forum.optyczne.pl

Lornetki - Apel do lornetkarzy z Wrocławia

tomek__ - Wto 05 Sty, 2021
Temat postu: Apel do lornetkarzy z Wrocławia
Rozważam przesiadkę z Nikona Sportstar EX na coś znacznie, znacznie lepszego. Po prostu zależy mi na lepszym obrazie. Rzecz w tym, że (i proszę się nie śmiać) nigdy nie miałem okazji obcować z lornetkami z górnej półki i po prostu nie wiem, jak dużo lepszego obrazu mogę się spodziewać. W pewnym sensie - nie wiem, czy to, czego mogę się spodziewać, jest warte wydania np. 5000zł.

Stąd pytanie - czy jest we Wrocławiu ktoś, kto posiada Swarovskiego CL (lub coś innego kompaktowego uchodzącego za sprzęt o bdb jakości obrazu) byłby skłonny spotkać się na chwilę (np. na dachu Magnolii) by dokonać testu porównawczego? :D
Planuję też wybrać się do Warszawy do Leica store.

Maciek - Wto 05 Sty, 2021

Jakby co - niekiedy bywam we Wrocku, ale teraz niestety lipa z pogodą. Służę Zeissem Conquestem HD 8x32 i Terra 8x25. Moim zdaniem szczególnie warto porównać Sportstara EX z Terrą - skoro do tej pory używałeś 25 mm, to może lepszy model w tej klasie wystarczy?

Dzięki, Maciek!
Daj znać, jeśli będziesz kiedyś wybierał się do Wrocławia. Jak będzie lepsza pogoda, to możemy tez skoczyć na Ostrzycę Proboszowicką ;-)

Maciek - Wto 05 Sty, 2021

Ostrzyca - świetny pomysł :grin: , mogę tam dojechać w 20 minut. Tak więc jak zrobi się cieplej można się tam spotkać, ja mam bliżej więc czekam na propozycję. Tak przy okazji - jest to doskonały punkt obserwacyjny ponad zalegającym smogiem. Jest z niej w prostej linii 37 km do Śnieżki - więc można sprawdzić rozdzielczość sprzętu.

Zresztą wszystkim polecam tutejsze świetne pod względem turystycznym a jednocześnie mało znane tereny. Ostrzyca to ledwie jedna z kilku tutejszych atrakcji :lol:

Odezwę się jak będzie cieplej.
Ogólnie to dość dobrze znam tereny górskie w calym Dolnośląskim. Lornetka to właśnie mój sztandarowy górski ekwipunek wycieczkowy. :wink: