forum.optyczne.pl

Lornetki - Klasyk czy rzęch? PZO 8x30

pgolik - Czw 30 Wrz, 2021
Temat postu: Klasyk czy rzęch? PZO 8x30
W pewnym wieku odwiedziny w dawnych domach rodzinnych to zwykle smutne okoliczności. Tym razem nie inaczej. Ale przy okazji odnalazłem starą lornetkę, pierwszą, przez którą dzieckiem będąc spoglądałem na rozgwieżdżone niebo. Żadna rzadkość - PZO Warszawa 8x30.
Nie znalazłem o niej wiele informacji - na portalu (i w serwisach aukcyjnych) pojawiają się opisy wersji wojskowej, z dalmierzem. Ta dalmierza nie ma. Czy po numerze seryjnym da się określić w przybliżeniu, ile ma lat (obstawiam lata 60.)?
Obraz mocno zażółcony, oczy trochę bolą (pewnie rozkolimowana), ale optyka w miarę czysta.
W skórzanym futerale dwa pomarańczowe filtry - do czego służyły?

goornik - Czw 30 Wrz, 2021

Filtry służyły do podniesienia kontrastu obrazu przy zamgleniu.
Kolimacja tego modelu jest prosta.
Obecnie określił bym tę lornekę jako "klasyk w stanie rzęch". Ale może być z nią tylko lepiej - szczególnie jeśli w rodzinie cieszy się wartością sentymentalną.

Na pewno chciałbym ją jakoś zakonserwować, niepokoi mnie ten niebieski nalot pojawiający się na metalowych elementach.
Teraz mam obiektywnie lepsze lornetki, ale gwiazdy już nigdy nie będą wyglądały tak, jak wtedy, kiedy przez nią patrzyłem mając 12 lat.
Czy da się, choćby w przybliżeniu określić jej wiek?

moshica - Czw 30 Wrz, 2021

Ja swoją Tento rozebrałem, z metalowych elementów tak jak u Ciebie poodchodziła farba, czyli standard w tych modelach. Jako że te elementy są aluminiowe, nie wiem jak w Twoim egzemplarzu, ale ja pomalowałem farbą alu podkładową, potem już tylko czarną matową dla modelarzy. Trzyma się już długo. Oczywiście do tego czyszczenie, rozbieranie, kolimacja. No i mam swój 40 letni odświerzony jak nowy egzemplarz. No i jestem z niej nadal bardzo zadowolony.
Wiking69 - Czw 30 Wrz, 2021

Panowie zobaczcie jaki piękny napis ... PZO Warszawa . Made in Poland :) . Nie ... Made in China :( . Ratujcie co się da ...

Dokładnie, ja nawet jestem dumny z napisu Tento, chińczykom daleko do tej "pancernej" metalowej jakości ;-)
TomPL2 - Czw 30 Wrz, 2021

A na mojej pierwszej "MADE IN USSR", też daleko do niej Chińczykom ;)

Zalezy jakim chińczykom, tym plastikowym wschodnim czy metalowym zachodnim ;-)
DarkRaptor - Czw 30 Wrz, 2021

A ja tam tylko się podśmiechuję.
Mam często w rękach sprzęt optyczny od Leica, Olympus, Nikon, Zeiss... i przeważnie widnieje tam informacja na tabliczkach znamionowych... Made in China :mrgreen:

Świat i tak padnie przez Chińczyków, już ograniczyli produkcję półprzewodników i samochody na "hałdach" stoją ;-) Z resztą produktów będzie podobnie, imperialistom odbije się czkawką tania siła robocza za michę ryżu.

Zgadza się :)

Jaki sprzęt optyczny Leica produkuje w Chinach ?

Choćby sporą część mikroskopów. Podobnie reszta "Wielkiej Czwórki". Bywa, że podzespoły dla różnych firm powstają w tych samych fabrykach :)

To smutne :( . Ten świat schodzi na psy ...

Wracając do lornetki: na pewno będzie ratowana, czy możecie polecić jakiś serwis (Warszawa + okolice).
I kolejne pytanie - nie znalazłem w sieci zbyt wiele informacji o historii lornetek PZO, w tym tego modelu. W jakich latach była produkowana, jakie jeszcze były modele (trochę widziałem o 6x30), itp. Bez trudu można znaleźć takie informacje o wschodnim i zachodnim Zeissie, nawet o radzieckich i rosyjskich sprzętach, a o optyce z PZO posucha. Czy może źle szukam. Powiedzcie mi więcej o PZO w tym wątku, Koledzy, ponarzekać na Chińczyków można gdzie indziej.

Korzystałem tylko z jednego serwisu w Warszawie i ten z czystym sumieniem mogę Ci polecić . Tanio nie będzie , najprawdopodobniej będziesz musiał zapłacić ok 350 zł . Pan Adam Szymański tel ... 22 862 15 62 . Sklep myśliwski ARTEMIX . Od ręki też nie będzie , wszystko zależy od ilości zleceń .

Pan Adam ma bogatą dokumentację techniczną lornetek z całego świata , zbierał to latami , schematy , przekroje , dane techniczne . U niego możesz się wszystkiego dowiedzieć na temat PZO 8x30 .
moshica - Pią 01 Paź, 2021

A sam nie możesz spróbować ja przywrócić do stanu pierwotnego ? Trochę samozaparcia, manualnych umiejętności i czasu. To nie jest skomplikowane, wiele opisów jest na sąsiednich forach. No bo jeśli nie czujesz się na siłach to musisz niestety zapłacić.