forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka na statyw 15x56

dar1981 - Nie 05 Wrz, 2021
Temat postu: Lornetka na statyw 15x56
Witam, z tych trzech lornetek: Meopta Meostar B1 15x56 HD, Zeiss Conqest 15x56 HD oraz Swarovski SLC 15x56 którą byście wybrali? Przeznaczenie to obserwacje ptaków ze statywu nad zbiornikami wodnymi. Ma być jasno, szczegółowo. Sprzęt ma być kupiony "raz a dobrze" w myśl zasady że biednego nie stać na ciągłe kupowanie nowego sprzętu. Najpierw myślałem również o Bushnell-u Forge ale chyba jednak się nie zdecyduje.
Wiem że powinienem obejrzeć każdą i wybrać najlepszą dla siebie ale obawiam się że to w Polsce jest to niemożliwe do zrealizowania. Jak ktoś miał okazję patrzeć przez te lornetki to proszę o opnie, każda będzie dla mnie cenna.

koraf - Nie 05 Wrz, 2021

Jeżeli "raz a dobrze" i to do ptaków to zdecydowanie swar slc 15x56, pozostałe dwie od niego odstają szczególnie jeżeli chodzi o AC, co przy obserwacji ptaków ma istotne znaczenie.
Pod światło swar może nie być już takim królem, podobnie jak przy obserwacjach nocnych tu raczej będzie podobnie jak zeiss. Przerabiałem ten temat jakiś czas temu :wink: .

Santre - Nie 05 Wrz, 2021

Jeżeli chodzi o AC to Meopta ma mniejsze AC i zdecydowanie lepiej pracuje pod światło. Aktualnie to przerabiam intensywnie.:)
mzksiak - Nie 05 Wrz, 2021

Widziałem meopte i to jest prawdziwa petarda. Szkoda ze nie kupilem jak kosztowała 4 tys.. Teraz to szkoda gadac
dar1981 - Nie 05 Wrz, 2021

Santre napisał/a:
Jeżeli chodzi o AC to Meopta ma mniejsze AC i zdecydowanie lepiej pracuje pod światło. Aktualnie to przerabiam intensywnie.:)

Masz już swoją Meopte? Napiszesz może coś o niej?

Wiking69 - Pon 06 Wrz, 2021

Kilkanaście dni temu miałem w rękach najnowszego SLC 15x56 . Niestety dzień był piękny i bardzo słoneczny :( . A kiedy boczne światło wpadło do obiektywów , 50 % obrazu praktycznie znikło za mgłą . Byłem delikatnie mówiąc bardzo rozczarowany . Moim zdaniem powinieneś wybrać między Zeissem i Meoptą .
koraf - Pon 06 Wrz, 2021

Jeżeli chodzi o cenę to tak Zeiss i Meopta mają zbliżoną i niższą od swara, natomiast AC w zeiss jest dużo bardziej dokuczliwa niż w swarze, Meoptę nie porównywałem, może Santre coś więcej napisze ;) ?
Piotr_0602 - Pon 06 Wrz, 2021

Meopta porównana do Swarka:
https://www.rokslide.com/...6-hd-binocular/

Szok i niedowierzanie :( . Może to chińska podróbka Swarovskiego :) .

Artykuł jest z 2016 roku, ale conclusion ciekawe:

"The Meopta Meostar 15X56 HD binocular is a winner. Retailing under $1600, the Meopta becomes the highest performing 15X56 binocular I have tested."

nawiasem mówiąc, ta Meopta wygląda trochę jakoś tak jak klon Swarka:

a przynajmniej podobnie.

Wojtas_B - Pon 06 Wrz, 2021

Czy znacie to porównanie?
Widać na nim jak Swarovski przegrywa ze Swarovskim.

https://www.youtube.com/watch?v=-5b-ikUPjVQ

Arek - Pon 06 Wrz, 2021

Wiking69 napisał/a:
Szok i niedowierzanie :( . Może to chińska podróbka Swarovskiego :)

Swarovski, nawet w serii EL, nigdy nie był mistrzem korygowania AC na brzegu pola.

adaher - Pon 06 Wrz, 2021

Ale to jest porównanie ze starym SLC... Nowy to zupełnie inna sprawa...

adaher napisał/a:
Ale to jest porównanie ze starym SLC... Nowy to zupełnie inna sprawa...

