serwisu Pentax w Hamburgu (Niemcy). Koszty wysyłki w zryczałtowanej kwocie stanowiącej równowartość 50,- EURO pokrywa klient.
4. Odbiór sprzętu z serwisu centralnego Spółki APOLLO ELECTRONICS sp. z o.o. po zakończeniu postępowania reklamacyjnego odbywa się na koszt klienta.

Spółka APOLLO ELECTRONICS sp. z o.o. w Warszawie nie ponosi odpowiedzialności za postanowienia zawarte w karcie gwarancyjnej wystawionej przez innego przedsiębiorcę i otrzymanej przez klienta wraz ze sprzętem fotograficznym zakupionym poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej.

Gwarancja 24-miesięczna, liczona od daty dokonania zakupu, przysługuje wyłącznie w przypadku sprzętu zakupionego w autoryzowanej sieci dealerskiej na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Zgłoszenia reklamacyjne dotyczące sprzętu zakupionego na terenie RP realizowane są na zasadach opisanych w karcie gwarancyjnej otrzymanej przez klienta wraz z zakupionym sprzętem.

ksz

oooops, to jeśli tak jest w istocie to cienko to widzę - wszystko na koszt klienta :shock:
MC - Sro 11 Cze, 2008

kasza napisał/a:
Koszty wysyłki w zryczałtowanej kwocie stanowiącej równowartość 50,- EURO pokrywa klient.

Przepraszam, czy ktos sobie JAJA robi???? Zenujace.

chyba coś się zmieniło?
ale imho to i tak lepiej niż w przypadku canon, bo wydajesz 50 euro i masz naprawę na koszt pentax
jest to obwarowanie na sprzęt kupiony poza RP

Zawsze można samemu wysłać do Niemiec...

tylko że to pewnie będzie tyle samo kosztowało albo i więcej :shock:

Więcej niż 50 euro? Nie sądzę...
MC - Sro 11 Cze, 2008

Ale warto ubezpieczyc chyba taka przesylke...

Ale pamiętaj że to wysyłka w obie strony (czyli z Wawy do Hamburga i z powrotem) Całkiem możliwe że to tyle kosztuje.

Przesyłka z Anglii do Polski firmą kurierką Paka kosztuje ok 30-35 funtów czyli ok 130-140 zł w jedną stronę. Do Niemiec jest nieco bliżej więc 50 EURO (170 zł w obie strony) to jak najbardziej realna cena

RB - Sro 11 Cze, 2008

MichalP napisał/a:

Przesyłka z Anglii do Polski firmą kurierką Paka kosztuje ok 30-35 funtów czyli ok 130-140 zł w jedną stronę. Do Niemiec jest nieco bliżej więc 50 EURO (170 zł w obie strony) to jak najbardziej realna cena

Własnie kupuje uchwyty do digiscopingu do Kowy w Niemczech i wysyłka UPS standard w jedna strone do 1kg to 15 euro, do 2kg to 16 euro itd rośnie o euro za kilogram do calkiem powaznych mas...

czyli mamy 32 euro (no zawsze trochę taniej) ale i tak uważam że to ździerstwo.

RB
ty zamawiasz kuriera czy firma od której kupujesz?

RB - Sro 11 Cze, 2008

krisv740 napisał/a:
RB
ty zamawiasz kuriera czy firma od której kupujesz?

Firma.

a, bo tak się zastanawiałem
dosyc często jestem zmuszony wysyłać coś do holandii i wczoraj zapytalem ups o cenę przesylki (koperta) do h. cena 300pln+vat
to dla klienta który nie ma podpisanej umowy. jako że wysyłam jako firma płace ok 90euro za 5kg paczkę
wniosek - 50 ero za przesyłkę w obie strony - ok!