|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Jaką lornetkę zabieracie na wakacje
Wiking69 - Sro 09 Cze, 2021 Temat postu: Jaką lornetkę zabieracie na wakacje Panowie powiedzmy sobie szczerze , w okresie wakacyjnym mamy mały problem . Jak się ma kilka lornetek , albo kilkanaście , albo ( nie daj Boże ) kilkadziesiąt . To pakując się przed wyjazdem , każdy z nas staje przed dylematem ... którą lornetkę zabrać na wakacje ? . Jakie powiększenie będzie najlepsze w góry , a jakie nad morze . Czy lornetka powinna umieć pływać na spływie kajakowym . Czy zmieści się do kieszeni kurtki . A może zabrać wszystkie ? .
Jan55 - Sro 09 Cze, 2021
Ja zabieram ze sobą 8x32 GPO Passion ED i 10x36 Buschnell Nitro bo małe i lekkie- to w góry /mamy z żoną nadzieję ,że w tym roku wyjazd dojdzie do skutku/ a na wyjazd nizinny 8x32 GPO na przemian z 8x42 Viking Kestrlel ED i 10x42 Kowa BD II XD. Powinno mi to wystarczyć.
Rafii72 - Sro 09 Cze, 2021
Mi wystarczają tylko dwie lornetki, które doskonale siebie uzupełniają - Kite Lynx HD+ 8x30 i Kowa BDII 10x42. Kite na wyjazdach, a resztę czasu spędzam z Kową i taki kompromis mi odpowiada. Testowałem jeszcze 10x30 M7 od kolegi, ale szybki oddech uniemożliwiał mi obserwacje
Wiking69 - Sro 09 Cze, 2021
Wakacje bez lornetki ? . Trudno sobie coś takiego wyobrazić . A jednak w te wakacje spotkamy tysiące Polskich rodzin i to w pięknych miejscach ... bez lornetek . Musimy dać dobry przykład . To którą lornetkę wybierzecie na wakacyjne szaleństwa ? .
Marcelixt - Sro 09 Cze, 2021
Ostatnio w góry brałem BPC 5 8x30 i Nikona Sportstar EX 8x30.Trochę celem testów.Było spoko.Lornetki przeżyły😀.
Jan55 - Sro 09 Cze, 2021
Wiking69. Przecież napisałem jakie zabieram na wakacje.
A tak a pro po : w tamtym roku /2020/ byliśmy z żoną w Austrii / Wiedeń / m.in. na Kahlenbergu. Wyobraź sobie, że w ojczyźnie lornetek na tym Kahlenbergu na kilkuset turystów, w większości Austriaków, tylko ja jeden miałem lornetkę a większość korzystała z lunet /2 szt/ za 1 eu. Tak samo było na Willhelminenbergu gdzie nikogo nie było z lornetką.Natomiast wszędzie wszyscy mieli w rękach "srajfony" i robili sobie selfie. Więc u nas może nie będzie tak źle i spotkamy gdzieś na trasie ze 3-4 osoby z lornetkami na szyji i "srajfonami" w rękach.
Marcelixt - Sro 09 Cze, 2021
Ja spotkałem dwie osoby w górach z lornetkami.A nad morzem rok temu jedną.Jak byłem dzieckiem to nad morzem sporo miało.Teraz
Czułem się trochę nieswój,bo ktoś mógł pomyśleć,że jakiś zbok się gapi na plaży.
Wiking69 - Czw 10 Cze, 2021
Panowie nie będziemy płakać nad rozlanym piwem . Koniec użalania , mamy XXI wiek i trzeba się z tym pogodzić . Co czujemy widząc kogoś zajadającego się ze smakiem wielką pizzą ? . Czujemy głód . Co czujemy w upalny dzień widząc człowieka pijącego schłodzony złocisty napój ? . Czujemy pragnienie . Kiedy przysłowiowy Kowalski poczuje nieodpartą chęć zakupu lornetki ? . Kiedy zobaczy radość na naszej twarzy , podczas odkrywania uroków nadmorskiej plaży . Czy słysząc nasz okrzyk ... ale ciało , nie poczuje potrzeby zakupu lornetki , dzięki której inni mają tyle emocji .
Wiking69 - Czw 10 Cze, 2021
Dzisiaj jadę motocyklem na Hel , mam kilka dni urlopu . Jeżeli zobaczycie kogoś z lornetką w tym rejonie , to na 99% będę właśnie JA . Ps. Zabieram FL 7x42
Santre - Czw 10 Cze, 2021
Właśnie kupiłem Swarovski cl companion 8x30. Żona zabiera kowe bd 8x30. Nie może być konfliktu 😊
Jan55 - Czw 10 Cze, 2021
Jeśli można zapytać, to ile zapłaciłeś ,i czy z futerałem czy bez. Jak go "ogarniesz"/ Swarka/ to napisz coś więcej o nim. Gratuluję zakupu.
gaudemus - Czw 10 Cze, 2021
Moim ostatnim ulubionym codziennym szkłem też jest CL companion 8x30B , czy to wypad w góry czy urlop nad Bałtykiem
@Jan55
Na ebay-u za ok. 4500 możesz wybrać sobie dowolny zestaw (kolor obudowy+ torba pasek) w sumie jest 6 możliwych kombinacji
Ceny w polskich sklepach są już zbliżone, kiedyś były nieco wyższe.
Arek - Czw 10 Cze, 2021
W zasadzie na każdy wyjazd rodzinny jadą z nami dwie lornetki z trójki: Nighthunter XP 8x30, Nikon EII 8x30 lub COnquest HD 10x32.
Abs - Czw 10 Cze, 2021
Zabieram ostatnio małą i lekką Leica Trinovid 10x25... bo taką akurat mam a że wolałbym 8x25 czy MHG 8x30 to już inna historia.
Jan55 - Czw 10 Cze, 2021
gaudemus.Dzięki za propozycję ale z e-baya i amazona raczej nie kupuję chyba, że chciałbym nabawić się problemów ze zwrotami itp. W pierwszej kolejności do sprzedaży idą lornetki ze zwrotów i jak źle trafisz to masz problem. Ale to nie ważne.
Co do Swarka to nie tak dawno można go było kupić za 3600-3800, ale bez futerału bo za futerał żądali dodatkowo 650-800 zł. Więc teraz to żadna łaska bo wcisnęli do kompletu i podnieśli cenę do tej jaka jest obecnie. Chodzi mi cały czas o Polskę, bo za granicą lornetka jest sprzedawana w pełnym komplecie i jest cały czas w cenie 900-1000 eu. więc była trochę tańsza bo euro stało niżej, no a teraz wiadomo jak jest i dlatego Swarek kosztuje tam tyle co u nas po przeliczeniu na zł. no może 100-200 zł mniej.
Santrego spytałem z ciekawości bo i tak nie kupię jej za takie pieniądze bo to jest poza moją granicą finansową, pomimo, że chciałbym ją mieć. Mam w tej chwili 8x32 GPO Passion ED i wydaje mi się, że Swarek nie jest 2x lepszy aby zapłacić za niego 2x więcej. Dlatego jak Santre coś napisze o swoim zakupie to chętnie skonfrontuję to z moją GPO.
Santre - Czw 10 Cze, 2021
Companion kupiony w polskim sklepie. Jak masz rabaty to za 4.300 kupisz komplet pokrowiec w jednym kartonie z lornetką a nawet dostaniesz w zestawie mydło i szczoteczkę jak nl pure 😊. Mam El i mały swarek się dzielnie broni ostry w centrum bardzo dobry kontrast. Rewelacyjna guma na obiciu lornetki szkoda że W El takiej nie ma. Jednym słowem bardzo gustowna lornetka idealny towarzysz podróży który świetnie leży w dłoniach i wywołuje uśmiech na twarzy.
Jan55 - Czw 10 Cze, 2021
Mam nadzieję, że to przedwstępny opis i po dokładniejszym zapoznaniu się z nią napiszesz coś więcej o jej walorach optycznych. Dzięki i za to co napisałeś.
mzksiak - Pią 11 Cze, 2021
Juz wczesniej sie gdzies wypowiadalem nt cl 8x30 bo od niej zaczęła sie moja przygoda z lormetkami swarovskiego. To jest zaje....fajna lornetka,obraz kryształ jak to w Swarovskim. Wymienilem ją na EL 10x32 tylko dlatego że mialem doskonalą cenę na nowego EL a niestety nie stac mnie wtedy bylo na posiadanie dwoch drogich lornetek jednoczesnie. El jest ostrzejsza na brzegach co nie znaczy,że CL to mydlo oj nie!! Na samej krawędzi pola w niej występuje delikatne rozmiękczenie obrazu ale dla kogos kto mial wczesniej Viper HD przeskok na CL 8x30 byl bardzo wyraźny.. No i to co wspomniał Santre. Ta lornetka jest piękna. Ja miałem akurat antracytową która wg mnie jest xiekawsza od zielonej. Takze jak macie 4tys i sie wahacie czy ją kupić,to nie musicie sie waha . brac i się zachwycać🙂
Jan55 - Pią 11 Cze, 2021
No, 4000 to chyba bez futerału bo z futerałem to najmniej 4600 zł. Musiałbym składać ze 3 lata a wiek już nie ten.
mzksiak - Pią 11 Cze, 2021
Oczywiście jesli możliwości finansowe nie pozwalają to nie ma sie co szarpac na siłę. Za 2 tys są tez niezłe(nawet bardzo dobre) lornetki i też mogą dac wiele radosci.
