|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Gdybyście mogli być autorem jakiegoś znanego zdjęcia?
rysiu - Czw 12 Cze, 2008 Temat postu: Gdybyście mogli być autorem jakiegoś znanego zdjęcia? Gdybyście mogli być autorem jakiegoś znanego zdjęcia, to jakiego?
Moim ulubionym jest to. Wg mnie to jest genialny portret geniusza.
I jeszcze gdyby można było z Nim przy okazji porozmawiać.
mnich - Czw 12 Cze, 2008
Cóż... Zdjęcie Merlin Monroe stojącej nad kratką pod którą przejeżdza metro i podmuch powietrza podnosi jej sukienke, którą ona przytrzymuje rękami, znają chyba wszyscy. Chciałbym być autorem tego zdjęcia
mk - Czw 12 Cze, 2008
mnich napisał/a: | Cóż... Zdjęcie Merlin Monroe stojącej nad kratką pod którą przejeżdza metro i podmuch powietrza podnosi jej sukienke, którą ona przytrzymuje rękami, znają chyba wszyscy. Chciałbym być autorem tego zdjęcia |
Cóż... Skoro za aparatem już miejsce zajęte to wchodzę pod kratkę.
rysiu - Czw 12 Cze, 2008
Tylko pamiętaj, że trzeba mieć potężne płuca żeby taki podmuch wygenerować!
mk - Czw 12 Cze, 2008
rysiu napisał/a: | Tylko pamiętaj, że trzeba mieć potężne płuca żeby taki podmuch wygenerować! |
Rzuciłem palenie - to jakby szło o dmuchanie.
Ale wzrok mam b.dobry - w okularach !
Jesienny - Czw 12 Cze, 2008
A ja bym chciał być autorem własnego zdjęcia, które powali świat
Ale tak na super poważnie to onegdaj rozbiły mnie zdjęcia witryn sklepowych robionych przez Eugène Atget'a i myślę, że chciałbym kiedyś takie zdjęcia zrobić, które tak dużo będą mówić w prostych niemal "niemych" sprawach.
RobertO - Czw 12 Cze, 2008
Wiem ze postac kontrowersyjna, ale ja bym chcial to
k1caj_ns - Pią 13 Cze, 2008
Ja bym chciał coś takiego
rysiu - Pią 13 Cze, 2008
tylko trzeba mieć szybki AF żeby go złapać
Takiego szybkiego AF jeszcze nie ma
btw. To był od dziecka mój idol i co najlepsze nadal nim jest
MC - Pią 13 Cze, 2008
Moze nie tyle AF co zdjecia seryjne. Tutaj chyba tylko ten nowy Casio kompakt by dal rade
rysiu - Pią 13 Cze, 2008
[ Dodano: Pią 13 Cze, 2008 10:46 ]
Kiedyś na lekcji (szkoła podst.)rozmawiałem z uczniami na tzw. różne tematy. Opowiadałem im jak to w czasach młodości nie można było kupić sobie koszulki jakiej się chciało, ale można było zrobić sobie prasowankę (kto to jeszcze pamięta). Mówiłem że zrobiłem sobie koszulkę z Brucem Lee.
A oni: Z KIM
Ręce mi opadły, oni nie znają legendy.
RobertO - Pią 13 Cze, 2008
pamietam te prasowanki z brucem lee. tez kupilismy z arkiem, mama nam robila na koszulkach ale niestety nie wyszly i szlag trafil koszulki.
a ze towar byl deficytowy to mama sie zrazila do prasowanek i o koszulkach z brucem lee moglismy juz tylko pomarzyc
jaad75 - Pią 13 Cze, 2008
W czasach gdy robiono te zdjęcia autofokusa jeszcze nie było...
mavierk - Pią 13 Cze, 2008
a ja... w sumie jeszcze nie mam pomysłu, ale ja sam zrobie takie legendarne zdjęcie :] Które za 30 lat ludzie będą pisać w tym wątku, że chcieliby takie zrobić :]
rysiu - Pią 13 Cze, 2008
a ja wtedy będę się chwali, że tego gościa co te zdjęcie zrobił to znam z forum, czasem dyskutowaliśmy korzystając z klawiatury
rysiu napisał/a: | Kiedyś na lekcji (szkoła podst.)rozmawiałem z uczniami na tzw. różne tematy. Opowiadałem im jak to w czasach młodości nie można było kupić sobie koszulki jakiej się chciało, ale można było zrobić sobie prasowankę (kto to jeszcze pamięta). Mówiłem że zrobiłem sobie koszulkę z Brucem Lee.
A oni: Z KIM
Ręce mi opadły, oni nie znają legendy. |
To jest różnica pokoleń ale o kimś takim jak bruce to chyba każdy powinien pamiętać. Sztuką chyba jest nie pamiętać bo nawet teraz leci Wejście Smoka dosyć często w TV.
rysiu gdybyś zapytał te dzieci kim jest spider man albo batman napewno by Ci powiedziały
mavierk napisał/a: | Które za 30 lat ludzie będą pisać w tym wątku, że chcieliby takie zrobić :] |
Za 30 lat mavierk jakby ten wątek istniał to byłby najbardziej żywotny temat chyba w historii internetu .
rysiu - Pią 13 Cze, 2008
k1caj_ns: to nie tylko różnica pokoleń. Na innej lekcji powiedziałem że coś jest proste jak budowa cepa - nie wiedzieli co to cep.
Wiem, że nie koniecznie musieli się z tym przedmiotem spotkać ale i ja (jak i wy - tak przypuszczam) nigdy go w rękach nie miałem, a pzecież wiem cóż to za ustrojstwo.
A Sami Swoi trochę częściej niż Wejście Smoka w TV leci.
MC - Pią 13 Cze, 2008
rysiu, Ty uwazaj, bo jak trafisz na jakiego "emo" to jeszcze zyletke wezmie...
Generalnie jak rozmawialem (2 lata temu) z kuzynka, to znacznej czesci jej wypowiedzi nie zrozumialem...
rysiu napisał/a: | k1caj_ns: to nie tylko różnica pokoleń. Na innej lekcji powiedziałem że coś jest proste jak budowa cepa - nie wiedzieli co to cep. |
Nie obraź się ale może to jakaś specjalna szkoła była? Bo u mnie w mieście nawet najmniej inteligentny dzieciak wiedziałby kim był Bruce Lee i co to jest cep. Zresza oglądając filmy z Brucem też mozna zobaczyć cep tylko pod nazwą " nunchaku"
jaad75 - Pią 13 Cze, 2008
rysiu napisał/a: | Na innej lekcji powiedziałem że coś jest proste jak budowa cepa - nie wiedzieli co to cep. |
To nie różnica pokoleń, tylko wąska specjalizacja - cepy będą znali tylko absolwenci wydziału maszyn historycznych akademii rolniczych...
Obserwuję coś takiego codziennie, niestety...
"Panie, ja się mam prawo na tym nie znać - ja elektryk jestem" - o podłączeniu dekodera satelitarnego do telewizora...
rysiu - Pią 13 Cze, 2008
nie ma się o co obrażać - w szkołach specjalnych pracują przecież nie nauczyciele specjalnej troski tylko raczej nauczyciele specjaliści. A ja pracuje w zwykłej podstawówce (żeby było śmieszniej wiele z dzieci ma rodziców rolników).
I to nie jest kwestja inteligencji - teraz dzieci i młodzież mają generalnie wszystko w dupie i jeśli coś wykracza poza ich zainteresowania - nie rejestrują tego w swoich mózgach (choć pewnie trochę generalizuję)
No dla mnie jest to dziwne. Bo w szkołach do liceum lub gimnazjum mamy przekazywanie wiedzy z wielu dziedzin. To ,że ktoś nie wie co to jest cep musi wynikać z tego ,że się nie uczy i nie rozwija przez to swojego mózgu. Bo przez wszystkie lata szkoły mogę się założyć ,że w podręcznikach i lekturach słowo cep przewineło się ze 100 razy.
Nie zastanowić się nad tym co to jest to już coś dziwnego. Ważne jest też w jakim wieku są dzieci które uczysz? Bo dziecko z 1 klasy podstawówki to jestem w stanie zrozumieć ale tak 4 klasa w górę to już trochę dziwne jest.
rysiu - Pią 13 Cze, 2008
No właśnie te starsze.
