forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony A200 czy Pentax K100D super?

agaaa - Sro 11 Cze, 2008
Temat postu: Sony A200 czy Pentax K100D super?
Od kilku tygodni przeglądam portale internetowe w celu podjęcia decyzji.Najpierw byłam zdecydowana na Pentaxa...po czym zwątpiłam na rzecz Nikona D40.Szybko jednak odrzuciłam propozycje Nikona i wróciłam do Pentaxa.Byłam już nawet skłonna udać się po niego,gdy w sklepie natknęłam się na Sony A200.Postanowiłam dogłębniej mu się przyjrzeć i to spowodowało,że teraz mam dylemat.

Co do Sony,wiem,że rozbudowa tego systemu bardziej się opłaca.Chcę znacznie rozwinąć swoje umiejętności jeśli chodzi o fotografię,dlatego zależy mi na aparacie,na którym się nie zawiodę,a dzięki któremu będę mogła się rozwinąć.

Jednak...Słyszałam,a może raczej przeczytałam kilka mało pochlebnych opinii m.in. odnoście wbudowanej do Sony'ego lampy,która ponoć rzuca cień na zdjęciach,gdyż jest za nisko umiejscowiona.Interesuje mnie też jakość zdjęć,po zrzuceniu ich na komputer.Ponoć można się rozczarować.Pytam zatem użytkowników Sony,czy to prawda?

Arek - Sro 11 Cze, 2008

Lampa w A200 jest faktycznie nisko i przy pewnych szkłach (np. 16-105 mm) będziesz mieć cień obiektywu na zdjęciach robionych szerokim kątem.

Z A200 i K100 Super polecałbym ten ostatni. Lepsza jakość wykonania, dobra matryca, świetny pomiar światła.

Wszystko jednak zależy od tego jaki obiektyw chcesz potem dokupić. System Sony ma atut w postaci np. Zeissa 16-80. Tak dobrego odpowiednika nie znajdziesz w systemie Pentaxa. Wybór nie jest więc prosty.

MC - Sro 11 Cze, 2008

agaaa, co do rozczarowania to zalezy od tego, co uzywalas wczesniej.
Lampa-faktycznie, za nisko. Ale w toku "rozwoju" dojdziesz do wniosku, ze i tak lepsza jest zewnetrzna.
Jesli chodzi o sama puszke, to lepszy jest Pentax K100D.

agaaa - Sro 11 Cze, 2008

Zatem wychodzi,że pierwsza decyzja była najbardziej trafna.
jaad75 - Sro 11 Cze, 2008

agaaa napisał/a:
Co do Sony,wiem,że rozbudowa tego systemu bardziej się opłaca.

A mnie zastanawia, co miałaś na myśli pisząc to zdanie... :smile:

agaaa - Sro 11 Cze, 2008

Miałam na myśli łatwiejszy dostęp obiektywów :)

Jednak w Pentaxie to też nie jest żaden problem,tak naprawdę.