Chomsky - Pią 11 Cze, 2021
Na wakacje Habicht w wersji wojskowej w zielonkawej gumie, brzydki jak noc listopadowa, nikt go nie tknie nawet patykiem.
Na szybkie objazdówki Zeiss Terra 8x25. Tylko nie podkablujcie mnie do Arka.
P.s. Habicht bo pancernik, a Zeissik bo mały i se dynda.
Pozdr. Ch.
Wiking69 - Pon 14 Cze, 2021
Na Helu w ciągu 4 dni widziałem tylko dwie osoby z lornetkami . Czy to dobry wynik ? . Zapytałem się z ciekawości ... czy wybierając lornetkę sugerowali się testami i opiniami o lornetkach na optyczne.pl . Nie wiedzieli nawet że są jakieś testy lornetek .
Soniak10 - Wto 15 Cze, 2021
Biorąc pod uwagę, że producenci lornetek w ogóle nie prowadzą akcji promocyjnych swoich wyrobów, to te 2 osoby z lornetkami to i tak dobry wynik. Czy widziałeś kiedykolwiek w TV, radiu, gazetach albo na ulicach jakiekolwiek materiały reklamujące najnowsze modele lornetek jakiegokolwiek producenta, od Swarovskiego po np Bressera? Wszyscy oni zakładają że tak jak jest, tak jest dobrze i inaczej być nie może. No więc jest jak jest.
Arek - Wto 15 Cze, 2021
Soniak10, niestety masz sporo racji. Wielu producentów i dystrybutorów uważa, że sprzęt sam im się sprzeda. Wszyscy są chętni do współpracy z nami, z chęcią dadzą sprzęt do testów, z chęcią przeczytają artykuł czy newsa o swoim sprzęcie na Optyczne, ale jak pytam o budżety reklamowe, to jest cisza.
Tak naprawdę sytuacja jest jeszcze grosza. Od większości polskich dystrybutorów nie mogę doprosić się standardowych informacji prasowych o nowościach. Nawet więcej. Czasami wystarczy mi angielska informacja prasowa lub choć info, że wprowadzają jakąś nowość. Nikt za takiego newsa na Optyczne nie pobiera opłaty, sam go im piszę, wiec minimalnym nakładem sił polegającym na wysłaniu maila, z linkiem do strony z nowością mogą mieć materiał na pierwszej stronie poczytnego portalu. Robi to góra 10% firm. Reszta ma gdzieś... A potem płacz, że w Polsce nie ma rynku na lornetki.
Chlubnym wyjątkiem są tutaj firmy fotograficzne, które są przyzwyczajone do tego stylu pracy i informacje prasowe starają się wysyłać. Dobrze zachowuje się też Swarek, który zawsze wysyła informacje o nowościach z pełnym kompletem danych i zdjęć.
@Arek: pocieszyłeś mnie o tyle, że choć stoimy w całkowicie innych miejscach łańcucha rynkowego, to doszliśmy zasadniczo do tych samych wniosków. Pzdr
Jan55 - Wto 15 Cze, 2021
Mój wniosek jest taki, że lornetka w Polsce postrzegana jest przez znakomitą większość ludzi jako coś zbędnego, nie potrzebnego, więc po co wydawać na to pieniądze. Jak już się zdecydują na zakup to kupują z reguły lidlo-biedronkowo-bazarowy szajs za kilkadziesiąt zł. a później i tak zastanawiają się, po co to kupili i albo ląduje to na Allegro lub podobnym portalu albo gdzieś na strychu. Rynek zaawansowanych lornetkowiczów w Polsce jest bardzo mały /pomijam myśliwych/ i stąd prawdopodobnie sprzedający podchodzą do tego tematu tak jak to widać, czyli nie podchodzą w ogóle.
@Jan55: być może tak jest, ale to oznacza że producenci i dilerzy stawiają sprawy na głowie. Rynek w znacznym stopniu daje się kreować, a oni tego nie robią. Zwłaszcza obecnie, w czasach ogromnego zainteresowania przyrodą i ekologią, potencjał tego rynku jest spory, tylko trzeba to wykorzystać.
Wiking69 - Wto 15 Cze, 2021
Ostatnio rozmawiałem z leśniczym na Warmii , który nie dość że sam jest myśliwym , to jeszcze służbowo musi towarzyszyć w czasie polowań myśliwym z zachodniej Europy . Powiedział że sprzętowo nasi myśliwi nie mają żadnych kompleksów , kupują najlepszy dostępny sprzęt . Zarówno broń jaki optykę , zwłaszcza rolnicy którzy mają dużo ziemi i otrzymują bardzo duże dopłaty . Dla nich kupno lornetki w przedziale od 5.ooo -12.ooo złotych nie stanowi żadnego problemu .
TomPL2 - Wto 15 Cze, 2021
Wiking69 napisał/a: | Ostatnio rozmawiałem z leśniczym na Warmii , który nie dość że sam jest myśliwym , to jeszcze służbowo musi towarzyszyć w czasie polowań myśliwym z zachodniej Europy . Powiedział że sprzętowo nasi myśliwi nie mają żadnych kompleksów , kupują najlepszy dostępny sprzęt . Zarówno broń jaki optykę , zwłaszcza rolnicy którzy mają dużo ziemi i otrzymują bardzo duże dopłaty . Dla nich kupno lornetki w przedziale od 5.ooo -12.ooo złotych nie stanowi żadnego problemu . |
Zaczynam żałować, że nie jestem rolnikiem
Na szczęście nie trzeba mieć 100 hektarów ziemi rolnej , żeby za dopłaty kupić sobie porządną lornetkę .
Kilka miesięcy temu sprzedałem kuzynce swojego Zeissa Victory Pocket 8x25 ( kupowałem FL i potrzebowałem gotówki ) . A ponieważ kuzynka dużo podróżuje i lubi aktywnie spędzać wolny czas na łonie przyrody obserwując ptaki . Lornetka Zeissa jest używana praktycznie każdego dnia . I o to chodzi
Abs - Wto 15 Cze, 2021
Wiking jak wspominasz tę 8x25?
Odpowiedź dla szanownego Abs-a . Zeiss Victory Pocket 8x25 jest wspaniałą małą lornetką o perfekcyjnej optyce . Naprawdę Zeissowi udała się ta lornetka . Mogę się o niej wyrażać w samych superlatywach . Owszem ... Swarovski CL 8x30 jest lornetką dającą jeszcze większy komfort obserwacji ( co mi Arek często wypomina ) , ale raczej powinno się ją porównywać do Zeissa FL 8x32 . Mały Zeiss Victory 8x25 w salonie Szustera kosztował mnie 2700 zł . A Swarek CL 8x30 kosztuje teraz około 4500 zł , czyli 1800 zł więcej . Jak wspominam to rewelacyjne szkiełko ? . Tęsknię za nim , sprzedałem go Kasi ( pozdrawiam kuzynkę ) ponieważ kupowałem FL 7x42 . Cienko było z forsą a FL-ka czekała już u Mnicha ( to on mi ją kupił na Słowacji ) .
Pozwolę sobie na osobistą i nieobiektywną refleksję z kilku miesięcznego użytkowania Zeissa FL 7x42 . Cały czas uczę się tej lornetki , dojrzewam do niej , odkrywam jej zalety i nieliczne wady . Cały czas mnie zaskakuje , są dni kiedy nie mogę wyjść z zachwytu jaki czuję podczas obserwacji . Są chwile kiedy mam wątpliwości czy dobrze zrobiłem kupując ją zamiast nowego SLC 8x42 . Ale wtedy przypominam sobie porównanie SLC 8x42 z Zeissem 8x50 B Oberkochem z 1960 roku . Swarek przegrał tą konfrontację . A Zeiss FL 7x42 będzie dla mnie wołem roboczym przez 7 dni w tygodniu , nie będę jej oszczędzał . Jest tak lekka i komfortowa że biorę ją ze sobą zawsze i wszędzie .
mzksiak - Sro 16 Cze, 2021
Panowie akurat na Helu spotkać lornetkarzy i luneciarzy to nie jest jakis rarytas bo to kultowe miejsce na ptaki i mnóstwo osób z grona obserwatorow jeździ tam na ptaki(zwlascza na przeloty wiosenne i jesienne). Ale ja będąc w Biesach kilka dni i Tatrach widzialem 1 osobe z lornetka. Dla mnie niepojęte. Będąc na szczycie Tarnicy,Bukowego Berda czy Kasprowego i nie popatrzeć sobie jak to wszystko z góry wygląda...
Arek - Sro 16 Cze, 2021
Pamiętam jak w 2003 roku, w czasach gdy Polska była kompletnym lornetkowym zaściankiem, pojechałem do GaPa. Łażąc po Alpach mijało się Niemców i naprawdę wielu z nich miało na piersi małą Leikę, Zeissa, Minoxa, trochę rzadziej Swarka.
