forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - powitanie i pytanie o sigma 90mm f/2,8 AF macro

coxa - Sro 11 Cze, 2008
Temat postu: powitanie i pytanie o sigma 90mm f/2,8 AF macro
Przede wszystkim chciałbym się przywitć i przedstawić. Mam na imię Michał i od kilku lat jestem stałym czytelnikiem optyczne.pl. Dziś zostałem czytelnikiem zalogowanym :wink: I od razu mam pytanie. Wczoraj kupiłem na allegro pod wpływem chwili obiektyw jak w tytule. To mój pierwszy obiektyw macro, chcę po prostu tanio spróbować się w to pobawić, ale chcę wiedzieć, czy to dobry wybór na początek, czy wyrzuciłem kaskę? Ktoś powiedział mi już, że AF będzie działać z cyfrą tylko przy max. otworze. Może ktoś coś więcej? Próbowałem znależć coś na forum ale ... nie jestem zbyt biegły w takich poszukiwaniach, więć poproszę o jakieś info.
MC - Sro 11 Cze, 2008

Jedna uwaga na poczatek. Sigma to jest 105mm. Tamron ma 90mm. Wiec ktory z nich posiadasz? Ewentualnie - kupiles taka starsza wersje?
coxa - Sro 11 Cze, 2008

http://www.allegro.pl/ite..._2_8_macro.html nie wiem czy dobrze wkleję link do aukcji, ale to ta
MC - Sro 11 Cze, 2008

Dobrze wkleiles :razz:
W rekach nie mialem, ale jest chwalony. Metalowy, niewielki i ponoc ostry. Najwazniejsze, zebys TY byl zadowolony.

coxa - Sro 11 Cze, 2008

to chyba jakaś stara konstrukcja, zewnętrznie różni się od sigm ze sklepowej półki
MC - Sro 11 Cze, 2008

Jak przyjdzie do Ciebie, to opisz wrazenia. Ja za ta cene kupilem Minolte 50f1.7 i jestem bardzo zadowolony. Jakies przykladowe fotki tez mile widziane.
coxa - Sro 11 Cze, 2008

jeśli możesz pokaż gdzie chwalą, lubię mieć coś chwalonego i się tym pochwalić tu i ówdzie :smile:

[ Dodano: Sro 11 Cze, 2008 12:49 ]
przed cyfrowym canonem długo były u mnie minolty najpierw MD ( ta jeszcze jest ze względów sentymentalnych), potem AF i duuużo szkieł do nich. Minolta 50/1,7 to miłe wspomnienie.

MC - Sro 11 Cze, 2008

http://www.widstudio.info/canon.html
i dodatkowo wygooglaj sobie przykladowe obrazki.

jaad75 - Sro 11 Cze, 2008

coxa napisał/a:
Ktoś powiedział mi już, że AF będzie działać z cyfrą tylko przy max. otworze.
AF zawsze działa przy maksymalnym otworze - przysłona przymykana jest tylko na czas ekspozycji...
coxa - Sro 11 Cze, 2008

o.k. jaad75 przy przysłonie ustawionej na 2,8
jaad75 - Sro 11 Cze, 2008

Ale niby dlaczego? Przecież masz aparat potrafiący przymykać przysłonę z body?
Wujek_Pstrykacz - Sro 11 Cze, 2008

Jeżeli masz cyfre Canona to ten obiektyw może z nią nie grać. Ostrzegam, stare Sigmy nie działają z wieloma nowymi body różnych firm.
coxa - Pon 23 Cze, 2008

Obiektyw dotarł. Rzeczywiście fajna, zwarta, metalowo-szklana konstrukcja. Autofokus wolny i głośny, ale dokładny. Niestety zgodnie z tym co słyszałem wcześniej działa wyłącznie na przysłonie 2,8, zarówno w canonie eos 50, jak i cyfrowym 350d. Na pełnym otworze fotki wychodzą dobre, ostre i kontrastowe. Zamieszczę przykładowe w wolnej chwili. Po zmianie przysłony na większą nie wyzwala migawki i na wyświetlaczu miga ER 99, w canonie 50-tce nic nie miga ale fotki nie robi. Nic to:-)))), zostanie do makro i portretów przy pełnej dziurze. Pozdrawiam. Michał