forum.optyczne.pl

Lornetki - mobilna lornetka astro

root_mistrz - Sro 04 Sie, 2021
Temat postu: mobilna lornetka astro
Cześć,
Przeczesuję internety w celu wybrania lornetki do nocnych obserwacji nieba (pasy i wiry na Jowiszu, pierścienie Saturna ale i obiekty mgławicowe Deep Sky z katalogu Messiera) no i samoloty na wysokości przelotowej.
Szukam lornetki z możliwością łatwego przemieszczania ze statywem do foto.

Najpierw założyłem, że powiększenie będzie w granicach 18-25, a średnica obiektywu minimum 80mm no i waga ok 2500g.
Zagłębiając się w temat źrenica minimum 3,9mm, pole widzenia min 2,5-3*, sprawność zmierzchowa pow 40, a najlepiej jeszcze możliwość wkręcenia filtrów do poprawy kontrastu lub filtra wycinającego zanieczyszczenie oświetleniem miejskim.

I dostaję rozrzut od
Bresser Spezial Astro 20x80 za 7 stówek
Omegon Brightsky 22x85
TS Optics 20x80 Triplet Semi-APO i większe 22x85 MX Marine, 20x110, 25x110, 28x110 i z filtrami UHC
20x80 są jeszcze APM, Celestron, Orion...
Czyli moja niewiedza wchodzi na etap braku obycia w branży, nie wiem, która firma robi jakościowo dobre produkty, no to idę w stronę fotografii może Pentax?

Potem czytam, że Nikon Marine 18x70 razem z Fuji 16x70 i tak pozamiata w/w towarzystwo, ale czy nie będzie za mało powiększenia i światła? bądź mądry i pisz wiersze...
Mam na to 3200 zł netto + VAT i pomożecie coś wybrać zanim wyjadę nad jezioro z ciemnym niebem?

pozdro

anatol1 - Sro 04 Sie, 2021

Pasy i wiry na Jowiszu ? Pasy już w lornetce Tento 20x60 a "wiry" to 10" teleskop (średnica lustra 25 cm).
Zresztą zależy co nazywasz "wirami". Jeśli chcesz obserwować WCP (Wielka Czerwona Plama, taki wir o średnicy większej niż Ziemia) to wystarczy teleskop o średnicy kilku cm (7-8 cm), jeśli białe owale w pociemnieniach biegunowych albo zawirowania chmur w pasach to już musisz mieć teleskop o średnicy lustra min. 8" - 10" (średnice obiektywów teleskopów z reguły podaje się w calach).

mgr - Sro 04 Sie, 2021
Temat postu: Re: mobilna lornetka astro
root_mistrz napisał/a:
(pasy i wiry na Jowiszu, pierścienie Saturna ale i obiekty mgławicowe Deep Sky z katalogu Messiera)

Co do lornetek jestem bardzo początkujący, ale coś mi się tu nie spina bo oprócz Kowy 8x42 mam też 10" teleskop dobsona i w kwestii obserwacji planet dywagowałbym raczej nad tym jaki teleskop i jakie okulary wybrać...
DS-y to trochę inna sprawa i faktycznie przy niektórych lepiej się sprawdzają szerokie pola (w tym lornetki). Powstaje jednak pytanie ile takich DS-ów jest.
Warto poczytać porównania, poszukać szkiców. Np. M51 http://www.asod.info/?p=6043
Moim zdaniem lornetka lornetką, ale warto przy okazji zainteresować się też teleskopem. Oczywiście to temat rzeka, ale forach internetowych praktycznie wszystko w temacie napisano... Szkoda tylko, że teraz ceny chore (i dostępność słaba). Mój sprzęt kosztuje aktualnie 2x tyle co rok temu... Może zatem (tym bardziej) warto zakupić lornetkę (a nawet dwie - w tym jedną z szerokim polem do "przeglądu" nieba), a w międzyczasie drązyć temat teleskopu(?)

root_mistrz - Sro 04 Sie, 2021
mgr napisał/a:

w kwestii obserwacji planet dywagowałbym raczej nad tym jaki teleskop i jakie okulary wybrać...

DS-y to trochę inna sprawa i faktycznie przy niektórych lepiej się sprawdzają szerokie pola (w tym lornetki).

Powstaje jednak pytanie ile takich DS-ów jest.
Warto poczytać porównania, poszukać szkiców. Np. M51 http://www.asod.info/?p=6043

Szkoda tylko, że teraz ceny chore (i dostępność słaba). Mój sprzęt kosztuje aktualnie 2x tyle co rok temu... Może zatem (tym bardziej) warto zakupić lornetkę (a nawet dwie - w tym jedną z szerokim polem do "przeglądu" nieba), a w międzyczasie drązyć temat teleskopu(?)

Super, poczytam. Teleskop mam Newtona 150/1200 z okularami 3,5 10 25 i barlowem2 i zmieniam na astrograf Newtona 200/640 lub 304/1500 trwają dywagacje.
Jak jadę na wakacje w okolice ciemniejszego nieba, to nie mam już miejsca w samochodzie na teleskop no i nie chcę się z nim rozkładać obok wynajętego domku i wzbudzać sensacji.

Właśnie ceny idą w górę jak szalone, zatem jak inwestować w dobrej jakości sprzęt na lata, to jestem po paru następnych godzinach czytania w otchłani Internetu i wycelowałem w Willsona i Fujinona ale faktycznie brak tego sprzętu. Znalazłem Willsona 22X70 w niemieckim sklepie za 925 euro z vatem, a w Polsce są jeszcze w magazycnach mniejsze Fujinony 10x70, bo 16x70 brak, (albo nie potrafię znaleźć), no chyba, że warto kupić Deltę Optical do 2 tysiaków w wersji 10,5x70 lub 15/70 ED ?

TRYTON7 - Czw 05 Sie, 2021

Żadna z lornetek nie ukarze ci szczgl. planet, wiry ,WCP itp.
Nawet jeśli będziesz cos tam niby widział to będzie to mrzonką tego co zobaczysz w teleskopie.

Fuji 16X70 Fmtx-2 brak, pomoc maja dosłać sam szukałem i kupiłem Kowe.
Fuji 10x70 ma 7mm źrenice i tu trzeba dobrego nieba, to świetna kometówka dla osoby o podobnej zren. wyjsc.

To co mogę Ci polecić to :William Optics 22x70 ED APO
https://www.teleskop-expr...o-Fernglas.html

Na CN są dokładne opisy co i jak można zobaczyć z D.S... optycznie to jest chyba jedna lornetka od niej lepszą tzn : Takahashi 22x60.
nawet Fuji 16x70 ustępuję W.O.22x70.
Czytaj wszystkie ale istotne są te od Ed-za .

Pamiętaj, ze nawet mając Tak-a22x60/miałem ja w użyciu i to parokrotnie/ nie zobaczysz żadnych szczgl. planet.

do planet są teleskopy o szerokiej gammie preferencji. :)

T

root_mistrz - Czw 05 Sie, 2021

Dzięki za odpowiedź 

TRYTON7 napisał/a:
Żadna z lornetek nie ukarze ci szczgl. planet, wiry ,WCP itp.
Nawet jeśli będziesz cos tam niby widział to będzie to mrzonką tego co zobaczysz w teleskopie.
T

Jestem zielony w lornetki, w sumie to nie chcę żeby mnie ukarała słabym widokiem.

TRYTON7 napisał/a:

Fuji 16X70 Fmtx-2 brak, pomoc maja dosłać sam szukałem i kupiłem Kowe.
T

Zamówiłem Fuji 16x70 Fmtx-2 i sprawdzam czas dostępności
Którą Kowę kupiłeś? High Lander 32x82 Fluorit?

TRYTON7 napisał/a:

Fuji 10x70 ma 7mm źrenice i tu trzeba dobrego nieba, to świetna kometówka dla osoby o podobnej zren. wyjsc.
T

Dziś wieczorem sobie zmierzę ;)

TRYTON7 napisał/a:

To co mogę Ci polecić to :William Optics 22x70 ED APO
https://www.teleskop-expr...o-Fernglas.html
T

Dokładnie tę ofertę znalazłem ale niestety 4kg, rozważę to jeszcze.

TRYTON7 napisał/a:

Na CN są dokładne opisy co i jak można zobaczyć z D.S... optycznie to jest chyba jedna lornetka od niej lepszą tzn : Takahashi 22x60.
nawet Fuji 16x70 ustępuję W.O.22x70.
Czytaj wszystkie ale istotne są te od Ed-za .
T

Co to jest CN?

TRYTON7 napisał/a:

Pamiętaj, ze nawet mając Tak-a22x60/miałem ja w użyciu i to parokrotnie/ nie zobaczysz żadnych szczgl. planet.
do planet są teleskopy o szerokiej gammie preferencji. :)
T

W teleskopie nie zszedłem poniżej 50x powiększenia, no przecież piszę, że nic nie wiem o lornetkach :)

wszystkie inf. masz w necie i na stronach : optyczne.pl astromaniak, astropolis ,etc.
root_mistrz - Czw 05 Sie, 2021

TRYTON7 napisał/a:
wszystkie inf. masz w necie i na stronach : optyczne.pl astromaniak, astropolis ,etc.

Cytując klasyka "Ja się cały czas uczę" ;)
już wiem NC https://www.cloudynights.com/index
Dzięki!

Może temat powinien brzmieć "mobilna lornetka astro do 1000 EUR"

PS. Kupiłeś tego potwora?
https://www.astroshop.pl/...ab_bar_1_select

nie, nie kupiłem tego potwora ,na forum znajdziesz którego kupiłem.

Nie brzmi dziwnie cena 1000 eur tylko "mobilność" brzmi dziwnie bo owa to tak do 50mm max. ale to kolei są lornetki przeglądowe nieba.

T

root_mistrz - Pią 06 Sie, 2021

Moje rozumienie mobilności wynikało z innego punktu wyjścia ... ponad 25kg ciągania teleskopu i napędu, to w stosunku do 2,5 - 4kg lornetki wydaje się mega mobilne :D
No ale czysty brak rozeznania w świecie lornetek.

TRYTON7 napisał/a:

Nie brzmi dziwnie cena 1000 eur tylko "mobilność" brzmi dziwnie bo owa to tak do 50mm max. ale to kolei są lornetki przeglądowe nieba.
T

Całkowita racja, poczytałem testy na Optyczne, rankingi, testy grupowe, o ideale http://www.scopeviews.co.uk/Swaro12x42NLPure.htm
Spodobała mi się też historia o Leica Ultravid 10X50 HD+ z panią i ptaszkami (pani miała Zeissa i zachwyciła się obrazem Leica) i parę innych tematów pogłębiających wiedzę.

Zmieniam parametry wyboru:
źrenica wyjściowa w granicach 3,73 - 5,6
mobilność first - ciężar lornetki do 1200 gramów, aby ogarniać z ręki bez statywu
optyka 10-12-15 x 48-50-56mm
No i podwyższam budżet na 6-7 tys PLN
Wystarcza przegląd obiektów z katalogu Messiera

Jak duża jest różnica między Leica 10x50 HD+ a Swaro NL 12x42?
Warto kupić Leicę za połowę ceny Swaro?
Czy warto wziąć pod uwagę Zeiss Conquest HD 10x56?

Jak kolega wcześniej wspomniał, to inwestycja na 30 następnych lat, no i żeby mi się chciało chcieć ją mieć przy sobie na wycieczkach ;)

adaher - Pią 06 Sie, 2021

Kup Pan coś takiego i będziesz Pan zadowolony... :smile:

https://www.optykamysliws...ena-5300,138228

http://www.scopeviews.co.uk/Swaro10x56SLC.htm

Pozdrawiam!

Na końcu recenzji porównanie z Conquestem właśnie...

Miałem Leikę Ultravid 10x50 (choć w wersji BR) Wspaniała lornetka, ale myślę, że do astro, zwłaszcza pod ciemnym niebem Swaro 10x56 będzie lepszy. Dodatkowo serwis Swarovskiego w mojej i nie tylko mojej opinii jest najlepszy na świecie!

Żeby było jasne, to nie moje ogłoszenie i nic nie wiem o tym egzemplarzu, ale oferta brzmi bardzo dobrze!

TheNewOne - Pią 06 Sie, 2021

Jeśli mogą być parametry 12x50 to jeśli się nie mylę kultowa w astro jest Nikon 12x50 SE. Warto przejrzeć oferty z drugiej ręki bo nowej to już się nie dostanie. Czasem się pojawia i znacznie poniżej pieniędzy jakie "krzyczą" za Swarovskiego.

To prawda, Nikon SE 12x50 to świetna lornetka, ale pojawia się średnio raz na rok... Ostatnio pojawiła się 2-3 miesiące temu (chyba kolega z Forum sprzedawał), więc wszystko na to wskazuje, że następne pojawienie się będzie za 9-10 miesięcy :grin: Niczym kometa :smile:

adaher napisał/a:
Kup Pan coś takiego i będziesz Pan zadowolony... :smile:
Pozdrawiam!

Czy ta lornetka z tego ogłoszenia ma szkła HD i jest nowym SLC po zmianie pryzmatu?
Z tego review wynika, że gość miał starą 15x56 i nie było wcześniej modelu 10x56, tak było?
A jeżeli był stary model 10x56 to jak odróżnić od nowego HD WB?
Na ostatnim zdjęciu widzę rysę albo włos na lewym okularze (?).

Według mojej skromnej wiedzy jest to nowy model ze szkłami HD, z resztą wcześniejsze SLC nie miały wersji 10x56... (baza Optyczne.pl)
Coś tam faktycznie na soczewce okularowej widać i nie wiadomo czy to włos, czy może rysa, ale tak jak mówiłem nic mnie z tym ogłoszeniem nie łączy, oprócz tego, że je tu podrzuciłem :smile:
Ja takiej klasy lornetki zawsze sprawdzam osobiście przed zakupem. No i przede wszystkim, o czym przekonałem się na własnej skórze, lornetkę trzeba przed zakupem sprawdzić czy na pewno wszystko dobrze współpracuje z własnymi, a nie czyimiś oczami... Nawet jeśli były by to oczy wybitnych ekspertów...

kot Sylvester - Pią 06 Sie, 2021

adaher napisał/a:
No i przede wszystkim, o czym przekonałem się na własnej skórze, lornetkę trzeba przed zakupem sprawdzić czy na pewno wszystko dobrze współpracuje z własnymi, a nie czyimiś oczami... Nawet jeśli były by to oczy wybitnych ekspertów...

I tego należy się zawsze trzymać!!! Opinie mogą być bowiem rozbieżne czego dowodem różnice pomiędzy tym co zalinkował adaher:

http://www.scopeviews.co.uk/Swaro10x56SLC.htm

a opinią w bazie z 9 października 2015:

https://www.optyczne.pl/i...pryzmat=0&sort=

adaher napisał/a:

Coś tam faktycznie na soczewce okularowej widać i nie wiadomo czy to włos, czy może rysa, ale tak jak mówiłem nic mnie z tym ogłoszeniem nie łączy, oprócz tego, że je tu podrzuciłem :smile:
Ja takiej klasy lornetki zawsze sprawdzam osobiście przed zakupem. No i przede wszystkim, o czym przekonałem się na własnej skórze, lornetkę trzeba przed zakupem sprawdzić czy na pewno wszystko dobrze współpracuje z własnymi, a nie czyimiś oczami... Nawet jeśli były by to oczy wybitnych ekspertów...

;) Zabieram swoje oczy i będę testował, dzięki za podrzucenie tej oferty.

kot Sylvester napisał/a:

I tego należy się zawsze trzymać!!! Opinie mogą być bowiem rozbieżne czego dowodem różnice pomiędzy tym co zalinkował adaher:

Dzięki Kocie, czytałem te opinie już wcześniej, jak wszystko będzie dobrze, to napiszę swoją opinię i sprawdzę to co sprawdził Volver, żeby potwierdzić lub zaprzeczyć ;)
Szczególnie zwrócę uwagę na dioptraż czy starczy zakresu, bo mam sporą wadę i noszę okulary.
PS.
Własna Opinia jest jak własna d*pa, każdy ma swoją ;)
Oczy zresztą też, bo w sumie mamy systemy rozpoznawania tęczówki oka, co czyni nas unikalnymi.

mgr - Pią 06 Sie, 2021

root_mistrz Bez obrazy, ale nadal wiele mi się tutaj "nie spina"... Odwołujesz się do obserwacji obiektów Messiera i piszesz o lornetce jako alternatywie dla teleskopu. Nie podważam Twoich decyzji i propozycji kolegów. Wiem natomiast ile czasu zajęło mi podjęcie (względnie) ŚWIADOMEJ decyzji zakupu teleskopu, okularów, a ostatnio lornetki. Czy na prawdę jesteś świadom co zobaczysz przez taką lornetkę? W Internecie jest sporo opisów, jak wspominałem. Praktycznie wszystko można wygooglować.. Warto zerknąć chociażby tutaj: https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/ i zasymulować sobie widok danego obiektu.
Ponadto ja też kupowałem lornetkę pod przegląd nieba bo nie zabiorę 10" dobsona np. w Tatry, a okazało się że dotychczas korzystałem z niej w 90% w dzień i to było dopiero "odkrycie"!
Nikomu nie zaglądam do portfela, ale z takim budżetem niektórzy obskoczyliby zakup dwóch teleskopów i lornetki ;) Sam wydałem o wiele więcej niż planowałem, ale byłem w 90% przekonany o tym, że ma to sens. Czasem warto dać na wstrzymanie, odwiedzić lepiej zaopatrzony sklep (lub zwyczajnie zamówić i zwrócić gdyby coś nie pasowało), a najlepiej pojechać na astro zlot gdzie sprzętu pod dostatkiem i koleżeństwo służy pomocą...

root_mistrz - Sob 07 Sie, 2021

@mgr No i jaką masz dla mnie propozycję?
Bo z wypowiedzi, to chcesz mnie zapytać czy mam świadomość co chcę kupić i dlaczego tak drogo i może lepiej kupić lornetkę dzienną, bo w nocy to i tak ch* zobaczę, no i czy zdaję sobie sprawę, że inni to kupiliby dwa teleskopy i lornetkę... :D

Wiem co chcę kupić, kupuję jakość jako pierwszy wyznacznik, nie musi być topowy model, może być seria sprzed 8-10 lat, ale z dobrymi rozwiązaniami dającymi różnicę.
Oglądanie x10 mi wystarczy, znam ten kalkulator, ważniejsze jest nie męczenie się z noszeniem 4kg armaty i statywu, stąd max 1,2kg, bo kręci mnie wyjście z lornetką na spacer.
Kryterium wyboru dotyczące obiektów Messiera jest kryterium nocnym aby gwiazdy wyglądały jak gwiazdy, szpileczki, a nie rozmyte krążki lub ósemki. Chce to mieć, bo dlaczego nie miałbym patrzeć przez lornetkę o zmierzchu i w niebo? Mam też niedaleko domu las więc jest co oglądać; ptaki, dziki, jelenie, łosie, lisy, lubię popatrzeć na samoloty.
Teleskop 150/1200 oddałem 9 latkowi i nawadniam go, może wsiąknie w astro, a rozważania o nowym astrografie są w 99% pewne, że go nie kupię, bo nie mam czasu na to hobby.

Stać mnie na porządną lornetkę, którą będę miał ze sobą do starości, bo jestem typem gościa, który kupuje coś jakościowego i długo się z tym nie rozstaje. A jeżeli chodzi o "macanki" i testy to jestem umówiony w paru miejscach i dotknę tego i owego, wsadzę nos i oko...

Arek - Sob 07 Sie, 2021

adaher napisał/a:
To prawda, Nikon SE 12x50 to świetna lornetka, ale pojawia się średnio raz na rok... Ostatnio pojawiła się 2-3 miesiące temu (chyba kolega z Forum sprzedawał), więc wszystko na to wskazuje, że następne pojawienie się będzie za 9-10 miesięcy :grin: Niczym kometa :smile:

Ja mogę sprzedać swoją. Jest w stanie sklepowym. Zainteresowani na PW.

Wiking69 - Sob 07 Sie, 2021

A ja myślałem że jak już ktoś dorwie Nikona SE 12x50 , to nigdy go nie sprzeda . Opinie o tej lornetce są tak entuzjastyczne i pełne zachwytu że aż trudno zrozumieć dlaczego przestali ją produkować .
root_mistrz - Nie 08 Sie, 2021

Wybrałem się wczoraj wieczorem do sklepu z lornetkami Nikona, Leica, Zeiss, Swarovski, przetestowałem wcześniej wytypowane modele pod kątem osobistej granicy drżenia rąk i stabilnego obrazu, granicy dioptrażu, pracy z okularami i bez okularów korekcyjnych, jakości obrazu; jasności, pola widzenia, tunelowania, znikania obrazu, aberracji chromatycznych, odwzorowania kolorów, balansu bieli, jakości wykonania, ergonomii, odbioru wizualnego ze środka i z zewnątrz tzn. czynnika WAF (współczynnika akceptacji żony) była obok i patrzyła przez...
Decyzja zapadła i wyszedłem szczęśliwy z lornetką pod pachą i z lekką niepewnością, która rozwiała się w obserwacjach wieczornych, o zmierzchu i w nocy, wtedy poczułem że, to jest to i pojawił się efekt WOW! mimo silnych świateł miasta plus nocnego oświetlenia jednego z piłkarskich boisk treningowych - jak na złość, ale "dla mnie może to i lepiej", to były zakłócenia dyskwalifikujące jakąkolwiek obserwację, ale w tak trudnych warunkach przez tę lornetkę zobaczyłem znacznie więcej gwiazd niż bez uzbrojonego oka, a podgląd przelatującego samolotu linii nocnej również efekt WOW! podtrzymał i poszedłem spać ze zwieszoną szczęką.
Jasność, jasność i szkła HD robią robotę! Dzięki za pomoc.

Lista porównywanych
https://www.optyczne.pl/p...=1550&add4=2150

plus jeszcze 3 modele z większym powiększeniem i Nikon najwyższej linii z prywatnej kolekcji.

TheNewOne - Nie 08 Sie, 2021

Spróbuj ją ustawić na statywie; w tym roku pierwszy raz to zrobiłem. Nawet przy powiększeniach x8 jest duża różnica w obserwacji nieba, ja przynajmniej tak to odbieram. Na drobnych detalach stwierdziłem, że jednak ręce nie są takie stabilne. Np. to co wcześnie wydawało mi się jedną gwiazdą, ze statywu okazało się, że są to jednak dwa świecące punkty.
Wojtas_B - Nie 08 Sie, 2021

root_mistrz, Którą kupiłeś? Nikona?

Na jakiej planecie jest taki sklep?

Wojtas_B napisał/a:

Na jakiej planecie jest taki sklep?

Ten sklep to moje największe odkrycie ever i pozytywne zaskoczenie, zadzwoniłem wczoraj przed 14:30 i zapytałem czy można przyjść w poniedziałek, bo Państwo zamykają w sobotę o 15:00 i czy można lornetkę przyłożyć do oka, bo różnie to bywa, sklepy nie chcą rozpakowywać sprzętu...

Gość w słuchawce mówi, że można śmiało dziś przyjechać on będzie do 20:00 !!! w sobotę!
No i można przyłożyć do oka i testować ... !!!
No to pojechałem, niecałe 20km od centrum Warszawy, mega miła obsługa, firma rodzinna, nie wiem czy mogę tu napisać jaki to sklep, (@Arek można?) ale byłem w pozytywnym szoku, tak jak napisałeś na tej planecie chyba jedyny taki

Obsługujący mnie gość jest w lornetrowym biznesie od 12 lat, miał też wypasionego swojego starego Nikona, pozytywnie zakręcony koleś, maga miła rozmowa, nawet moja żona się wkręciła w rozmowę.
Z całego serducha polecam to miejsce i tego pasjonata.

aaa, co kupiłem?

Testuję właśnie i opiszę rzeczowo i konkretnie, ale jestem w ciągłym WOW.

Wojtas_B - Nie 08 Sie, 2021

root_mistrz, Jeśli to Beafoto w Łomiankach, to znam i bywam, ale tam żadna Leica na półce nie stoi.
Miejsce świetne i unikalne, to fakt.

Jeszcze raz zapytam: Którą lornetkę kupiłeś? To też tajemnica?

