|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Smugi
albert56 - Czw 01 Lip, 2021 Temat postu: Smugi Witam
W moim NH, który ma powłoki hydrofobowe "STEINER NANO PROTECTION" po czyszczeniu optyki na obiektywach zostają smugi, a na okularach jest pięknie - bez żadnych smug. Czy ja coś źle czyszcze, czy coś jest nie tak z lornetką, konkretnie z jej obiektywami?
Pozdr.
P.S. Używałem zestawu zeissa - szmatka, płyn, gruszka, pędzelek.
albert56 - Czw 01 Lip, 2021
Już znalazłem odpowiedź dlaczego
To była moja wina - obejrzałem film zeissa o tym jak czyścić tym zestawem, no i robiłem jedną rzecz źle. Teraz już wiem co
mzksiak - Czw 01 Lip, 2021
A co robiles źle
Przecierałem wilgotną szmatką i na tym kończyłem sprawę. A według instrukcji zeissa po przetarciu wilgotną częścią potem trzeba jeszcze "przejechać" po optyce suchą częścią, aby nie zostały smugi. Wyczyściłem mojego NH według tej instrukcji i rzeczywiście smug nie ma. Jeśli chodzi o zestaw Swarovskiego to oni mówią inaczej, ale to może jest jakiś inny płyn, nie wiem.
Instrukcja by ZEISS:
https://www.youtube.com/w...ISSCameraLenses
mzksiak - Czw 01 Lip, 2021
Po zestawie swaro tez zostają smugi
toomkoo7474 - Czw 01 Lip, 2021
Dlatego ja nie czyszcze optyki firmowymi plynami lub prawie nie czyszcze,ale zauwazylem ze plyn do czyszczenia matryc od aparatow dslr nie zostawia smug,by najmniej na matrycy nie zostaja smugi.
toomkoo7474, chyba tez przestane używać płynów.
Zastanawia mnie jak mnich czyści swoje lornetki, że jego szkła i powłoki wyglądają jak nowe
toomkoo7474 - Czw 01 Lip, 2021
albert56 napisał/a: | toomkoo7474, chyba tez przestane używać płynów. |
Zazwyczaj bardzo czysta i dobrej jakosci szmatka i delikatne chuhanie para z ust zalatwia cale moje czyszczenie,uwazac na drobiny kurzy itd. na szmatkach,czasem LensPen uzywam,to wszystko,delikatnie czyscze,nie uzywam sily zbyt.
toomkoo7474, a jakiej szmatki używasz? Jeśli mogę wiedzieć
Chodzi mi o firmę, model. To że z mikrofibry to oczywiste
toomkoo7474 - Pią 02 Lip, 2021
albert56 napisał/a: | toomkoo7474, a jakiej szmatki używasz? Jeśli mogę wiedzieć |
Orginalna od Swarovskiego EL,naprawde sa dobrej jakosci,kiedys mialem dobra z Vanguarda Endeavour 2,a mam jeszcze jedna z zestawu-Baader Optical Wonder™ Set (Cleaning Fluid and Cloth) ta tez spoko jest.
wlasciwie to mam dwie od szmatki od Swarka-jedna z zestawy czyszczacego a druga co z lornetka przyszla,oprocz tej czarnej.
TRYTON7 - Pią 02 Lip, 2021
częste mycie skraca życie ...
nie wiem czy Baader nie jest za mocny do szkiełek lornetowych > 7 tys.zl ?
Takahashi do swoich refractorow wyprodukował swój płyn o przeznaczeniu ogólnym z naciskiem na fluoryt a w instrukcji jest inf. by po każdym myciu owym płynem jak i innym spłukiwać woda destylowana cala pow. soczewki.
Płyn Takahashi jest o wiele delikatniejszy mniej inwazyjny w usuwaniu brudu od np. Baadera co powoduje ,ze ostro zabrudzona soczewkę musisz myc 3x a nie 1x by osiągnąć podobny efekt.
Czy wypadkowa "czyszczeń" będzie wówczas mniej inwazyjna dla warstw ? wątpię... ale może są inne procesy chemiczne ,które w przypadku użycia mocniejszych środków czyszczących bardziej degradują warstwy niż powtórne "pocieranie".
Generalnie uważam ,ze jeśli : nie skaczesz z drzewa do bajora, nie czołgasz się po lesie albo nie uciekasz przed dzikiem w zaroślach nie musisz myc jej często... jeśli w ogóle, może raz na 5-6 lat . Ważne jest natomiast przechowywanie lornetki w suchym miejscu jak i pilnowanie czy mimo to nie powstały drobne grzybki, pleśń, etc. które nie zejdą już żadnym płynem.
Mój znajomy ma trochę szkła uranowego, które z powodzeniem stosuje do ochrony lornetek przed grzybkami
toomkoo7474 - Pią 02 Lip, 2021
Jakichkolwiek plynow powyzej nie uzywam,chodzilo mi tylko o pokazanie tylko samych szmatek ktore sobie chwale
albert56 - Pią 02 Lip, 2021
toomkoo7474, dzięki bardzo za obszerna odpowiedz
mariuszi - Pią 02 Lip, 2021
Mam płyn bandera i swaro … ale nie używam , za to używam wody destylowanej w spryskiwaczu ale nie na optykę tylko na szmatkę i raczej oszczędnie
|
|