forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Test autofokusa

MartinF - Sro 20 Wrz, 2006
Temat postu: Test autofokusa
Z uwagi na liczne rozbieżnosci na forach zwracam się do Was z zapytaniem, jak przeprowadzić i interpretować, odczytywać test z karty testowej http://www.sebian.pl/foto/download/focus_test.pdf , na co zwracać uwagę, czy są jakieś łatwiejsze formy testowania obiektywu i body, kiedy wina leży po stronie obiektywu, a kiedy po stronie body?
Arek - Sro 20 Wrz, 2006

Tam jest chyba wszystko klarownie napisane. W czym jest niejasność?

A jeśli chodzi o stwierdzenie czy wina jest po stronie szkła czy korpusu, to
najlepiej podpiąć dwa różne obiektywy. Jeśli w obu przypadkach jest FF lub BF to
zwiększa się szansa, że wina leży po stronie korpusu.

Arek

Chodzi mi o parametry ustawienia obiektywu odnośnie ustawienia zakresu ogniskowej i przesłony oraz czy jest jakiś zakres błedu na 45%.
Mam w zasadzie problem z ustawieniem dobrze ostrości na twarz dziecka, ostrość na mojej L ustawia sie błyskawicznie po skierowaniu na buźkę, ale twarz dziecka jest lekko rozmyta, prblem istniej zarówno przy fotkach w pomieszczeniu jak i na zewnatrz. Z kolei szczegóły ubranka są ostre, jak temu zaradzić na bawiąc sie w studyjne oświetlenie np.?

Arek - Sro 20 Wrz, 2006

Ustaw oś optyczną obiektywu pod kątem 45 stopni do kartki testowej, wybierz centralny punkt AF, otwórz maksymalnie przysłonę, ognioskową ustaw maksymalną. Jeśli wszystko jest ok, GO powinna obejmować wybrany przez Ciebie obiekt (w tym przypakduten napis). Pamiętaj jednak, że 1/3 GO powinna być przed właściwym obiektem, a 2/3 za. Dlatego lekki FF jest bezpieczniejszy niż lekki BF.

Arek

ok, dzięki a ten mój problemik z twarzą dziecka to rzecz normalna? Bo tak sobie myslę, że może to wynikac z małej kontrastowości twarzyczki i dlatego mimo, ze autofokus się na nią ustawia, nie robi tego precyzyjnie, może w lepszym body np.5D (lepszy AF i dokładniejszy pomiar światła), problem ten by zniknął, jak myslisz?

Marcin

Arek - Sro 20 Wrz, 2006

Może być tak jak piszesz. Twarz ma jednolity kolor, bez kontrastowych krawędzi na których AF radzi sobie lepiej. A jakie masz body obecnie?

350 D i 24-105 L, problem polega na tym, ze ostrość się pozornie ustawia, tylko twarz jest lekko rozmyta w przeciwieństwie np. do kołnierzyka od koszulki, który jest ostry, twarz jest nawet można powiedzieć rozmiękczona, najprościej nie ostra. Jaka tego może być przyczyna?
Arek - Sro 20 Wrz, 2006

No 350D nie słynie z dobrego AF. Już 20D/30D ma o wiele lepszy, nie mówiąc o 5D. Jeśli Twoja 350tka jest na gwarancji możesz dać ją do serwisu razem z L-ką, tak aby zgrali
jedno z drugim.

Pomyślę o tym, ale problem w 350D polega na trudności ustawienia autofokusa, czy może na jego nie precyzyjnym ustawianiu? Bo na prędkosc reakcji nie moge narzekać.
Arek - Sro 20 Wrz, 2006

Tu raczej o celność i jej powtarzalność chodzi oraz pracę w kiepskich warunkach oświetleniowych.
Remol71 - Sro 04 Paź, 2006

MartinF napisał/a:
350 D i 24-105 L, problem polega na tym, ze ostrość się pozornie ustawia, tylko twarz jest lekko rozmyta w przeciwieństwie np. do kołnierzyka od koszulki, który jest ostry, twarz jest nawet można powiedzieć rozmiękczona, najprościej nie ostra. Jaka tego może być przyczyna?

Jeśli to pliki .jpeg to poprostu widać kompresję. Zauważyłem takie coś w Olku C-50. Koszulka dzieciaka żyletka, a twarz jakby rozmyta. To niestety kompresja stratna.