Wojtas_B napisał/a:
root_mistrz, Jeśli to Beafoto w Łomiankach, to znam i bywam, ale tam żadna Leica na półce nie stoi.
Miejsce świetne i unikalne, to fakt.

Jeszcze raz zapytam: Którą lornetkę kupiłeś? To też tajemnica?

To nie jest tajemnica.
Tak, Beafoto w Łomiankach, byłem tam pierwszy raz i zdecydowanie polecam tego sprzedawcę.

Leica stoi ale ta konkretna akurat nie, a chciałem taką 
https://beafoto.pl/pl/p/LEICA-ULTRAVID-10x50-HD-PLUS/8883
w cenie poniżej 7000 jest tu ostatnia sztuka;
https://......pl/lornetki-leica/2471-lornetka-leica-ultravid-10x50-hd-plus.html

Byłem nastawiony i kupiłem Swaro 10x56 SLC, był też 15x56 SLC i też go przymierzałem do siebie.

adaher - Nie 08 Sie, 2021

Gratuluję zakupu! To może być lornetka na całe życie! :smile:
Ale... czytając Twoje reakcje, włącznie z wystąpieniem efektu WOW "obawiam się", że przekroczyłeś cienką czerwoną linię i za jakiś czas zakiełkuje nowa myśl, np. A może by tak jakąś małą 8x32 do kompletu? Oczywiście tylko te dwie i absolutnie niczego więcej...!? :smile:
Życzę miłych obserwacji!

Wiking69 napisał/a:
A ja myślałem że jak już ktoś dorwie Nikona SE 12x50 , to nigdy go nie sprzeda . Opinie o tej lornetce są tak entuzjastyczne i pełne zachwytu że aż trudno zrozumieć dlaczego przestali ją produkować .

Technologia idzie do przodu, klasyki mają swoich pogromców, nie kończy się produkcji świetnego produktu, fakt, Arek sprzedaje; więc jakieś ziarno prawdy w tym wszystkim jest, że legendy przemijają, a pomniki spadają z piedestałów, ale jak ktoś lubi klasyki, to może brać kultowego Nikona, póki jest!

adaher napisał/a:
Ale... czytając Twoje reakcje, włącznie z wystąpieniem efektu WOW "obawiam się", że przekroczyłeś cienką czerwoną linię i za jakiś czas zakiełkuje nowa myśl, np. A może by tak jakąś małą 8x32 do kompletu? Oczywiście tylko te dwie i absolutnie niczego więcej...!? :smile:
Życzę miłych obserwacji!

Dziękuję! Taki był zamiar, raz a dobrze!
Jak będę sprzedawał za 30 lat, to dam ogłoszenie na optycznych ;)
Za jakiś czas może zakiełkować myśl; kup montaż swaro do statywu, a potem pójdzie w drugą stronę; bierz potwora 22x110 :D tego się obawiam :D
Dzięki za linki do ogłoszeń i review, ta stronka ma genialne recenzje.

Wiking69 - Nie 08 Sie, 2021

Swarovski 10x56 SLC ... to jest lornetka na całe życie . Ale faktycznie potrzebujesz jeszcze czegoś mniejszego do spacerów :) .
Wojtas_B - Pon 09 Sie, 2021

Gratuluję męskiej decyzji i zakupu. Na pewno dużo przez nią zobaczysz.
adaher - Pon 09 Sie, 2021

root_mistrz napisał/a:
adaher napisał/a:
Życzę miłych obserwacji!

Dziękuję! Taki był zamiar, raz a dobrze!
Jak będę sprzedawał za 30 lat, to dam ogłoszenie na optycznych ;)
Za jakiś czas może zakiełkować myśl; kup montaż swaro do statywu, a potem pójdzie w drugą stronę; bierz potwora 22x110 :D tego się obawiam :D
Dzięki za linki do ogłoszeń i review, ta stronka ma genialne recenzje.

Cieszę się, że mogłem pomóc :smile:
Przeczytałem wszystkie lornetkowe recenzje Rogera Vine, niektóre kilka razy... :smile:
Pozdrawiam!

Też czytuję Rogera Vine. Jego recenzję NL Pure 12x42 przeczytałem kilka razy, co zmotywowało mnie do zamówienia tego cuda, oczywiście po uprzednim spojrzeniu przez nią.
Wiking69 - Pon 09 Sie, 2021

No proszę :) . Nowy salonowy SLC 10x56 , nowy pałacowy NL Pure 12x42 . Jest jeszcze szlachta w tej biednej Rzeczypospolitej :) .

Wiking69 napisał/a:
No proszę :) . Nowy salonowy SLC 10x56 , nowy pałacowy NL Pure 12x42 . Jest jeszcze szlachta w tej biednej Rzeczypospolitej :) .

Zrobiłem to po wcześniejszej akceptacji przez domowy komitet budżetowy.

Nie tłumacz się :) , każdy pasjonat chce być arystokratą lornetkowym :) . Posłuchaj jak to pięknie brzmi ... Hrabia Wojtas _B :) .

Wiking69 napisał/a:
Nie tłumacz się :) , każdy pasjonat chce być arystokratą lornetkowym :) . Posłuchaj jak to pięknie brzmi ... Hrabia Wojtas _B :) .

Ale to nie ze snobistycznych ambicji wynika (dobra, może trochę), tylko naprawdę obraz w Pure 12x jest piękny. Ten dodatkowy 2x kopniak w stosunku do 10x robi robotę i da się to trzymać w łapach.

root_mistrz - Pon 09 Sie, 2021

Wojtas_B napisał/a:

Ale to nie ze snobistycznych ambicji wynika (dobra, może trochę), tylko naprawdę obraz w Pure 12x jest piękny. Ten dodatkowy 2x kopniak w stosunku do 10x robi robotę i da się to trzymać w łapach.

Zapytałem Pana Kamila Suskiego czy ma Pure 12x42 i nie miał, po jego minie zrozumiałem, że na szczęście, bo hrabiostwa byłoby za dużo :D

Ale tłumaczę to sobie tak; 56 to dużo, dużo więcej światła niż 42 i jak patrzę w zaśmiecone światłem warszawskie nocne niebo, to widzę to czego normalnie nie ma!
Banan nie schodzi mi z ust ;)

root_mistrz napisał/a:
Wojtas_B napisał/a:

Zapytałem Pana Kamila Suskiego czy ma Pure 12x42 i nie miał, po jego minie zrozumiałem, że na szczęście, bo hrabiostwa byłoby za dużo :D

Ale tłumaczę to sobie tak; 56 to dużo, dużo więcej światła niż 42 i jak patrzę w zaśmiecone światłem warszawskie nocne niebo, to widzę to czego normalnie nie ma!
Banan nie schodzi mi z ust ;)

Zdecydowałem się na Pure 12x jako na sprzęt dzienny, choć na nocnym niebie też coś potrafi pokazać. Do astro myślę o APM 20x100 ED, ale obecnie nie do kupienia.
Patrzyłem ostatnio w dzień przez TS 25x100, ale odpada, bo chciałbym mieć lornetę astro, która też coś pokaże w dziennych obserwacjach, a ten TS jak to duży achromat - duża AC i dystorsja też nieprzyjemna.

mariuszi - Pon 09 Sie, 2021

Wojtas_B napisał/a:
Wiking69 napisał/a:

podzielam entuzjazm jednakże na 12 się nie zdecydowałem pozostając przy planie pierwotnym czyli 10x42 ... na nocnym niebie również jest super a wymieniłem z 12x50 SE

mariuszi napisał/a:
Wojtas_B napisał/a:
Wiking69 napisał/a:

podzielam entuzjazm jednakże na 12 się nie zdecydowałem pozostając przy planie pierwotnym czyli 10x42 ... na nocnym niebie również jest super a wymieniłem z 12x50 SE

Wybrałeś wariant "bezpieczny", który nigdy nie będzie błędem. Moim pierwotnym planem była też 10x, nawet ją zamówiłem, ale po tygodniu zmieniłem zamówienie na 12x, która w moim odczuciu daje pewne nieosiągalne z 10x wrażenie "wejścia w scenę", no i jest to obecnie jedyna 12x w takim formacie i najlepsza do obserwacji z ręki. Przed zmianą zamówienia jeszcze raz brałem ją do ręki, bo decyzja była trudna.

Magia powiększenia zawsze działa :) . Kilkanaście lat temu poszedłem kupić nowego Zeissa Dialyta 8x56 T*P* , ale z ciekawości wziąłem też do ręki Zeissa 15x45 Conquest . No i zgadnijcie z którą lornetką wróciłem do domu :) . Jeżeli idziesz do sklepu z nastawieniem że kupujesz 8x42 , to broń Boże nie bierz do ręki 10x42 :( . Będzie Ci się wydawało że przez ósemkę jakoś mało widać :) . Idziesz po 10x50 , pod żadnym pozorem nie bierz do ręki 12x50 , bo już po Tobie :) . Idziesz po 12x50 , ale zawsze coś cię podkusi żeby popatrzeć przez 15x56 :) .

Ja „ wyleczyłem się „ z dużych powiększeń … miałem 20x60 Pentaxa i 22x85 TS …. teraz cieszę się jakością i stabilnością obrazu :wink:
kot Sylvester - Pon 09 Sie, 2021

root_mistrz napisał/a:
56 to dużo, dużo więcej światła niż 42 i jak patrzę w zaśmiecone światłem warszawskie nocne niebo, to widzę to czego normalnie nie ma! )

To fakt! Apertura 56 "podparta" Abbe-König-ami nawet przy zaświetlonym miejskim niebie dobrze daje radę w każdym (nie tylko 10 krotnym) powiększeniu.

mariuszi napisał/a:
Ja „ wyleczyłem się „ z dużych powiększeń … miałem 20x60 Pentaxa i 22x85 TS …. teraz cieszę się jakością i stabilnością obrazu :wink:

Ale my tu gadaliśmy raczej o lornetkach do ręki. 12x to dla mnie max. Z 15x już bym nie chciał chodzić bez statywu.

Racja , x12 daje radę „z ręki” …. choć ze statywu jest znacznie lepiej :wink:
adaher - Wto 10 Sie, 2021

Jak miło :smile: Rozmawiamy o wspaniałych lornetkach, niektórzy z nas te świetne instrumenty optyczne posiadają i pełną piersią przyjemność z nich czerpią, a jak na razie w tym wątku przynajmniej, nikt nie zarzuca, że tylko burżuje nadęte i bogaci myśliwi (oczywiście nieznający się) takie rzeczy mogą kupić... No i ile to obiektywików i lustrzaneczek można by było w zamian mieć :smile: (Babcia mojego przyjaciela i jej akurat nie można się dziwić, przelicza wszystko na to ile by za to kiełbasy było! :smile: ) Może my mimo wszystko na prawdę z za tej żelaznej kurtyny ostatecznie wyłazimy? (zwłaszcza mentalnie) :smile:
Pozdrawiam serdecznie wszystkich!

mariuszi - Wto 10 Sie, 2021

nie ma to jak hobby , można nie jeść ale lornetkę trzeba kupić :mrgreen:
root_mistrz - Wto 10 Sie, 2021

adaher napisał/a:
Jak miło :smile: Rozmawiamy o wspaniałych lornetkach, niektórzy z nas te świetne instrumenty optyczne posiadają i pełną piersią przyjemność z nich czerpią,... (Babcia mojego przyjaciela i jej akurat nie można się dziwić, przelicza wszystko na to ile by za to kiełbasy było! :smile: ) ... Może my mimo wszystko na prawdę z za tej żelaznej kurtyny ostatecznie wyłazimy? (zwłaszcza mentalnie) :smile:
Pozdrawiam serdecznie wszystkich!

A moja babcia zawsze mi powtarzała, "nie stać nas na tanie rzeczy", ale ona nigdy nie była mentalnie po rosyjskiej stronie kurtyny. Patrzę się z politowaniem na trend CCC (cena czyni cuda), a gdyby zapłacić o 5zł więcej za każdą usługę tylko dlatego, że chcemy aby była lepiej zrobiona? Czy udałoby się odwrócić ten trend? PS. Nigdy nic nie kupiłem na Aliexpress i unikam posiadania wyrobów z Chin, przekonałbym się jedynie do Aleksandretty :D

PS. Czy można tu wrzucać zdjęcia /galerie/ bo dokupiłem mocowanie smartfonowe do lornetki i coś tam będzie focone. Wrażenie zrobiło na mnie stado owadów krążących przy lampie widziane z odległości kilometra...

Odnośnie utrzymywania w rękach i stabilności obrazu 10x56 vs 12x42 vs 15x56 to mam mały booster w postaci okularów korekcyjnych na nosie +1,75x (3 dioptrie) oraz +5 stopniowy zakres dioptrii w lornetce ;) także jestem blisko 12x56 w końcowym rozrachunku :D

mgr - Wto 10 Sie, 2021

root_mistrz Gratuluję zakupu! Pierwotnie "zafiksowałem" się na punkcie teleskopu z uwagi na wspomniane "pasy na Jowiszu" itd. Później sytuacja się wyklarowała i rozumiem Twoją decyzję. Widzę, że koledzy mają doświadczenia ze sprzętami z najwyższej półki, a Tobie udało się szybko sfinalizować temat.
Sam nie mam ostatnio czasu na bieganie z (dużym) teleskopem i lornetka jest tutaj swego rodzaju alternatywą, a na pewno świetnym uzupełnieniem. Może któregoś dnia sprawię sobie bardziej kompaktowy refraktor, jako rozwiązanie pośrednie co bym nie musiał wybierać, czy zapakować do samochodu żonę, czy teleskop ;)
Wracając do lornetek i ich stabilizacji to dla mnie świetnym rozwiązaniem okazał się monopod (warto nawet przy 8x). Rewelacyjna stabilizacja przy przeglądzie nieba i w wielu sytuacjach może zastąpić statyw.
Pozdrawiam
PS. Kiedyś muszę porównać swoją Kowę BDII-XD 8x42 z Waszymi "arystokratycznymi" :D sprzętami co by się przekonać o jakiej przepaści mówimy ;)

kot Sylvester - Wto 10 Sie, 2021

mgr napisał/a:
Sam nie mam ostatnio czasu na bieganie z (dużym) teleskopem i lornetka jest tutaj swego rodzaju alternatywą, a na pewno świetnym uzupełnieniem. Może któregoś dnia sprawię sobie bardziej kompaktowy refraktor, jako rozwiązanie pośrednie co bym nie musiał wybierać, czy zapakować do samochodu żonę, czy teleskop ;)

Może więc warto zastanowić się nad jakąś lunetą która "obsługuje" okulary 1,25?
Dobra luneta pozwala spokojnie osiągać powiększenia przekraczające 100 razy.

mariuszi - Wto 10 Sie, 2021

Tyle ze luneta żeby „obsłużyć” x100 powinna mieć Aperture około 100 mm,
W innym wypadku obraz będzie ciemny , choć do astro nie jest to najistotniejsze

kot Sylvester - Sro 11 Sie, 2021

mariuszi napisał/a:

Mariuszi to tylko półprawdy. Zależy co się obserwuje. Planety są na tyle jasne że każdą lunetą (bez względu na aperturę) można spokojnie używać powiększenia 100 razy. Ważną sprawą jest również kwestia jakości samej lunety. Jeżeli luneta jest ED APO to do planet można pokusić się o powiększenie rzędu dwukrotności apertury.

Księżyc to oddzielna historia. On jest tak jasny że przy dobrej ED APO można spokojnie zastosować nawet dwu i pół krotność apertury a obraz będzie jak najbardziej akceptowalny.

Wiking69 - Sro 11 Sie, 2021

Z utęsknieniem czekamy na recenzję Swarovskiego SLC 10x56 . Jeżeli będzie bardzo entuzjastyczna , to w Łomiankach może się ustawić kolejka do sklepu Beafoto :) . Gdybyś mógł porównać SLC z inną wysokiej klasy lornetką ale o mniejszych obiektywach np. 10x42 , byłoby super . Oczywiście w dzień , wieczorem i w nocy .
kot Sylvester - Sro 11 Sie, 2021

Wiking69 napisał/a:
Z utęsknieniem czekamy na recenzję Swarovskiego SLC 10x56 . Jeżeli będzie bardzo entuzjastyczna , to w Łomiankach może się ustawić kolejka do sklepu Beafoto :) . Gdybyś mógł porównać SLC z inną wysokiej klasy lornetką ale o mniejszych obiektywach np. 10x42 , byłoby super . Oczywiście w dzień , wieczorem i w nocy .

Wiking69 nie bądź w gorącej wodzie kompany! Jeszcze nawet tydzień nie upłynął od zakupu. Daj root_mistz-owi ochłonąć i nabrać odrobiny dystansu, co według mnie jest niezbędne dla w miarę obiektywnej wypowiedzi. Poza tym porównywanie z 10x42 nie do końca ma sens, skoro 10x56 jest o 77% jaśniejsza.

mariuszi - Sro 11 Sie, 2021

kot Sylvester napisał/a:
mariuszi napisał/a:

Mariuszi to tylko półprawdy. Zależy co się obserwuje. Planety są na tyle jasne że każdą lunetą (bez względu na aperturę) można spokojnie używać powiększenia 100 razy. Ważną sprawą jest również kwestia jakości samej lunety. Jeżeli luneta jest ED APO to do planet można pokusić się o powiększenie rzędu dwukrotności apertury.

Księżyc to oddzielna historia. On jest tak jasny że przy dobrej ED APO można spokojnie zastosować nawet dwu i pół krotność apertury a obraz będzie jak najbardziej akceptowalny.

oczywiście to wszystko kwestia poziomu akceptacji obserwatora....
przed długi czas używałem SW Equinox 100/900 i najlepszy obraz (dla mnie ) był przy zastosowaniu LVW 8mm co nie zmienia faktu że LWV 3,5 też było w użyciu ..

teraz mam lunetę 88 mm KOWY i sięgam czasami po okular 5mm co daje okolo x100 ale w zasadzie nadaję sie tylko do jasnych obiektów .. pomijam tu konieczność używania zestawu na statywie co szybko "gasi drgania" .

Piotr_0602 - Sro 11 Sie, 2021
root_mistrz napisał/a:
Cześć,

Szukam lornetki z możliwością łatwego przemieszczania ze statywem do foto.
(...)
Najpierw założyłem, że powiększenie będzie w granicach 18-25, a średnica obiektywu minimum 80mm no i waga ok 2500g.
pozdro

Mobilna? To po co statyw? Statyw jest umiarkowanie mobilny. Jeśli by można było zadowolić się mniejszą średnicą, to może lornetka ze stabilizacją? Ta jest naprawdę mobilna.

Canon 18x50 IS (albo może, jakby wystarczył Canon 15x50 IS)
Zeiss 20x60

Te Canony często na zachodnich forach astronomicznych są wymieniane jako lornetki do nocnego niebo, mimo mniejszej średnicy obiektywu niż 80mm. Mobilność nie do pobica.
Do tego mają konstrukcję a la foto, czyli gwint filtra 58mm (można wkręcić np. filtry do astro, albo niektórzy przypinają telekonwentery x1,5 do kompaktów i podobno stabilizacja nadal nieźle wyrabia.

Tu porównanie w zastosowaniach astro Canona 18x50 IS i Zeissa 20x60:
http://astromaniak.pl/vie...p?f=22&p=436371

z porównaniami na różnych obiektach astronomicznych, np:

http://astromaniak.pl/dow...de=view/m31.jpg

root_mistrz napisał/a:
@mgr No i jaką masz dla mnie propozycję?
Oglądanie x10 mi wystarczy, znam ten kalkulator, ważniejsze jest nie męczenie się z noszeniem 4kg armaty i statywu, stąd max 1,2kg, bo kręci mnie wyjście z lornetką na spacer.
Kryterium wyboru dotyczące obiektów Messiera jest kryterium nocnym aby gwiazdy wyglądały (...) Mam też niedaleko domu las więc jest co oglądać; ptaki, dziki, jelenie, łosie, lisy, lubię popatrzeć na samoloty.

Taki Canon 15x50 IS waży akurat 1,2 kg, i statywu nie trzeba, a powiększenie większe niż x10. Gwiazdy będzie lepiej widać i nie będą latać (przy x8 nawet latają), księżyc ogląda się wygodnie stojąc, a ptaki, dziki i łosie będą większe w x15 niż x10. Mają tylko jedną wadę te Canony - niewygodne muszle oczne. Ale ja to ogarnąłem tak jak tu opisałem:
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=33353&sid=2591713ddd18ae86dd41bf9e3f4b2137

mariuszi - Sro 11 Sie, 2021

Fajna opcja z tym canonem stabilizowanym , mocno mi po głowie chodził jakiś czas temu , nie było go gdzie wtedy obejrzeć i pewnie dlatego zrezygnowałem , ale chętnie bym popatrzył ..
root_mistrz - Sro 11 Sie, 2021

kot Sylvester napisał/a:
Wiking69 napisał/a:
Z utęsknieniem czekamy na recenzję Swarovskiego SLC 10x56 [...] Oczywiście w dzień , wieczorem i w nocy .

Wiking69 nie bądź w gorącej wodzie kompany! Jeszcze nawet tydzień nie upłynął od zakupu. Daj root_mistz-owi ochłonąć i nabrać odrobiny dystansu, co według mnie jest niezbędne dla w miarę obiektywnej wypowiedzi. Poza tym porównywanie z 10x42 nie do końca ma sens, skoro 10x56 jest o 77% jaśniejsza.

Tak, jestem pod wrażeniem i szczęśliwy, szukam słabych punktów, mam problem ze znalezieniem. Kalkulowałem zakup na chłodno, puls 64 :D
Zabieram ją nad jezioro do lasu i pod wiejskie niebo, kupiłem też montaż do statywu, muszle zaciemniające boki, montaż do smartfona i przejściówkę z okularu do obiektywu.
Zrobię dokumentację zdjęciową, opiszę wrażenia z patrzenia, a recenzję dam po wakacjach, obiecuję. ;)

root_mistrz - Sro 11 Sie, 2021

Chętnie przetestuję Canona 10x42L / 15,18x50 jeżeli ktoś ma któryś z tych modeli do postawienia w szranki ze Swaro 10x56 SLC to dajcie znać.

https://store.canon.pl/lornetki/?_ga=2.126010382.2065020746.1628688396-276753867.1628688396&oos=false

do kliknięcia "ukryj przedmioty niedostępne"

Piotr_0602 - Sro 11 Sie, 2021

mariuszi napisał/a:
Fajna opcja z tym canonem stabilizowanym , mocno mi po głowie chodził jakiś czas temu , nie było go gdzie wtedy obejrzeć i pewnie dlatego zrezygnowałem , ale chętnie bym popatrzył ..

W przypadku mojej 15x50 IS.

Mnóstwo zalet:
- mobilność lornetki (sporej, bo 1,2 kg), bo obywamy się bez statywu a mamy powiększenie x15
- szerokie pole widzenia (pozorne to coś koło 67 stopni)
- bardzo dobra jakoś optyki
- jakby ktoś jednak chciał statyw (z nieznanego mi powodu) to nie trzeba żadnych adapterów, bo ma gwint jak aparat fotograficzny
- obiektywy mają gwinty jak obiektyw fotograficzny, do których można sobie dokręcać różne rzeczy: filtry polaryzacyjne, UV, astronomiczne np. tłumiące światło lamp ulicznych, słoneczne (drogie) do obserwacji słońca na wprost, telekonwertery od kompaktów (x1,5 na przykład)
- nadaje się świetnie do astronomii, bo pracująca stabilizacja działa bardzo dobrze i obraz jest stabilniejszy niż zwykłej x8, można stojąc obserwować "z ręki", bez opierania się o cokolwiek i stabilizacji łokci
- powiększenie x15 nada się nie tylko do astro, ale też ma pełną zastosowalność do innych celów (na żagle, do przyrody, turystyki)
- ze stabilizacją zobaczymy więcej niż nawet optycznie lepszą lub z większymi obiektywami, ale latającym obrazem (nawet taki księżyc ogląda się lepiej niż taką bez stabilizacji x10 nawet z leżaka z podpartymi łokciami) - obraz tylko leciutko pływa, a nawet przy x8 z podparciem punkciki gwiazd drgają i dopiero solidny, ciężki statyw ogarnia temat

Wady też ma:
- cena niemała
- warto nosić zapasowe baterie-paluszki
- pękaty kształt który trzyma się gorzej od tradycyjnej lornetki
- seryjnie kiepskie muszle oczne
- do typowej turystyki jednak za ciężka (1,2 kg nosić długo na szyi) ale nawet 15x50 bez stabilizacji też będzie niewygodne, a jest za pękata (to już stabilizacja) by wygodnie nosić na szelkach (za to do torby/plecaka jak najbardziej)

Te muszle oczne to największa wada. Dla niektórych dyskwalifikująca. Narzekania są powszechne, na forach polskich, zagranicznych. Można znaleźć przykłady w necie jak zdesperowani właściciele brutalnie je przycinają, można też kombinować jakąś wymianę, ale to ingerencja bo seryjnie nie są wymienne. Seryjnie gumę mają twardą i (pewnie zależnie od anatomii użytkownika) trzeba ją przycisnąć by widzieć pełen szeroki obraz (boleśnie ciśnie w oczodoły), albo ustawić w pozycji wywiniętej (co ma wady).
Mnie to też irytowało, ale załatwiłem sprawę zlecając profesjonalną przeróbkę, i obecnie mam wygodne muszle od Swarka - zmiana niesamowicie na plus, teraz mój egzemplarz jest lepszy od seryjnego.

Wiking69 - Sro 11 Sie, 2021

Porównanie 10x42 z 10x56 ma głęboki sens . Ponieważ nikt nie wydaje tyle kasy żeby korzystać z lornetki tylko o zmroku i w nocy , a w takim wypadku przewaga większych obiektywów jest bezdyskusyjna . Natomiast słyszałem i czytałem wiele opinii jakoby w duże lornetki klasy 8x56 i 10x56 , w jasne słoneczne dni miały gorszy kontrast i ostrość od lornetek z obiektywami 42 mm a nawet 32 mm . Niestety nigdy nie miałem okazji sam tego sprawdzić :( . Szkoda że nie mam już Zeissa SF 10x42 , moglibyśmy je porównać i w dzień i wieczorem .
Wiking69 - Czw 12 Sie, 2021

Zastanawiam się czy jasne lornetki nie mają zalet i wad jasnych obiektywów fotograficznych . Zresztą zawsze na pełnej dziurze jest najtrudniej uzyskać dużą rozdzielczość i wysoki kontrast , szkoda że lornetek nie można przymykać .
mariuszi - Czw 12 Sie, 2021

Można przymykać , nie dosłownie, ale źrenica zwęża się naturalnie w zależności od ilości światła …
Piotr_0602 - Czw 12 Sie, 2021

Wiking69 napisał/a:
Zastanawiam się czy jasne lornetki nie mają zalet i wad jasnych obiektywów fotograficznych . Zresztą zawsze na pełnej dziurze jest najtrudniej uzyskać dużą rozdzielczość i wysoki kontrast , szkoda że lornetek nie można przymykać .

A jakby na obiektyw przykręcić czy przykleić dekielek/osłonkę z wyciętą mniejszą średnicą?
Np lornetka z obiektywem 56mm z nałożoną na obiektywy osłoną z wyciętym kółkiem 32mm?
Tylko winietę dostaniemy?

Albo inaczej, dla poprawy kontrastu w dzień - osłony przeciwsłoneczne jak do obiektywów aparatów.
Znów wspomnę Canona 15x50 (czy 18x50) który dziedziczy rozwiązania z aparatów fotograficznych i gwinty 58mm na obiektywach pozwalają przykręcić standardowe osłony przeciwsłoneczne, np. jak tu:

.
.
.
a jak już mowa o gadżetach do lornetek to ciekawą opcja jest Bino Bandit:

.
.
.
.
albo do astronomii dziennej, przerobienie "white balance lens cap" takiego jak tu:

tani, na filtr słoneczny do astronomicznych obserwacji słońca (znów 58mm nakręcane na lornetkę Canona 15x50) przy użyciu np. folli Baader Solar Foil ND5

Wojtas_B - Czw 12 Sie, 2021

Czy tego bandytę można gdzieś w Polsce kupić?
Jak uniwersalne to jest? Czy da się dopasować do każdej lornetki?

Wojtas_B napisał/a:
Czy tego bandytę można gdzieś w Polsce kupić?
Jak uniwersalne to jest? Czy da się dopasować do każdej lornetki?

tu strona producenta (produkt Alpine Bino Bandit):
https://alpineproducts.com/product/bino-bandit-glare-blocker/

recenzja po angielsku:
https://astrogeartoday.com/review-bino-bandit/
i kolejna:
https://www.cloudynights....m-find-another/

Gdzie kupić? UK? USA:
https://www.bhphotovideo....lare_guard.html

zdarzają się ogłoszenia w Polsce:
https://astropolis.pl/topic/65800-s-bino-bandit-co%C5%9B-ala-muszle-oczne-do-lornetki/

Piotr_0602, Dzięki.
Kolejny frustrujący przykład z naszego rynku, gdy nikt nie ma w ofercie czegoś, co wydaje się w oczywisty sposób poprawiać komfort obserwacji.

Spróbuję namówić ten świetny sklep w Łomiankach, żeby sprowadzili tego trochę.
Przecież to powinno się dobrze sprzedawać.

root_mistrz - Czw 12 Sie, 2021

Bałem się, że nie da rady, ale to małe PIXI powiedziało;
co ja nie dam rady?
:D

Piękna sprawa, aż czuć zapach ze zdjęć. W pozycji snajpera już możesz obserwować.

Co to za adapter do smartfona? Uniwersalny? Czyjej produkcji? Dawaj szczegóły.

root_mistrz - Czw 12 Sie, 2021

Adapter do smartfona Swarovski VPA - Variable Phone Adapter
https://www.youtube.com/r...y=SWAROVSKI+VPA

cena VPA
https://beafoto.pl/pl/p/Swarovski-VPA-uniwersalny-adapter-do-smartfona/8448

Mega proste mocowanie, bardzo dobre trzymanie i fajnie rozwiązane dopasowanie / regulacja 3 parametrów: szerokość/długość/otwór optyki smartfona, super pewne dopasowanie i 3 kliki ze sztywnym zabezpieczeniem wymiarów, które ustawimy.

Lornetka faktycznie daje źrenicę wyjściową 5,6mm, pomiar suwmiarką :D
a mój smartfon ma 1/3" matrycę Sony Exmor RS z pixelem 1,22um
Kilka zdjęć na próbę z najbliższej możliwej odległości (3,5m) przez lornetkę, drobnych oczek siatki, wszystko pięknie śmiga.

Dzięki.
Analizowałeś rynek, czy założyłeś, że należy się tej lornetce "oryginał" i nie ma się co szczypać?
Pytam, bo jeszcze nie badałem rynku podobnych adapterów.

kot Sylvester - Pią 13 Sie, 2021

Wiking69 napisał/a:
Porównanie 10x42 z 10x56 ma głęboki sens . Ponieważ nikt nie wydaje tyle kasy żeby korzystać z lornetki tylko o zmroku i w nocy , a w takim wypadku przewaga większych obiektywów jest bezdyskusyjna . Natomiast słyszałem i czytałem wiele opinii jakoby w duże lornetki klasy 8x56 i 10x56 , w jasne słoneczne dni miały gorszy kontrast i ostrość od lornetek z obiektywami 42 mm a nawet 32 mm . Niestety nigdy nie miałem okazji sam tego sprawdzić :( .

Wiking69 jeszcze głębszy sens może mieć porównanie 10x56 z 10x25, a na poważnie to tylko ze względu na tą samą wartość powiększenia.
W kwestii opinii zalecam spokój dystans i rozsądek oraz nie traktowanie ich jako normę.
Robiłem tego typu porównania i uważam że tu nie ma żadnych reguł.
Gdy porównywałem 8x56 z 8x32 to akurat ta pierwsza była lepsza.
W porównaniu 42-ki z 32-ką ta druga na odmianę.
Moim zdaniem to nie zależy od wielkości obiektywów. Zarówno z małymi jak i z dużymi może być i dobrze i źle.

To indywidualna cecha danej konstrukcji!!!

Piotr_0602 pamiętaj że bino bandit też ma swoje słabe strony i nie w każdych warunkach się sprawdzi choć faktycznie ma sporą uniwersalność (średnice okularów) w zastosowaniu.