Wiking69 - Sro 16 Cze, 2021
To nawet zabawne , ludzie zazwyczaj wpadają w panikę kiedy podczas spaceru uświadamiają sobie że zapomnieli telefonu albo smartfona . Muszę być chyba człowiekiem starej daty , skoro nie wyobrażam sobie wycieczki do lasu bez lornetki . Sokoli wzrok w zasięgu ręki ... jak można ignorować taki dar od losu . A wystarczy kupić lornetkę .
Abs - Sro 16 Cze, 2021
Dzięki Wiking... przyjrzę się tym lornetką
Jan55 - Sro 16 Cze, 2021
Wiking69Pięknie to ująłeś- "A wystarczy kupić lornetkę". Tylko czy to dotrze do ludzi z poza kręgu lornetkowiczów ? Być może ktoś to przeczyta i przekaże dalej, a ktoś to usłyszy i weźmie sobie do serca i kupi sobie lornetkę. Oby.
Wiking69 - Sro 16 Cze, 2021
Zawsze kupujemy oczami , czego oczy nie widzą tego sercu nie żal . Dlatego każdy człowiek z lornetką jest chodzącą reklamą . Ja reklamuję Zeissa
Abs - Sro 16 Cze, 2021
Abs napisał/a: | ... tym lornetką |
edit: lornetkom
Jeśli kogoś widzę z bino to zazwyczaj z tanim no namem, ewentualnie z Bpc a raz z Aculonem... Lornetki z wysokiej półki widuję w internecie jak sobie wpiszę nazwę w wyszukiwarce
toomkoo7474 - Sro 16 Cze, 2021
Z wlasnego doswiadczenia zauwazylem ze oprocz tej najlepszej lornetki warto miec tez bardzo przecietna lornetke,zawsze kiedy popatrze przez Cl companion 10x30 kilka minut a potem spojrze przez EL 10x50 to mam natychmiastowy efekt WOW i wtedy doceniam jak dobrze widze przez ELke,a juz niemal sprzedalem CL companion ale stwierdzilem ze zatrzymam na dluzej bo poreczna jest,a na wakacje ktora bym zabral?? hmmmm zeby nie zalowac widokow to raczej 10x50.
Marcelixt - Czw 17 Cze, 2021
W Biedronce widziałem ostatnio super sprzęt za 99zł.Rozstaw oczu za mały, kolimacja że głowa boli.Ale wygląd,że będą zazdrościć😀.Nie brałem😀.
Obserwatorek - Czw 17 Cze, 2021
Marcelixt napisał/a: | W Biedronce widziałem ostatnio super sprzęt za 99zł.Rozstaw oczu za mały, kolimacja że głowa boli.Ale wygląd,że będą zazdrościć😀.Nie brałem😀. |
https://pliki.optyczne.pl/zalaczniki/zalaczniki/biedronka_10_30x50_309.jpg
Marcelixt - Czw 17 Cze, 2021
Tak,to ten sprzęt😀
mzksiak - Czw 17 Cze, 2021
Panieeeee. Ale jakie to przybliżenie ma. Nie jak te swarovskie tylko po 8 czy 10x
Wojtas_B - Czw 17 Cze, 2021
Albowiem powszechny mental jest taki, że dobra lornetka ma mocno "przybliżać" - to czyni ją dobrą.
Kolega spojrzał przez moją 10x z polem 7 stopni i żadnego zachwytu nie usłyszałem. Ot, obraz jak obraz.
MyNegativeWorld - Czw 17 Cze, 2021
Ja tam zawsze zabieram starą obtłuczoną i styraną wosmiorke BPC 8x30, bo nie muszę się o nią bać, a i obraz daje nienajgorszy jak na cenę 60zł.
Wiking69 - Sro 23 Cze, 2021
Panowie ... jeżeli w czasie wakacji uda wam się spotkać jakiegoś człowieka z lornetką . Nie zapomnijcie o tym niezwykłym fakcie napisać . To są tak rzadkie zjawiska przyrodnicze , że trzeba będzie taki incydent koniecznie odnotować . A gdybyście spotkali kogoś z dwoma lornetkami , to znaczy że widzicie prawdziwy cud . Trzeba będzie w tym miejscu postawić kapliczkę .
DarkRaptor - Sro 23 Cze, 2021
Chyba tak źle nie jest. We wrześniu zeszłego roku widziałem w okolicy Czarnego Stawu Gąsienicowego przynajmniej 3 osoby z lornetkami. Podczas spływów Biebrzą i Rospudą (czerwiec-lipiec zeszłego i tego roku) też kilku turystów wyposażonych w ten sprzęt napatoczył mi się przed oczy. Ale fakt, nikogo z dwoma lornetkami nie widziałem
Wiking69 - Sro 23 Cze, 2021
Dla młodego pokolenia , oczami są ekrany smartfonów . Ten pajączek na zdjęciu miałby chyba problem z wyborem lornetki . To już nie jest efekt 3D , tylko 4D .
DarkRaptor - Sro 23 Cze, 2021
Wiking69 napisał/a: | Dla młodego pokolenia , oczami są ekrany smartfonów . Ten pajączek na zdjęciu miałby chyba problem z wyborem lornetki . To już nie jest efekt 3D , tylko 4D . |
Mój młody praktycznie nie tyka się sprzętów elektronicznych, za to uwielbia optyczny. Czasem mam problem aby na spokojnie popracować z mikroskopem Lornetki i lunety uwielbia, więc za jakiś czas będę musiał pomyśleć o jakimś teleskopie.
Co do pająka. On ma jeszcze czworo oczu z tyłu głowotułowia, więc sprawa się mocno komplikuje. Chyba nawet Swarovski czy Zeiss nie dadzą odpowiedniego pola widzenia (w linku fajna wizualizacja)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Jumping_spider_vision_David_Hill.png
Jan55 - Wto 29 Cze, 2021
Wróciłem z ojczyzny Svarowskiego. Moja refleksja jest taka : turystów jak na lekarstwo co być może przełożyło się na to ,że z lorneką w ręce, poza mną i żoną, spotkałem jedno małzeństwo Austiaków. Mieli jakiegos klocka, chyba 12x50 made in Lidl przez którego spojrzeli / może przez 5 min./ na przemian na Wiedeń i schowali go do torby. I to by było na tyle. Zostałem tylko ja ze swoją Kową i moja żona z GPO Passion ED. Byliśmy w kilku miejscach widokowych w Wiedniu jak i poza Wiedniem i już nie spotkaliśmy nikogo z lornetką. Powtórzyła się sytuacja z poprzedniego roku.
Wiking69 - Sro 30 Cze, 2021
Janie ... a odwiedziłeś w ojczyźnie Swarovskiego jakiś dobrze zaopatrzony sklep z lornetkami ? .
Jan55 - Sro 30 Cze, 2021
Tak,odwiedziłem mimo upałów /32-35*/ panujących w Wiedniu. Są to sklepy, które podał mi jeden z forumowiczów. Jeden przez szybę bo był zamknięty a w głębi była gablotka z Svarkami / ze 4 modele/, drugi już nie prowadzi optyki tylko samo foto, trzeci tylko Nikon ale wystawka marna. Nie wiem jak to rozumieć. Producent topowych lornetek na świecie i nie ma swojego sklepu firmowego. Natomiast sklepów z biżuterią jak "nas.ał". Sumując : Wiedeń-piękne miasto a "sklepów" z lornetkami 2 szt.
A już miałem nadzieję że napiszesz ... Na każdej ulicy sklep z lornetkami , regały uginają się pod ciężarem lornetek Swarovskiego , na SLC promocje -50% , na EL -30% . A na peryferiach Wiednia wielkie Centrum Handlowe tylko ze sprzętem obserwacyjnym , wszystkie firmy i wszystkie modele w jednym miejscu . Raj , po prostu raj .
Jan55 - Sro 30 Cze, 2021
Też bym tak chciał ale rzeczywistość jest aż nad to brutalna. Lornetka stała się, chyba w Europie, towarem niszowym i stąd obejrzenie jakiejś lepszej lornetki na żywo w sklepie stało się utopią. Jedynie jeszcze w USA i Anglii gdzie binomania jest bardzo rozwinięta można zobaczyć lornetki w sklepach myśliwskich, sportowych, optycznych nie mówiąc o stoiskach w różnej maści rezerwatach i parkach narodowych. A może w niedługiej przyszłości ukażą się srajfony z funkcją lornetki?
Zobaczysz Janie , już niedługo wszystkich miłośników lornetek w Europie pozamykają w Rezerwatach Przyrody . Jesteśmy ginącym i tak rzadkim gatunkiem że będą nas chcieli pozamykać w leśnych ostępach . Reszta populacji będzie biegała po miejskiej dżungli ze srajfonami .
