|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Docter 8x56 ED/OH & Docter 8x58 B/CF
TRYTON7 - Pon 26 Lip, 2021 Temat postu: Docter 8x56 ED/OH & Docter 8x58 B/CF Obie ponoć wyśmienite.
jedyną wadą jaką udało mi się zlokalizować to "odblaski" w ED występujące w silnym strumieniu światła...
Czy ED wyszła z tej samej starej stajni Doctera? czy już po połączeniu z inną firmą ?
Zastanawiam się ,która jest lepsza ? swego czasu dużo Docter - ED było /z jakiegoś niewiadomego powodu/ sprzedawane masowo na OLX i Aledrogo.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie .
T
Volver - Sro 28 Lip, 2021
Na podstawie opinii znajomych myśliwych, to ED jest w tym środowisko bardzo ceniona za pracę w nocy. Ale to zasłyszana opinia. Do nocnego nieba (a chyba tego poszukujesz w kilku wątkach) poszedłbym w porro jednak, chyba, że coś w roof z wielkiej trójki S-Z-L.
TRYTON7 - Sro 28 Lip, 2021
oj porro to mam dużo, chciałem fuji 16x70 ale to marzenie ściętej pały.
Doctera tez nie ujrzysz.
a wiec napadło mnie na inne szkiełko w systemie dach...
już jestem zdecydowany... Kowa 8,5x44 Genesis.
myślę jeszcze o słynnym swarku 8.5 el ale to moje pierwsze poro i się mogę przejechać.
do zwierzaka Kowa powinna się nadać a i na niebo można popatrzeć
Volver - Czw 29 Lip, 2021
Piszemy o tym samym w kilku wątkach. Jeśli jednak kupisz tę Kowę, to nie patrz nigdy przez EL, bo posiwiejesz z rozpaczy. Oczywiście, budżet inny, no ale....
TRYTON7 - Czw 29 Lip, 2021
boje się, ze jak kupie EL to dostane zawału jak zobaczę tzw. "kolec" na jaśniejszych gwizdach ... owy kolec jak wiesz towarzyszy wszystkim dach. łącznie ze Swarkiem mimo ,ze wiele osób go nie widzi lub nie chce zobaczyć.
Myślę, ze tak naprawdę posiwiał byś od lornetki Takahashi 22x60 na fluorycie/ moja recenzja jest na astromaniaku/
Fajna lornetka ale niestety nie powaliła mnie na kolana i to mimo braku kolca .
T
|
|