|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Kolejne lornetkowe śniadanko
Arek - Sro 15 Wrz, 2021 Temat postu: Kolejne lornetkowe śniadanko Dzisiaj, w Wawie na Bulwarach Wiślanych odbyło się kolejne lornetkowe śniadanko, które było tak udane, że przeciągnęło się do godzin obiadowych. Udział wzięli goornik, Wiking69, Janek i niżej podpisany.
W menu mieliśmy: Leica Ultravid 10x50, Meopta Meostar B1 Plus 12x50 HD, Meopta Meostar B1 15x56 HD, Swarovski EL 8.5x42 FieldPro, Swarovski Habicht 8x30, Zeiss SF 8x42, Zeiss SF 10x42, Zeiss Victory FL 7x42, Zeiss 8x50 B i wojskowe, amerykańskie 7x50 firmy bliżej nieokreślonej. Dodatkowo goornk zaprezentował prototyp lornetki swojego autorstwa.
Zdjęcia już niebawem!
Wiking69 - Sro 15 Wrz, 2021
Pogoda dopisała , kilka godzin nad Wisłą zleciało błyskawicznie . To spotkanie po raz kolejny uświadomiło mi że tylko bezpośrednie porównanie kilku wysokiej klasy lornetek , pozwala na świadomy i przemyślany wybór najlepszej lornetki dla naszych oczu . Testy testami , opinie opiniami , ale dopiero przyłożenie lornetki do oczu zweryfikuje wszystkie nasze nadzieje i oczekiwania . Każde powiększenie ma swoje plusy i minusy , dla mnie złotym środkiem okazał się Swarovski EL 8,5x42 FieldPro . To lornetka do wszystkiego . Dziękuję za zaproszenie , rozmowy były niezwykle interesujące .
Santre - Sro 15 Wrz, 2021
Super sprawa. Zazdroszczę. Takie bezpośrednie porównanie i konstruktywna rozmowa to gwarancja trafionego zakupu. Tak jak pisze Wiking jest to najlepsza weryfikacja naszych oczekiwań.
koraf - Czw 16 Wrz, 2021
"Testy testami , opinie opiniami , ale dopiero przyłożenie lornetki do oczu zweryfikuje wszystkie nasze nadzieje i oczekiwania" - dokładnie tak, nic dodać nic ująć.
Soniak10 - Czw 16 Wrz, 2021
Cytat: | W menu mieliśmy: Leica Ultravid 10x50, Meopta Meostar B1 Plus 12x50 HD, Meopta Meostar B1 15x56 HD, Swarovski EL 8.5x42 FieldPro, Swarovski Habicht 8x30, Zeiss SF 8x42, Zeiss SF 10x42, Zeiss Victory FL 7x42, Zeiss 8x50 B i wojskowe, amerykańskie 7x50 firmy bliżej nieokreślonej. |
Czyli dobrze że mnie tam nie było, bo ze swoim Bushnelem Forge 10x42 i Vortexem Viperem 12x50 to mógłbym Wam co najwyżej buty czyścić 🥺
Arek - Czw 16 Wrz, 2021
Soniak10, żartujesz chyba. Myślę, że kilka ciekawych wniosków możnaby wyciągnąć.
moshica - Czw 16 Wrz, 2021
A ja zadziwiłbym Was swoim SkyMasterem, potrzebny jest test z jego tunningu 😄
MariuszMM - Czw 16 Wrz, 2021
A mi się marzy dwunastka Vortex Viper.
Wiking69 - Czw 16 Wrz, 2021
To nie było spotkanie Biznes Center Club . Najtańsza lornetka na śniadaniu lornetkowym kosztowała zaledwie 290 zł . A i tak wzbudziła zainteresowanie . Bushnel Forge w takim towarzystwie świeciłby jak Gwiazda Betlejemska . A Vortex Viper zrobiłby takie wrażenie jak wybuch supernowej .