Czy to ten stary SLC jest nazwany na filmie "non HD"?

koraf - Pon 06 Wrz, 2021

Dokładnie, na zdjęciu jest stary swar i stara Meopta. Ja miałem na myśli najnowsze modele swara slc , zeissa i meopty. Pod względem AC, z tego co mi wiadomo nowy swar SLC wypada najlepiej z całej trójki, jego praca pod światło już nie.
Rafii72 - Pon 06 Wrz, 2021

Na tym teście jest porównywalny model Swarovski SLC (NEW) 15x56 WB z 2004 roku (wg bazy Optycznych). Ten artykuł czy recenzja wprowadziła trochę dezinformacji na forum. Nazwa na pewno nie ułatwia, bo nazywa się tak samo tylko że jest spacja między W a B - "Swarovski SLC 15x56 W B" Meopta nie jest aż tak zła ale przed pandemią kosztowała 4 tyś (była nawet promka na 3699 zł) a teraz życzą sobie 6000 zł - trochę za dużo w porównaniu do SLC 15x56 za 9000 zł . Jeżeli kupować lornetkę na lata to już lepiej iść w pewniaka Swarka

Rafii72 napisał/a:
przed pandemią kosztowała 4 tyś (była nawet promka na 3699 zł) a teraz życzą sobie 6000 zł

Inflacja 62%, a GUS raportuje "oficjalną" tylko 5,4%.
Paliwo prawie 40% w górę, drewno 300% w górę, lornetki 60% w górę.
Cholera... Co staniało, że wyszło im 5,4%? Lokomotywy? Wozy drabiniaste?

Widać podwyżki cen Meopty były podstawą dla PiS do przeforsowanych podwyżek plus 60% dla posłów i prezydenta.

Jeżeli cena Meopty podskoczyła z 4000 zł do 6000 zł , to przyszłość mojego hobby widzę w ciemnych barwach :( . Moje zarobki stoją w miejscu .

Wiking69 napisał/a:
Jeżeli cena Meopty podskoczyła z 4000 zł do 6000 zł , to przyszłość mojego hobby widzę w ciemnych barwach :( . Moje zarobki stoją w miejscu .

A czy nie powinieneś już dawno mieć kupionej "lornetki na całe życie"?

Masz rację , Zeissa FL 7x42 już mam :) i nic więcej do szczęścia nie potrzebuję . Właśnie mi uświadomiłeś że zaglądanie na forum lornetkowe rujnuje mój budżet :( .

Wiking69 napisał/a:
Masz rację , Zeissa FL 7x42 już mam :) i nic więcej do szczęścia nie potrzebuję . Właśnie mi uświadomiłeś że zaglądanie na forum lornetkowe rujnuje mój budżet :( .

Ja po zakupie NL Pure 12x42 mogę już najwyżej kupować tańsze lornetki. Ma ona (poza ceną) swoje wady, ale nie na tyle wkurzające, żebym miał potrzebę dalej poszukiwać, przynajmniej w zakresie dużych mocy.
Jeszcze jakieś "dożywotnie" 7x albo 8x mi zostało do nabycia. Na FL 7x42 raczej nie wyłożę, bo to jakiś kosmos kosztuje. Pewnie na 8x30 EII się skończy, bo mnie to szkło urzeka.

Wiking, przepraszam, dodałem Cię niechcący do ignorowanych, bo mi się mysz omsknęła (chciałem kliknąć "cytuj").

Ktoś wie, jak się usuwa z ignorowanych?

Dobra, rozkminiłem jak usuwać z ignorowanych.

Już sam nie wiem czy to tylko hobby , czy jakiś rodzaj uzależnienia :) . Ale gdy widzę fajną lornetkę , czuję to samo co alkoholik patrząc na butelkę wódki :) . Szkło jednak uzależnia :( .
adaher - Pon 06 Wrz, 2021

Wiking, oczywiście, że przynajmniej naszym przypadku, to rodzaj uzależnienia... Tyle, że pozytywnego uzależnienia :smile: Ja już oduczyłem się mówić/myśleć, że coś już jest ostatnie, na zawsze itd... :smile:
moshica - Pon 06 Wrz, 2021

Fotograf martwi się o światło, amator o sprzęt. Jak jest w Waszym przypadku ? ;-) Martwicie się o kolejny model na który trzeba mieć kasę czy powinniście szukać ciekawych miejsc i celów do oglądania tym, czym dysponujecie ?
No właśnie, to sposób uzależnienia i wmawiania sobie, ze to podniesie jeszcze bardziej przyjemność oglądania ;-) Wszystko super jak się ma kasę, której każdemu życzę ;-)
No ale jak każde hobby wymaga czasem wielkich wyrzeczeń...
No to na jakim etapie jesteście, szukacie celów czy wymówek ?

Pasjonaci żyją dłużej :) , oczywiście oprócz tych którzy uprawiają sporty ekstremalne . Szczęściarze którzy znaleźli dla siebie jakieś fajne i bezpieczne hobby są pogodnymi ludźmi . Hobby jest lekarstwem , bez skutków ubocznych :) . Pozwala nam szybko zregenerować się po stresach , zapomnieć na chwilę o kłopotach . Pasja lornetkowa zachęca nas do częstych spacerów w pięknych okolicznościach przyrody . Kupując nową lornetkę od razu planuję gdzie z nią pojadę , co będę obserwował . Oczywiście jest pewne niebezpieczeństwo , bo kiedy zaczniemy się bawić w Indianę Jonesa i zaczniemy poszukiwać Świętego Grala , możemy przy okazji wpaść w pułapkę kolekcjonerstwa .
moshica - Pon 06 Wrz, 2021

Dobrze to ująłeś, bez hobby ciężko by nam było w życiu. Jak każde hobby wymaga czasu poznania dziedziny i niestety często głębokiej sakiewki. Ważne że jest cel, rozwój i przyjemność z tego. Ja pomimo że mam słaby lornetkowy sprzęt, to ostatnio szukam celów do obserwacji. Czasem obserwacja tylko drzew powoduje odprężenie. Czasami prozaiczne obserwacje i rozkład swiatła o różnych porach dnia też czegoś uczy, choć brakuje jakichś spekatakularnych ostatnio miejsc do obserwacji...

Trzeba sobie powiedzieć to otwarcie :) . Wysoka cena lornetki nie zagwarantuje nam że zobaczymy przez nią coś ... czego nie zobaczymy przez trzy razy tańszą lornetkę . Podobnie jak droga wędka nie zagwarantuje nam że złapiemy większą rybę :) . Niektórzy mają w szufladach lornetki warte 150 tyś zł . A na obserwacjach przyrody i nocnego nieba , poświęcają mniej czasu niż pasjonat z jedną lornetką wartą tysiąc złotych .
dar1981 - Czw 09 Wrz, 2021

Dziękuję wszystkim za informacje na temat dużych lornetek, mam kolejne :) jak do tych topowych ma się Nikon Monarch 5 16x56 ? czy ktoś go stosuje do dalekich obserwacji ptaków ?
Piotr_0602 - Czw 09 Wrz, 2021

dar1981 napisał/a:
Dziękuję wszystkim za informacje na temat dużych lornetek, mam kolejne :) jak do tych topowych ma się Nikon Monarch 5 16x56 ? czy ktoś go stosuje do dalekich obserwacji ptaków ?

A może z innej beczki - rozważałeś taką opcję?

A nie lepiej zamiast 15x56 czy 16x56, którą ciężko z ręki utrzymać i trzeba nosić statyw (ze 2kg co najmniej), nabyć Canona 15x50 IS? Fakt, obiektyw nieco mniejszy i ciemniejszy, ale stabilizacja nie do przecenienia - można obserwować z ręki, więcej i ostrzej się zobaczy niż w rozedrganym choć lepiej oświetlonym (56mm vs 50mm) niestabilnym instrumencie optycznym, i jest się mobilniejszym z 1,2 kg lornetką niż z 1-1,5 kg lornetką + 2-3 kg statywem?