Jan55 - Sro 30 Cze, 2021
Oby tylko w rezerwatach przyrody/ jak dla mnie to mogło by być/ a nie gdzie indziej.
toomkoo7474 - Sro 30 Cze, 2021
Tu w Angli czesto widze ludzi ze Swarkami na szyji,a jak poszedlem na ptasie bagna(zalewiska) to 80% ludzi majacych lornetki na szyji to Swarki,Jak poszedlem do London Exchange camera to swarki i zeissy na polkach stoja i inne jeszcze a sklepik bardzo maly(5mx5m)poprosilem o Swarka NL czy moge popatrzec,wiec podali mi i pozwolili wyjsc na ulice bez zabezpieczen(zaufanie) Tak ze widze ze nie tak zle jest tu w UK i to nie byl Londyn tylko nie za wielki Guildford.
Jan55 - Czw 01 Lip, 2021
Jak już wcześniej pisałem - USA i Wyspy Brytyjskie są mentalnie w innym świecie lornetkowym. I nie ma znaczenia wiek, stary, młody czy dziecko, mogą mieć w rękach i na szyji lornetkę i nie budzi to sensacji. Będąc w Szkocji i bywając w różnych parkach-ptasich, wodnych, spotykałem dużo ludzi z dziećmi, którzy albo pożyczali na specjalnych stoiskach RSPB lornetki lub lunety albo nawet kupowali je bo i tak można. Oczywiście na takich stoiskach są lornetki kilku marek klasy 50-300 funtów. Tak, że wybór był, no może poza wielką trójcą. W UE, tam gdzie byłem i bywam , z takim zjawiskiem się nie spotkałem.
Wiking69 - Czw 01 Lip, 2021
Sytuacja jaką zastał Jan w samym Wiedniu a więc stolicy Austrii , pokazuje że najciemniej jest pod latarnią . Ciekawe czy jest chociaż sklep firmowy przy samej fabryce , kto wie ? . Może nawet można kupić jeszcze ciepłe lornetki , prosto z taśmy produkcyjnej .
Jan55 - Czw 01 Lip, 2021
Wiking69. W samym centrum Wiednia gdzie znajdują się najdroższe sklepy światowych marek, znajdują się 3 sklepy Svarka o słusznej powierzchni z wszelakimi świecidełkami i biżuterią a nie postawili w żadnym z nich chociaż jednej gabloty ze swoimi lornetkami. Co można o tym pomyśleć? Po prostu dziadostwo.
Soniak10 - Czw 01 Lip, 2021
U nas podobnie: w galeriach handlowych widuję stoiska ze świecidełkami Swarka, ale po lornetkach ani śladu. Żeby chociaż broszury reklamowe tam mieli ze sprzętem optycznym albo porządne katalogi z całościową ofertą marki, a tam nic! Widocznie obecna sytuacja Swarovskiemu odpowiada i nie jest zainteresowany stymulowaniem popytu i poszerzaniem rynku. Inni producenci chyba zresztą też. Np Delta mogłaby spróbować się dogadać z jakąś siecią marketów i umieścić w nich któryś ze swoich tańszych modeli. Kto wie czy by to nie poprawiło wyników sprzedaży i zarazem przyczyniło się do spopularyzowania mody na lornetki?
kot Sylvester - Czw 01 Lip, 2021
Soniak10 napisał/a: | Np Delta mogłaby spróbować się dogadać z jakąś siecią marketów i umieścić w nich któryś ze swoich tańszych modeli. |
Najlepiej z Biedronką bo Lidl już swoją linię lornetek posiada.
Jan55 - Czw 01 Lip, 2021
No właśnie. Zastanawiam się czemu sieć Fotojoker nie wejdzie w współpracę z Deltą i nie prowadzi sprzedaży ich wyrobów. Mają tylko jakieś nikonowskie najtańsze badziewia w swoich sklepach i to w ilości 2-3 szt i to wszystko. Chyba,że Delcie jest to też obojętne więc nie wychodzi z propozycją wystawienniczo-sprzedażową.
Kiedyś już o tym pomyśle pisałem , teraz tylko przypomnę . Coca Cola i Pepsi Cola wstawiają swoje szafy chłodnicze z napojami do sklepów spożywczych . Dlaczego Steiner nie wstawia oszklonych gablotek z lornetkami do sklepów sportowo-turystycznych . Mają tak szeroki asortyment , lornetki praktycznie na każdą kieszeń . Nawet dla kompletnego laika taki napis robi wrażenie ... STEINER made in Germany .
A co będzie jeżeli Swarovski idąc za światowym trendem zdecyduje się wypuścić na rynek tanią serię ... made in China . Kto się nie skusi na dachówkę z napisem Swarovski 8x32 za 2200 zł . Jest już Zeiss Terra , może być Swarovski Perra . Obie będą produkowane w tej samej fabryce .
toomkoo7474 - Pią 02 Lip, 2021
Wiking69 napisał/a: | Kiedyś już o tym pomyśle pisałem , teraz tylko przypomnę . Coca Cola i Pepsi Cola wstawiają swoje szafy chłodnicze z napojami do sklepów spożywczych . Dlaczego Steiner nie wstawia oszklonych gablotek z lornetkami do sklepów sportowo-turystycznych . Mają tak szeroki asortyment , lornetki praktycznie na każdą kieszeń . Nawet dla kompletnego laika taki napis robi wrażenie ... STEINER made in Germany . |
To prawda,ja zebym nie zauwazyl lornetki w Lidlu pierwszy raz to bym sobie nie przypomnial ze to moje ukryte gdzies marzenie miec lornetke,tak ze trzeba prowokowac do zakupu,a jak sie nie widzi tego to sie tez o tym nie pomysli ze bym chcial wogule cos takiego.
Wiking69 - Pią 02 Lip, 2021
No właśnie . Kupujemy oczami , lornetki jak każdy inny towar musi być w zasięgu wzroku . Przedstawiciele handlowi bardzo się starają żeby ich towar w marketach leżał na najlepszych pułkach . Czyli na odpowiedniej wysokości idealnie w zasięgu wzroku . A gdzie są lornetki Zeissa , Swarovskiego , Steinera ? . Muszę jutro poszukać , może są ukryte pod skarpetkami w dziale tekstylnym . A Leica pewnie się schowała za proszkiem do prania w dziale chemicznym .
Soniak10 - Nie 04 Lip, 2021
A zauważyliście jedną rzecz: że chyba żaden producent toreb i plecaków fotograficznych nie promuje żadnego ze swoich modeli jako przystosowanego do noszenia lornetek Pomyśleli o kilku obiektywach, miejscu na smartfona, laptopa a nawet tableta, ale nie przyszło im do głowy że fotograf może chcieć zabrać w teren lornetkę?! Właśnie dostałem w prezencie na Dzień Ojca od córek plecak Vanguard Veo Select 37BRM (uzgodniony ze mną) i będę się musiał nagimnastykować żeby upchnąć w nim którąś lornetkę.
Wiking69 - Nie 04 Lip, 2021
Właśnie dlatego Swarovski produkuje własne plecaki , przystosowane do przenoszenia lornetek i lunet . Liczę że Zeiss weźmie przykład z konkurencji i zacznie produkować porządne plecaki . Ponieważ szmaciany plecak który dają w gratisie przy zakupie lornetki , przypomina bardziej worek na kapcie jaki nosiłem w szkole podstawowej .
pokorak_1 - Pon 05 Lip, 2021
Jan55 napisał/a: | Wiking69. W samym centrum Wiednia gdzie znajdują się najdroższe sklepy światowych marek, znajdują się 3 sklepy Svarka o słusznej powierzchni z wszelakimi świecidełkami i biżuterią a nie postawili w żadnym z nich chociaż jednej gabloty ze swoimi lornetkami. Co można o tym pomyśleć? Po prostu dziadostwo. |
Jakieś 15 lat temu tak własnie było, w butikach Swarowskiego z biżuterią stała gablota z lornetkami. To informacja z pierwszej ręki, osobiście taką kiedyś widziałem.
Teraz firma ma kilka oddziałów / filii, najprawdopodobniej działających niezależnie i mających inne strategie sprzedaży więc siła rzeczy sprzedających produkty w różny sposób.
Tak na marginesie, sprzedaż lornetek w sklepach z biżuterią musiała być naprawdę kłopotliwa Wyobrażcie sobie na przykład szkolenia personelu
Tak czy inaczej, firma która produkuje lornetki to Swarovski Optik a firma produkująca biżuterię to Swarovski Crystal Business. Ta druga produkuje chyba też kulki szklane do farb odblaskowych. Mają jeszcze dział o nazwie Tyrolit produkujący fajne zabawki dla przemysłu:
https://www.tyrolit.co.uk/
Z ciekawostek:
1) grupa ma swoje SSC w Gdańsku (powszechna praktyka, duże korporacje robią payrol, księgowość itd tam gdzie jest tanio a jednocześnie ludzie są dobrze wykształceni). Nawet sobie z ciekawości sprawdziłem opinie o miejscu i wygląda na to że pracuje sie tam naprawdę spoko. Gdybym tam kiedyś aplikował to na rozmowe wpadam z EL8.5x42 na szyi
2) Daniel Swarovski urodził się bardzo blisko polskiej granicy, rzut beretem od Jakuszyc.
3) Swarovski Optik zostało utworzone w 1949 roku ale lornetki robiło juz od roku 1935. W czasie IIWŚ miało kod "cag". Wpiszcie sobie w gugla: "cag binoculars".
4) Rodzina Swarovskich bardzo lubiła pana ze śmiesznym wąsem...
