forum.optyczne.pl

Lornetki - Nalot na obudowie gumowej

Lech149 - Sob 06 Lut, 2021
Temat postu: Nalot na obudowie gumowej
Mam lornetkę Opticron 8x32 SRGA . Lornetka jest nowa , nie używana . Nigdy nie była na dworze .
po wyjęciu z pokrowca okazało się , że guma jest pokryta biało-szarym nalotem , który zciera się
pod palcem . Czym ją przetrzeć , żeby odzyskała swój czarny kolor ?

Maciek - Sob 06 Lut, 2021

Jeżeli nalot jest w nówce to jest to na pewno talk lub pozostałości jakiegoś preparatu adhezyjnego z wytłaczarki w fabryce.

Do pielęgnacji gumy poleciłbym preparaty silikonowe stosowane w motoryzacji. Polecane są preparaty Sil firmy K2. Ja ich używam do zabezpieczania opon w rowerze na zimę (trzymam w nieogrzewanym garażu), doskonale podtrzymują elastyczność i chronią przed parcieniem. Do lornetek nie próbowałem gdyż nie miałem potrzeby - no ale guma to guma.

PS. oczywiście najpierw należy usunąć nalot, IMHO mycie wodą z mydłem wystarczy.

TheNewOne - Sob 06 Lut, 2021

Ja ostatnio taki nalot wycierałem suchą szmatką z podeszwy nowych butów, które leżały w magazynie. Jeśli chodzi o lornetki to taki sam nalot miałem na muszlach ocznych w Nikonach EII i SE - wytarłem placem i po sprawie. Jeśli masz to na całej obudowie to wytarłbym to delikatna szmatką, może lekko zwilżoną.

Taki biały nalot pojawia się na niektórych rodzajach gumy. Moja lornetka EII nie miała nalotu przed odłożeniem jej w futerale do pudełka kartonowego w szafie. Po ponad roku. kilka dni temu wyjąłem ją i była z nalotem. Podobnie było z butami, były nowe bez nalotu. Poleżały w dobrych warunkach w pudełku ok. 3 lat i niedawno okazało się, że spodnia część podeszwy (jest warstwowa) jest biała. Prawdopodobnie sprzyjającą okolicznością jest słaba wymiana powietrza bo moje przypadki to właśnie łączy. Wiele lat temu otrzymałem ze sklepu nową zapakowaną fabrycznie lornetką Nikon SE, też był nalot na muszlach ocznych. Wtedy myślałem, że to w skutek przetrzymywania w wilgotnych warunkach, ale to chyba nie to.

Lech149 - Nie 07 Lut, 2021

Dziękuję wszystkim . Moja leżała rok , a może i dwa lata . Muszę zobaczyć kartę gwarancyjną .
RoboBat - Pon 08 Lut, 2021

Mam ten sam model. Wycierasz zwykłą bawełniana szmatką na sucho. Nalot niestety powraca. Raz na pół roku trzeba przecierać jak leży. Ten typ tak ma.
Lech149 - Pon 08 Lut, 2021

Dzięki .