forum.optyczne.pl

Lornetki - Pewniak ... czyli lornetka której zakupu nigdy nie będziesz

Wiking69 - Sro 18 Sie, 2021
Temat postu: Pewniak ... czyli lornetka której zakupu nigdy nie będziesz
Miłośnicy wyścigów konnych znają to określenie :) , pewniak to koń który jest faworytem i teoretycznie powinien wygrać . W praktyce różnie to bywa :) :( i można stracić dużo pieniążków . Zastanawiam się czy można stworzyć listę 10-ciu lornetek których zakup gwarantuje dożywotnią satysfakcję i uśmiech na twarzy :) . Z całą pewnością są lornetki których zakupu nigdy się nie żałuje . Ze względu na wspaniałą optykę , niezawodność w różnych warunkach atmosferycznych , ergonomię i oczywiście wagę . Postaram się być obiektywnym i zaproponuję lornetkę której niestety nie mam :( , moim pewniakiem jest ... Swarovski EL 8x32 . Jakie wy macie typowania ? .
Wojtas_B - Sro 18 Sie, 2021

Piszesz o nowej wersji Swarovision?
Niestety, nie ma jej testu na Optycznych, a jest jedynie test starej wersji WB, który ujawnia wpadki optyczne.

Oczywiście piszę o nowej wersji , EL 8x32 WB SV .

Sądząc po ilości odpowiedzi :) ... temat jest do bani :(
pandal - Sro 18 Sie, 2021

Fujinon 7x50.
pandal - Sro 18 Sie, 2021

Lornetka, której nie można nic zarzucić.

Optycznie i mechanicznie bardzo dobra , wspaniała głębia ostrości . Ale ze względu na wielkość i ciężar rzadko wychodzi na spacery :( . Pomimo tego że w lesie daje ogromny komfort obserwacji . Ale na nocnym niebie Fujinon 7x50 czuje się jak ryba w wodzie :) .
Jan55 - Sro 18 Sie, 2021

Wiking...Temat nie jest do bani tylko skierowany do wąskiego grona binomanów z forum.Jak np. ja i mnie podobni, mamy odnieść się do tematu, jezeli nie mieliśmy nigdy w rękach lornetek pułapu "alfa", a generalnie tylko takie mogą spełnić Twoje kryteria.
Być może lepszy byłby np. ranking ostrości lornetek, taki jak niegdyś stworzyli na "śp" Wzrokowcu z podziałem na np. 4 klasy. Wiadomo, że stwierdzenie ostrości w lornetce to rzecz subiektywna jak wiele innych, ale możliwa do zrealizowania z tego powodu, że wystąpiłyby tam lornetki "ogólnodostępne" dla każdego a nie tylko te alfy. :wink: Ty masz szeroką gamę pomysłów więc może pomyśl nad czymś takim. :grin:

Wojtas_B - Czw 19 Sie, 2021

Dziś typuję NL Pure 12x42. Robi piorunujące wrażenie jakby teleportowania się w pobliże oglądanego obiektu dzięki ogromnemu polu własnemu okularów i dodatkowemu powiększeniu w stosunku do typowych mocy, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni, z zachowaniem wybitnych, uzyskanych najnowszą technologią cech obrazowania siostrzanych modeli, czyli 8x i 10x. A te właściwości to w skrócie krystaliczna czystość obrazu uzyskana między innymi dzięki wyjątkowemu kontrastowi.

Oj, pomyślicie, że przepisałem to z folderu, bo taki napompowany ton mi wyszedł, ale to wyłącznie moja własna ocena.

adaher - Czw 19 Sie, 2021

Gdyby mnie było stać to pewnie byłby to NL 10x42, ale nigdy, ani przez chwilę nie pomyślałem, że zakup EL 10x50 był błędem, albo niepotrzebnym wydatkiem i właściwie nigdy się na niej nie zawiodłem!😊 Z małymi problemami z pracą pod ostre światło poradziłem sobie ucząc się odpowiednio układać lornetkę w oczodołach (błyskawicznie i właściwie odruchowo...) O lekkim efekcie kuli dawno zapomniałem 😊 EL 10x42 też jest świetna😊
Jarku, najwyższy czas abyś w końcu stał się posiadaczem wymarzonej (takie mam od dawna wrażenie) EL 8x32. Należy Ci się to jak Wikingowi EL... za Twój wkład w popularyzację obserwacji lornetkowej!😊