Więcej informacji w anglojęzycznej wiki:
https://en.wikipedia.org/wiki/Swarovski
Wiking69 - Pon 05 Lip, 2021
Kiedyś w gablotce zobaczyłem kilka lornetek Steinera , nie byłoby nic w tym dziwnego gdyby nie fakt że gablotka stała w sklepie Decathlon . Przecierałem oczy ze zdumienia , lornetki szybko się sprzedały . Minęło wiele lat , nigdy więcej kierownictwo sklepu nie zdecydowało się na sprzedaż markowego sprzętu optycznego . Wolą sprzedawać najgorszy badziew którego nikt nie chce kupić , ponieważ rozlatuje się w rękach .
Jan55 - Sro 07 Lip, 2021
Wiking69.Svarowski nie ma żadnego sklepu firmowego, ani w Austrii ani na świecie. Bazują tylko na gablotkach w lepszych sklepach z optyką. Szczególnie w USA, Kanadzie i w Anglii, nie wiem jak w Niemczech. Z tego wygląda, że "jadą" tylko na marce i to im wystarcza.
Wiking69 - Sro 07 Lip, 2021
Janie jest takie powiedzenie ... Jeżeli chcesz żeby coś było dobrze zrobione , zrób to sam . Dlatego w każdym Polskim miasteczku , a nawet w każdym wiejskim sklepie GS-u powinna stać oszklona gablotka z lornetkami Swarovskiego , Zeissa , Leicy , Steinera , Doctera . A wtedy pasjonaci lornetkowi z USA , Kanady , Anglii , Niemiec , z zazdrością pisaliby na birdforum i innych ptasich portalach ... Polski Raj
dar1981 - Pon 12 Lip, 2021
Cześć, ja też jestem "dziwakiem" z lornetka na wakacjach. Pozdrawiam.
Wiking69 - Pon 12 Lip, 2021
Z pewnością kilka osób widząc lornetkę w Twoich rękach i uśmiech na twarzy . Postanowiło kupić sobie lornetkę i cieszyć się pięknymi widokami . Emocje są zaraźliwe .
Jan55 - Pon 12 Lip, 2021
dar1981, Widzę, że masz GPO . Który to model, bo ja mam 8x42 i 8x32. Napisz coś o niej. Ciekawe jakie są Twoje odczucia z używania tej lornetki.
dar1981 - Wto 13 Lip, 2021
Jan55, to jest passion ed 10x42 kupiłem ją jako poekspozycyjną z wyprzedaży. Trochę poczytałem o tej serii na birdforum i nie żałuję zakupu. Wcześniej miałem forge 8x42 i ostrość obrazu wydaje mi się podobna, kolory bardziej zimne, ale nie jestem fachowcem od optyki więc ciężko mi ją ocenić. Jest mała i stosunkowo lekka jak na klasę 10x42, ponoć ma 10lat gwarancji w GPO.
Jan55 - Wto 13 Lip, 2021
Ja też kupiłem obie /brązowe/ na tej wyprzedaży i też nie żałuję, bo w takich cenach było warto . Co prawda 8x42 był w serwisie bo zawias mostka zaczął się luzować. Po serwisie jest trochę lepiej ale na razie czekam na odpowiedź sklepu bo w serwisie powiedzieli, że jak coś to wymienią na inną ale też powystawową. A jak jest u Ciebie z zawiasem, czy pracuje z lekkim oporem czy też miękko, jakby "maślanie". Po za tym lornetki optycznie / ostrość,aberracja / i gabarytowo /ergonomia / są świetne a wizualnie chyba najelegantsze, to moje zdanie,/ obok Monarchów HG /. Szkoda, że GPO skończyło produkcję tej serii ale może wypuszczą coś jeszcze lepszego.
Arek - Wto 13 Lip, 2021
A to jest jakiś dystrybutor GPO w Polsce, że robił wyprzedaże?
Jan55 - Wto 13 Lip, 2021
Arku...Chyba firma Armytec z Torunia. Bo tylko oni mieli w sprzedaży te lornetki.
Marcelixt - Czw 22 Lip, 2021
Na wakacje do Trójmiasta pobrałem z szafy bpc 5 i nikona Sportstar 10x25.Spotkałem na molo w Orłowie 1 turystę z lornetką. Są lunety widokowe za kasę.
Mechooptyk - Pią 23 Lip, 2021
Marcelixt napisał/a: | Spotkałem na molo w Orłowie 1 turystę z lornetką. Są lunety widokowe za kasę. |
Powinni nie wpuszczac na to molo turystów z lornetkami. To jak wejście do baru z piwem zakupionym w pobliskiej biedronce.
Wiking69 - Pią 23 Lip, 2021
Jeżeli spotkacie nad Bałtykiem grupę kilku osób z lornetkami , to będzie moja rodzina . Więc nie wpadajcie w panikę jak zobaczycie ... Leicę , Swarovskiego i dwa Zeissy . Jeszcze Polska nie zginęła ...
Lech149 - Sob 24 Lip, 2021
Kiedy mi Wiking69 wyskoczy z lodówki , jak kiedyś Karolak ?
Wiking69 - Sob 24 Lip, 2021
Wiking69 już się wypalił , mnich miał jednak rację . Możesz więc spać spokojnie . A jutro otwórz lodówkę , wyciągnij zimne piwo i napisz coś tak interesującego , żeby Arek spadł z krzesła .
zadra - Sob 24 Lip, 2021
wracając do tematu przewodniego..
Jadąc w Pieniny zabrałem PORST'a uniwersal 8x30. 465g masy własnej bez futerału..
Świetna, lekka lornetka. Na Orlicy wymieniłem poglądy lornetkowe z turystą, który na mój widok przypomniał sobie o swoim szkle 7x35 zabunkrowanym w plecaku - również Rusek starej daty..
Obie lornetki w porównaniu bardzo zbliżone, choć moją troszkę bardziej poręczna i lżejsza.
Optycznie trudno jednoznacznie stwierdzić, ale cudzą wydała mi się lepsza, - może przez wielkość okularu?
Są więc jeszcze ludzie co szkło ze sobą niosą, ale mało ich niestety..
mzksiak - Sob 24 Lip, 2021
Ja co roku jestem w Kolobrzegu. Myślę ze niektórzy mnie juz rozpoznają bo zawsze chodzę z lornetka na szyi,czy to deptak czy plaża😊 także jak ktos bedzie widzial mnie to smialo podbijać
moshica - Czw 26 Sie, 2021
Dopiszę i ja moje spostrzeżenia wakacyjne. Będąc ostatnio w Tatrach i na Spiszu rowerem, cieszyłem się ostatnio zakupioną "tanią" dachówką. Było co oglądać, zarówno z najwyższych szczytów Tatr jak i okolic Spisza, czyli rejonu Łapszanki, Niedzicy. Zarówno piesze jak i rowerowe wyprawy dały cieszenie się widokami z nowego nabytku. W zasadzie zatoczyłem koło, mając kilkanaście lat w początkowych latach 80tych, cieszyłem się z Tento i każdego dnia poświęcałem na obserwacje wszystkiego w okolicy zamieszkania. Po blisko 40 latach od tego momentu, wróciłem do chęci obserwacji i utwierdzam się każdego dnia w przekonaniu, ze jak nie wezmę lornetki do oglądania okolicy to to dzień stracony Dziwnie to określić, ale mała poręczna dachówka, otwiera nowe możliwości obserwowania gdziekolwiek się jest. Inaczej było z dwoma lornetkami Porro które mam, zniechęcały rozmiarem do wyjmowania ich.
A wracając do tematu ilu ludzi spotykamy na naszej drodze z lornetkimi w ręku, to to mimo wszystko mały promil tych którzy używają smartofnów czy aparatów.
W Tatrach spotkałem na szlaku dosłownie jedną osobę z jakimś Bresserem, chyba 10x50 Porro a ostatnio w ubiegłym tygodniu na szlaku Szkrzyczne - Malinowska Skała, aż 2 osoby z czego wymieniłem ze starszym Panem kilka zdań w tonie, że miło spotkać kogoś z lornetką, bo to gatunek wymarły powiedziałem, że na naszym forum opiszę nasze spotkanie. Był z jakimś Tento 12x40. Także odnoszę wrażenie, że na ludzi z lornetkami spogląda się na jak "jakichś" innych Takie moje przemyślenia...
Piotr_0602 - Czw 26 Sie, 2021
Ludzie nie patrzyli nigdy przez dobrą lornetkę tylko jakieś Tento co najwyżej, więc nie wie jak przyjemne i użyteczne może to być. Nie czują więc potrzeby. Podobnie jak ze słuchaniem muzyki, kto nie słuchał nigdy na dobrym sprzęcie nie ma pojęcia co traci. Druga sprawa, to to, że jak ktoś kupi lornetkę to zwykłe 10x50, taką z kilogram. Raz ją weźmie w góry i nigdy więcej - za ciężka, za duża. Ile to razy ludzie, którzy spróbowali mojego Kite Lynx 8x30, małej, lekkiej, zacnej optyczne o szerokim polu widzenia, pytali co to jest, Ile kosztuje, chcieli taką. Zwykłe cena studziła zapał.
