|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Porro Orion 8x30 ED
Jan55 - Pon 09 Sie, 2021 Temat postu: Porro Orion 8x30 ED https://www.telescope.com...60/p/132741.uts
Jakas chinska nowosc. APM jeszcze sie nie ukazal a Chinczyki juz maja klona.
Wojtas_B - Pon 09 Sie, 2021
Dobry odstęp źrenicy.
Pole widzenia nie jest ogromne, ale przyzwoite, większe niż w Zeiss Victory 8x32 T* FL.
Minimalne ostrzenie dalekie - ponad 4 metry.
Wygląd lornetki i futerał - klasa.
Dobra cena!
Szkła ED obiecują znikomą AC.
Może być to hit.
Jan55 - Pon 09 Sie, 2021
Jezeli pokaze sie na rynku europejskim albo ktos ja bedzie sprowadzal, bo tak to jest to niewiadoma chinszczyzna.
Trudno uwierzyć, że za te pieniądze to może obrazować tak, jak wygląda.
Arek - Pon 09 Sie, 2021
Za 200 USD da się w Chinach zrobić dobre porro klasy 30 mm. Kusi, żeby zamówić
Taki Monarch 7 8x30 kosztuje w tym samym sklepie 380 USD, a Porro średnio potrafi być lepsze od dachówki 2-3 razy droższej.
I ona jeszcze do tego jest zaazotowana.
Nikon 8x30 EII daje wspaniały obraz, ma większe pole, ale nie ma azotu, za to jest dziś ponad 4x droższy od tego Oriona.
Jan55 - Wto 10 Sie, 2021
Podobno APM nie będzie produkował swojej lornetki 8x30, tylko został przy 6x30, więc wynika z tego, że "odstąpili" patent i ktoś inny zaczął produkować ten model. Tylko czy jej jakość jest adekwatna do marketingu? Gdyby się okazało, że jest dobra, tak jak opisuje to na przykładzie prototypu APM 8x30, CloudyNights, to może to być przebój i ostry przeciwnik Nikona E II ale cztery razy tańszy. Niech kosztuje nawet 1000 zł, to i tak będzie znikał z półek, jak tylko się pokaże w sprzedaży w Europie. Może jest lepszy od Opticrona Adventurera T WP 8x32. Z opisu CloudyNights wynika, że tak.
Arek - Wto 10 Sie, 2021
Jan55 napisał/a: | Niech kosztuje nawet 1000 zł, to i tak będzie znikał z półek, jak tylko się pokaże w sprzedaży w Europie. Może jes |
Po doliczeniu podatków, np. VAT-u, w Europie zrobi się ten 1000 zł. Ale tak jak piszesz, jeśli nie zrobili wtopy, może to być świetna oferta.
Napisałem do Oriona, czy są zainteresowani podesłaniem mi jej na pierwsze wrażenia. Zobaczymy co odpiszą.
Jan55 - Wto 10 Sie, 2021
Oby odpisali i przysłali. Byłoby to coś bardzo ciekawego do poznania.
MariuszMM - Sob 14 Sie, 2021
Dobrze by się odezwali. Orion ma też ciekawą 15x63 9x63 Mini Giant
Seria Resolux alternatywa dla delta extreme?
Żadna z Oriona nie była testowana na optycznych, mogli by coś podesłać.
Pozdrawiam
Porro - Sro 12 Sty, 2022
Witam forumowiczów ponownie po kilku latach.
Słychać coś w temacie tej lornetki?
Poza tym, że są na telescope.com nie trafiły widzę do szerszej dystrubucji. A szkoda, bo czekam na dostępność w Polsce.
Widzę, że są na Aliexpress pod nazwą Sky Rover ale cena trochę nie zachęca - ponad 1400 zł. No i jak się kupuje z Chin to potem o serwis ciężko.
Jan55 - Sro 12 Sty, 2022
Porro...to jest lornetka klon APM i Oriona ED. Dołożyli ? do APM-a szkła ED i cena poszła w górę z 900 zł na 1400 a do tego doliczając cło to już się zrobi około 1800 zł, do tego brak gwarancji i serwisu to zakup robi się wysoce ryzykowny. APM 6x30 w Polsce kosztuje 900 zł w Astroshopie ale jest bez ED, za to jest przetestowany przez CN (bdb ocena), tylko to 6x30 i trzeba na niego czekać po zamówieniu. Może jakaś firma w Polsce pokusi się i sprowadzi te lornetki.
A tak w ogóle to ceny na tym Ali mają jakieś kosmiczne, zakładając, że lornetki mają no brand, poza Celestronem, a ta lornetka Sky kosztowała prawie 2000 zł przed obniżką ceny. Nikt w Europie nie da za to 450 Euro, mając możliwość zakupu lornetek uznanych firm np Kowa, Opticron itp.
Porro - Sro 12 Sty, 2022
Poprawka - znalazłem ją na ali jeszcze taniej, za ponad 1100 zł. Obie wersje: 6x30 i 8x30. Tym nie mniej wciąż wolałbym kupić ją normalnie w Polsce, ewentualnie na astroshopie. Pozostaje czekać.
Te ceny przed obniżką to jest lep na nieświadomych. To nie są żadne obniżki, to jest cena z kosmosu przekreślona na normalną. Tam wcale nie jest taniej niż Polsce, a rezygnujesz z gwarancji właściwie.
Właśnie zacząłem się zastanawiać nad naprawialnością chińskiej produkcji. Jak oddałem do serwisu moją byłą już lornetkę Steiner Safari Pro 8x22 (tania chińska dachówka) jak się zawias poluzował, to wysłali do fabryki w Niemczech i wyregulowali na gwarancji. Jestem ciekaw czy takie np. tanie Bushnelle ktoś naprawia czy tylko wymieniają na nowe?