Wiking69 - Czw 19 Sie, 2021

Adamie :) ... żeby popularyzować obserwację lornetkową , musiałbym podobnie jak pan Sumiński prowadzić w TVP program dla dzieci Zwierzyniec . A każdy odcinek kończyłbym słowami :) ... Pamiętajcie , sokoli wzrok jest na wyciągnięcie ręki , lornetka pozwoli wam zobaczyć to czego nie zobaczycie gołym wzrokiem . Będziecie mogli obserwować życie dzikich zwierząt . Będziecie mogli odkrywać i podziwiać piękno przyrody .
Piotr_0602 - Czw 19 Sie, 2021

Wiking69 napisał/a:
Sądząc po ilości odpowiedzi :) ... temat jest do bani :(

Temat do bani. Oczywiście odpowiedź jest głównie taka "najwyższy/najlepszy model w klasie", czyli obecnie w większości przypadków już nie Swarek EL ale NL. Tam gdzie Swarek nie ma propozycji albo przegrywa konkurencję z Leicą lub Zeissem, może trafić się np. Zeiss Victory 8x25 w konkurencji maluchy. Ewentualnie Fujinon w konkurencji 25x150.

Wiking69 - Czw 19 Sie, 2021

Nie zgadzam się z twierdzeniem że tylko lornetki po 12 tyś zł , czyli te najnowsze i najdroższe . Mogą być lornetkami które gwarantują satysfakcję i uśmiech na twarzy do końca życia . Można wymieniać całe serie lornetek ( np. Habicht , EL , FL , Dialyt , Ultravid ) , które mają swoich wiernych fanów . A oni nie zamienili by ich na żadną inną .
Piotr_0602 - Czw 19 Sie, 2021

Wiking69 napisał/a:
Nie zgadzam się z twierdzeniem że tylko lornetki po 12 tyś zł , czyli te najnowsze i najdroższe . Mogą być lornetkami które gwarantują satysfakcję i uśmiech na twarzy do końca życia . Można wymieniać całe serie lornetek ( np. Habicht , EL , FL , Dialyt , Ultravid ) , które mają swoich wiernych fanów . A oni nie zamienili by ich na żadną inną .

Ot i o to chodzi... nie iść po najmniejszej linii oporu w stylu "NL Swarka" czy Fujinion 25x150, ewentualnie ze stabilizcją Zeiss 20x60. Bo to żadna informacja, że wchodzę do sklepu i mówię "dawać najdroższy/najwyższy model". Raczej wolałbym przeczytać tu o jakiś tańszych, nieoczywistych perełkach dostępnych dla Kowalskich a nie dla Kulczyków. Produkowanych, lub nieprodukowanych już, z drugiej ręki, ale wartych nabycia "na zawsze", w cenach poniżej 10 i poniże 5 tysia.

Maciek - Czw 19 Sie, 2021

Nie wiedzieć czemu temat zszedł wyłącznie na sprzęt klasy szczytowej typu Swarki NL, EL itp. Moim zdaniem pewniaków należy też upatrywać w tak zwanych perełkach, czyli lornetkach oferujących 80% jakości topowych modeli za powiedzmy 20% ceny. Nie sztuka wydać kasę (to każdy głupi potrafi ) - sztuka wydać ją efektywnie.
RoboBat - Czw 19 Sie, 2021

Mój typ to Swift Audubon 8,5x44 w wersji HR/5
pandal - Czw 19 Sie, 2021

Wojtas_B, domyślam się, ze jesteś posiadaczem wmienionego NL. Piszesz moze o nim gdzieś szerzej na tym forum?
Wiking69 - Pią 20 Sie, 2021

Panowie ... wasza twórczość literacka jest tak cienka :( że macie raczej małe szanse na nagrodę Nobla w dziedzinie literatury . Więc może skupicie się trochę i napiszecie wreszcie które lornetki za rozsądne pieniądze zasługują na szczególne uznanie . Oczywiście lornetki które od dawna nie są już produkowane i można je kupić tylko na rynku wtórnym , będą mile widziane w tym elitarnym gronie . Ja do swojego faworyta ... EL 8x32 dodam jeszcze Zeissa Dialyta 7x42 T*P* . Te dwie lornetki mogę z czystym sumieniem polecić każdemu kto szuka ukojenia na łonie przyrody .

A kolegom którzy zaproponowali już swoich faworytów serdecznie dziękuję :) .
Piotr_0602 - Pią 20 Sie, 2021

To z mojej strony, Nikony wersji E2 oraz SE

Bez wątpienia Nikony z serii E2 oraz SE , są pewniakami i to na długie lata . Można je polecić każdemu kto szuka klasycznej lornetki z efektem 3D .
Wojtas_B - Pią 20 Sie, 2021

pandal, Jestem potencjalnym posiadaczem, bo zamówienie jest w końcowej fazie realizacji (dziś czeka się na NL minimum 3 miesiące). Będzie w odpowiednim czasie z mojej strony krytyczna recenzja. Lornetka mnie zachwyciła, ale ma też drobne wady, które jednak nie wpłynęły na niełatwą decyzję o przeznaczeniu tak dużego budżetu.