MartinF - Sro 04 Paź, 2006

Być może ale robiłem i w RAW i na monitorze raczej nie widziałem wiekszej różnicy przy powiększeniu, ale nie były to twarze, będę musiał sprawdzić.
lenny27 - Sro 03 Paź, 2007
Temat postu: problem z auto focusem w canonie eos 400D??
Witam czy ktoś się spotkał z nie prawidłowym autofokusem w EOS 400D?? mój aparat ma podłonczony obiektyw sigmy 70-300 F4-5.6 APO DG Macro ,wykonałem nim setki zdjęc i muszę stwierdzić ze coś jest nie tak, zdjęcia są nie ostre i niejednokrotnie rozmazane po mimo tego ze ostrośc kierowałem na twarz w portretach to i tak wychodziło nie ostre,nie łapał zamierzonego celu.Co do jakości obiektywów sigmy to już było wiadomo ze marnie sie spisują z autofokusem canona,no ale nie myślałem że aż do tego stopnia.To już mój kompaktowy aparacik canon ixus 50 robił zdecydowanie lepsze zdjecia.Firma sigma zamieściła informacje co do skalibrowania ich obiektów tak żeby współgrały dobrze z lustrzankami http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142 Podłonczyłem drugi obiektyw tamrona 28-200 i podobna sytuacja co wyżej w przypadku sigmy brak ostrosci i precyzji autofokusa w zdjęciach seryjnych udawało sie wychwycić jedno ostre zdjecie.Czy to wina auto focusa w body canona czy wina leży po stronie obiektywów sigmy i canona???? Zaniosłem body do serwisu na żytnią 15 ,pan poinformował mnie że skalibrują mi body z ich canonowskim obiektywem i nie ręczy prawidłowego działania z obiektywami tamrona jak i sigmy tylko kupić canonowskie obiektywy.....Proszę o pomoc w opisanej sprawię bo jednak już sie w tym wszystkim pogubiłem.....
Arv - Sro 03 Paź, 2007
Temat postu: Re: problem z auto focusem w canonie eos 400D??
lenny27 napisał/a:
Proszę o pomoc w opisanej sprawię bo jednak już sie w tym wszystkim pogubiłem.....

Wrzuć sample na picasę. i podaj adres.

jaad75 - Sro 03 Paź, 2007

Arek napisał/a:
...Pamiętaj jednak, że 1/3 GO powinna być przed właściwym obiektem, a 2/3 za...
To nie jest uniwersalna zasada. Są kombinacje przysłon, ogniskowych i odległości ostrzenia, gdzie tak faktycznie jest, ale w wiekszości przypadków niestety nie. Ekstremalnym przypadkiem jest ostrzenie na hiperfokalną, gdzie obszar GO stanowi połowę odległości między przedmiotem, a aparatem, a za przedmiotem jest nieskończenie duży. Na wszelkiego typu focus chartach, biorąc pod uwagę odległość ostrzenia, ogniskowe i przysłony, na jakich wykonuje się te testy, bezpieczny rozkład GO, to 50:50. Dodatkowo, wszelkie kalibracje body powinno się wykonywać na przedmiotach dość odległych i w miarę szerokokątnymi szkłami (najlepiej używając matówki z klinem) - tak skalibrowany aparat będzie z powodzeniem trafiał również na bliskich dystansach, w odwrotnym przypadku niekoniecznie.
lgkula - Czw 04 Paź, 2007
Temat postu: Re: Test autofokusa
MartinF napisał/a:
http://www.sebian.pl/foto/download/focus_test.pdf

mi ten link nie działa, a będę potrzebował jakiegoś testu af bo zastanawiam sie nad kupnem sigmy 17-70
Mógłbyś dać jeszcze raz link?

Allan - Czw 04 Paź, 2007

Sprobuj go "skrocic" do tego http://www.sebian.pl/foto/
i wejdz po website

lgkula - Czw 04 Paź, 2007

Allan napisał/a:
wejdz po website

próbowałem już tak wcześniej, ale na stronie nie widze nigdzie odwołąnia do żadnego działu z dowlnoad albo coś podobnego, są tam tylko same galerie, chyba że do okulisty musiał bym się udać :)

lenny27 - Czw 04 Paź, 2007
Temat postu: calibracja sigmy
Proszę skopiowałem artykuł ze strony sigmy :) ))

Precyzja działania systemu Auto Focus:

Z przyjemnością informujemy, iż wszelkiego rodzaju problemy pojawiające się w działaniu systemu AF (dotyczące obiektywów Sigma) są rozwiązywane w serwisie Sigma.