Ale żeby nie było wątpliwości - ja też bardzo się zdziwiłem i dalej się dziwię.
komor - Pią 13 Cze, 2008
Ależ smędzicie... Nasze dzieci nie wiedzą co to cep i im się nie dziwię, bo skąd mają wiedzieć. Elementarze od mojego dzieciństwa nieco się zmieniły... Ja jako dziecko nie wiedziałem przecież co to jest Gżegżółka (ktoś wie?), choć męczono mnie tym słowem na dyktandach. Dziś dzieci wiedzą co to jest komórka, Windows czy bankomat. Znak czasu.
(Ale nie znać Bruce’a Lee to jednak przestępstwo, nie? )
mavierk - Pią 13 Cze, 2008
komor napisał/a: | Nasze dzieci nie wiedzą co to cep i im się nie dziwię, bo skąd mają wiedzieć. | A nawet po co miałyby to wiedzieć :] Starsi wiedzą, co to Cep, młodsi co znaczy IMHO Wszystko wg potrzeb.
Cytat: | (Ale nie znać Bruce’a Lee to jednak przestępstwo, nie? ) |
No dla mnie nie znać Bruce'a Lee to tak jak nie wiedzieć skąd się biorą dzieci Do pewnego czasu dopuszczalne ,a później żałosne .
kamfil06 - Sob 14 Cze, 2008
rysiu napisał/a: | teraz dzieci i młodzież mają generalnie wszystko w dupie |
z tym sie zgodze... zauważyłem to u siebie...
rysiu napisał/a: | jeśli coś wykracza poza ich zainteresowania - nie rejestrują tego w swoich mózgach |
jednak z tym się już nie zgodze...
gdyby tak było nie zainteresowałbym się fotografią, PS-uciem zdjęć i innymi ...... a siedział i bawił się klockami lego,
mk - Sob 14 Cze, 2008
A może dzieci wiedzą lub czują najlepiej.
Allan - Nie 15 Cze, 2008
A ja dopiero zrobie takie, musze tylko cos wymyslec aby bylo "genialne" (jakies sugestie?)
Powazka, w sierpniu jedziemy grac impreze w miejscu ktorego wlascicielem jest
comandor James A. Lovell z Apollo 13 i wiem od klienta ze on bedzie na tej imprezie bo to ich znajomy sasiad.
rysiu - Nie 15 Cze, 2008
A kojarzycie zdjęcie z czołgami pod kinem w którym było wyświetlany "Czas Apokalipsy"?
Być we właściwym miejscu o właściwej porze!
maziek - Pią 20 Cze, 2008
Ja bym chciał takie zdjęcie kiedyś zrobić...
http://antwrp.gsfc.nasa.g...roMoon_seip.jpg
http://i172.photobucket.c...azziek/moon.jpg
http://antwrp.gsfc.nasa.g...ayiomamitis.jpg
Zdjęcie z żołdakami i transporterem przed kinem Moskwa w którym miano grać akurat Czas Apokalipsy to rzeczywiście majstersztyk. Aż je sobie odszukałem, więc już wkleję...
http://www.fotopolis.pl/o...sapokalipsy.jpg
Z czołgiem to mam jedno takie ulubione zdjęcie, które w zamyśle miało być propagandowe i straszne, a wyszło śmiszne...
mavierk - Pią 20 Cze, 2008
prędzej uwierzyłbym w fotomontaż, niż takie zdjęcia Ale możliwość istnieje..
maziek - Pią 20 Cze, 2008
Taki efekt osiąga się za pomocą silnego tele i to nie fotomontaż...
Bardzo lubię też to zdjęcie: (tu opis)
mavierk - Pią 20 Cze, 2008
przecież nie napisałem, że to pic na wodę, tylko, że łatwiej byłoby fotomontaż zrobić
Po za tym, jak w 1 jestem w stanie uwierzyć, tak 2 z powodu perspektywy jakoś mi nie pasuje (i ostrości rzeczy ostrych) 3 podobnie, tak na 50%
Mnie to zdjęcie gniecie, nie wiem, czy 85/1.2, czy modelka, ale chciałbym takie czaskać
http://www.obiektywni.pl/...3557_105124.jpg
komor - Sob 21 Cze, 2008
Mavierk, na minimalną głębię na oczach się nabierasz. Tak jak na tym zdjęciu Twojej dziewczyny ja się nabieram... Ale pani ma rzęsy posklejane, a to nie jest dobrze...
|
|