Wiking69 - Pią 27 Sie, 2021
Wielkość i waga w lornetkach turystycznych są tak samo ważne jak klasa optyki . A może nawet ważniejsze . Tyle razy przymierzałem się do zakupu Swarovskiego SLC 8x56 , ale za każdym razem zadawałem sobie pytanie ... Gdzie ja będę zabierał tak ogromną lornetkę ? . W góry , do lasu , na szyi za ciężka , pod kurtkę na pewno jej nie schowam , w plecaku zajmie mi tyle miejsca że kilku ważnych rzeczy nie będę mógł zabrać . Dlatego eksperymentowałem z maluchami , najpierw Swarovski 8x20 B ( 215 g ) , później Zeiss Victory 8x25 ( 290 g ) . Dzisiaj poszedłem na kompromis i wszędzie zabieram Zeissa FL 7x42 . Waga 740 g jest jeszcze do zaakceptowania . Potrzebowałem jednak jasnej lornetki z dużą głębią ostrości .
Wiking69 - Pią 27 Sie, 2021
Uważam jednak że do szeroko pojętej turystyki najlepsze są lornetki o takich parametrach ... 8x30 / 8x32 .
Jan55 - Pią 27 Sie, 2021
Wiking...w rozszerzeniu do Twojego wpisu - przemawiają za tym, waga ( idealna na długie wędrówki), gabaryty ( te najmniejsze można schować do troszkę większej kieszeni), komfort patrzenia
( apretura 30-32 w sam raz bo i tak zobaczy się to samo co przez x42 czy x50, po za oczywiście wieczorami ). Każdego kto mnie pyta o lornetkę turystyczną kieruję od razu na lornetki 8x30-32. Jak dotąd, nikt kto kupił z mojej rekomendacji taką lornetkę nie ma do mnie żalu czy pretensji o to, że mu poleciłem taką a nie mniejszą ( 8x25) czy większą (8x42).
Piotr_0602 - Pią 27 Sie, 2021
Jan55 napisał/a: |
( apretura 30-32 w sam raz bo i tak zobaczy się to samo co przez x42 czy x50, po za oczywiście wieczorami ). |
8x30 do turystyki, ewentualnie lekka 8x32 (choć te potrafią ważyć czasem tyle co 8x42)
To jak z aparatem fotograficznym - im mniejszy, tym więcej zdjęć nim zrobimy, a najwięcej zdjęć robią smartfony.
Z lornetką podobnie - im mniejsza/lżejsza tym częściej zabierzemy ją ze sobą. Tylko tu są granice ergonomii i jakości obrazu, którą niektórzy ustawiają na 8x30 a inni na 8x25. Moim zdaniem 8x25 to chyba najwyższe modele Zeissa/Swarka/Leici dają rade, ale i to nie do końca bo 8x30 z reguły lepsza.
Więc 8x30 to najmniejsze co można brać i co będzie zaakceptowane przez wszystkich.
Ewentualnie 7x30, albo może lekką 7x35 (nowa Leica).
Chyba że ktoś preferuje powiększenie x6 lub x10, choć przy x10 już trzeba się do oglądania przyłożyć by obraz był stabilny, a w turystyce x8 daje dobry obraz "z ręki".
Wygodna waga, do noszenia długo lornetki na szyi, w turystyce gdzie lornetka nie jest priorytetem (jak np. u ptasiarzy) to na mój gust koło 500 gram. Już 700g robi odczuwalną różnicę na minus. Mniej niż 500g - pożądane.
Sam wybrałem do takich celów Kite Lynx 8x30.
Do turystyki, idealna. Pokryta gumą (wymieniam zawsze standardowe zatyczki obiektywów na klapki od lunet myśliwskich - ergonomia w turystyce wzrasta).
Dachówka, więc kształt nie jest kanciasty jak w porro, co przy turystyce gdy wisi na szyi jest zaletą (porro, mimo lepszego efektu 3D, jest bardziej kanciaste i może uwierać, chyba że ma kształt jak Commandery Steinera).
Waga - poniżej 500g (coś koło 460g) - zupełnie tego się nie czuje na siły godzinami.
Przy tej wadze można by się pokusić o noszenie w jakiejś kaburze przy pasie.
Wymiary - niewielkie, co w połączeniu z wagą nie przeszkadza - mogę ją nosić z plecakiem na plecach, czymś jeszcze przewieszonym na szyi czy ramieniu i nie zawadza. Można z nią normalnie pracować (na przykład na żaglach, na morzu, z zapiętą uprzężą, w kapoku, nadal można ją mieć na szyi). Nada się do plecaka czy sakwy na rower.
Uszczelniona, wypełniona azotem (plus zamykane klapki od lunet założone na stałe zamiast zdejmowanych dekielków do obiektywów które można raz dwa zgubić) - może być noszona w deszczu. Albo zabrana na plażę na piasek.
Obraz - i tu cały myk - mimo wspomnianych wyżej zalet które powinny się z tym kłócić - bardzo zacny, i do tego bardzo szerokie pozorne pole widzenia (czyli patrzymy przez okno a nie przez dziurkę od klucza). Jak wspomniałem, obraz robi wrażenie na "nielornetkowych" ludziach.
Mimo iż mam też inne lornetki, tą, z uwagi na wygodę, używam najczęściej.
Co by mogło mi tego Kite-a zastąpić? Czy ja wiem? Swarek CL 8x30? Nikon 8x30 HG? Steiner Nighthunter 8x30 albo Commander 7x30 (ale mają odczuwalnie węższe pole widzenia)? Cały czas koło 500g. Może Leica 7x35 (byłoby jaśniej) koło 560g? Bo Kowa Genessis 8x33 już nie, za ciężka.
moshica - Pią 27 Sie, 2021
Tak zgadza się Janie, nawet Ty mnie nie tak dawno naprowadziłeś na 8x32, za co jestem Ci wdzięczny 😄
Jan55 - Pią 27 Sie, 2021
Cieszę się, że mogłem Ci pomóc w wyborze, no i, że jesteś zadowolony z tego wyboru.
Jan55 - Pią 27 Sie, 2021
Jeszcze jedna, chyba najważniejsza rzecz oprócz dobrej optyki, to przede wszystkim waga lornetki. Każde 100 g więcej, w lornetce wiszącej na szyi, zwłaszcza w wędrówkach górskich, po kilku godzinach odczuwalne jest tak jak by na szyi wisiał ciężar o wadze kilograma, zwłaszcza dla osób w "odpowiednim" już wieku. No, chyba, że ktoś ma kark jak tur, to wtedy nawet waga 1 kg na szyi nie jest dla niego odczuwalna .Ale to są wyjątki, bo tacy raczej nie chodzą po górach, z lornetkami na szyi .
moshica - Pią 27 Sie, 2021
Jak jedziemy w góry to waga i rozmiar ma znaczenie a na spacer z psem, czy nad wodę to w zasadzie rozmiar. I to jest ten argument, który przez tyle lat ograniczał z korzystania tego typu instrumentu. Wszystkie modele Porro mimo lepszej optyki w tej cenie co budżetowa dachówka, trudno przy przemieszczaniu się zabierać. No może obserwacje zwierzyny i myślistwo. Widać, że na rynku coraz więcej dachówek wypiera Porro. Jedyny minus to cena niestety, ale być może taki jest cel firm, aby zarobić więcej na droższych modelach. Ma to wtedy sens.
Wiking69 - Sob 28 Sie, 2021
W lornetkach turystycznych ważny jest szybki dostęp do lornetki . Dlatego futerały na lornetkę które dostajemy w zestawie , powinny być funkcjonalne , solidne i zrobione z odpowiednich materiałów . Żadnych suwaków , rzepów , jaskrawych kolorów . Oczywiście taki futerał nie może wyglądać jak damska torebka .
Jan55 - Sob 28 Sie, 2021
Wiking napisał... "Dlatego futerały na lornetkę które dostajemy w zestawie , powinny być funkcjonalne , solidne i zrobione z odpowiednich materiałów . Żadnych suwaków , rzepów , jaskrawych kolorów "
Właśnie, futerały powinny być funkcjonalne, tylko, że nie są, a rynek funkcjonalnych futerałów w Polsce nie istnieje, bo te które są ewentualnie do kupienia to chińskie badziewie z czarnej szmaty w dodatku w rozmiarach na kilo ziemniaków. Kupno dobrego futerału jest niestety ograniczone bo nie każdy ma możliwość kupienia za granicą, chociaż i tam jakiegoś wielkiego wyboru nie ma. Piszę oczywiście o futerałach na lornetki pokroju 8x32-42. Jedyne futerały, które były do kupienia, ale już nie są, to Glass Packi Vortexa. Co prawda kolorystyka ich (jasny beż) nie była zachwycająca, ale za to dostęp do lornetki(zapięcie) był idealny. Zostały tylko i to w jednym znanym sklepie futerały Swarovskiego ale zapinane na suwak a cena ich jest z lekka kosmiczna (prawie 300 zł). Tyle, że są eleganckie i świetnie zrobione. Po roku zastanawiania się, skusiłem się i takowy zakupiłem, czego oczywiście nie żałuję. Vortexa też kupiłem (mimo kolorystyki) ale tylko dlatego, że trafiłem na egzemplarz w idealnej cenie, bo sklepowa cena też nie była niska.