goornik - Pią 17 Wrz, 2021
Spotkanie arcyciekawe. Z powodu obecnych osób (Adam, brakowało Ciebie!....) z powodu przyniesionego sprzętu, z powodu piękniej pogody i możliwości obserwacji natury w ruchu
Ja wreszcie odebrałam mojego ZEISSa SF 8x42, który pół godziny po rozstaniu sie z chłopakami został uzupełniony o oryginalne pokrywki okularów i obiektywów. Tu podziękowania dla firmy SZUSTER
Jarek, Twój kombatant 7x50 z roku 1944 został poddany leczeniu dzień po spotkaniu. Do tej pory:
- wyregulowaniem skale dioptrii z „0” na nieskończoność
- usunąłem grzybka z pryzmatu (Arek miał rację)
- usunąłem kurz z okularów
Kolimacja w tym modelu robiona jest przez mimośrodowe pierścienie na obiektywach.....
Już niedługo ta lornetka wejdzie w okres swojej drugiej młodości!
Wiking69 - Pią 17 Wrz, 2021
Marcinie ... Bardzo , bardzo dziękuję . Jeżeli dojdziesz do wniosku że sponiewierany Habicht powinien jechać do serwisu w Austrii . Wyślij go , za wszystko zapłacę z uśmiechem na twarzy . Serdecznie pozdrawiam i lecę do roboty ...
goornik - Pią 17 Wrz, 2021
Wikingu, o Habichtcie napisze do Swarovskiego. Opisze im moje umiejętności mechaniczne i liczę że może Swar z Austrii wyślę do mnie nowe obiektwy.... Natomiast bardzo mnie zaskoczyło (zbyt....) mocne zażółcenie obrazu.
Arek - Pią 17 Wrz, 2021
Dorzucam zdjęcia zrobione przez Janka. Ufam, że zarejestruje się na forum
Maciek - Pią 17 Wrz, 2021
A jak ktoś by się potknął i wywalił ten stolik Ta w prawym dolnym rogu pierwszego zdjęcia na sto procent by się strzaskała
Arek - Pią 17 Wrz, 2021
Złośliwiec
moshica - Pią 17 Wrz, 2021
Bardziej bym się obawiał świadomego złodzieja, który by nie miał skrupułów Was 'oczyscić' ze sprzętu, taki który by wiedział jaka wartość leży na stoliku😄
adaher - Pią 17 Wrz, 2021
Tej w prawym dolnym rogu pierwszego zdjęcia byłem niegdyś szczęśliwym posiadaczem, a teraz jej szczęśliwym, mam nadzieję, posiadaczem jest Kolega, który mam nadzieję, że dziś dołączy do grona forumowego, choć myślałem, że przynajmniej od 15 lat z nami jest...
No więc ta absolutnie nie mogła by upaść!!!
Uprzejmie zazdroszczę Waszego spotkania
kot Sylvester - Pią 17 Wrz, 2021
Soniak10 napisał/a: | Cytat: | W menu mieliśmy: Leica Ultravid 10x50, Meopta Meostar B1 Plus 12x50 HD, Meopta Meostar B1 15x56 HD, Swarovski EL 8.5x42 FieldPro, Swarovski Habicht 8x30, Zeiss SF 8x42, Zeiss SF 10x42, Zeiss Victory FL 7x42, Zeiss 8x50 B i wojskowe, amerykańskie 7x50 firmy bliżej nieokreślonej. |
Czyli dobrze że mnie tam nie było, bo ze swoim Bushnelem Forge 10x42 i Vortexem Viperem 12x50 to mógłbym Wam co najwyżej buty czyścić 🥺 |
Soniak10 jesteś strasznie zakompleksiony. Szczerze współczuję ponieważ wydawało mi się że jesteś na dobrej drodze po wpisie w tym wątku z soboty 11-go:
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=33407&start=285
Powinieneś coś z tym zrobić, może jakaś lornetkowa terapia? Tylko tak z umiarem sprzęty nie powinny przekraczać kwoty pięciu tysięcy w przeciwnym razie dolegliwość może się nasilić i pogłębić a wtedy różne dziwne myśli na temat Bushnella mogą ci przyjść do głowy, czego szczerze Tobie nie życzę.