Jestem zaskoczony informacją że na NL czeka się minimum 3 miesiące :( . Mam nadzieję że pośpiech nie odbije się na jakości . Z drugiej strony konkurencja zgrzyta zębami z zazdrości :) . Swarovski sporo zainwestował w ten udany projekt , jakim niewątpliwie jest cała seria NL . A teraz spija śmietankę :) .
GAPik - Sob 21 Sie, 2021

Dodam swoje trzy grosze :wink:

Swarovski 8x32 EL ( fp _ 2016 ) jest dobrą lornetką, lecz ma swoje wady które wychodzą przy coraz dłuższym obcowaniu z tym urządzeniem, u mnie ta lornetka spędziła kilka miesięcy i z czystym sumieniem oddałem ją w inne ręce. Faktem jest, że ten model potrafi zauroczyć - bardzo fajna ergonomia, piękny design, mega ostry obraz, niebywała jasność to zalety, ale... efekt toczącej się kuli, bardo duże odblaski pod słońce, i słaba rozdzielczość zdecydowały o pozbyciu się malucha w szafy. Zeiss SF Victory 8x32 ma o wiele więcej do pokazania. Wracając do tematu :grin:

Jak dla mnie takim zakupem na którego nie skąpiłbym grosza to Nr. 1 Leica Noctivid 8x42 !
projekt wyjątkowy, pod wieloma względami deklasuję konkurencję.
Nr 2 EL 10x50 ! ( fp_2016) Flagowy model serii EL który jest lornetką " kompletną " nigdy nie zawodzi. Można rzec, że ten model jest kwintesencją całej serii. ( bez wpadek )

Pzdr.

koraf - Sob 21 Sie, 2021

Dla mnie
nr 1:
Swarovski El 10x50 jako lornetka absolutnie kompletna, tu w pełni zgadzam się z przedmówcami
nr 2:
Swarovski HABICHT DF 8x30W O GA STP, dla niewtajemniczonych to ten z krzyżem w prawym okularze, lornetka sprzed dekady ale parametry optyczne i budowa rewelacyjne.
nr 3:
Swarovski HABICHT 10x40 W GA, absolutny klasyk pod każdym względem, z niesamowitym efektem 3D i nic więcej nie muszę dodawać.

Wiking69 - Nie 22 Sie, 2021

Taka mała refleksja w środku nocy :) ... Dochodzę do wniosku że mam chyba zbyt duże oczekiwania w stosunku do lornetek :( . Cały czas szukam tej wyjątkowej która pozwoli mi zobaczyć to czego oczami zobaczyć raczej nie można . Te tajemnice są dużo głębiej schowane . Lornetka na pewno nie przeniesie mnie do innego wymiaru . A zmysł wzroku podobnie jak inne nasze zmysły skutecznie ograniczają naszą zdolność poznawania rzeczywistości w której żyjemy . Nie wiem dlaczego ale poziom absurdu osiągnął taki szczyt , że naprawdę mam wrażenie jakbyśmy żyli na planie filmowym ... Truman Show . Kto do cholery pisze te scenariusze ? .
toomkoo7474 - Nie 22 Sie, 2021

Z tych najdrozszych obstawiam na Swarovski NL pure 12x42,obraz zyleta,a z drugiej strony powiedzmy z tych co kosztowaly mnie najmniej i przez jakie patrzylem i o ktore sie nie boje ze zniszcze czy co kolwiek to-Minolta Activia 7x35 z polem 9.3 za ktora dalem 27£ i tez lubie mojego Nikona 7x35 tez z polem 9.3,. No ale NL Pure to naprawde Kozak i za Kozackie pieniadze,heh.

Oj prawie zapomnialem o moim El 10x50 (bo jeszcze sie na mnie obrazi i zepsuje mi sie :mrgreen: ) ktory jest najlepsza lornetka jaka w zyciu posiadalem i posiadam nadal.

Chomsky - Pon 23 Sie, 2021

Nie znam prawie drogich lornetek, więc wymienię te, które znam, czyli posiadam.
1. Nikon 8x30EII./ i jego brat 10 x35.
2. Swarovski HABICHT DF 8x30W O GA STP.
3. Meopta Meostar 7x42.
W moim przypadku problemem są oczy, nie lornetki.