Jedno jest dziwne, że żaden sklep nie kusi się na to aby sprowadzić z Amazona pokrowce, przecież można je zakupić w większej ilości za niższe ceny, a ceny tam oscylują w granicach od 9-25 $, a są to pokrowce ala Vortex, Zeiss tylko bez znaczków firmowych. Chciałem to zrobić dla siebie (kupić 2 szt) ale miałem problem z płatnością (mój bank) więc zrezygnowałem i zdecydowałem się na drogi zakup futerału Swarka w Polsce.
Sumując: rynek ciekawych i funkcjonalnych pokrowców, w Polsce, na lornetki małe i średnie nie istnieje, więc zdani jesteśmy na to co oferuje producent lornetki, ewentualnie szukać czegoś wśród futerałów na sprzęt foto, co też nie jest łatwe.
Chomsky - Sob 28 Sie, 2021
Już pisałem kiedyś. Używam torebek Lowepro, typu foto. Nieduże i z dodatkowymi kieszonkami na szmatki, malutką latarkę, czy cuś. Niestety na suwak, a może stety, deszcz czasem pada.. po 100 zł były, około. Kiedyś.
Przez ramię i heja! Lornetka na szyję. W krajobrazy Habicht w gumie z IF, w miasta mały Zeissik Terra Pocket. W lasy Meopta 7x42, w pogodę, stacjonarnie Nikony EII. Mam swoje miejsca gdzie dużo siedzę w jednej lokalizacji. Fotel i te sprawy. Kawa panie, kanapki, owoce. Trochę wygody też się należy. Żona mi się dowala do lornetek.
Wnukom oddałem Vixena New Fores 8x32, Olympusika 8x25 WPII, a zięciowi Deltę ForestII 12x50. Mój wnuk Antoś pasjami ćwiczy Olympusika w Zoo, wczoraj oglądał delfiny w Chorwacji, na rejsie. Dziś rano była pełna ekspresik relacja telefoniczna.
Tak to wygląda u mnie.
Pozdr. Ch.
Najlepszy futerał na lornetkę mam w Zeissie FL 7x42 , jest dla mnie idealny . Ładny i niezawodny , do tego skutecznie zabezpiecza lornetkę przed deszczem . Można szybko i po cichu wyciągnąć w lesie lornetkę , a później w 3 sekundy schować z powrotem . Najbardziej kontrowersyjny futerał miałem w Zeissie SF 10x42 . Z daleka wyglądał jak szara damska torebka , do tego suwak i pasek z magnesem . Brakowało tylko napisu ... CHANEL
Ale prawdziwym odkryciem był dla mnie futerał wojskowego Zeissa 6x30 B z Oberkochen . Nie zdawałem sobie wcześniej sprawy że brezentowe schronienie dla lornetki może być tak pancerne a jednocześnie funkcjonalne . Oczywiście żadnych suwaków a kolor ... idealny do lasu .
moshica - Sob 28 Sie, 2021
Jak już jesteśmy przy pokrowcach, to macie jakiś sprawdzony patent w postaci mocowania małej lornetki do szelek plecaka? Nie wiem czy tu na forum o tym było, ale gdzieś to doczytałem. Chodzi aby dało się szybko wpiąć i wypiąć lornetkę do szelki na ramieniu? Może coś na klik, zapięcie, ja się z tym nie spotkałem, ale widziałem gościa z lustrzanką którą miał w ten sposób wpiętą na zasadzie mocnego połączenia, bo raz że waga jego aparatu ze szkłem na moje oko to było lekko z 1 kg, to w dodatku sprawiało to wrażenie dużej sztywności, bo aparat mu się nie 'obijał'.
Jan55 - Sob 28 Sie, 2021
moshica...przerabiałem ten problem z 2 lata, aż skończyło się na tym, że kupiłem w Delcie Optical worek lornetkowy z grubego neoprenu i go przeszyłem na mniejszy rozmiar, lornetkę noszę zawieszoną na karabinku do szelki plecaka, ewentualnie mam futerał przypinany do paska od spodni. Worek dynda się to trochę ale wygodniejsze jest to niż dyndanie lornetki na szyi. To co Ty opisujesz to są specjalne zaczepy na aparaty foto i mają mocowanie na śrubę statywową od spodu aparatu, więc do lornetek się nie nadają. Co prawda, swego czasu, gdzieś w internecie widziałem zdjęcie gościa, który miał coś podobnego do tego o czym piszesz, ale to było połączone z takim jakby sztywnym opakowaniem(boxem) z zapięciem i tam włożoną miał lornetkę. Czy to było, jest, gdzieś do kupienia to nie wiem, ja nigdzie w internecie nie znalazłem. Być może była to jakaś jego własna kombinacja. Niestety ale z jakimś wygodnym noszeniem lornetek jest problem .
Maciek - Sob 28 Sie, 2021
moshica napisał/a: | Jak już jesteśmy przy pokrowcach, to macie jakiś sprawdzony patent w postaci mocowania małej lornetki do szelek plecaka? (...) |
Już kilka lat nie byłem w górach Ale jak jeździłem regularnie to zawsze 8x25 mocowałem na rzepy do szelki plecaka. Rozwiązanie idealne, jedyny mankament to dźwięk przy "odrywaniu" lornetki - czasem płoszył będące bliżej zwierzaki. Oczywiście pasek zawsze miałem na szyi w razie gdyby rzep puścił (co prawda nigdy nie puścił ale strzeżonego...).
Tyle tylko, że 8x25 waży ~ 300g - nie wiem jak to będzie przy większych sprzętach.
pgolik - Sob 28 Sie, 2021
moshica napisał/a: | widziałem gościa z lustrzanką którą miał w ten sposób wpiętą na zasadzie mocnego połączenia, bo raz że waga jego aparatu ze szkłem na moje oko to było lekko z 1 kg, to w dodatku sprawiało to wrażenie dużej sztywności, bo aparat mu się nie 'obijał'. |
Prawdopodobnie widziany przez Ciebie fotograf miał mocowanie Peak Design Capture, do którego jest firmowy adapter do lornetki (Bino Kit), który może też służyć jako adapter do statywu. Do kupienia w Polsce, są dystrybutorzy. Dla mnie wadą takiego rozwiązania jest to, że trzeba uważać na lornetkę czy aparat jak się zdejmuje plecak (np. żeby coś z niego wyciągnąć). Pomyśl też o szelkach, to wygodny sposób noszenia lornetki i można pogodzić z plecakiem.
Jan55 - Sob 28 Sie, 2021
Mnie na razie wystarcza taka opcja jaką mam, a jeżeli miałbym wybierać między szelkami a tym Peak Design to wybrałbym szelki bo: raz, że dużo tańsze a dwa ten Peak Desing jest o tyle kłopotliwy, że przed włożeniem do futerału trzeba bawić się z odkręcaniem uchwytu statywowego + mieć gdzie go schować aby nie zginął. To o czym ja piszę powyżej to był właśnie Peak a zamiast uchwytu statywowego był otwarty od góry box do, którego wkładało się lornetkę i zabezpieczało zapięciem z taśmy. Czyli wersja o wiele bezpieczniejsza dla lornetki. Ale widząc ile kosztuje ten Peak to można sądzić, że tamten byłby lub jest, jeżeli gdzieś można go kupić, ze dwa razy droższy. Mając lornetkę za kilka tysięcy zł można by sobie pozwolić na jego zakup bo przy lornetce nawet za 2000 zakup w/g mnie byłby nie racjonalny.
pgolik - Sob 28 Sie, 2021
To, co z systemu Peak Design warto rozważyć, to system zaczepów i kotwic (Anchor Links), umożliwiający łatwe odpinanie i przypinanie paska. Mam to na swoich aparatach foto, i jest to wygodne. W ten sposób można szybko odpiąć pasek np. umieszczając instrument na statywie, albo na szelkach. Capture nigdy mnie nie pociągał - poza kłopotliwością to jeszcze daje spore siły (dźwignia) na mocowaniu statywowym, były nawet problemy z niektórymi aparatami foto (Olympus EM5.3), w których się wyłamywało mocowanie właśnie na Capture (wina firmy, która przyoszczędziła na obudowie tego modelu, ale to pokazuje, jakie tam mogą działać siły). Ale zaczepy polecam.
moshica - Sob 28 Sie, 2021
Tak jak piszecie, gość od lustrzanki miał pewnie mocowanie Peak Design Capture. Fakt, że drogie, ale akurat przy lustrze może to ma sens i się sprawdza. Ja lustrzankę z długim tele nosiłem na zrobionych samodzielnie szelkach wpinanych w oczka szelek plecaka a pasek sobie od aparatu swobodnie dodatkowo wisiał na szyji. Jak chciałem wypiąć aparat to tylko 2 kliknięcia z zaczepów szelek.
Odnośnie lornetki, ja mam podobnie jak Jan, pokrowiec przy dolnym pasku biodrowym plecaka. Choć uważam, że przy bardziej trudnym szlaku, gdzie nie raz trzeba sobie rekami pomagać, to to przeszkadza.