Optycznie Canon jest bardzo zacny, pole widzenia szerokie... nieco ciemniejszy ale to tylko 25% powierzchni obiektywu. Rzutowana źrenica 50/15 to 3,33mm, z 56/16 to 3,5mm, z 56/15 to 3,7mm. aż takiego szału nie ma, to nie jest 5mm czy 7mm.

dar1981 - Czw 09 Wrz, 2021

Zależy mi przede wszystkim na szczegółowości obrazu, ostrość - kontrast i właśnie jasność. bez "mlecznego" obrazu. Problem z mobilnością dla mnie nie istnieje, tyle co wyniosę statyw i lornetkę z mieszkania do samochodu. To ma być lornetka typowo do obserwacji statycznych np ptactwa nad wodą, żeby sobie zasiąść gdzieś na ambonie, bez chodzenia. Do noszenia mam już lornetkę 10x42 z której jestem zadowolony.
Ten Canon piszesz że jest zacny optycznie, czy obraz ma dobry kontrast? Czy jest nie wiem jak to fachowo nazwać, ale chyba wyrazistość, ostrość widzianego obrazu.
Miałem możliwość poobserwować przez Swarovski NL i nie wiem czy teraz mam się z tego cieszyć czy raczej pluć sobie w brodę bo to mnie zepsuło :)

dar1981 napisał/a:

Ten Canon piszesz że jest zacny optycznie, czy obraz ma dobry kontrast? Czy jest nie wiem jak to fachowo nazwać, ale chyba wyrazistość, ostrość widzianego obrazu.

Ja jestem zadowolony z obrazowania Canona. A IS jest nie do przecenienia.
Tu jest wątek (po angielsku) Canon vs Swarek:
https://www.cloudynights....canon-15x50-is/

Canon to porro (a co za tym idzie łatwiej przy mniejszym budżecie dostać dobry obraz), a Swarek do dachówka. Ale Swarek mimo to będzie ostrzejszy/konstrastowszy ;) (o ile trzymany na statywie). Tu kolejny wątek porównawczy:

https://www.cloudynights....x50-is-my-take/

a ty krótka wzmianka użytkownika:
https://www.amazon.com/Ca...s/dp/B00006I53P

"These binoculars are a tad bulky, a tad heavy, and thats all i can think of that is even slightly wrong with them. I have compared them side by side with Swarovski 15x56, and also Nikon Monarch 16x56 binoculars. They are definitely superior optically than the nikons, and i would say equal with the swarovskis. I noticed that the swaros were actually slightly less pleasant to look throu due to a tiny misalignment feeling."

Wg mnie główną wadą Canona są mało wygodne muszle oczne. Na tyle mi to przeszkadzało, iż ogarnąłem temat tak:
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=33353&sid=2591713ddd18ae86dd41bf9e3f4b2137

I jeszcze cytat, porównanie Swarka 15x56 z Canonem IS:

When we speak about short summary of my test,

Swaro advantages:
-bit brighter image than Canon
-Swaro finish is bit better-no sticky like rubber

Sharpness is great on both!

Canon advantages:
-always shows more details, always
-more contrast
-much flatter image
-no image degradation like on Swaro near edges and edges (objects get smaller, and stars not so sharp across FOV %)
-less false colours
-no for me annoying spikes like Swaro have on very bright objects
-no eyes/brain semi strain due nature of roof prism design which is oresented in my case, always, as in all roof type binoculars
-image stabilisation-HUGE advantage
-cheaper (if we compare prices, if its important for some-even if Swaro is bit cheaper, I would again clearly choose Canon)
-and at end, I like more much more compart design of Canon-my personal thing

https://www.cloudynights....-my-take/page-2

Ja bym dodał po stronie Swarka:
- "wygodniejsze muszle oczne, znacznie wygodniejsze" ale jak wspomniałem, załatwiłem to tak, iż teraz mam Canona z muszlami ocznymi od Swarka.
- wygodniej się trzyma ze względu na specyficzny, pękaty kształt Canona

A po stronie Canona:
- rozwiązania z obiektywów fotograficznych - gwint statywowy w korpusie jak w aparacie fotograficznym, oraz gwint 58mm na obiektywach umożliwiający przykręcenie standardowych filtrów (np. polaryzacyjnego) czy np. osłon przeciwsłonecznych (dla większego kontrastu w ostrym słońcu)

dar1981 - Pią 10 Wrz, 2021

Na birdforum znalazłem bardzo fajne porównanie Meopty i SLC ale nie wiem czy mogę wstawiać odnośnik do innego forum. Konkluzja jest taka że są to prawie równorzędne lornetki, różniące się np odstępem źrenicy na plus dla SLC czy ciut lepszej kontroli odblasków w Meopcie. Zeiss w opinii autora tego porównania jednak odstaje od tych dwóch bo też jak pisze miał okazję przez niego patrzeć.