Problem precyzji działania AF pojawił się wraz z nastaniem fotografii cyfrowej i dotyczy precyzji działania AF w aparacie - wszystkie analogowe lustrzanki współpracują z każdym z obiektywów Sigma w 100% precyzyjnie. Każdy obiektyw Sigma jest fabrycznie skalibrowany poprawnie i może wymagać korekty jedynie w przypadku nieprecyzyjnego systemu AF aparatu.

Sigma Corporation wychodząc na przeciw potrzebom użytkowników lustrzanek cyfrowych wyposażyła polski serwis w sprzęt do kalibracji AF. Kalibracja polega na dostrojeniu elektroniki sterującej pracą obiektywu – bez ingerencji w aparat.

Możliwość prawidłowego skalibrowania obiektywu w punkt istnieje tylko w przypadku fabrycznie regulowanego korpusu danego producenta. W przypadku kalibracji obiektywów do korpusów ustawianych pod inne obiektywy, serwis nie gwarantuje uzyskania zadowalającego efektu regulacji obiektywu. Wynika to z ograniczonego zakresu regulacji.

W przypadku stwierdzenia powtarzającego się ostrzenia poza punktem należy:

1. Umówić mailowo z serwisem termin kalibracji: info@foto-service.pl
2. W umówionym terminie przesłać do serwisu obiektyw wraz użytkowanym aparatem (dany egzemplarz body wykazuje często różne odchylenia niezależnie od modelu)
3. Dla usprawnienia do wysyłki załączyć opis występującego problemu.

Kalibracja wykonywana jest w ramach gwarancji nieodpłatnie.

Serwis zastrzega sobie prawo do obciążenia nadawcy kosztami manipulacyjnymi w przypadkach ewidentnie nieuzasadnionego przesłania obiektywu do kalibracji.

komor - Czw 04 Paź, 2007

Tu macie PDF i opis co z tym zrobić:

http://focustestchart.com/chart.html

Całość w języku langłydż.

p-art - Wto 05 Sie, 2008

Odgrzebię jeszcze na chwilę ten temat.
Posiadam D80 wraz z Sigmą 17-70 i Nikkorem 50/1,4 i mam problemy z AF. O ile w przypadku Sigmy winę zrzucałem na obiektyw (z wiadomych powodów...), o tyle bardzo poważnie zaniepokoiło mnie zachowanie Nikkora (który podobno jest przecież "sztandarowym" szkłem tego systemu). O ile przy f/1,4 ostrość była ustawiana poprawnie, o tyle dla wyższych przysłon sytuacja wyglądała nieciekawie - pojawiał się backfocus, jak u Sigmy. Ktoś może mi podać jakąś racjonalną przyczynę tego zjawiska? Mnie osobiście wydaje się, że jeśli już coś (obiektyw lub korpus, w tym wypadku chyba raczej korpus) ma backfocus, to ma go dla wszystkich przysłon...

EDIT: Zrobiłem kilka próbnych zdjęć i jestem zdziwiony jeszcze bardziej... Na przysłonach od 1,4 do 2,8 (dalej nie sprawdzałem) pojawił się frontfocus. Podpiąłem Sigmę i tam dla 17 mm i f/2,8 oraz 50 mm i f/4 to samo... Więc być może jest to frontfocus... Chociaż znowu z tego zdjęcia bym wnioskował, że jednak back, bo włosy z tyłu są ostrzejsze niż oko, na które była nastawiana ostrość... Sam już nie wiem...

http://lopionki.pl/~mieciu/1.jpg

Moje pytanie(a) w tym momencie brzmi: czy serwis Nikona w Warszawie przeprowadza kalibrację body? I czy oni jakby sami się domyślą, albo sprawdzą, czy jest to front, czy back i jakiego rzędu? Co muszę wiedzieć/zrobić/przygotować/udowodnić(?) zanim dam body do kalibracji?

[ Dodano: Nie 17 Sie, 2008 23:44 ]
Heh, ale ze mnie blondyn.
Przepraszam, nie przeczytałem regulaminu odnośnie umieszczania tematów. Dodałem tutaj posta, bo wcześniejsze wypowiedzi zahaczały o mój problem.
Jeszcze raz przepraszam, powinienem najpierw przeczytać regulamin, a dopiero potem szukać wątku.
Proszę moderatora o skasowanie poprzedniego posta, albo przeniesienie go do adekwatnego działu.