Piotr_0602 - Pią 13 Sie, 2021

kot Sylvester napisał/a:

Piotr_0602 pamiętaj że bino bandit też ma swoje słabe strony i nie w każdych warunkach się sprawdzi choć faktycznie ma sporą uniwersalność (średnice okularów) w zastosowaniu.

Na podlinkowanych wątkach z forów ktoś wspominał że okulary mogą parować jak jest duża wilgotność od tą bandycką przykrywką. Ale to niedrogie jest, w USA jakieś 20$, więc sobie chyba to zorganizuję z USA. Mam 3 lornetki (no, 4) i wygląda na to że będzie tego można z nimi używać zamienne.

To takie prosty pomysł, że aż dziwne że tego u nas nikt nie produkuje i kupić nie można. Jakieś patenty na tym są? A może ma jakieś nieprzetestowane wady.
Ogólnie użytkownicy to chwalą:
https://www.cloudynights....utside-the-box/

kilka cytatów:
"Bino Bandit has become a mandatory add in to my binos, works perfect in my 8x42 and in my Zeiss 10x50 but the biggest effect is in my 15x70. i need to pull it hard to fit the eyepieces, but once installed, it improves a lot my observations from my city location."

"... they don’t stretch well around the larger eyepieces that many of my binoculars fans to have. I use a hood, though gravity is not kind when looking towards the zenith ;-)
For daytime use on my birding binoculars they are invaluable!"

"I like my Bino Bandit on this Swarovski binocular. I have used on the other binoculars etc. SMark I would think that would help Cory out quite a bit looking at the shadow on the picture."

"IMHO the wise use of the Bino Bandit is on "large" binos such as the 15x70 and the big eyes in the above photos. Smaller roofs and porros, say around 8x30, 7x35, even some 40-42s, can be held with hands cupped around the eyepieces. This achieves the wonderful side light blockage of the Bino Bandit plus these two benefits: steadier hold braced to cheeks and brow; no bulk and finicky handling of adding a floppy neoprene accessory to an otherwise compact and easy handling model.

I have quite narrow IPD and deep eye sockets. The Bino Bandit allows me to use models that I otherwise could not, because I can fold down or screw down the eye cup all the way, without generating view-ruining side light. "

"Tha is exactly my assessment, with small binos we can use the hands, but moving to heavier binos like the 15x70, the bino bandit helps to block the stray light, so we do not need to use the hands as eyecup, moving the support point to a better place (in case of hand held). The Bino bandit has improved significantly the performance of my 15x70, its more enjoyable, a immersive experience. I use it also with glasses and the binos retracted eyecups without any issue."

"I use them for daytime and love them. They were indispenable for city viewing at night. At a truly dark site, it is surprising how bright the surroundings are once I am dark adapted. They get used at dark sites too."

"Bino Bandit works great with swarovskis 12x50 , works fantastic for me day & night !
Although not so great with the APM 120 with big eyepieces ,way more trouble than its worth ."

jakość gość używa tego także do teleskopów przy nasadce bino:
"I've even used them on the lenses on a binoviewer."

albo do małego, przeglądowego, galileuszowego Vixena:
"Vixen SG 2.1 x 42 wide bio's, works fine."

(do tego Vixena, to nawiasem mówiąc - świetny pomysł - bo ma specyficzne okulary którymi boczne światło może wpadać, a tak zanurzenie się w niebo będzie z tym pełne)

Wojtas_B - Pią 13 Sie, 2021

Piotr_0602, Czy ten bandzior pozwala na dociśnięcie oczodołów do muszli okularów (jest odpowiednio elastyczny?), czy też tworzy dystans, przez co może być problem z widzeniem całego pola?

Wojtas_B napisał/a:
Piotr_0602, Czy ten bandzior pozwala na dociśnięcie oczodołów do muszli okularów (jest odpowiednio elastyczny?), czy też tworzy dystans, przez co może być problem z widzeniem całego pola?

przecież to z materiału jest, elastyczne a nie sztywne, to tkanina jakaś, jak na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=UsyncbYD5do

w gruncie rzeczy to prymitywnie prosty produkt, ale użyteczny:
https://www.youtube.com/watch?v=rv56Hb9hj7U
teoretycznie samemu można by coś takiego uszyć w miarę opanowawszy jakieś krawiectwo

https://www.youtube.com/watch?v=21p3wmr7nu4

aż naprawdę dziw że nie ma więcej takich produktów
a Alpine prócz Bino Bandit ma jeszcze Spot Bandit do lunet

albo czy ja wiem - okularów teleskopów?

Wojtas_B - Pią 13 Sie, 2021

No waśnie, dziwne, że to nie jest popularne.

Również czytuję BirdForum i CloudyNights. Jest tam dużo sensownych wpisów, ale też sporo chłamu, nawiedzonych dziwaków, tolli nie wiadomo skąd i komu służących. Wczoraj czytałem bzdury jakiegoś Amerykanina, który próbował udowodnić, że NL Pure ma silną AC. Wstawił jakieś fotki telefonem przez lornetkę. Duże forum, to i muszą być idioci.

W dyskusji o bandycie ktoś napisał, że nie zaleca jej do małych dachówek klasy 42 i 32, bo lepiej sprawdza się blokowanie światła zewnętrznego ręką. To kolejna głupota, bo jak można stabilnie trzymać lornetkę w obu łapach i jednocześnie zasłaniać światło między okiem i okularem? Próbowałem, ale to nie działa.
Zatem niektóre wpisy pozornie doświadczonych ludzi trzeba brać z dystansem.

kot Sylvester - Pią 13 Sie, 2021

Wojtas_B napisał/a:

Wojtas_B jest elastyczny i nie ma żadnego problemu z dociśnięciem oczodołów do muszli. Znakomicie odcina górne i boczne oświetlenie, lepiej widać całe pole, niestety "przepuszcza" nieco światła dołem (okolice nosa) dlatego nie jest idealny.

Piotr_0602 właśnie parowanie miałem na myśli pisząc że nie w każdych warunkach się nie sprawdzi. Paruje, sam tego doświadczyłem.

Ps. Uprzedzając ewentualne zapytanie dodam że swojego zakupiłem na brytyjskim Ebay-u.
Ps.2 O ile mnie pamięć nie myli to było już jakiś czas temu na forum (nie chce mi się szukać bo się urlopuję) na ten temat.

Wojtas_B napisał/a:

Aż dziwne, bo to taki teoretycznie nieskomplikowany produkt, a użyteczny.
Nikt na to nie wpadł? Rynek w Polsce za mały? Ale w UE to już byłby.

Wojtas_B napisał/a:
W dyskusji o bandycie ktoś napisał, że nie zaleca jej do małych dachówek klasy 42 i 32,.

Widzę w necie że zapinają to do różnych lornetek, i 8x32 i 16x70, i większych astronomicznych ze 120mm obiektywem. Spodobało mi się zdjęcie z Vixenem 2,1x42. Mam takowego i jemu wybitnie by się przydało. Spróbuję zorganizować sobie takiego bandytę z USA i zobaczę. Do 15x50 IS, ale też do tego Vixena. Dokupię może mocowanie na głowę do GoPro i przerobię tego Vixena z tym bandytą na takie cuś:

gość w necie właśnie opisuje że połączył tego Vixena z mocowaniem GoPro:

https://www.cloudynights....oculars/page-22

na nocne obserwacje Perseidów jak znalazł, i jaka wygoda...

mariuszi - Sob 14 Sie, 2021

Wojtas_B napisał/a:

Również czytuję BirdForum i CloudyNights. Jest tam dużo sensownych wpisów, ale też sporo chłamu, nawiedzonych dziwaków, tolli nie wiadomo skąd i komu służących. Wczoraj czytałem bzdury jakiegoś Amerykanina, który próbował udowodnić, że NL Pure ma silną AC. Wstawił jakieś fotki telefonem przez lornetkę. Duże forum, to i muszą być idioci.
Zatem niektóre wpisy pozornie doświadczonych ludzi trzeba brać z dystansem.

No cóż każdy „śpiewać może” …. Taka tez jest jedna z idei internetu -wolność słowa :wink: trzeba umieć wybrać to co wartościowe ..

Będę zamawiał bandita na lornetkę , jak ktoś się podpiąć pod zamówienie chce to sprawy nie ma, wyjdzie taniej za przesyłkę ..