moshica - Pią 17 Wrz, 2021
Soniak spójrz na mnie, ile radości przyniósł mi Bushnell Prime 8x32, a Ty masz wyższy model. A już tuning SkyMastera wyniósł mnie prawie na poziom tych sprzętów które leżały na pokazie 😄
Arek - Sob 18 Wrz, 2021
adaher, kilka razy byłeś wspominany na śniadanku A Janka usilnie namawiam na udział w forum.
adaher - Sob 18 Wrz, 2021
Arek napisał/a: | adaher, kilka razy byłeś wspominany na śniadanku A Janka usilnie namawiam na udział w forum. |
Była moja "była", byłem wspomniany, no to prawie jak bym sam tam był😊 Już mi lepiej😊
Pozdrawiam!
ps Janek obiecał, że się zapisze😊
Soniak10 - Sob 18 Wrz, 2021
Arek napisał/a: | Myślę, że kilka ciekawych wniosków możnaby wyciągnąć. |
Wiking69 napisał/a: | Bushnel Forge w takim towarzystwie świeciłby jak Gwiazda Betlejemska . A Vortex Viper zrobiłby takie wrażenie jak wybuch supernowej |
MariuszMM napisał/a: | A mi się marzy dwunastka Vortex Viper. |
moshica napisał/a: | Soniak spójrz na mnie, ile radości przyniósł mi Bushnell Prime 8x32 |
Kurdeee... chyba zaczynam nabierać ochoty na spotkanie z tak doświadczonymi lornetkowcami! Nie ukrywam, że chętnie posłuchałbym Waszych opinii o tych moich egzemplarzach, bo zdaję sobie sprawę, że moje doświadczenie w tej materii wobec Waszego jest mizerniutkie i to, co mnie wydaje się świetne, dla Was od razu obnaży swoje niedoskonałości. Może przy okazji któregoś Zlotu lub Festiwalu?
Ps:
kot Sylvester napisał/a: | Soniak10 jesteś strasznie zakompleksiony |
To możliwe, co nie zmienia faktu, że najbliżej prawdy co do zrozumienia sensu mojego postu był Arek, gdy pisał:
Cytat: | Soniak10, żartujesz chyba |
Może nie do końca, ale jednak najbliżej. Co profesjonalista, to jednak profesjonalista
Pozdrawiam wszystkich.
Ps2: byłbym zapomniał: kiedyś, chyba jeszcze w latach 90-tych, podarowałem przyjacielowi lornetkę porro 8x42, taką typu lidlowo-biedronkowego, nie pamiętam marki (o ile nie była to NoName) i wkrótce potem stwierdziłem, że mu "się rozkolimowała". W związku z tym, po przeczytaniu tego wątku, mam pytanie do goornika: czy gdyby udało mi się ją wypożyczyć, to podjąłbyś się jej "skolimowania"?
goornik - Sob 18 Wrz, 2021
mam pytanie do goornika: czy gdyby udało mi się ją wypożyczyć, to podjąłbyś się jej "skolimowania"?[/quote]
Bez problemu! Tanie porro kolimuję siłą woli
Soniak10 - Sob 18 Wrz, 2021
goornik napisał/a: | Bez problemu! Tanie porro kolimuję siłą woli |
Senk Ju, wery macz! Będę pamietał.
NoVik - Sob 25 Wrz, 2021
Dwa Zeiss SF
Co to za sprzęty? Jeden Wikinga. Dajcie jakieś opinie
Arek - Nie 26 Wrz, 2021
Drugi to SF 8x42 - świeży zakup goornika.
goornik - Pon 27 Wrz, 2021
NoVik napisał/a: | Dwa Zeiss SF
Dajcie jakieś opinie |
Nasza opinia jest taka, że obie eSeFki to bardzo dobre lornetki, szczególnie w zacnym towarzystwie Swara EL, Ultravida 10x50, ZEISSa 7x42 i Meopty.
Ale chyba nie ma sensu po raz "n-ty" powtarzać to, co wynika z testów. Arkowych i innych.
Trzeba przyjechać i samodzielnie popatrzeć - widok młodej paniusi wywracającej się na deskorolce tuż przed naszym stolikiem na długo pozostaje w pamięci....
|
|