forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - wielokrotna ekspozycja

buba - Sro 11 Cze, 2008
Temat postu: wielokrotna ekspozycja
albo jestem ślepa i czytac nie potrafię, albo maszynka Canon 450D tego nie potrafi :/
trochę głupio, bo analogiem (Canon 300V) w tym temacie się bawiłam i pomyslałam, że w cyfrze powinna byc lepsza zabawa, bo widzę od razu, no i taniej :)

zatem pytanie: Czy w Canonie 450D jedną klatkę można naświetlić kilkakrotnie?

Jesienny - Sro 11 Cze, 2008

Zawsze możesz to zrobić z kilku zdjęć w programie graficznym - sama cyfrówka inaczej tego nie zrobi jak mi się zdaje. W kocu zapis cyfrowy to nie negatyw na kliszy.
MichalP - Sro 11 Cze, 2008

Hmmm nie zauważyłem takiej funkcji - właśnie przejrzałem sobie test na dpreview (zresztą w C40D też nie było) za to w Nikonie d300 jest (od 2 do 10 zdjęć)

Tak czy siak w Nd300 polega to na tym, że nakładasz na siebie już gotowe zdjęcia? czy mi się tylko wydaje?

Musiałem poczytać w instrukcji bo nie korzystałem z tej funkcji.

Wygląda to następująco

Po wybraniu ilości zdjęć które mają być nałożone na siebie pstrykasz zadaną liczbę zdjęć (chyba że wcześniej przerwiesz) i aparat sam dokonuje odpowiednich operacji które prowadzą do nałożenia ekspozycji, szerzej opisane w instrukcji na stronie 186 http://www.nikonusa.com/p..._en_noprint.pdf

Czyli trochę inaczej niż myślałem - bardziej na żywo to robi, więc chyba o to chodziło Bubie.
Przyznam, że jestem ciekawy jak to w praktyce wygląda, mógłbyś kiedyś przy okazji zrobić taką podwójną ekspozycję i wkleić to na forum?

Osobiście jestem z trochę innej szkoły - jeśli chcę mieć zdjęcia kombinowane - to to co wyjdzie mi z aparatu traktuję jako półprodukt do dalszej własnej obróbki. Niemniej jest to ciekawa funkcja dla tych, którzy naświetlali tak na analogach.

nie ma sprawy, jak coś zrobię to umieszczę. Tylko czekam na dostawę zamówionych obiektywów.
mnich - Sro 11 Cze, 2008

A ja dodam że D80 również posiada taką funkcję :)
komor - Sro 11 Cze, 2008

A ja dodam, że akurat takie mecyje to ja wolę w komputerze, gdzie mam kontrolę nad tym ile której ekspozycji użyć. Na analogu nie było innego wyjścia (pomijając skanowanie negatywu/slajdu i potem obróbkę w komputerze).
buba - Sro 11 Cze, 2008

Dzieki za pomoc.
W obróbce graficznej nie mam wogóle doswiadczenia, nie potrafię nic zrobić poza zmianą rozmiaru zdjęcia :/
a właśnie od właściciela ND80 się dowiedziałam, że jest taka funkcja jak wielokrotna ekspozycja, dlatego zaczełam szukać u siebie i już się podejrzewałam o ćwierćinteligencję ;-)

Nie ma sprawy - jak masz problem dotyczący obróbki graficznej - stwórz nowy temat - postaramy się odpowiedzieć.
igorax - Sro 11 Cze, 2008

Nie wiedziałem, że Nikony mają taki bajer ;-) , w sumie fajna sprawa, pytanie tylko czy działa dobrze? Mnich albo MichalP może jakiś przykład?
mnich - Sro 11 Cze, 2008

jutro

ja z przykładem mogę dopiero w niedzielę (bo wtedy odbieram obiektyw) a więc Mnich da szybciej
kijos - Sro 18 Cze, 2008

buba, nie masz co żałować braku takiej opcji.
Jesienny - Czw 19 Cze, 2008

Ale na przykład z d300 nadal czekamy :)
kijos - Czw 19 Cze, 2008

Też jestem ciekawy co chłopaki zaprezentują :)
jaad75 - Czw 19 Cze, 2008

kijos napisał/a:
buba, nie masz co żałować braku takiej opcji.

Wiesz, niekoniecznie - np. zamiast trzymać bulb w całkowitym zaciemnieniu i "malować" flashem, można w znacznie mniej idealnych warunkach robić multiekspozycję... Nie łapiesz tyle zastanego, nie grzejesz matrycy i dostajesz lepszą jakość... Łatwiej i przyjemniej.
BTW, K10D też ma taką opcję... :razz: