|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Jugosławiański gieroj z lornetką dachową?
goornik - Nie 29 Sie, 2021 Temat postu: Jugosławiański gieroj z lornetką dachową? Wczoraj czekając na autorkar do Polski, przyjrzałem się nieco dokładnie pomnikowi upamięniającemu poległych w II Wojnie Światowej z miejscowości Seget w Chorwacji.
Na pomniku dumnie stoi żołnierz, trzymający w ręku lornetkę dachową!
Pomnik pochodzi z roku 1954, a więc powstał na długo przed popularnymi seriami Trinovid i Dialyt.
Czyżby był to jakiś Hensholdt?
Co mądre głowy myślą?
Wiking69 - Nie 29 Sie, 2021
Najprawdopodobniej to Hensholdt 6x30 , tylko te muszle oczne wyglądają zbyt nowocześnie . Jest jeszcze inna możliwość , może to być lornetka z Pierwszej Wojny Światowej coś w rodzaju Leitz Wetzlar Fernglas 08 wzór 1918 . A może artysta był wizjonerem i stworzył protoplastę Zeissa HT .
Maciek - Nie 29 Sie, 2021
Obstawiam lenistwo - najprawdopodobniej autor wybrał coś najłatwiejszego do wyrzeźbienia. Z porro nie poszło by tak łatwo
goornik - Pon 30 Sie, 2021
Jak dla mnie wygląda jak DeOp CHASE 42mm
Jan55 - Pon 30 Sie, 2021
Dla mnie ta lornetka wygląda na model DDOptics Pirol hdx, ale, albo twórca pomnika miał wizję lornetki z przyszłości, albo twórcy lornetki DDOptics wzięli wzór lornetki z tego pomnika .
anatol1 - Pon 30 Sie, 2021
Sznyta na szyi wskazuje, że poległym mógł być Serb zabity przez jakiegoś Ustasza.
Sorry, nie mogłem sobie darować, Chorwacja ma bardzo "ciekawą" historię II WS jako kolaborant III Rzeszy.
A lornetka to DO Chase jak nic.
Arek - Sro 01 Wrz, 2021
Obstawiam, że wzorem był pewnie prosty układ galileusza:
https://media.istockphoto.com/photos/old-binoculars-picture-id176017191
|
|