Wiking69 - Pon 23 Sie, 2021

Szanowny kolego Chomsky :) ... Lornetki które posiadasz to wspaniała i bardzo przemyślana kolekcja której wielu pasjonatów może Ci pozazdrościć . Lornetki te świadczą o Twoim wytrawnym guście i dużym doświadczeniu . Twoja skromność i wysoka kultura osobista :) uświadamiają nam że niewątpliwie jesteś dżentelmenem . Serdecznie pozdrawiam :)
Piotr_0602 - Wto 24 Sie, 2021

Chomsky napisał/a:

1. Nikon 8x30EII./ i jego brat 10 x35.
2. Swarovski HABICHT DF 8x30W O GA STP.
3. Meopta Meostar 7x42.

I to bardzo dobra propozycja, nie ze szczytów cenowych. Choć w większości chyba już niedostępna prawie jako nowe egzemplarze.
Ta Meopta to B1? Nie ma za wąskiego pozornego pola widzenia w porównaniu do pozostałych? I gabaryty spore. Skąd wybór tej Meopty?

mariuszi - Wto 24 Sie, 2021

kiedyś udało mi sie namówić sklep z Tarnobrzegu żeby sprowadził mi
fujinona FTM -SX 10x50 ( bez R )

i to był lornetka na cale życie ( wtedy :cool: )

Chomsky - Wto 24 Sie, 2021

Meopta to nie B1, chyba już tej wersji nie wyprodukowali. Nie jest taka wąska. Nie jest duża, ale ciężka, 900g sobie waży. Napisałem „recenzję” może znajdziesz .
W jednym zdaniu. Dobra lornetka, dobra optyka, pancernik, pancernik, pancernik.
Bez odblasków zupełnie, nieduże AC, fajnie się trzyma, leży przy oku, taka kompaktowa. Wiadomo siódemka, spora głębia ostrości. Uźywana w wojskach NATO, podobno.
Wady- ciężkawa trochę.
Pozdr. Ch.

Wiking69 - Sro 25 Sie, 2021

Tu z kolegą Chomskym muszę polemizować :) . Ponieważ napisał że Meopta 7x42 to >dobra< optyka ( tylko dobra ) . Moim zdaniem powinien napisać ... Bardzo dobra optyka . Porównywałem ten model Meopty z Leicą 7x42 Trinovid BN i BA oraz z Leicą 7x42 Ultravid HD . Z Zeissem FL 7x42 i Dialytem 7x42 T* . A nawet ze Swarovskim SLC 7x42 . Wniosek mam tylko jeden ... Meopta 7x42 w niczym nie ustępuje najbardziej renomowanym i dużo droższym potęgom w branży lornetkowej .
Chomsky - Sro 25 Sie, 2021

Nie miałem okazji do porównań. Najlepiej porównywać bezpośrednio, jedna po drugiej, w tych samych warunkach. Jak mi kto da pogapić przypadkowo raz do roku to potem nie bardzo mogę wysnuć jakieś wnioski.
Mój wzrok pracuje cały czas i zachowuje się dziwnie. Ciężko choruję aktualnie, nawet bardzo ciężko. Ale podglądam kiedy mogę.
Pozdr. Ch.

adaher - Sro 25 Sie, 2021

Życzę Zdrowia!
Jan55 - Sro 25 Sie, 2021

Kolego Chomsky, nie myśl o chorobie, tylko o tym, jaki piękny jest świat widziany przez lornetkę. Nie pozwól aby złe myśli o chorobie przysłoniły Ci piękne widoki. Życzę Ci dużo zdrowia.
Marcelixt - Czw 26 Sie, 2021

Zdrowia i pisz na forum.Jako amator lornetkowy czytam wszystkie Wasze posty i się dokształcam w temacie.Ot taka nasza grupa forumowa lornetkowa.
Wiking69 - Czw 26 Sie, 2021

Ja również życzę koledze szybkiego powrotu do zdrowia i pogody ducha w tym trudnym dla niego okresie .
Chomsky - Czw 26 Sie, 2021

Ano, serdeczne dzięki, bronię się jak mogę. Przesiadywanie w ogrodach, nad Sanem i wolne spacery bardzo pomagają. Szykują się ptasie sejmiki i odloty. Właściwie już się odbywają. Termos, kanapki, autko i lornetka.
Pozdr. Ch.

