forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony A300 czy inny ?

rizo1 - Sob 14 Cze, 2008
Temat postu: Sony A300 czy inny ?
Witam
Waham się nad kupnem pierwszej lustrzanki i myślałem nad Sony A300. Cena w pewnym sklepie w promocji wynosi mniej niż 1850zł, więc jest nieźle. Czytałem kilka tematów o tym aparacie, ale mam parę dodatkowych pytań. Czy ten wychylany ekran LCD i pogląd na żywo to przydatna sprawa ? Wydaje mi się, że tak, ale nie wiem czy jest to rzecz ważna, czy tylko bajer. Aparatu będę używał do różnych rzeczy (jakieś krajobrazy, imprezy sportowe np. rajdy, zdjęcia w pomieszczeniach).
Prosiłbym też o podanie ewentualnych propozycji innych modeli w klasie cenowej Sony, które robią nie gorsze od niego zdjęcia.

Jeśli macie jakieś inne typy, to możecie podać jeszcze modele jakiś w miarę niedrogich, ale lepszych niż kitowe (które nie są najlepszej jakości z tego co czytałem) do zastosowań uniwersalnych ? Albo jakiś obiektyw do Sony, jeśli to jest najlepszy wybór wśród korpusów.

Z góry dzięki za pomoc.

MM - Sob 14 Cze, 2008

W czym jak w czym, ale w fotografii sportowej (rajdach) to taki podgląd na LCD jest bajerem do bólu a sam model A300 nada się średnio. Zresztą firmowa optyka będzie bardzo ograniczona do takich celów (za rozsądne pieniądze wręcz zerowa).
Do sportu specjalistami są Canon i Nikon, mają "szybkie" korpusy i odpowiednie obiektywy. Niestety nie za takie pieniądze. Do zdjęć krajobrazu nadaje się jakakolwiek lustrzanka choć kitowy obiektyw Sony omijałbym szerokim łukiem.
Do zdjęć w pomieszczeniach to potrzebujesz jasnej optyki i lampy zewnętrznej. Tego wraz z korpusem nie kupisz za niecałe 2000 zł.

rizo1 - Sob 14 Cze, 2008

Wiem, że nie kupię, ale od czegoś trzeba zacząć. Więc inaczej sformuję pytanie - czy w tej klasie cenowej (mniej niż 2000zł) A300 to dobry wybór, czy za taką cenę można kupić lepszy aparat ?

Przeglądałem obiektywy - czy ten mógłby z powodzeniem zastąpić ten dołączony do zestawu, czy jakość będzie porównywalna i lepiej pozbierać i kupić jakiś bardziej wypasiony obiektyw ?

rafalg - Sob 14 Cze, 2008

Gdybym miał ograniczone zasoby do do 2tys. brałbym zdecydowanie to http://www.cyfrowe.pl/apa...-ob-40-150.html
A później możesz pomysleć o dokupieniu jakiegoś tele. I nie łykaj reklam jak bocian żaby :wink:

krisv740 - Sob 14 Cze, 2008

także obstawiałbym e510 lub k200d pentax do 2000.
pod warunkiem zrozumienia ograniczeń tych systemów w polsce

RB - Sob 14 Cze, 2008

rizo1 napisał/a:
Wiem, że nie kupię, ale od czegoś trzeba zacząć. Więc inaczej sformuję pytanie - czy w tej klasie cenowej (mniej niż 2000zł) A300 to dobry wybór, czy za taką cenę można kupić lepszy aparat ?

Przeglądałem obiektywy - czy ten mógłby z powodzeniem zastąpić ten dołączony do zestawu, czy jakość będzie porównywalna i lepiej pozbierać i kupić jakiś bardziej wypasiony obiektyw ?

A300 to taki sam wybór jak cokolwiek innego w tej klasie. Jesli chcesz Live View to chyba najlepszy :-) Jesli chodzi o korpus.
Jesli nie zalezy Ci na LV to lepiej nabyć a200.
SAL 75-300 nie zastąpi obiektywu 18-70. Może go co najwyżej uzupełnić. Zresztą, to nie jest dobry obiektyw. Jakości podobnej do Tamrona 70-300 czy Sigmy 70-300. Róznice tu są w sumie drobne.
W sumie 18-70 + 55-200 nie jest aż tak złe.

Standardowe szkła w zestawie (najtańszym) dostaniesz bardziej przyzwoite u Olympusa lub Pentaksa.

MC - Sob 14 Cze, 2008

Jesli chcesz tele do sony to zamiast sal75-300 wez sigme 70-300apo.
kowal_luki - Nie 15 Cze, 2008

Dołączam się do dyskusji, mam właśnie podobny dylemat jak riso1.

