forum.optyczne.pl

Lornetki - Jakie zakrywki na obiektyw Canon 10x30is, 12x36is

bogoles - Sro 19 Maj, 2021
Temat postu: Jakie zakrywki na obiektyw Canon 10x30is, 12x36is
Ponieważ stałem się posiadaczem lornetek Canona ze stabilizacją 10x30is II i 12x36is III,chcę sobie sprawić zakrywki-osłony na obiektywy w/w lornetek i stąd pytanie do posiadających wiedzę - jakie będą może nie najlepsze, ale korzystne - chodzi o model, wymiar, gdzie kupić....Czytałem o zakrywkach na lunety celownicze, obiektywy aparatów..., ale chodzi mi o konkretny model, wymiar, który jest sprawdzony, spełnia swoje zadanie i pasuje "jak ulał" do sprzętu. Nie chcę zamówić paru modeli dopasowywać metodą prób i błędów, a sklepy w pobliżu nie mają wielkiego wyboru...
Piotr_0602 - Czw 20 Maj, 2021
Temat postu: Re: Jakie zakrywki na obiektyw Canon 10x30is, 12x36is
bogoles napisał/a:
Ponieważ stałem się posiadaczem lornetek Canona ze stabilizacją 10x30is II i 12x36is III,chcę sobie sprawić zakrywki-osłony na obiektywy w/w lornetek i stąd pytanie do posiadających wiedzę - jakie będą może nie najlepsze, ale korzystne - chodzi o model, wymiar, gdzie kupić....Czytałem o zakrywkach na lunety celownicze, obiektywy aparatów..., ale chodzi mi o konkretny model, wymiar, który jest sprawdzony, spełnia swoje zadanie i pasuje "jak ulał" do sprzętu. Nie chcę zamówić paru modeli dopasowywać metodą prób i błędów, a sklepy w pobliżu nie mają wielkiego wyboru...

1) mierzymy średnicę zewnętrzną obiektywów

2) szukamy w necie (w sklepach myśliwskich) stosowne klapki na lunetę, na daną średnicę i zamawiamy dwie sztuki, np. takie coś:

3) te klapki, dobrane pod rozmiar, wchodzą na wcisk i nie trzeba ich zdejmować, nie gubią się, do obserwacji otwieramy, po zamykamy, a przy okazji ochraniają korpus lornetki

bogoles - Czw 20 Maj, 2021

Miałem takie zakrywki na lunecie celowniczej i patrząc na wspomniane lornetki rodzi się problem: - 10x30 is ma bardzo krótkie obiektywy, szczególnie od strony "mostka" - nie wiem czy zakrywka wystarczająco obejmie obiektyw, żeby nie spadać?...
- 12x36 is ma obiektywy szersze na końcu - posiada kołnierz ok. 0,5cm. Jeżeli zakrywka wejdzie głębiej na jej krawędzi będzie luz między obiektywem i zakrywką. Nie wiem jak to będzie się sprawować w praktyce - zbieranie brudu, kurzu?...
Masz może takie zakrywki założone na wspomnianej lornetce? Jak się sprawuje?