forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka vs monokular a wada wzroku

November - Sob 13 Lut, 2021
Temat postu: Lornetka vs monokular a wada wzroku
Witajcie, mam pytanie, czy przy mojej wadzie wzroku (lewe oko około-3, prawe około +3) jestem w stanie dobrać lornetkę? Czy lepiej może szukać monokularu. Ze sprzętu optycznego, np.: aparatów korzystam bez okularów, jestem lewooczny.
Sprzęt ma służyć do obserwacji przyrody na wycieczkach pieszych lub rowerowych.
Szukam sprzętu za około 500-600 zł, raczej "kieszonkowego", z powiększeniem 8x lub 10x.
Zwróciłem uwagę na monokulary Vortex Solo 10x36 lub 8x36 i lornetki Nikon Sportstar 10x25.
Macie może jakieś inne propozycję, sugestie?

Abs - Sob 13 Lut, 2021

Okulistą nie jestem ale lornetki mają ustawienie dioptrii +/-5 i sądzę że lepszym wyborem będzie właśnie lornetka. Świat wygląda o niebo lepiej niż w mono - jest szerzej a powiększenie wydaje się o 30% większe. Nikona Miałem i był ok. Raczej polecałbym 8x25 a przy monokularze 10x25. Efekt powiększenia będzie podobny. Warto rozważyć małą a pełnowymiarową 8x32 np. Bushnell Prime https://www.optyczne.pl/3...Prime_8x32.html większe muszle oczne dają wyraźnie lepszy komfort a lornetka jest jaśniejsza i tym samym poczucie przestrzeni jest jakby pełniejsze (to subiektywna ocena na podstawie lornetek, które mam).
Z maluchów chwalą także Kowe SV 8x25 i całkiem niezły jest Nikon Ex Travelite 8x25 lub 9x25.

Maciek - Sob 13 Lut, 2021

Zdecydowanie lornetka z powodów o których pisze Abs i wielu innych. Zwłaszcza, że przez sporą ilość lornetek można komfortowo patrzeć w okularach co eliminuje rozbieżność dioprii. Ważny w tym przypadku jest wybór lornetki o jak największym odstępie źrenicy (tzw. eye relief) - gwarantuje to dobry widok nawet w przypadku głębiej osadzonych oczu. Monokular moim zdaniem to ostateczność.