forum.optyczne.pl

Lornetki - Gdzie naprawię rozkolimowaną lornetkę?

kolouker - Sro 28 Kwi, 2021
Temat postu: Gdzie naprawię rozkolimowaną lornetkę?
Jak w temacie. Dzieciak mi stuknął lornetką o coś i się rozkolimowała (podwójny obraz).
Lornetka jest rosyjska 10x50, więc zaden cud, ale do okazjonalnego użytku jest w sam raz.

Zna ktoś serwis, który dysponuje ławą optyczną? W Krakowie nie ma z tego co wiem, więc pewnie i tak będe musiał wysłać.

kot Sylvester - Sro 28 Kwi, 2021
Temat postu: Re: Gdzie naprawię rozkolimowaną lornetkę?
kolouker napisał/a:
Zna ktoś serwis, który dysponuje ławą optyczną? W Krakowie nie ma z tego co wiem, więc pewnie i tak będe musiał wysłać.

Tak w Krakowie już nie ma niestety, więc konieczna będzie wysyłka. W Delta Optical w Wa-wie cena kolimacji była w zeszłym roku pomiędzy 100 a 200 zeta plus koszty wysyłki w obie strony. Sam będziesz musiał zdecydować czy to dla Ciebie opłacalne.

icemachine - Sro 28 Kwi, 2021

Ja sam przeprowadzałem kolimację dwóch rosyjskich lornetek. Na postawie materiałów wyszukanych w internecie.

Kupionych w okazyjnej cenie. Nie jest to oczywiście profesjonalna kolimacja, ale nie ma podwójnego obrazu i ja jestem zadowolony.
Przyjemność też jest spora z zajmowania się sprzętem i radość z tego że działa jak powinna.

MariuszMM - Sro 28 Kwi, 2021

Z tego co wiem jest punkt w Sosnowcu.

https://www.olx.pl/d/ofer...html#efca115462

Pozdrawiam

Marcelixt - Sro 28 Kwi, 2021

Szymański Optyk czy jakoś tak w Warszawie.
TRYTON7 - Czw 29 Kwi, 2021

Szymański jest drogi jak chol... :) ale najlepszy bo ma cale lab. i wiedze .

W Sosnowcu facet robi trochę na ok. ale jeśli nie jest to" Swarek z wyższych sfer" to może być ...

Rosyjskie bino to bym sam próbował rozkręcić bo tam są elementu do kolimacji... ostatecznie odesłał bym bino do D.O gdzie jest lawa optyczna /do 100mm/ i chłopaki za gorsze ci to ustawia.

T