Jan55 - Sro 12 Sty, 2022
Porro...miałem Bushnella Nitro 10x36, bdb lornetka, ale marnej jakości zatyczki okularów, a właściwie mocowanie ich do obudowy obiektywów. Po miesiącu użytkowania, nie intensywnego, mocowania zaczęły odpadać. Lornetka poszła do reklamacji ale nie dostałem nowej, tylko zwrot pieniędzy, w kilka godzin po otrzymaniu wysłanej przeze mnie lornetki do sprzedającego. Była to chyba najszybciej załatwiona reklamacja klientowska w historii zwrotów towaru. Ciekawe jak załatwiają sprawę z innymi modelami .
Arek - Sro 19 Sty, 2022
Porro, Orion mnie olał - nie odpisali.
Porro - Sro 19 Sty, 2022
Arek napisał/a: | Porro, Orion mnie olał - nie odpisali. |
Może Delta Optical mogłaby uzupełnić serie Extreme taką 8x30. Skoro piędziesiątki Extreme to KUO seria MS, a te trzydziestki też należą do tej serii, to aż prosi się by je "udeltowić" - z najlepszymi dostępnymi powłokami najlepiej.
Arek - Sro 19 Sty, 2022
Delta twierdzi, że parametry 8x30 i 8x32 w Polsce bardzo słabo się sprzedają i nie opłaca im się robić takich lornetek. Zauważ, że nie mają ich ani w Forestach, ani w Chase, ani w Extreme - to świadoma polityka.
Jan55 - Sro 19 Sty, 2022
Arek napisał..."Delta twierdzi, że parametry 8x30 i 8x32 w Polsce bardzo słabo się sprzedają i nie opłaca im się robić takich lornetek".
Bo w Polsce czym większe i cięższe, a najlepiej barachło lornetkopodobne porro, tym lepiej się sprzedają .
Niech spróbują zrobić serię 8x32 na poziomie chociażby Nikona M7 i w cenie do max 1200 zł, to wtedy dopiero można by mówić czy się słabo sprzedają.
Na całym świecie lornetki w takiej apreturze są jednymi z nachętniej kupowanymi lornetkami, tylko w Polsce nikt ich nie chce Wychodzi na to, że wolą kupować od Chińczyków i brandować swoim logo, chłam po 20 zł za szt (porro) i sprzedawać je po 150-350 zl w Polsce. W dachówkach też żadnego postępu nie czynią( zwłaszcza Foresty), tylko pchają na rynek od lat to samo tylko z jakością,podobno, jest coraz marniej. Ale widać to im wystarcza do istnienia na rynku.
Arek - Sro 19 Sty, 2022
Jan55 napisał/a: | W dachówkach też żadnego postępu nie czynią( zwłaszcza Foresty), tylko pchają na rynek od lat to samo tylko z jakością,podobno, jest coraz marniej. |
Mocno przesadzasz. Forest obecny na rynku to druga wersja, wyraźnie lepsza od pierwszej. Chase to bardzo udana seria i stosunkowo nowa. Jeszcze nowsze są Titanium ED 8x42 i 10x42 oraz premiera z zeszłego roku, która kosztowała ich kilka lat pracy czyli dalmierzowa 9x45.HD.RF.
Każdy rynek ma swoją specyfikę i myślę, że Delta trochę lepiej od nas wie o co ludzie pytają i jakie jest zapotrzebowanie na rynku. Tym bardziej, że oni patrzą nie tylko detalicznie, ale też na zamówienia firmowe.
Porro - Sro 19 Sty, 2022
No jeśli chodzi o dachówki to ostatnie lata przyniosły zmiany w segmencie 500-1000 PLN. Nawet tu już zaczynąją wchodzić powłoki fazowe, więc przyszłość Forestów może być zagrożona. Bushnell zaatakował serią Prime, Bresser serią Pirsch więc konkurencja jest coraz większa.
Chociaż z drugiej strony 99% użytkowników nie wie o istnieniu jakichś powłok fazowych a Delta jest już znana i powszechna więc pewnie i tak ludzie kupią
Delta chyba dobrze prosperuje więc chyba wiedzą co robią. Możemy sobie tu narzekać, że przydałoby się to czy tamto, ale jesteśmy promilem użytkowników lornetek
Arek - Sro 19 Sty, 2022
Tak. Foresty II w tym roku będą miały 10 lat. One były projektowane na zupełnie inne realia rynkowe. Pewnie Delta już myśli o wersji III.
Porro - Sro 19 Sty, 2022
A jak już wałkujemy Deltę, zauważyliście to?:
https://deltaoptical.pl/lornetka-do-titanium-ml-10x50?from=listing
Cóź to jest za wytwór? Wygląda jak zwykłe Titanium Porro, ale z siatką, indywidualnym ogniskowaniem i rzekomo militarnym standardem wytrzymałości. Takie Porro dla zuchwałych
Piszą, że dla Straży Granicznej. Kto wie - może jak wojsko zrobi przetarg na lornetki to będziemy mieli militarną Deltę. Zawsze to lepiej niż importować Steinera. Ciekawe jaką to ma optykę, bo o mechanikę bym się martwił - trudno źle wykonać lornetkę z indywidualnym ogniskowaniem.
Arek - Sro 19 Sty, 2022
Widziałem już to kilka lat temu. To faktycznie lornetka zrobiona pod duży przetarg Straży Granicznej. Normy były dość wysokie więc to pewnie udany sprzęt, choć się nim nie bawiłem.
|
|