Santre - Czw 26 Sie, 2021

Będzie dobrze. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Abs - Czw 26 Sie, 2021

Także zdrowia życzę kolego i optymizmu.
albert56 - Czw 26 Sie, 2021

I ja również życzę zdrowia.
TheNewOne - Pią 27 Sie, 2021

Kolego Chomsky, również życzę powrotu do zdrowia.
TheNewOne - Pią 27 Sie, 2021

W temacie pozwolę sobie zaproponować lornetkę Zeiss 8x32 FL. Nie posiadam jej i nie miałem jej przy oku. Być może będę ją kiedyś miał :)
Wiem, że to premium i nic odkrywczego w tej propozycji nie ma. Według licznych opinii i testów ma świetny obraz (nie tak bliski perfekcji jak wspominane tutaj Swarovski EL lub NL, czy następca Zeiss SF) ale ma jeszcze coś czego najnowsze oferty w tej klasie nie mają: mała waga (ok. 550gr) i jeszcze mniejsze wymiary solidnej obudowy. Wydaje mi się, że w tej klasie mała waga i "rozmiar" to wymagane cechy. Najnowszy Zeiss 8x32 SF waży 600gr i jest jakaś taka długa. Swarovski EL to również ok., 600gr i nie najmniejsze rozmiary, Pure NL to już jakaś wagowa porażka (zbliża się do solidnych lornetek klasy 42mm np. Nikon Monarch HG), podobne problemy ma Nikon EDG 8x32.
Chciałbym mieć taką lornetkę :)

Santre - Pią 27 Sie, 2021

Mam Swarovski El ale również cl companion i właśnie ona jest najczęściej używaną lornetką z racji bardzo poprawnego obrazu wygodnych muszli ocznych oraz idealnej wagi.
TheNewOne - Sob 28 Sie, 2021

Żałuje, ale CL (ostatnie wydanie) nie pasuje mi - za mała średnica okularów, lornetka wpada mi do "oka" i nie potrafię przez nią prowadzić komfortowych obserwacji. Nie wiem czy byłbym wstanie zaakceptować aberację chromatyczną - piszę o niej bo w teście lornetka dostała tylko 4 punkty. Ponieważ, tak jak wspomniałem, nie udało mi się dłużej utrzymać jej przy oku więc samodzielnie AC nie oceniłem, jaki i tych mocnych stron obrazu jaki potrafi wyprodukować.
Wiking69 - Sob 28 Sie, 2021

Zeiss FL 8x32 to świetna lornetka . Na Festiwalu Lornetkowym w Łochowie można było ją kupić za 3200 zł . Nowiutką z pełną gwarancją . Ponieważ byłem wtedy spłukany :( i nie miałem przy sobie tyle gotówki a chciałem żeby ktoś skorzystał z okazji . Wszystkim ją zachwalałem , mówiłem to fantastyczna lornetka , bardzo dobra cena :) . Nikt nie kupił :( . Szuster sprzedawał wtedy jeszcze Zeissa FL 10x32 za 3300 zł ( kupił ją Mnich ) oraz Zeissa FL 10x42 za 4200 zł .
Wiking69 - Sob 28 Sie, 2021

Zeiss FL 8x32 jest bardzo lekki a jednocześnie solidny i wytrzymały . Optyka bardzo dobra i kontrastowa . Porównywałem wtedy Zeissa z Meoptą 8x32 . Prawdę mówiąc kolory które zobaczyłem w Czeskiej lornetce bardziej mi się podobały . Ale Arek zwrócił mi wtedy uwagę jak fenomenalnie Zeiss oddaje kolor biały , bez żadnych przekłamań . Aż raziło w oczy :) . A w Czeskiej lornetce biel była kremowa , zresztą wszystkie kolory były bardziej nasycone . Czerwień była fenomenalna :) , a w Zeissie jakaś taka bladziutka :( . Podsumowując ... Zeiss FL 8x32 jest idealną lornetkę turystyczną . Kto ją raz kupi ... nie chce sprzedawać :(
moshica - Sob 28 Sie, 2021

Widzę, że obecnie jej cena w granicach 8-9k zł...no szok cenowy. Przy kwocie 3,2k no to nie powiem, była to okazja. Obecne ceny zwalają z nóg.
TheNewOne - Nie 29 Sie, 2021

Podejrzewam, że w większości to oferty niezaktualizowane i będą sobie tak jeszcze długo wisiały. Być może gdzieś jeszcze jakaś jest dostępna. Ostatnią jaką widziałem realnie dostępną to było późną wiosną w niemieckim sklepie kosztowała 6000 PLN. Za długo się zastanawiałem, dokładnie o jeden dzień :-) To 6000 tysięcy za nową z gwarancją producenta można rozważyć. Wyższe oferty to absurd, tym bardziej, że 8x32 SF można złapać za jakieś 8000 PLN.