forum.optyczne.pl

Lornetki - Swarovski SLC 8x56 czy 10x56 ? Pomocy.

Mareksb - Czw 29 Kwi, 2021
Temat postu: Swarovski SLC 8x56 czy 10x56 ? Pomocy.
Witam szanowne Grono chciałem prosić o poradę. Mianowicie zastanawiam się nad kupnem nowej Lornetki i zastanawiam się nad dwoma egzemplarzami:

Swarovski SLC 8x56 lub swarovski 10x56 SLC

Ma to być Lornetka uniwersalna będzie wykorzystywana do polowania w nocy oraz do obserwacji za dnia. 8x56 swarovskiego już miałem i była kapitalna. Sprzedałem ponieważ miała już kilka lat i chce wymienić na nowszy model.

Generalnie co do marki i do światła 56 nie mam wątpliwości, Bardziej mi chodzi o różnice pomiędzy 8 a 10. Moje obawy to czy drgania nie będą w dziesiątce dużym dyskomfortem oraz czy po zmroku w dziesiątce będzie mniejsze pole widzenia... bardzo proszę o opinie najlepiej użytkowników. Z góry dziękuję i pozdrawiam

kot Sylvester - Pią 30 Kwi, 2021

Twój dylemat sprowadza się do wyboru: stabilność czy powiększenie?
Lektura obowiązkowa to choćby opinie na tym portalu:

https://www.optyczne.pl/i...pryzmat=0&sort=

https://www.optyczne.pl/i...pryzmat=0&sort=

oprócz nich jest sporo w sieci na różnych zagranicznych forach. Więcej na temat ósemki bo ta bardziej popularna w praktyce.
Sam powinieneś odpowiedzieć sobie co dla Ciebie jest ważniejsze? Pytania pomocnicze to: czy używana będzie bardziej w dzień czy w nocy, w jakim terenie, na jakie dystanse, czy do astro również? Kwestia priorytetowa to drżenie Twoich rąk. Stabilność ósemki jest bezdyskusyjna a dziesiątki już niekoniecznie. Z drugiej strony przy tej masie szkła (wiem to z własnego doświadczenia w obcowaniu z tą masą i aperturą) nawet powiększenia rzędu dwanaście czy piętnaście razy mogą być użyteczne.

Decyzja nie będzie łatwa czyli tak jak jest w życiu. W nagrodę czeka przyjemność z patrzenia bo ta jest bezdyskusyjna zwłaszcza w kwestii ostrości i jasności obrazu przy 56 -cio milimetrowej aperturze.

Abs - Pią 30 Kwi, 2021

Choć nie posiadam / przepraszam :wink: / także stoję przed podobnym wyborem i sam nie wiem ale zwrócę (w nawiązaniu do powyższych informacji) uwagę na 2 kwestie: twój wiek i tzw. "pewny chwyt" i "źrenica oka" (jedno z drugiego wynika) i dominujący cel obserwacji (nawet jeśli wstępnie wydaje się, że jest wszechstronny). Z czasem zauważam że większym komfortem obserwacji w warunkach leśnych cechuje się ósemka a dziesiątka zaczyna mi służyć głównie do zdefiniowanych obserwacji punktowych. Z drugiej strony jeśli miałeś 8x spróbuj ocenić czy potrzebujesz 10x (zaspokojenie chęci zmiany też jest fajne byleby nie przekalibrować). Wiem że moja wypowiedź niewiele wnosi w kwestii samej marki ale może poszerzone spektrum pytań w czymś pomoże. Powodzenia życzę
PS. Zupełnie na marginesie ze Swarowskiego postawiłbym na świetne powiększenie 8,5x (zważywszy własne potrzeby) ale nie ma w go aperturze 56mm (tylko 42mm)...

Rafii72 - Pią 30 Kwi, 2021

Jak już masz 8x56 i jesteś zadowolony to lepiej jest nie kombinować bo można przedobrzyć. Mało kto bierze pod uwagę fakt że jeżeli nie mamy wprawy w stabilnym dłuższym utrzymaniu 10x56 to w takim obrazie zobaczymy mniej szczegółów niż w 8x56.
albert56 - Pią 30 Kwi, 2021

Ja mam 8x56, tyle że Steiner NH. Moim zdaniem lepiej wybrać 8x56. Jaśniejsza, mniejsze drgania, większe pole widzenia. Z powiększeniem 10x jak pisali moi przedmówcy można przedobrzyć, więc jeśli miałeś 8x56 i twoim zdaniem była kapitalna, to ja kupiłbym po prostu nowszy model 8x56.
adaher - Pią 30 Kwi, 2021

Swoją drogą jest teraz wysyp "nocnych" lornetek (dozwolona w polowaniu nokto/termowizja) Na optyce myśliwskiej i innych olxsach jest sporo używanych SLC często w stanie idealnym i w dobrych cenach, a w tej sytuacji można się jeszcze bardziej potargować...😊
Powodzenia w zakupie!

koraf - Sob 01 Maj, 2021
Temat postu: Re: Swarovski SLC 8x56 czy 10x56 ? Pomocy.
Mareksb napisał/a:
Witam szanowne Grono chciałem prosić o poradę. Mianowicie zastanawiam się nad kupnem nowej Lornetki i zastanawiam się nad dwoma egzemplarzami:

Swarovski SLC 8x56 lub swarovski 10x56 SLC

Ma to być Lornetka uniwersalna będzie wykorzystywana do polowania w nocy oraz do obserwacji za dnia. 8x56 swarovskiego już miałem i była kapitalna. Sprzedałem ponieważ miała już kilka lat i chce wymienić na nowszy model.

Wątpliwości typu "osiołkowi w żłoby dano ... " bez obrazy :wink: , chyba sam sobie w tym poście już odpowiedziałeś :razz: , kupuj 8x56 swarek slc nowszy model, bo przecież była kapitalna i jeżeli ma być uniwersalna to tylko 8x.
Sam używam 8x do widoków i krajobrazów, a punktowo (w tym ptaki 10x) i nie ma nic bardziej uniwersalnego. Pozdrawiam i życzę udanej decyzji.

Marcelixt - Sob 01 Maj, 2021

8x,te powiększenie jest ok.
Przerabiałem temat i męczarnie.

Volver - Sob 01 Maj, 2021

Miałem Swarovskiego SLC 10x56. Baardzo fajna, ale nie idealna. Znadziesz na forum moją obszerną recencję. Wątek pt. Cierpienia mlodego Volvera. Oraz recka w bazie.