Najniebezpieczniej wtedy mieć w ogóle lornetkę na szyji, można nią przywalić o skały.
Chyba sam pomyślę nad wykonaniem jakiegoś własnego patentu z zaczepami typu click on jak w plecakach.
Ważne, żeby to przypięcie było właśnie sztywne, i to jest właśnie największy ból jak to wykonać. No bo lornetka musiała by mieć zamontowaną na stałe część do wpinania.
Marcelixt - Nie 29 Sie, 2021
Futerał w BPC 5 też jest ok.zapach też👍.
goornik - Pon 30 Sie, 2021
Wróciłem z rejsu w Chorwacji i miałem - już tradycyjnie - Nikona Monarcha 7 8x30.
Ale po tym rejsie wiem, że jeśli Księżyc pozwoli na ciemne niebo, trzeba brać 8x42 lub 8x50...
I tu mój dylemat - którą 8x50 kupić.....?
DarkRaptor - Pon 30 Sie, 2021
Wracając do wątku lornetek u turystów na wyjazdach.
Właśnie wróciłem z trzytygodniowego wypadu pod namiot z Norwegii i Szwecji. Lornetki nie zabierałem (priorytetem był sprzęt foto) ale regularnie widywałem ludzi z lornetkami na szyi i różnego rodzaju lunetami kątowymi. W sumie zebrałoby się ze 30 lornetek i 15 lunet. Z reguły siedziałem na sporym odludziu, więc moje obserwacje mogą być mocno niedoszacowane Niestety w większości wypadków nie byłem w stanie sprawdzić marki, ale na Olandii trafiła się spora grupa ptasiarzy, gdzie chyba z 50% sprzętu to był oczywiście Svarowski.
moshica - Pon 30 Sie, 2021
goornik napisał/a: | Wróciłem z rejsu w Chorwacji i miałem - już tradycyjnie - Nikona Monarcha 7 8x30.
Ale po tym rejsie wiem, że jeśli Księżyc pozwoli na ciemne niebo, trzeba brać 8x42 lub 8x50...
I tu mój dylemat - którą 8x50 kupić.....? |
Do astro to ja bym wybierał z jak największą aperturą obiektywów.
Nie myślałeś o średnicy 63 lub 70 ?
Wiadomo, rozmiar, ale ilość skupionego światła pozwala fajnie zobaczyć nawet obiekty Messiera.
Wczoraj nawet interesowałem się tym tematem, bo mam SkyMastera 15x70 i w zasadzie jest bida, z wartych uwagi jest tylko teraz DO SkyGuide 15x70.
Ale rozumiem, że chcesz 50tkę aby prowadzić obserwacje z ręki....
DarkRaptor napisał/a: | Niestety w większości wypadków nie byłem w stanie sprawdzić marki, ale na Olandii trafiła się spora grupa ptasiarzy, gdzie chyba z 50% sprzętu to był oczywiście Svarowski. |
U nich tak jak z samochodami, im bogatsze społeczeństwo to lepszy stan posiadania.
Choć jak ja podróżowałem kiedyś, to w kwestiach aparatów, często Polacy mieli lepszy sprzęt fotograficzny właśnie niż Europejczycy. Z lornetkami mamy gorzej. Ze znajomych jak mówię o cenach lornetek to patrzą na mnie jak na wariata, choć wydali na foto połowę ceny samochodu.
DarkRaptor - Pon 30 Sie, 2021
moshica napisał/a: | Choć jak ja podróżowałem kiedyś, to w kwestiach aparatów, często Polacy mieli lepszy sprzęt fotograficzny właśnie niż Europejczycy. |
Coś w tym jest. Pomijając wyspecjalizowanych ptasiarzy z wielkimi stałkami tele i profi puszkami, to widywałem najczęściej tanie lustrzanki Nikona i Canona, troszkę ML'ów Sony, Fuji i pojedyncze Olympusy. Ciągle widziałem sporo kompaktów lub różnej klasy "hybrydy". Oczywiście gro to smartfony. W tym zacnym gronie wzbudzałem lekkie zdziwienie, obwieszony dwoma "zagripowanymi" puszkami z 24-70 i Tamronem 150-600
[quote="DarkRaptor"] moshica napisał/a: | W tym zacnym gronie wzbudzałem lekkie zdziwienie, obwieszony dwoma "zagripowanymi" puszkami z 24-70 i Tamronem 150-600 |
Znam to i doświadczałem Plecak foto na garbie, lustro z przypiętym 70-200 2.8. Wzbudzałem zdziwienie wśród niemców, holendrów, itp. którzy kompkcikiem czy smartfonem robili selfiki tylko...
Ale z lornetkami jest inaczej, nadal cena jest często barierą nie finansową a psychologiczną niestety.
goornik - Pon 30 Sie, 2021
moshica napisał/a: |
Do astro to ja bym wybierał z jak największą aperturą obiektywów.
Nie myślałeś o średnicy 63 lub 70 ?
Wiadomo, rozmiar, ale ilość skupionego światła pozwala fajnie zobaczyć nawet obiekty Messiera.
Wczoraj nawet interesowałem się tym tematem, bo mam SkyMastera 15x70 i w zasadzie jest bida, z wartych uwagi jest tylko teraz DO SkyGuide 15x70.
Ale rozumiem, że chcesz 50tkę aby prowadzić obserwacje z ręki.... |
Z założenia ma to być lornetka poręczna, z zakresu 40-50mm.
W temacie 70mm mam Nikona 10x70 SP, Nikona 18x70 WF i Deltę eXtreme 16x70 więc sam rozumiesz.....Do tego wszystkie możliwe Zeissy 15x60 (wszystkie 4)
SkyMastera zutylizyj jak najszybciej!
[quote="goornik"] moshica napisał/a: |
SkyMastera zutylizyj jak najszybciej! |
Niestety tak, jego jakość to porażka, po latach to widzę....
No a tego Nikona, którego masz o symbolu WF to to jest rarytas, obecnie jest dokupienia z funkcją dalmierza, Limited Edition Made in Japan
Wiking69 - Wto 31 Sie, 2021
Byłem wstrząśnięty kiedy przeczytałem że nasz szanowany kolega DarkRaptor , jadąc na trzy tygodniową wycieczkę po Szwecji i Norwegii nie zabrał lornetki . Jestem wstanie sobie wyobrazić że jadąc do Szwecji można zapomnieć butów , a jadąc do Norwegii można zapomnieć dokumentów i karty kredytowej . Ale zapomnieć lornetki jadąc do krainy wikingów . Jak mogło dojść do takiej tragedii ? .
Skandynawia to nie wycieczka do Biedronki czy innego Lidla . Tam lornetkę zawsze trzeba zabierać . Poza tym kolego ... reprezentowałeś Polskę i nasze forum lornetkowe . Co oni sobie teraz o nas pomyślą .
DarkRaptor - Wto 31 Sie, 2021
Mea culpa. Faktycznie, biję się w pierś, bo przynajmniej dwa razy żałowałem, że lornetki nie wziąłem . Raz teściu stwierdził późnym wieczorem, że też zaliczy lodowiec, który zaliczyliśmy z żoną tego samego dnia i poszedł z buta, bez latarki, prowiantu, z telefonem z niemal wyczerpaną baterią.
Musiałem rozstawić statyw i Tamrona 150-600, aby prowadzić akcję poszukiwawczą
Na szczęście po zmroku, w połowie drogi, zrezygnował. Pokręcił się po okolicy i z podkulonym ogonem wrócił do naszego obozowiska Z lornetką łatwiej by się go szukało.
Druga okazja to w jednym z fiordów, tuż przed naszym namiotem, zaczęły sobie baraszkować morświny. Znów musiałem rozstawiać "zestaw obserwacyjny" oparty o Nikona D500 i Tamrona (jak ktoś ma Fejsa, to do podejrzenia w linku poniżej).
https://www.facebook.com/...402030479864675
A później na Birdforum napiszą że jesteśmy niewiarygodni .
DarkRaptor - Wto 31 Sie, 2021
E tam. Jakbym pojechał z samym "smartfołnem", to wtedy byłbym w pełni niewiarygodny
goornik - Wto 31 Sie, 2021
[quote="moshica"][quote="goornik"] moshica napisał/a: |
No a tego Nikona, którego masz o symbolu WF to to jest rarytas, obecnie jest dokupienia z funkcją dalmierza, Limited Edition Made in Japan |
Ta lornetka nigdy nie była oferowana z dalmierzem, coś pokręciłeś
moshica - Wto 31 Sie, 2021
[quote="goornik"][quote="moshica"] goornik napisał/a: | moshica napisał/a: |
No a tego Nikona, którego masz o symbolu WF to to jest rarytas, obecnie jest dokupienia z funkcją dalmierza, Limited Edition Made in Japan |
Ta lornetka nigdy nie była oferowana z dalmierzem, coś pokręciłeś |
Co prawda wziąłem tę informację z innej strony, ale tutaj też się na tę funkcjonalność powołują.
https://www.cyfrowe.pl/lo...-binocular.html
"Lornetka umożliwia określenie odległości i rozmiarów obserwowanego obiektu. "
|
|