Będę wybierać pomiędzy SLC a Meoptą. Cena jest druzgocąca ale jak sobie pomyślę ile człowiek wydaje np na auto i po jakimś tam czasie ono traci na wartości a jednak lornetka będzie służyć cały czas.

Santre - Pią 10 Wrz, 2021

Zdecydowalem się na Meoptę. Niestety polski dystrybutor nie ma aktualnie na stanie parametru 15x56. Nie jest to jednak zakup w ciemno ponieważ miałem okazje sprawdzić lornetkę w czeskiej Ostrawie i bardzo mi się spodobała. Mogłem kupić ale był to model demo najnowszej wersji z delikatnymi znakami na obudowie. Paradoksalnie cena zaproponowana przez sprzedawcę była wyższa niż u polskiego dystrybutora. Czekam cierpliwie na dostawę.
Wojtas_B - Pią 10 Wrz, 2021

Santre napisał/a:
Zdecydowalem się na Meoptę. Niestety polski dystrybutor nie ma aktualnie na stanie parametru 15x56. Nie jest to jednak zakup w ciemno ponieważ miałem okazje sprawdzić lornetkę w czeskiej Ostrawie i bardzo mi się spodobała. Mogłem kupić ale był to model demo najnowszej wersji z delikatnymi znakami na obudowie. Paradoksalnie cena zaproponowana przez sprzedawcę była wyższa niż u polskiego dystrybutora. Czekam cierpliwie na dostawę.

Gratuluję zimnej krwi.

dar1981 - Pią 10 Wrz, 2021

Santre napisał/a:

Jaki jest czas oczekiwania na Meopte?

Santre - Pią 10 Wrz, 2021

Chyba byłem prekursorem. Oczekuję drugi tydzień. Jak będzie u mnie to podam więcej szczegółów. Fizycznie nie ma jej na magazynach. Aktualnie są zamówione, ile sztuk nie wiem.
dar1981 - Sob 18 Wrz, 2021

Przedstawiciel Meopty na Polskę nie wie kiedy oraz czy w ogóle będą w stanie sprowadzić Meostar B1 Plus 15x56. Nie wiem czy jest sens iść w taką markę bo jak później będzie wyglądać w razie czego serwis gwarancyjny czy płatny jak z normalnym zakupem jest problem.
Arek - Sob 18 Wrz, 2021

Ja bym nie wieszał psów na firmach. Jest wciąż sytuacja covidowa, łańcuchy dostaw leżą, czasami brakuje jakiejś pierdółki, żeby dokończyć montaż. Zobaczcie co dzieje się na rynku samochodowym. Na nowe czeka się czasami ponad rok, przez co używane poszły znacząco w góre.
Soniak10 - Sob 18 Wrz, 2021

Arek napisał/a:
Zobaczcie co dzieje się na rynku samochodowym. Na nowe czeka się czasami ponad rok
Na jakie? Elektryczne czy tradycyjne benzyniaki :?: :?: :?:
Wiking69 - Nie 19 Wrz, 2021

Ciekawe jak w takim doborowym towarzystwie , wypadłby stary poczciwy Zeiss 15x60 GA T* ( porro ) . Jego wspaniałe 3D podczas obserwacji nocnego nieba nie miałoby żadnego znaczenia . Ale czy większe obiektywy dadzą mu przewagę nad najnowszymi powłokami młodszych konkurentów . Ciekawe jaką transmisję ma Zeiss 15x60 GA T* .
Wiking69 - Nie 19 Wrz, 2021

Goornik pytanie do Ciebie :) . Marcinie Ty masz Zeissa 15x60 GA T* . Miałeś kiedyś okazję porównać bezpośrednio pięknego Zeissa na przykład ze Swarovskim SLC 15x56 . Gdyby ktoś mógł kupić za identyczne pieniądze Zeissa 15x60 GA T* oraz najnowszą Meoptę 15x56 . Co byś mu poradził ? .