|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Czyszczenie optyki a trwa³o¶æ pow³ok
mzksiak - Nie 20 Cze, 2021 Temat postu: Czyszczenie optyki a trwa³o¶æ pow³ok Hej. Mam kolejne pytanie my¶lê wa¿ne dla posiadaczy zwlaszcza drogiej optyki. Czy regularne czyszczenie okularów lornetki(tudzie¿ lunety) mo¿e szybko spowodowaæ wytarcie pow³ok? Powiem szczerze ze 1 miesi±ce moje swarki czyscilem,jak tylko jakies kropki mialem na szkle(co zwlaszca w ch³odnej porze roku sie czêsto zdarza,krople deszczu,m¿awki,³zy czy smary z nosa. Pó¼niej z moim dobrym koleg± rpzmawialem o tym(sam ma równie¿ drogie lornetki i lunete) i on mi powiedzia³ ¿e czy¶ciæ tak rzadko ,jak tylko sie da. Jaka jest wasza opinia? Oczywscie ja czyszcze zachowujac absolutny re¿im tj gruszka gruszka i jeszcze raz gruszka,pozniej pêdzel i srodek czyszcz±cy swarovskiego na chusteczkê do optyki i lecimy
ryszardo - Nie 20 Cze, 2021
Wszystko zale¿y od tego w jaki sposób i w jakich warunkach czy¶cisz lornetkê.
Je¶li robisz to czyst± szmatk± do optyki po usuniêciu wszelkiego piachu i innych elementów mog±cych zaszkodziæ przy czyszczeniu, to pow³oki po¿yj± do¶æ d³ugo.
Po pierwsze przeczytaæ o do¶wiadczeniach Arka z jego lornetk± na ciê¿kie warunki:
https://www.optyczne.pl/7...y_Steinera.html
10 lat bez oszczêdzania lornetki i spadek transmisji z 95% na 90%.
Moim zdaniem warto czy¶ciæ regularnie. Po pierwsze nie ma znaczenia, ¿e pow³oki s± w idealnym stanie, je¶li szk³a s± brudne i to du¿o bardziej pogarsza obraz. Po drugie jak siê d³ugo nie bêdzie czy¶ciæ, to potem mo¿e byæ to trudniejsze i ryzyko zarysowania pow³ok wiêksze.
TheNewOne - Nie 20 Cze, 2021
Jestem zdania, ¿e im rzadziej tym lepiej. Oczywi¶cie wszystko zale¿y od sposobu u¿ytkowania sprzêtu. Zgadzam siê, ¿e s± zabrudzenia które warto w miarê szybko usuwaæ, np. je¶li kto¶ spogl±da w korony drzew to na szkle mog± pojawiæ siê bardzo drobne kropelki soku z drzew; gdy siê zaschn± nie tak ³atwo siê tego pozbyæ. Ale je¶li chodzi tylko o drobiny kurzu itp. nie przesadza³bym.
W tym filmiku (https://www.youtube.com/watch?v=Cbe4VQqoJtI) od Swarovski "mówi±", ¿eby nie za czêsto - nie jest to precyzyjne, ale pewnie maj± na my¶li, ¿eby nie czy¶ciæ wtedy kiedy nie widaæ wyra¼nego brudu.
Kiedy¶ zadzwoni³em do serwisu Nikona i odradzaj± u¿ywania p³ynów na bazie alkoholu - po prostu jest zbyt agresywny dla pow³ok.
I tego siê trzymam.
toomkoo7474 - Nie 20 Cze, 2021
Tez nie przesadzam z czyszczeniem i staram sie nie uzywac plynow jesli nie musze,zdmuchniecie kurzu,czysta smatke otrzepuje z pylow na wrazie czego zanim wyczyszce soczewki nia,delikatnie chucham i szmatka wycieram,a tez lens pen uzywam czasem na kropki i zroznego rodzaju kropkami na soczewkach nie czekam dlugo poprostu czyszcze je jak sa z ostroznoscia.
Mysle ze tak dobrze,narazie skielka wygladaja super przez kilka lat.
RoboBat - Pon 21 Cze, 2021
Bez jaj. Okulary, te z nosa, czyszczê po 2 razy dziennie i nic im nie jest, a te¿ maj± pow³oki. Podstawa to miêkka ¶ciereczka do optyki i wszelkie drobinki, które mechanicznie mog± zarysowaæ szk³o musz± byæ zdmuchniête.
|
|