forum.optyczne.pl

Lornetki - Bpc 5 czy Bpc 2

Marcelixt - Pią 21 Maj, 2021
Temat postu: Bpc 5 czy Bpc 2
Co wybrać Bpc 5 8x30,czy Bpc 2 12x45???
Wiking69 - Pią 21 Maj, 2021

To zależy czy swój dzień zaczynasz od szklaneczki whisky , czy kubka gorącego mleka :) .

Gdyby się jednak okazało że wolisz kawę latte macchiato , to obawiam się że powinieneś wybrać Swarka NL Pure 12x42 :) .

A tak na poważnie ... lornetki z mniejszym powiększeniem na pewno będziesz używał częściej . Są jednak sytuacje gdy potrzebne a nawet niezbędne jest duże powiększenie . Miałem kiedyś Leicę 7x42 i Zeissa 15x45 , z własnego doświadczenia wiem że do 80-u % wszystkich obserwacji wystarczała mi Leica 7x42 .

Dzięki👍.A co myślicie o levenhuk 12x45 albo 8x30?
Pytanie czy Komz używany,czy levenhuk nowy?Jak z jakością w Levenhuk?

adaher - Pią 21 Maj, 2021

Dla mnie sprawa prosta: (12+8):2=10... :smile: Idąc dalej: (45+30):2=42... :razz:
Jasna sprawa! :smile: A na poważnie, to duży rozrzut dylematowy 8x czy 12x. Sam musisz zdecydować, ale 8x oczywiście bezpieczniejsze :smile:

Jan55 - Pią 21 Maj, 2021

Levenhuk to taka trochę chińska cegła, jak trafisz w dobry egzemplarz to ok. Z jakością nie najlepiej. Natomiast zerknij na lornetki Opticrona Adventurer 8x32 i 8x42.W/g mnie są na pewno lepsze od Levenhuków. 8x32 to taki klonik Nikona E II. Ceny przystępne a jakość dobra ale bliżej bardzo dobrej. Kwestia tylko czy muszle oczne Ci spasują bo mnie nie spasowały i musiałem oddać do sklepu. Levenhuki przy nich to po prostu chińszczyzna/wygląd,waga,wykonanie/.

Levenhuk 12x45 wygląda identycznie jak bpc 2.Ciekawi mnie,czy tak samo jest z jakością.
Jan55 - Pią 21 Maj, 2021

Ciekawość swoją zaspokoisz tylko wtedy jak je kupisz i sprawdzisz. Inaczej nie ma opcji bo jedna to nowa produkcja a druga to produkt, który ma 30 a może więcej lat. Optyka poszła do przodu. Co do jakości lornetek Levenhuka to ja już straciłem zaufanie mimo, że na zdjęciach te lornetki wyglądają na porządnie wykonane a co do optyki to trzeba się przekonać samemu. W poprzednim poście odniosłem się do Twojego zamysłu na temat lornetki 8x30-32 a za kol. adaherem do 8-10x42.Oczywiście mowa cały czas o porro. Kup i najwyżej oddasz. Ja tak zrobiłem z 3 Levenhukami i przynajmniej nie wdepnąłem na minę. Powodzenia.
Marcelixt - Nie 23 Maj, 2021

Ile stopni pole widzenia ma bpc 5?8.5tstopnia?
Jan55 - Nie 23 Maj, 2021

Z tego co pamietam to z mojego porównania pole ma tyle samo co Nikon Action VII 8x40 czyli 8,2*z tym ,że szerokość ostrości brzegów pola zależy od egzemplarza na jaki się trafi.Są takie,że nieostrego pola od brzegu mają 1/3 a i takie ,że 1/4 i mniej.
Marcelixt - Pon 24 Maj, 2021

Która z nich jest lepsza?Na optycznych nie było żadnych dotyczących ich testów.
Jan55 - Pon 24 Maj, 2021

Napisz konkretnie o jakie modele Ci chodzi bo ja napisałem o modelach 8x30-32 lub 10x42, natomiast Levenhuka 12x45 i BPC nie miałem w rękach więc się nie wypowiem.

Bpc 5 8x30 i Bpc 2 10x45-rosyjskie starsze.
Bo te Levenhuki i Berkuty,Baigishe to chyba podróby tych rosyjskich.

Jan55 - Pon 24 Maj, 2021

BPC 8x30 starsze też mają rożrzut optyczny ale mniejszy ale może to wynikać głównie z racji wieku i jak ktoś dbał o lornetkę, natomiast 10x45 nie znam.Te pozostałe są robione prawdopodobnie w jednym "kotle" i tutaj to normalka. Niby dla Levrnhuka robione są w Rosji ale w jednym z pkt. sprzedających Levenhuka powiedziano mi,że oni nie są tego pewni. Trzeba każdą najepiej samemu sprawdzić.

Przepraszam chodziło mi o bpc 12x45.Co do Levenhuka to
Levenhuka 8x30 Nelsona miałem przez krótki moment. Szkoda pieniędzy i komentowania. Plastik fantastik.

Jan55 - Pon 24 Maj, 2021

Marcelixt. Jaką kwotą dysponujesz na zakup lornetki Jeżeli to ma być porro i w granicach do 500 zł to tak jak Ci napisałem wcześniej : Opticron Adventurer lub Vortex Raptor 8,5x30 i jeszcze Nikon Akulon 7x35-8x42. Są na pewno dużo lepsze. Lepiej w starocie nie wchodzić jeżeli nie można ich przed zakupem sprawdzić. Mechanika w starociach jest ok. ale optyka została w tyle w stosunku do dzisiejszej.
Kot72 - Pon 24 Maj, 2021

Marcelixt, te Levenhuki to rosyjskie wyroby z Kazania zrobione dla Levenhuka ( brandowane ). Te same lornetki możesz nabyć na stronie producenta KMZO Kazań ale już bez nazwy Levenhuk .W stosunku do wyrobów z byłego ZSRR została poprawiona optyka ( już nie zażółcają obrazu )
Jeśli chodzi o 8x30 raczej wątpię w te 8,5 stopnia pola widzenia . Posiadam BPC5 i w porównaniu z DO Forest II 8X42 obraz jest węższy gdzie pole widzenia w DO wyniosło 8,1 stopni . Te BPC mają pewnie 7,5 stopnia .