Po masie przeczytanych artykułów testów itp doszłem do wniosku że jak na moje potrzeby (czyli uniwersalna lustrzanka do każdej sytuacji) powinny być dobre Pentax k200d , sony a300 lub nikon 60, no ale ostatniego tak troche wacham bo brak stabilizacji.
Nie zaszłem daleko zz fotografia, bo na poważnie dopiero planuje zacząć z własnie nową lustrzanka więc proszę o porady doświadczonych i zetkniętych z tymi aparatami :razz:

żeby pentax miał live view nawet bym się nie zastanawiał, ale prosze o wyrażanie odczuć o tych aparatach i ewentualnie szkła do nich bo mysle by kupić body i jakiś obiektym oddzielnie tyle że za rozsadną cenę niekoniecznie tele albo super szeroki kąt. Taki uniwersal ;p

Prosze o pomoc :roll:

rysiu - Nie 15 Cze, 2008

Nie patrz na LV jako na wyznacznik tego czy kupić dany aparat czy nie. Jeśli A300 podoba ci się i będzie ci pasować to LV jest małym (czasem przydatnym) bonusem, ale jeśli wolisz Pentaxa to na LV nie oglądaj się.

Swoją drogą kuriozalnie wyglądają osoby celujące lustrzankami tak jak kompaktami.

RB - Nie 15 Cze, 2008

rysiu napisał/a:

Swoją drogą kuriozalnie wyglądają osoby celujące lustrzankami tak jak kompaktami.

Za kilka lat może być już dokładnie na odwrót....

rysiu - Nie 15 Cze, 2008

To wtedy będę się wyróżniał. :mrgreen:
RB - Nie 15 Cze, 2008

rysiu napisał/a:
To wtedy będę się wyróżniał. :mrgreen:

Eee, nawet lajfwiu nie ma, buahaha... ;-)

rysiu - Nie 15 Cze, 2008

RB napisał/a:
Eee, nawet lajfwiu nie ma, buahaha... ;-)

i ekranik nie jest uchylny, ale dinozaur!

kozidron - Nie 15 Cze, 2008

rizo1 - słuchaj, napisz jakie odbitki będziesz robił( w sensie jakie duże), bo rzeczywiście LV to bajer, chyba że koniecznie musisz mieć. Lepiej kupić niższy model body (obojetnie jakiego systemu) z lepszym obiektywem w sensie jasnym i szybkim AF-em a ten olek 510 - co rafalg radzi to może być całkiem dobre rozwiązanie. Dostajesz dwa szkiełka i masz od 14mm do 150mm( w tej cenie petarda) no tylko za "jasne" to one nie są.

ps. rafalg -mój kumpel -Bocian nie łyknął reklamy z bąbelkami i kupił eosa

kowal_luki - Pon 16 Cze, 2008

no tak właśnie też myślałem nad tym packiem E-510 z dwoma obiektywami, tylko czy one są wogle jakiejś sensownej jakości ?
W sony widziałem że kitowy obiektyw daje wielkie aabberacje czego osobiście bardziej nienawidze niż szumu, Czy więc lepiej kupić e510 z kitem dwóch obiektywów , sony z jakimś nieserujnym (i tu pytanie jaki polecacie) obiektywem czy pentaź z kitowym ?

MC - Pon 16 Cze, 2008

Do Sony ja bym polecal albo Tamrona 17-50 albo CZ16-80.

hehe ten CZ to stoi u nas 2300 zł xD poszukuje raczej czegoś z tańszych zaamienników kitów, niekoniecznie najwyższych lotów lecz aby był na dobry początek lepszy niż kitowy ;p jak się dokrzztałce to pomyśle o tych lepszych ;]
MC - Pon 16 Cze, 2008

kowal_luki, bierz wiec Tamrona. Bedziesz z niego zadowolony.

hehe a co byś powiedizał na Sigma 28-135 f/3.8-5.6 ASP IF Macro lub Sigma 28-70 f/2.8-4.0 DG lub Tamron AF 28-80 f/3.5-5.6 Aspherical ? w około tych cenach szukam ;p wiem że skromnie ale w tym roku tylko takie fundusze ;]
MC - Wto 17 Cze, 2008

kowal_luki, powiedzailbym to, co we wczesniejszym poscie. Jesli nie stac Cie obecnie na lepszy, to bierz kitowy, bo on jest prawie za darmo i zbieraj na T17-50. Ewentualnie wez go na raty. Kupujac te opisane przez Ciebie wczesniej i tak je zmienisz tracac na tym pieniadze.
RB - Wto 17 Cze, 2008

kowal_luki napisał/a:
hehe a co byś powiedizał na Sigma 28-135 f/3.8-5.6 ASP IF Macro lub Sigma 28-70 f/2.8-4.0 DG lub Tamron AF 28-80 f/3.5-5.6 Aspherical ? w około tych cenach szukam ;p wiem że skromnie ale w tym roku tylko takie fundusze ;]

Jeśli Ci krótki koniec 28 nie przeszkadza to dość tanio
Uzywane (kolejnośc nieprzypadkowa)
Minolta 24-105/3.5-4.5
Minolta 24-85/3.5-4.5
Minolta 28-105/3.5-4.5

i abyś przez przypadek nie kupił 28-80, 28-85 lub 28-100

O tych Sigmach/Tamronac zapomnij...

kowal_luki - Wto 17 Cze, 2008

dzienx za pomoc :razz: